Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Англія
| Оновлено 04 грудня 2021, 12:57
5048
3

Обранець принца Мухаммеда. Чого чекати від Едді Хау у Ньюкаслі

Початок для 44-річного фахівця видався непростим. Чи буде легше далі?

| Оновлено 04 грудня 2021, 12:57
5048
3
Обранець принца Мухаммеда. Чого чекати від Едді Хау у Ньюкаслі
Getty Images/Global Images Ukraine. Едді Хау

На початку жовтня в англійській Прем'єр-лізі спалахнуло – Суверенний фонд Саудівської Аравії офіційно завершив угоду з покупки «Ньюкасла». Арабські інвестори викупили 100% акцій «сорок», витративши на це близько 350 мільйонів євро, а віддані шанувальники «Ньюкасла» нарешті позбулися ненависного їм Майка Ешлі, котрий володів клубом із 2007 року.

Після приходу нових власників практично одразу стало зрозуміло, що Стів Брюс більше не має жодних перспектив на посаді головного тренера першої команди. Відставка фахівця відбулася незабаром, а на вакантну посаду преса когось тільки не сватала – від Паулу Фонсеки до Антоніо Конте. При цьому від самого початку журналісти перераховували виключно топові імена потенційних наставників «Ньюкасла», але в результаті клуб та його нова ключова постать - спадковий принц Саудівської Аравії Мухаммед ібн Салман – призначили головним тренером першої команди екс-наставника «Борнмута» 44-річного Едді Хау.

Під керівництвом Хау «сороки» вже провели три поєдинки, але поки що так і не здобули жодної перемоги. Зараз «Ньюкасл» взагалі засів на дні турнірної таблиці АПЛ, маючи в активі лишень 7 очок. Чи зуміє Хау вивести амбітний проект на новий рівень, уникнувши з ним вильоту до Чемпіоншипу в дебютний для арабських інвесторів сезон, і чого взагалі чекати від цього тренера? Відповіді на ці та інші питання спробуємо відшукати прямо зараз.

Персона тренера

Едді Хау - справжня легенда «Борнмута». Він є вихованцем академії цього клубу, і як футболіст, граючи на позиції центрального захисника, більшу частину кар'єри віддав виступам саме за команду з графства Дорсет. У 2007 році Хау повісив бутси на цвях, а через рік отримав посаду головного тренера «Борнмута», прийнявши команду 31 грудня, вже в розпал сезону.

Спершу Едді вдалося врятувати «Борнмут» від вильоту з Ліги 2 (четвертий дивізіон у системі англійських ліг), а вже наступного року, коли коуч провів повноцінний сезон із «вишнями», й зовсім завоювати путівку до Ліги 1. Проте по ходу чемпіонату-2010/11 Хау прийняв пропозицію від «Бернлі» з Чемпіоншипу, де провів трохи менше двох років, але без особливих успіхів.

У підсумку в жовтні 2012-го Хау повернувся до «Борнмута», і з ходу піднявся з рідною командою з Ліги 1 до Чемпіоншипу. А після двох років виступів у другому за рангом дивізіоні завоював «золото» і з ним першу в історії «Борнмута» путівку до Прем'єр-ліги, де «вишні» виступали аж до попереднього сезону, вилетівши назад до Чемпіоншипу за підсумками АПЛ-2019/20.

Виліт з АПЛ призвів до відходу Хау з «Борнмута», і з літа 2020 року тренер, котрий в Англії в цілому збирав хорошу пресу, залишався без роботи. Недивно, що пропозиція «Ньюкасла», в якому ще й не очікується фінансових проблем та суттєвих обмежень при роботі на трансферному ринку, зацікавила Хау, і сторони вдарили по руках, підписавши контракт до кінця сезону-2023/24.

Стиль роботи

Getty Images/Global Images Ukraine

Про Хау кажуть, що це типовий представник сучасної школи тренерів. Едді характеризують як досить спокійного, виваженого та грамотного спеціаліста, котрий робить серйозний акцент на тактику. Це не медійний персонаж на кшталт Жозе Моуріньо, через що багато хто на континенті про Хау навіть і не чув.

Недоброзичливці кажуть, що Хау занадто нудний і прискіпливий, але шанувальники таланту коуча, навпаки, в цьому бачать одні з найсильніших сторін тренера. Повз Едді та його асистентів, як правило, не пройде жодна деталь: все буде вивчено та проаналізовано. Хау - це людина, яка здатна вибудовувати довгострокові проекти, що коуч успішно довів у «Борнмуті».

Більше того, Хау є, що доводити на топ-рівні, через що боси «Ньюкасла» і побачили у ньому перспективу. Це людина, яка прийшла не лише на гроші арабських інвесторів, а ще й з прагненням покращити свій особистий рівень. Едді все ще росте і розвивається як наставник, тому його призначення виглядає для «Ньюкасла» навіть більш цікавим, ніж можливий прихід на посаду умовного Конте.

