Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Ліга націй
| Оновлено 22 вересня 2022, 19:36
18010
39

Найгірший матч Петракова, або Чому Україна програла Шотландії

В очах іншої української «збірної» – ЗСУ – ми зараз бачимо абсолютно інші якості

| Оновлено 22 вересня 2022, 19:36
18010
39
Найгірший матч Петракова, або Чому Україна програла Шотландії
Getty Images/Global Images Ukraine

Напередодні матчу, прогнозуючи його підсумок, Sport.ua зазначав, що, з одного боку, поєдинок буде, як і пам'ятна гра у червні, взаємно важким, але з іншого – на порядок нижче в емоційному плані. Ми не помилилися у своїх прогнозах у цій частині. На жаль. Емоційно збірна України не налаштувалася на гру. На відміну від свого опонента. І з цієї причини теж змушена була танцювати під чужу дудку.

У будь-якої поразки, навіть розгромної – як у нашому випадку – знайдуться як суб'єктивні, так і об'єктивні «відмазки». У нашому випадку гірка правда полягає в тому, що логістика для збірної буде апріорі складною. Але, як чудово висловився з цього приводу капітан «синьо-жовтих» Андрій Ярмоленко, «я не чув, щоб ЗСУ скаржилися на труднощі». Тому зараз це просто винесемо за дужки. Нам поки що із цим жити.

Порівняно з останньою грою проти «скоттів» - тією пам'ятною за вихід у фінал плей-оф відбору на ЧС-2022 – у команді Петракова у грі 21 вересня було одразу шість замін. Вимушених замін. Чомусь я впевнений, що якби були здоровими Бущан, Шапаренко, Зінченко, Миколенко та дискваліфікований Забарний – саме вони б вийшли зі старту. Та й Яремчук вийшов би, якби був у формі. Але в основі вийшли інші шестеро. Напевно, не від хорошого життя. І це треба визнати.

Але треба визнати і ту обставину, що порівняно з тим же червневим матчем, і Стівен Кларк мав вагомі кадрові проблеми. Насамперед треба говорити про втрату через травму капітана Робертсона. Примітно, що у стартовому складі шотландців також, як і в України, виявилося шестеро нових гравців. Тож у цьому сенсі паритет.

Плюс за великого бажання можна згадати ранню заміну через травму основного захисника «тартанових» Паттерсона.

Тож, як бачимо, проблема не лише, точніше, не стільки у травмах. На мій погляд, проблема у підготовці та настрої на гру. У господарів вона виявилася на високому рівні, у нас же – нижче за плінтус.

Я розумію, що за два дні – а саме стільки за часом наша національна команда перебувала разом, у повному складі – дуже складно досягти синхронності та взаєморозуміння. Але в подібних випадках, на мій погляд, на перший план мають виходити інші якості: насамперед бійцівські. Ті, що наочно продемонстрували підопічні Кларка.

Підопічні ж Петракова цього дощового вересневого вечора не продемонстрували зовсім нічого. Таке враження, що практично всі наші гравці, окрім хіба що Мудрика, бігали з важкими гирями на ногах.

Але це ще не найстрашніше. «Синьо-жовті» банально не могли пов'язати більше трьох передач. І часто – непростимо, недозволено часто помилялися у простих, елементарних ігрових ситуаціях. Причому помилялися не тільки Бондар і товариші, тобто фактичні дебютанти першої збірної, а й ті, хто були в бувальцях і солі з'їли не один пуд - Ярмоленко і Маліновський.

Getty Images/Global Images Ukraine. Андрій Ярмоленко

Чесно кажучи, для мене стала неприємною несподіванкою гра нашого капітана та лідера. Він відверто розчинився на полі.

Замінити казна-чому «погаслого» лідера не вдалося нікому. Та й, склалося таке враження, ніхто й не прагнув цього зробити. Тому «пов'язати» розрізнені дії збірної України в щось, що нагадує малюнок гри, було нікому.

Ми елементарно не встояли, розсипалися під натиском не так грізного, як мотивованого і наполегливого опонента. Дуже закономірна поразка. І дуже болюча, як на мене.

