Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Англія
| Оновлено 12 вересня 2022, 18:57
5218
3

Режим білки у колесі. Проблема перенесення матчів АПЛ через смерть королеви

Ігровий графік і так був насиченим, а стане просто нещадним…

| Оновлено 12 вересня 2022, 18:57
5218
3
Режим білки у колесі. Проблема перенесення матчів АПЛ через смерть королеви
skysports.com

8 вересня у віці 96 років померла королева Великобританії Єлизавета ІІ. З цієї причини в державі було оголошено 10-денну жалобу, а керівництво англійської Прем'єр-ліги, як і всі інші професійні футбольні ліги Англії та Шотландії, ухвалило рішення про перенесення всіх запланованих до проведення матчів на 10, 11 і 12 вересня.

Це рішення підтримали не всі. Наприклад, журналіст Пірс Морган, який, щоправда, нині працює не в рідній Англії, а в США, заявив про недоцільність перенесення, підкріпивши свої міркування, швидше за все, емоційними мотивами.

«Спортивні змагання варто продовжувати. По-перше, королева любила спорт. По-друге, було б чудово побачити, як повні стадіони співають гімн на згадку про її Величність. Так напередодні вчинили «Вест Хема», - написав Морган у твіттері.

Не підтримали перенесення матчів у чемпіонатах Англії та, особливо Прем'єр-лізі, також в Асоціації футбольних уболівальників (FSA). Там випустили невелику заяву, в якій наголос було зроблено на тому, що футбол покликаний об'єднувати націю не лише в моменти радості, а й у моменти смутку. Свого роду мотивація, схожа на ту, про яку писав Пірс Морган.

«Ми вважаємо, що футбол досягає своєї вищої мети, коли об'єднує людей за часів подій серйозного національного значення – чи то моментів радості чи то жалоби. Наша думка, якою ми поділилися із футбольною владою, полягає в тому, що більшість уболівальників хотіли б піти на матчі цього вікенду й віддати шану королеві разом з рештою. З нами погодяться не всі, тому що для футбольної влади не було ідеального рішення, проте багато вболівальників відчувають, що це стало втраченою можливістю для футболу віддати належне Єлизаветі II по-особливому», - говорить заява.

Англійська преса повідомляє, що рішення про перенесення матчів дійсно ухвалювалося фактично в односторонньому порядку. Керівництво Футбольної асоціації та професійних ліг провели консультації між собою, не питаючи думки клубів. Питання того, як було б правильним вчинити в такій делікатній ситуації, є неймовірно складним, тому що у нього є безліч «гострих кутів».

Втім, рішення прийняте і обговорювати, а тим більше засуджувати, його не має жодного сенсу. Інша справа, що говорити про наслідки важливо та потрібно, бо вже зараз у клубах АПЛ побоюються, щоб ігровий графік, який і без того був надзвичайно насиченим, не перетворився на щось абсолютно нещадне…

Вкрай малоймовірно, що будь-які матчі перенесеного 7-го туру АПЛ будуть зіграні до січня наступного року. Таким чином, на початку 2023-го багато команд турніру можуть зіткнутися з абсолютно неймовірним графіком, який може мати серйозний негативний вплив як на ігрову форму гравців (про їх фізичні кондиції та здоров'я можна навіть не говорити, тому що це очевидна проблема), так і, зрештою, на результатах. Особливо постраждати можуть гранди, в яких нехай і зібрано кілька десятків топових професіоналів, проте навіть їм може бути неймовірно складно витримати такий графік.

У футбольному календарі, який в Англії поважається набагато більше, ніж, наприклад, в Україні, а тому не піддається серйозним перекроюванням по ходу сезону, є не так багато вільних слотів, щоб у них помістилися всі матчі одного туру, не кажучи вже про два. Фактично в кожний мід-вік від нинішнього моменту і до початку чемпіонату світу в Катарі будуть проводитися матчі єврокубків або поєдинки Кубка ліги. Отже, 7-й тур не може бути проведений у термін як мінімум до 17-18 січня.

Теоретично деякі окремі матчі перенесеного туру можуть бути зіграні на тижні, що починається з 23 січня. Його відвели для півфіналів Кубка ліги. Ще один варіант – слот, що є у середині тижня на початку лютого, після чого графік стане по-справжньому «спекотним» через повернення поєдинків Ліги чемпіонів, Ліги Європи та Ліги конференцій.

