Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Тренування
| Оновлено 26 вересня 2022, 13:29
1542
0

Заняття з роликом для фітнесу для зменшення набряклості та схуднення

Революційний спосіб відновлення гнучкості, рухливості суглобів, легкості м'язів

| Оновлено 26 вересня 2022, 13:29
1542
0
Заняття з роликом для фітнесу для зменшення набряклості та схуднення

Біль у м'язах навіть за відсутності фізичного навантаження — це реальність для багатьох людей, старших за 40. Швидкий темп життя, завантаженість на роботі та вдома не дозволяють якісно розслабляти тіло у спортзалі або хаммамах. Добре, що є мфр. Це революційний спосіб відновлення гнучкості, рухливості суглобів, легкості м'язів.

Факти

Цифри

Вага всіх м'язових фасцій у тілі дорослої людини

   близько 20 кг               

Кількість м'язів у тілі людини (і кожна з них оповита фасцією)

 

близько 850

Лікар Janet G. Travell. почав використовувати термін "тригерна точка" у концепції міофасціального больового синдрому

1942 рік

МФР ролик: що це і як за його допомогою прибрати набряклість та схуднути

Мфр – це міофасціальний реліз. Кожен м'яз тіла покритий оболонкою із сполучної тканини (фасція). Через фізичні навантаження, запальні процеси, інтоксикацію (наприклад, через високу температуру при грипі), стреси або при гіподинамії, оболонка втрачає природну гнучкість, еластичність та довжину. Укорочена, жорстка фасція гірше проводить нервові імпульси, слабше гасить силу удару, не якісно виконує функції амортизації під час повсякденних рухів. Не секрет, що вправи для рук за допомогою ролу поступово відновлюють гнучкість тіла та свободу рухів. 

МФР – найкращий варіант розслаблення для офісних співробітників

Фасція - це частина опорно-рухової системи, куди входить скелет та м'язи. Людина створена так, що постійно повинна бути в русі. А тепер подумайте: чи багато ви рухаєтеся протягом дня? Наприклад, для офісних працівників (а в наш час їхня кількість дуже велика) "рух" часто зводиться до походу за чашкою кави і назад. Сидяча робота провокує:

  • укорочення згиначів стегна та сухожилля, що надалі провокує проблеми з тазостегновим суглобом;
  • перенапругу м'язів попереку. Через це виникає біль у спині, сутулість (міофасціальне розслаблення допомагає вирішити дану проблему);
  • головний біль. Розумове навантаження та стреси викликають головний біль напругу. Додатково зростає ймовірність депресії, дратівливості. Техніка мфр безпечно розслаблює тіло та розум.

Звідси виходить однозначний висновок - кожному офісному працівнику (та й взагалі будь-якій людині) просто необхідний МФР.

Показання та протипоказання

 

Міофасціальне розслаблення рекомендують при:

  • крепатурі (перед тренуванням та після);
  • болі в спині, попереку та ногах;
  • набряклості;
  • зниженні гнучкості, рухливості;
  • депресії, дратівливості;
  • зайвій вазі та целюліті. Ви будете здивовані, але мфр - ефективний спосіб корекції фігури. Причина целюліту – застій лімфи, рідини у тканинах. Цю проблему реально усунути навіть без відвідування спортзалу та виснажливих тренувань. И сюрприз для “ледарів” - нічого складного при цьому робити не треба. Просто регулярно розминайте, розігрівайте та розслаблюйте м'язи.

Як і за будь-якої фізичної активності, у м'язовому розслабленні роликом також є кілька протипоказань. Це:

  1. Варикози та флебіти;
  2. Трофічні виразки на ногах;
  3. Онкозахворювання;
  4. Гіпертонія;
  5. Гарячка під час застуди;

У решті випадків, цей ефективний спосіб розслаблення варто спробувати кожному, хоча б раз у житті.

Виконуємо міофасціальне розслаблення правильно 

Щоб якісно та безпечно займатися з фітнес роликами, кульками, подвійними кульками, дотримуйтесь простих правил безпеки:

  1. Обережно та без фанатизму займайтеся з зоною поперекового відділу. Тут дуже мало м'язів і багато нервових закінчень. Будь-який рух тут має бути максимально плавним та м'яким.
  2. М'язовий спазм в одній конкретній зоні бажано опрацьовувати не довше 1 хвилини, але і не менше 20 секунд.
  3. Якщо за вашими відчуттями біль сильніший за 7 балів із 10, то припиніть заняття.
  4. Зберігайте рівне дихання. Навіть коли обробляєте набряклість ніг, стежте за темпом, частотою та глибиною вдихів та видихів.
  5. Допомагати можна лише м'язам. Валик для спини, ролик, кульки - не призначені, щоб проводьте ними по суглобах та кістках.
  6. Категорично заборонено робити реліз зони паху, підколінної ямки. Все через концентрацію там великих лімфатичних вузлів. Вплив на ці місця може сприйматися дуже болісно.