Тактика

У «Борнмуті» найчастіше Хау використовував традиційну схему 4-4-2, але в «Ньюкаслі», з урахуванням наявних у Едді в розпорядженні футболістів, вона, ймовірно, зазнає змін. Наприклад, проти «Брентфорда» команда Хау діяла за схемою 3-4-3, проти «Арсенала» - 4-4-2, а проти «Норвіча» також вийшла з 4-4-2 на старті, але потім досить швидко змушена була перебудуватися через вилучення Кірана Кларка.

В Англії вважають, що 15 місяців, які Хау провів без роботи, здатні дещо змінити тактичні погляди коуча на футбол. Вільний час Едді присвячував самовдосконаленню, побувавши на стажуванні у деяких фахівців – зокрема, в Іспанії в Андоні Іраоли з «Райо Вальєкано» та Дієго Сімеоне з «Атлетіко». Останній вплинув на сприйняття футболу з боку Хау колосально, і в цілому обидва наставники знайшли багато спільного у питаннях тактики, хоча вони зовсім різні з точки зору поведінки біля краю поля.

Що потрібно змінити насамперед

Стіва Брюса в «Ньюкаслі» часто критикували за зайву обережність і прагматичність. Гра команди була нудною та нецікавою для більшості вболівальників, і при цьому ще й не забезпечувала прийнятного результату. Минулого сезону «сороки» мали один із найгірших в АПЛ показників очікуваних голів (47,29. Нижче тільки у «Бернлі», «Крістал Пелас», «Вест Бромвіча» та «Шефілд Юнайтед», причому двоє останніх залишили елітарний дивізіон, у той час, як «Ньюкасл» фінішував 12-м), і мали найгірший показник у лізі за виконаними пасами у фінальну третину (1527).

Getty Images/Global Images Ukraine

Не варто очікувати, що за Хау «Ньюкасл» різко зробить ставку на контроль м'яча і множинні позиційні атаки, але новому коучу все одно потрібно змінити менталітет команди, відходячи від надмірної обережності, що часто межує із боязкістю. Особливо це буде актуально у світлі найближчих трансферних кампаній «сорок», під час яких клуб планує залучити до своїх лав чимало якісних та цікавих гравців.

Чого чекати на трансферному ринку у січні

Нові власники «Ньюкасла» справді є головними багатіями у світовому футболі, однак це зовсім не означає, що Хау матиме необмежену суму на трансфери вже в січні. Насамперед «сорокам» доведеться враховувати вимоги фінансового фейр-плей, після чого наступним принциповим питанням для клубу стане його статус. Не кожен побажає переходити посередині сезону в команду, яка є головним аутсайдером ліги, і гроші для багатьох футболістів з ім'ям не матимуть у подібному питанні визначальної ролі.

Наприклад, плітки про підписання Дембеле можуть бути реальними, якщо обидва клуби знайдуть порозуміння (у разі, якщо Усман відмовиться продовжувати контракт, «Барселона» буде більш ніж готова вислухати по ньому конкретні пропозиції вже в січні), однак чи буде переїзд на «Сент-Джеймс Парк» цікавим для самого француза – велике-велике питання.

З урахуванням того, що до кінця року «Ньюкаслу» в АПЛ належить зіграти із «Лестером», «Ліверпулем», «Манчестер Сіті» та «Манчестер Юнайтед», шанси на суттєве покращення турнірної ситуації для «сорок» бачаться мінімальними. А це означає, що Хау в кращому разі зможе розраховувати на підписання гравців калібру Джессі Лінгарда (якщо того не перехопить куди успішніший нині «Вест Хем»), або ж на оренду добротних гравців, які не мають постійної ігрової практики в топ-клубах – наприклад, українця Олександра Зінченка з «Манчестер Сіті»

Оцініть матеріал
(18)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Жіноча збірна України дізналася суперників на ЧЄ-2024 з гандболу
Інші види | 18 квітня 2024, 21:23 5
Жіноча збірна України дізналася суперників на ЧЄ-2024 з гандболу

До групи F також увійшли Нідерланди, Німеччина, Ісландія

Перес привітав Луніна і ухвалив рішення щодо продовження контракту українця
Футбол | 18 квітня 2024, 08:35 5
Перес привітав Луніна і ухвалив рішення щодо продовження контракту українця

Флорентіно залишився явно у захваті від гри Андрія у поєдинку Манчестер Сіті – Реал

Коментарі 3
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
vittroy
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Kovall
Едді - топ
амбіції - ЛЕ
JohnDoe
Не понимаю при чем здесь добротные футболисты и зина???