Після матчу Олександр Петраков вину за поразку взяв на себе. Похвально. Його вина в такому ляпасі точно є: не вгадав, не налаштував, не вніс корективи. Але провину за розгром мають поділити і його підопічні. Насамперед – досвідчені гравці: Ярмоленко, Маліновський, Караваєв, Яремчук.

Адже з поразок, навіть розгромних, треба також виносити уроки. Правильні уроки. На поразках найпростіше вчитися. І найшвидше. Адже ми це зараз розуміємо, як ніхто. Тому дуже хотілося б, щоб на дві гри, що залишилися в рамках Ліги Націй – і в рамках цього року (проти Вірменії і цієї ж Шотландії) наша команда по-справжньому налаштувалася, зібралася. Щоб у її грі була, вибачте за тавтологію, гра. Була злість. Лише у такому разі буде результат.

Так, я десь погоджуся, що це «лише» Ліга Націй – незрозумілий турнір, фактично узаконений «товарняк». Тож там програвати можна. На відміну від матчів відбору на ЧС чи Євро.

Але давайте будемо до кінця об'єктивними. У наш складний та тривожний час дуже не хотілося б бачити безвольність, відсутність характеру в очах та діях українців. Української збірної. Тому що в очах іншої української «збірної» – ЗСУ – ми зараз бачимо абсолютно інші якості.

Та й з погляду суто ігрового, мені здається, що матчі проти умовної Італії чи Іспанії – все ж крутіші, ніж ті, що у нас зараз. За всієї глибокої поваги до гордих і гостинних шотландців.

До того ж перемога у групі дозволила б Україні «відбиратися» з другого кошика на жеребкуванні Євро-2024. На мій погляд, це непоганий аргумент та підмога. Та й, зрештою, за перемогу в матчах Ліги Націй УЄФА платить нормальні гроші. Вони б точно зараз не завадили Україні.

Тож сподіваюся, що в двох поєдинках, що залишилися цього року, національна команда України зіграє гідно. Як і личить команді з України.

Валерій Василенко
Оцініть матеріал
(137)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

У кого 10? Стали відомі оцінки Мудрика та Миколенка за очний матч в АПЛ
Футбол | 16 квітня 2024, 00:35 1
У кого 10? Стали відомі оцінки Мудрика та Миколенка за очний матч в АПЛ

«Челсі» розгромив «Евертон» з рахунком 6:0

Як виглядає таблиця Ла Ліги після фіаско Жирони у принциповому матчі?
Футбол | 16 квітня 2024, 09:00 1
Як виглядає таблиця Ла Ліги після фіаско Жирони у принциповому матчі?