Вже зараз низка британських фахівців висловлює серйозні побоювання з приводу того, що такий ігровий ритм може банально «загнати» футболістів, особливо тих, чий рівень дозволяє зіграти за свої збірні на чемпіонаті світу, а потім повернутися до клубів, які беруть участь у максимальній кількості турнірів – АПЛ, національних кубках та єврокубках.

Наприклад, Брайан Мур, генеральний директор ірландської компанії Orreco Limited, яка позиціонує себе новатором у галузі прикладної фізіології, біостатистики та когнітивних обчислень, й співпрацює в рамках АПЛ з «Брайтоном», «Ньюкаслом» та «Тоттенхемом», ще в червні попереджає керівництво ліги про те, що сезон-2022/23 буде неймовірним з точки зору інтенсивності матчів.

«У них найжорстокіший календар. Фактично, гравці третій рік після початку пандемії коронавірусу крутять педалі до упору. Рано чи пізно потрібно готуватися до того, що спрацює закон спадання», - заявляв Мур.

Календар матчів справді виглядає дуже насиченим та незвичайним, чому сприятиме проведення фінальної стадії чемпіонату світу-2022 у Катарі. Цей турнір, нагадаємо, відбудеться з 20 листопада по 18 грудня. Але в базовому календарі англійської Прем'єр-ліги не було можливості передбачити тривалий період, необхідний футболістам для повноцінної підготовки до чемпіонату світу, а потім – для відпочинку від нього. Зокрема, базовою датою крайнього туру перед ЧС-2022 в АПЛ є 12 листопада, а відновитись розіграш елітарної англійської футбольної ліги має вже 26 грудня. Іншими словами, гравці отримають тиждень до та тиждень після турніру ФІФА.

Все це призведе до того, що футболісти, які задіяні на чемпіонаті світу, а також грають за команди-учасниці єврокубків, у період з кінця грудня по 14 лютого, коли повернеться Ліга чемпіонів, мають провести мінімум 10 матчів за 7 тижнів. І це на тлі втоми від чемпіонату світу, де топові виконавці зі своїми збірними, напевно, доберуться до фінальних стадій змагального процесу, й зіграють ще по 6-7 матчів за попередні 4 тижні. Разом на частку футболістів випаде такий собі «графік білки у колесі», коли їм доведеться провести близько 16-17 матчів за 11 тижнів…

Подібний графік може призвести до того, що як мінімум в єврокубках англійські команди можуть опинитися у невигідному становищі щодо конкурентів. Надмірні фізичні навантаження у другій частині сезону можуть призвести до частих травм, погіршення ігрової форми та інших проблем. Клуби АПЛ мають як слід поламати голову над тим, щоб виробити оптимальну модель управління навантаженнями для своїх гравців. Футбол топового рівня, в принципі, вже привчив усіх до цього, але він уже давно виходить із доцільності максимальної капіталізації, й не схильний враховувати другорядні чинники, одним із яких, як не крути, стала навіть така подія, як смерть королеви. Зрештою, організатори все одно отримають розрахунковий прибуток, а той факт, що гравцям доведеться вичавлювати із себе навіть більше фізіологічного максимуму, здається, вже давно нікого не хвилює, адже за це їм платять мільйони фунтів…

Оцініть матеріал
(18)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Жуніор Мораес розповів, чим займатиметься після завершення кар'єри
Футбол | 25 квітня 2024, 12:57 0
Жуніор Мораес розповів, чим займатиметься після завершення кар'єри

Однак поки що форвард прощатися з футболом не має наміру

Шок у дербі, трилер у Манчестері. Евертон сенсаційно здолав Ліверпуль
Футбол | 25 квітня 2024, 00:05 25
Шок у дербі, трилер у Манчестері. Евертон сенсаційно здолав Ліверпуль

Іриски обіграли Клоппа та Ко 2:0, Миколенко травмувався, Ман Юнайтед виграв у Шеффілда

Коментарі 3
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Tasha19
У англійських топ клубах по два склади в наявності, плюс задіяти гравців з молодіжної команди, може хтось з молоді отримає шанс себе проявити. І розставляти пріоритет, єврокубок чи АПЛ. Для клубів, що не грають в єврокубках взагалі графік не такий і шаленний.
Владислав Антонов
Якщо добре подумати, то проблему можна спокійно вирішити. Матчі без участі грандів провести паралельно з ЛЧ, а решта - дивитись по ситуації. Хай навіть навесні.