Популярні вправи МФР для тіла

Масажний ролик - за його допомоги можна розслабити основні великі м'язи тіла. Для цього пропонуємо прості вправи.

Вправи для ніг - Rolling (прокатка). Ляжте на живіт. Підкладіть валик поперек ніг, зробіть упор на лікті. Повільно прокачуйте прогумований ролик. 

Вправи для ніг - Releasing (реліз, визволення). Валик на середині стегна. По черзі обережно та повільно згинайте ноги в колінах.

Вправи для сідниць. Найпростіше для чотириголового м'яза стегна. Прийміть положення на боці, спершись на лікоть (нижня рука) і рівну верхню руку. Зовнішню поверхню стегна повільно розминайте за допомогою гумового валика. Якщо його немає, підійде і тенісна кулька. 

Вправи для сідниць номер 2: ролик встановлюють під сідницями, упор на лікті, обличчя звернене вгору. Повільно рухайтесь по ролику. 

А ось ще одна вправа - сядьте на валик, спершись на руки та обидві ноги. По черзі відводьте ліву та праву ногу вбік під кутом 90 градусів

Розслаблення шиї. Валик або тенісний м'яч підкладають під шию (на середину), положення лежачи обличчям догори. Повільно прокочуйтесь ним. Головне - плавність рухів і жодної метушні. У тому ж положенні повільно повертайте голову вліво та вправо.

FAQ

✅ Чи можна в період вагітності виконувати вправи з МФР на ролі?

✔️ Перший крок - порадитися з гінекологом. Якщо немає варикозу, проблем з кровообігом, то найімовірніше лікар дасть "добро" на масажний ролик.

✅ Як безпечно в домашніх умовах, без ліків, прибрати больові відчуття при ломоті в тілі після ковіду за допомогою МФР?

✔️ При цьому захворюванні люди часто скаржаться на біль у м'язах. Це наслідок інтоксикації. Якщо дозволяє серцево-судинна система, то сходіть у лазню, сауну. Хороший ефект дає опрацювання тригерних м'язових точок масажним ролом. Інтенсивність і кратність вправ вибирайте самостійно.

✅ Біль і мфр тренування - це нормально?

✔️ Так, при сильно спазмованих м'язах сполучної тканини на перших заняттях можливі сильні больові відчуття. Акуратно, без натиску, без різкого тиску розгортайте зони, де є дискомфорт. Впевнені, що після першого заняття больові відчуття зникнуть.

✅ Чи може мфр реліз допомогти прибрати крепатуру після тренувань у спортзалі?

✔️ Так, однозначно. Валик для спини за допомогою прокатування, розминання, розтягнень і зрушень легко виводить молочну кислоту з перенапружених м'язів. Попросіть свого тренера показати ефективні вправи для кожної групи м'язів. Закінчуйте кожен похід до спортзалу комплексом розтяжки.

✅ Як за допомогою вправ на ролі боротися з набряками?

✔️ Масажний ролик - ефективний і не медикаментозний метод виведення зайвої рідини з тканин. Акуратно перед сном прокачуйте м'язи ніг, спини, сідниці. Ваше тіло віддячить вам. Навіть разове виконання фітнес комплексу вижене воду. Відгуки людей, які регулярно роблять м'язовий реліз, свідчать, що за 1 добу можна скинути до 500 г ваги за рахунок виведення зайвої води.

Валентина Литкіна
Оцініть матеріал
(1)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

ВІДЕО. Фанат кинув Зінченку телефон, Олександр відповів тим же
Футбол | 27 березня 2024, 14:39 7
ВІДЕО. Фанат кинув Зінченку телефон, Олександр відповів тим же

Вболівальники дуже хотіли отримати спільну фотографію з капітаном збірної України

Ребров зізнався, чи буде Лунін основним воротарем у збірній на Євро-2024
Футбол | 27 березня 2024, 12:35 4
Ребров зізнався, чи буде Лунін основним воротарем у збірній на Євро-2024

Тренер збірної України висловився про воротарське питання

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.