12–15 квітня відбулися поєдинки 31-го туру чемпіонату Іспанії 2023/24

Коментарі 39
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Serg S
Що Боднарь робить в збірній? Це рівень першої ліги
vovadocent
Щодо Ярмоли - не згідний, він єдиний, як показала практика, здатний холоднокровно вирулювати в ситуації "1 проти 3 біля свого штрафного" не просто вибиваючи мяч нафіг, а виходячи через пас. Шось там пробували пасуватись, але при "частоколі ніг" і мокрому полі то хріново виходило. А це викликало відповідний настрій, розпач, помилки при пасах навіть у "майстрів пасу".
Наші, і то вже не вперше видно, тупо не вміють грати проти атлетичних команд. А кутові з такими штангами як в скоттів, це взагалі смерть - тупо нема ким крити. А тому треба грати товарняки з всякими Уельсами, Ірландцями, Шотландцями, Ісландцями - де футболу не багато, зате котирується фізуха і вміння швидко реагувати.
Доречі, сподобався перший пас Матвієнка - мякий і точний. Гадаю шо його варто спробувати в опорній зоні, де тупо нема людини з пасом. Як ЦО він всеодно не ідеальний.
Ну, короч, треба тренуватись, комбінувати, награвати основу і резерв - інакше ніяк.
TimurKhAI
... "Сине-жёлтые" банально не могли связать больше трёх передач...
-----
Сейчас я очень удивлю уважаемого Валерия Василенко 
Пересмотрите небольшой фрагмент матча с того места, на которое я установил таймер:
https://youtu.be/h3NY1h-R7aE?t=620
Почти две минуты непрерывного владения мячом в исполнении сборной Украины и 35 подряд точных передач.
Но да, всем, конечно же, запомнится не хороший контроль мяча в начале игры, а заваленная в хлам концовка, поэтому пипл легко схавает и эту фразу по три передачи 
anacreon
А Мудрику шотландці показали, як грати в АПЛ. Це не вибігання в контратаки в чисте поле. То треба пробиватися через частокіл ніг. А Мудрик цього не вміє і втрачає м'яч. Інколи він навіть прийняти м'яч не міг, він відскакував на 5 метрів.
Наші не змогли грати в швидкий футбол, де треба швидко думати. Напевно це найголовніша причина поразки. Там як тільки м’яч ще котиться, треба вже думати куди в один дотик віддавати. А наші хотіли прийняти, подумати, віддати. За цей час шотландці все перекривали і просто перехоплювали паси.І не було Зіни, який би притушив гру і заставив катати між собою. По суті наші намагалися грати в їхній футбол і одразу бій-біжи, але не вміють. Мудрик он просто в своїх ногах і швидкості плутався і просто падав. Бо ноги біжать, а мозок ще думає, куди треба бігти )))) Потім зрозумів, що треба направо, дав команду ногам розгортатися, і від сили швидкості просто падав. )))
anacreon
Схоже, що просто треба змиритися, що отака в нас збірна і ніколи не буде топом, а на великих турнірах буде грати раз на 10 років, коли сильно повезе. Бо набридло вже за них вболівати кожен раз, аби в останній момент продули і не поїхали.
Нема в нас мега-талановитих футболістів. Такі як Шева - унікуми, які раз на 50 років попадуться. Всі інші наші футболісти - дуже посередньої якості. І якщо раніше ми думали, що то їх просто не пускають в Європу розвинутися, то он поїхали Ярмола, Коноплянка,  купа гравців у чемпіонати Чехії, Угорщини, Польщі і грають просто на місцевому рівні. Нема якогось скачка, аби забрали в топ-ліги.
Малиновський і Яремчук також посередні гравці, які сильно пахали, аби перескочити на вищий рівень і вдалося це лише Малиновському. Але нестабільність не дає йому потрапити в топ-клуб. Ми женемо на Гасперіні, але Малиновський в Аталанти грає часто як в збірній. Тобто його нема на полі. Потім видасть шикарний матч,  потім знову 5 провальних. Тому і сидить на лавці.Яремчук же не зміг осилити навіть чемп. Португалії і повернувся в своє село. Миколенко грає в АПЛ, але на рівці Евертона, який боровся за виживання.  І пасами, до речі, щось не радує. Один Зіна якось вибрався в люди.
І все. Ото всі наші зірки. А всі ті динамівці і шахтарі то не рівень топ-турнірів. Тому і програємо постійно. Поки в нас хоч 8 збірників не будуть грати в топ-чемпах - справи не буде. І не усілякі Бельгії, а саме топи. 
0665826283
Як раніше  казали , "перегоріли"!   У мене інша думка : таке  враження що гравці збірної гадали що краще за них нема нікого в світі .  І останнє : Петракова треба мінять  на Реброва ! Петраков  свою "роль " зіграв ,  гадаю шось нове він уже не винайде !  Слава  Україні !!!
Ya-Legenda
Треба відати належне і шотландцям, в другому таймі грали як озвірілий танковий батальйон! Наше щастя що Робертсон травмований, а то з його передачами, рахунок був би куди більш розгромним!
Vladislav Pohily
Подивимось два фінальні матчі, є всі шанси виправити ситуацію. По цій грі навіть сказати щось важко.
Old
Хорошая репетиция для игроков Шахтёра перед игрой против Селтика там же где Трубину придётся опять вынимать 
 а для остальных поучительный товарняк как надо играть головой во всех смыслах
Alex51
згадалася стара одеська хохма... Сема, ти слихал, за Черноморец будет играть Уейн Грецки! - Так он же ж хоккеист. - А они шо, футболисти?
Треба визнати -  всі наші збірники є досить посередніми гравцями, в яких хиби і вади закладені ще з дитячо-юнацького футбола . А це не лікується. Ви  погляньте, яка в них  пластика, як працює їхній опорно-руховий апарат. Мені це нагадує спарювання крабів у шлюбний період. Людина, яка не може чітко і впевнено прийняти мяч у будь-якій позиції, не може точно віддати його хоча б на 10-15 метрів, не вміє ставити корпус - на що вона може претендувати?  Звідси і вся невпевненість, мандраж. як тільки суперник починає давити, навязувати силовий футбол. У нас утворилася збірна, яку можна перебігати, перештовхати, залякати навіть, мля. Що вже казати про творчий, інтелектуальний  футбол, взагалі як до неба рачки.  Просвіту не бачу, запасаюся поп-корном.
Gargantua
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
antt
Матч бачив лише деякими уривками другого тайму на ютюбі.. Але що ви хочете - наша команда в кризі.. Після перемоги над шотландцями весною на мундіаль збірна програла валійцям де б мала перемагати. То що чекати  в напівтоваристському турнірі . Наші  футболісти посередні  але для серйозних задач можуть часто сконцентруватися.  А тут яка мета після провалу в червні? Тоді  виграли щоб опинитися поза ЧС. Наші  можуть чогось досягти лише через велику концентрацію читай напруження власних сил.  І те що пишуть що Ярмола хоч щось робив у своєму штрафному, так він же ж і  забив автогол із вельсом що може коштувати багато його заслуг в минулому. А Зіна - провалив фінал ЛЧ своєму МС в 2021 і  цього року його відправили із дуже великих людей. А те що проблеми нашої збірної із пасами то це свідчення рівня колективної майстерності, і тільки згадати матч з Австрією на Євро, то все стає зрозуміло. Паси ішли в нікуди і  свідчили навряд чи про професійний футбол.
Саша Яковенко
1. Різка "епідемія" травм мені здається підозрілою. 2. Ярмоленко пішов з поля за рахунку 0:0. Пального в нього вже не було, але ті хто вийшов на заміну були просто мертві. 3.  Мене наші "фірмові" перепасовки з воротарем просто бісять. Розіграші біля власних воріт задля втримання мяча перетворились в
розиграші задля  обрізок і постачання суперника. 4. Другий тайм був просто провальний. Порівнюю цей матч  з програшем Англії  0:4. Але якщо той програш англійцям був п'ятим матчем на ЄВРО і втома і травми, то цей проти Шотландії взагалі перший , а є ще два наступних проти Вірменії та тієїж Шотландії. І передчуття найгірші. Тут ми скоро почуємо хлопання дверима і крики "Єта нє я, єто всё оні!!"
Олександр Чернокур
Получается что у нас настолько слабый футбол что если нет несколько человек то нет сборной 
kadaad
Все наши команды на всех уровнях не умеют или не понимают как играть в прессинг и отбор мяча. Наверное наши тренеры этого то же не понимают и не знают как научить этому игроков, хотя это элементарно, ничего сложного в этом нет, все лишь игрокам нужно атаковать соперника во врмя приема мяча, висеть на нем, а не после того как он получил мяч, обработал его и спокойно отдал партнеру или пошел в обыграш. Почему до наших тренеров и игроков это не доходит десятилетиями я понять не могу. Сборная Шотландии именно так и делала, не давала игрокам нашей сборной принять и обработать мяч, наши игроки не знали куда бежать и что делать, полный провал.
Vadum Hrynchuk
Ярмоленко погас "казна чому"?  Аль-айн це команда АПЛ?
Gargantua
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Andrey_1992
мало мені Динамо, так тепер ще і збірна України буде тупить???
maxno
Тренер 19 летних и национальной сборной это две большие разницы. 
20052011
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил