Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

US Open
| Оновлено 13 вересня 2023, 19:40
10185
0

Останній матч Серени, польська машина та новий лідер чоловічого тенісу

Огляд основних подій US Open 2022

| Оновлено 13 вересня 2023, 19:40
10185
0
Останній матч Серени, польська машина та новий лідер чоловічого тенісу
Getty Images/Global Images Ukraine. Серена Вільямс

142-й розіграш Відкритого чемпіонату США з тенісу був ознаменований завершенням кар'єри Серени Вільямс. 23-разовій переможниці турнірів Grand Slam цього місяця має виповнитися вже 41 рік, тому вона нарешті вирішила, що час настав. Після народження Олімпії у 2017-му експерша ракетка світу зуміла повернутися на найвищий рівень, зіграти чотири фінали Шоломів, але бажаного 24-го титулу здобути не вдалося. Рекорд Маргарет Корт не буде побитий ще довго, а суперечки про велич не закінчаться ніколи.

На турнірі Серені вдалося пробитися до третього кола, обігравши навіть другу ракетку світу Анетт Контавейт. Естонка зараз далеко не в найкращій формі, і все ж це наштовхнуло на думку, що Вільямс-молодша ще може голосно грюкнути дверима. Але у третьому раунді цей останній хрестовий похід зупинила представниця Австралії Айла Томлянович, для якої особливих авторитетів ніколи не існувало. І навіть рекордні цифри відвідуваності US Open того дня не змогли вплинути на налаштування уродженки Хорватії. Також Серена зіграла разом із сестрою Вінус у парному розряді. Цього разу дует, який раніше змушував тремтіти суперниць, програв у першому колі.

Getty Images/Global Images Ukraine. Серена Вільямс

Ще однією живою легендою на кортах Нью-Йорка був Рафаель Надаль. Раніше цього року на мейджорах він не програвав на корті, а за відсутності невакцинованого Новака Джоковича його шанси на п'ятий титул тут солідно збільшувалися. Сітка була непоганою, Рафа віддав по сету в перших двох раундах, увісімнадцяте поспіль відшмагав бідолаху Рішара Гаске, але в четвертому колі Короля ґрунту зупинив молодий і зухвалий Френсіс Тіафо.

Чоловічий одиночний розряд. Фінал

Карлос Алькарас [3] – Каспер Рууд [5] – 6:4, 2:6, 7:6(1), 6:3

Карлос Алькарас цього сезону виправдав усі аванси, які йому видавали останніми роками. 19-річний іспанець почав неймовірно прогресувати навесні, вигравши три великі турніри. Влітку цей прогрес трохи загальмувався, молодому хлопцеві треба було звикнути до ролі тенісиста, від якого очікують перемог в кожному матчі.

На US Open Карлос легко виграв перші три зустрічі, але далі треба було дуже напружитися. У поєдинках із Маріном Чіличем, Янніком Сіннером та Френсісом Тіафо довелося пройти всю дистанцію. Але при цьому всі фінальні сети виграли впевнено – з рахунком 6:3.

Getty Images/Global Images Ukraine. Карлос Алькарас і Каспер Рууд

Перед фінальною зустріччю з норвежцем Каспером Руудом іспанець був фаворитом. Звичайно, були й сумніви, чи зможе його організм відновитися після таких навантажень. У середині матчу здалося, що побоювання справді були небезпідставними, але Рууд після невдалого тай-брейку у своєму виконанні у третій партії поплив, поступившись у чотирьох сетах. Хоча треба визнати, що у другому та третьому сеті норвежець виглядав дуже солідно.

У фінальному матчі розігрувався не лише титул, а й статус першої ракетки світу, тепер Алькарас стане наймолодшим тенісистом, який підкорив вершину рейтингу ATP. У 19 років цього не робив ніхто. Рууд також оновив особисте досягнення, з понеділка він дебютує у статусі другої ракетки світу.

Найкращий матч

1/4 фіналу
Карлос Алькарас [4] – Яннік Сіннер [13] – 6:3, 6:7(7), 6:7(0), 7:5, 6:3

Цей матч багатьом нагадав найкращі протистояння діючих легенд, які повільно, але все ж таки йдуть. Представники молодого тенісного покоління билися на корті понад п'ять годин, подарувавши безліч драматичних моментів, за які вболівальники так люблять теніс. У підсумковій статистиці можна причепитися до величезної кількості невимушених помилок, а також гравців критикували за моменти слабкості у відповідальні моменти, але ідеально грати на такому рівні і в такому віці можуть лише обрані. Битва вийшла епічною, сперечатися з цим марно.

Прорив турніру – Френсіс Тіафо

24-річний американець уперше голосно заявив про себе, коли виграв турнір ATP у Делрей-Біч у 2018-му. Вже наступного сезону Френсіс на Australian Open 2019 дійшов до 1/4 фіналу, де його зумів зупинити Надаль. З тих часів результати Тіафо не рухалися дуже різко вгору, він стабільно виходив до другого тижня на US Open, але програвав у четвертому колі. Цього разу зійшлося багато зірок і представник США показав настільки високий рівень, що до півфіналу у нього забрали лише один сет. У 1/8 фіналу це зробив Надаль.

Під час турніру Тіафо встановив новий рекорд змагань, вигравши 8 тай-брейків. Більше того, він ще жодного й не програв. Зупинити цього монстра ментальних перемог вдалося лише Карлосу Алькарасу, який чотири з половиною години змагався проти господаря кортів.

Головний невдаха – Даніїл Медведєв

Медведєв підходив до турніру не з найкращими результатами, але букмекери все одно вважали на той момент чинного чемпіона основним фаворитом. Даніїл непогано почав, у перших трьох раундах не програв жодного сета, але перший же топовий опонент відправив його додому. Скандальний австралієць Нік Кірьос у матчі з росіянином здобув блискучу перемогу, показавши високий рівень тенісу у третій та четвертій партіях. Медведєв втратив статус першої ракетки і пропустив уперед у рейтингу Надаля, Алькараса та Рууда.

Щодо самого Кірьоса, то його також можна записати у невдахи. Після такої великої перемоги «контори» назвали його головним фаворитом, але австралієць програв у наступному матчі Карену Хачанову, через що розбив дві ракетки. Усього за весь US Open 2022 Нік отримав п'ять штрафів на загальну суму $32,500, що склало 7,3% від загальної суми призових за вихід до 1/4 фіналу в одиночному розряді.

Getty Images/Global Images Ukraine. Нік Кірьос

Улюбленець фортуни – Каспер Рууд

Рууд вдруге в сезоні вийшов до фіналу ТВШ і в обох півфіналах не зустрічався із суперниками з першої десятки. У Парижі на шляху до матчу за титул найвищим рейтинговим опонентом був поляк Хуберт Хуркач, який точно не є майстром ґрунтової гри. У Нью-Йорку з топ-15 довелося змагатися лише з Маттео Берреттіні, який показував слабкі результати перед US Open, а, за його словами, ще й відіграв проти норвежця найгірший матч на турнірі. Та й взагалі, у Рууда тепер 0-6 проти суперників із першої десятки на Шоломах. Десь тішиться один Александр Звєрєв.

Наші

Українські тенісисти дивилися відкритий чемпіонат США по телевізору. Цього разу ніхто не потрапив навіть до кваліфікації. Для тих, хто грає на челенджерах, втрачена чудова можливість заробити фантастичні призові. Можливо, хоч в Австралії побачимо дебют Олексія Крутих у відбірному турнірі, паралельно з відбором US Open він виграв дебютний челенджер.

До речі, на екрані цього року знову можна було спостерігати ту саму дівчину з пивом, яка так сподобалася вболівальникам минулого року. Вболівальниця на ім'я Меган Лакі за рік не втратила спритність і знову блискавично осушила келих з пивом, уклавшись у 8 секунд.

Жіночий одиночний розряд. Фінал

Іга Свьонтек [1] – Онс Жабер [5] – 6:2, 7:6(5)

Іга цього сезону перетворилася на справжню машину для завоювання титулів. Рік вона розпочинала в кінці першої десятки, а вже в квітні приміряла тенісну корону. Навесні та в першій половині літа Свьонтек знищувала все живе на корті, вигравши 37 матчів поспіль. Зупинити її вдалося лише на траві – єдиному покритті, де полька ще не навчилася вигравати по-справжньому.

Але на американському харді її справи йшли не дуже, перед US Open Свьонтек хоч і була головною фавориткою на папері, але в її перемогу слабко вірилося. Та й у словах Іги не відчувалося впевненості. Як би там не було, але на самому турнірі перша ракетка світу показала, що наразі вона справді найкраща. Двічі Свьонтек поступалася в першому сеті з наступним камбеком, решта поєдинків була виграна у двох партіях.

Фінал проти Онс Жабер розпочинався у найкращих традиціях матчів за титул, у яких грає Свьонтек. Полька швидко повела у рахунку, захопила ініціативу та легко забрала перший сет. У другому мало бути все так само, але спортсменка з Тунісу нагадала, що недарма нещодавно грала у фіналі Вімблдона, а також проводить найкращий сезон у кар'єрі. Жабер зрівняла рахунок, відіграла матчбол у 12-му геймі та перевела гру на тай-брейк. Боротьба в ньому була захоплюючою та інтригуючою, поки Свьонтек космічно не перевела по лінії, зробивши рахунок 5:5. Після цього туніска здалася, видавши дві невимушені помилки поспіль, як у свої найгірші роки. Статистика фіналів у Жабер не найприємніша – 3 перемоги за 7 поразок. І якщо вона хоче колись стати першою ракеткою, над психологією ще треба попрацювати. Рівень гри цілком дозволяє вирішувати такі завдання.

Getty Images/Global Images Ukraine. Іга Свьонтек і Онс Жабер

Найкращий матч

Четверте коло
Петра Квітова [21] – Гарбіньє Мугуруса [9] – 5:7, 6:3, 7:6(10)

Це була справді епічна битва. Перед матчем Петра була фавориткою, бо краще себе проявила останнім часом. Але Мугурусі вдалося забрати стартову партію і на рівних боротися у фінальному сеті. За рахунку 6:5 іспанка мала два матчболи на прийомі, але чешці вдалося перевести партію на тай-брейк. Там теж точилася рівна боротьба, вже Гарбіньє відіграла потрійний матчбол суперниці. У підсумку Квітова все ж таки перемогла, а на наступний матч сил у неї вже не залишилося. Американка Джессіка Пегула легко розібралася з ексдругою ракеткою світу.

Прорив турніру – Каролін Гарсія

Минулого року турнір розривали молоді, цього разу досвідченіші тенісистки виступили набагато краще. Ще перед початком змагань багато хто вірив у гарний виступ Гарсії, і вона не підвела. Цього сезону Каролін знову почала грати у свій найкращий теніс, встигла здобути три титули на різних покриттях, особливо цінною стала перемога на престижному хардовому турнірі в Цинциннаті.

У Нью-Йорку Гарсія йшла найвпевненіше, легко вигравши п'ять матчів у двох сетах. На певному етапі навіть здавалося, що їй цілком під силу взяти титул. Але у півфіналі француженка так само легко програла Жабер. Проте перший півфінал Шолома у 28 років – приємне досягнення. З нового тижня ексчетверта ракетка світу Каролін Гарсія повертається до першої десятки, і з такою грою їй є куди рости в рейтингу WTA.

Головна невдаха – Емма Радукану

Минулого року Радукану на кортах US Open написала неймовірну історію успіху. Але після тієї казкової перемоги представниці Великої Британії похвалитися нема чим. Невиразний рік, наповнений фотосесіями та підписанням спонсорських контрактів, пошуком себе у тенісі, частою зміною на тренерській позиції не приніс нічого доброго, закінчившись досить прогнозованою поразкою від Алізе Корне у першому колі.

Емма за цей час мала купу можливостей показати себе на різних турнірах, але виграти більше двох матчів поспіль жодного разу не вийшло. Були, звісно, три чвертьфінали, але це явно не той результат, на який розраховувала її команда. У новій редакції рейтингу WTA Радукану буде на 83-й позиції. Та ж Лейла Фернандес, яка минулого року програла Еммі у фіналі, впала лише на 40-й рядок. До прикладу, канадка за рік може похвалитися чвертьфіналом Ролан Гаррос та титулом у Монтерреї.

Getty Images/Global Images Ukraine. Емма Радукану

Улюблениця фортуни – Клара Бюрель

Французька тенісистка стартувала у кваліфікації. У фіналі відбору їй судилося відіграти відразу п'ять матчболів у поєдинку проти японки Місакі Дої. В основній сітці Клара скористалася цим шансом і обіграла спочатку чемпіонку Вімблдона Єлену Рибакіну, а трохи пізніше і міцну бельгійку Аліссон ван Ейтванк. Зупинила Бюрель у третьому колі майбутня півфіналістка Аріна Соболенко.

Наші

Особливих очікувань від українок у одиночному розряді перед турніром не було. Результати жеребкування шокували, тільки у Марти Костюк були хороші шанси пробитися до другого раунду. Насправді все виявилося набагато цікавіше і приємніше, але радість все одно була недовгою.

Дарина Снігур

Найбільше здивувала Дарина Снігур, яка стартувала у кваліції. Сам вихід в основу вже став одкровенням і великим успіхом, але далі на нас чекало справжнє диво. У першому колі основи Даші у суперниці випала одна з головних фавориток турніру румунка Симона Халеп. Експерша ракетка світу довгий час грала нижче за свій рівень, але не так давно почала набирати. Чого тільки вартий нещодавній титул у Монреалі.

Так, ми всі знали, як Халеп останнім часом любить вибувати в перших колах US Open, але в перемогу Снігур вірили, напевно, лише справжні відчайдухи. Яке ж було здивування, коли Даша з перших хвилин оволоділа ситуацією на корті і завдяки своїй нестандартній техніці загнала суперницю у глухий захист. Після шоку першої партії Халеп, яка є неперевершеною майстринею вольових перемог, легко відігралася у другій, скориставшись запамороченням від успіху в українки. Але у третій партії Снігур знову перестала прикро помилятися і повністю заслужено обіграла сьому ракетку світу. Можливо, ви будете здивовані, але у Даші тепер на турнірах Grand Slam стільки ж перемог над суперницями з першої десятки, як і у Світоліної. Тільки Еліна має ще вісім поразок.

Getty Images/Global Images Ukraine. Дарина Снігур

У другому колі вболівальники на емоційному підйомі чекали від Снігур легкої перемоги над Ребеккою Маріно, але стиль гри канадки максимально не підійшов українці. Маріно вигравала багато очок за рахунок потужної подачі за кілька ударів, компенсувати це у розіграшах українка не змогла. Та й тримати рівень матчу з Халеп не вийшло. У будь-якому разі Снігур стрибнула вище голови, віримо в ще одну українку в першій сотні з хорошими перспективами.

Халеп, до речі, за підсумками турніру отримала ще й так звану «дерев'яну ложку». Для завоювання цієї нагороди потрібно вибути в першому колі. Далі ваша кривдниця має програти у другому колі (що зробила Снігур), а переможниця кривдниці – у третьому і так далі до фіналу. Шлях до «дерев'яної ложки» Сімони Халеп виглядає так: Дарина Снігур – Ребекка Маріно – Чжан Шуай – Корі Гауфф – Каролін Гарсія – Онс Жабер. Якби фінал виграла туніска, то аналогічну віртуальну антинагороду отримала б українка Леся Цуренко.

Ангеліна Калініна

Результати Калініної перед US Open не тішили, але у першому раунді вона несподівано переграла американку Бернарду Перу, яка показувала найкращі результати у кар'єрі. Це було приємною несподіванкою, хоча обидві тенісистки в тому матчі показали теніс середньої паршивості. Попереду на нас чекала битва проти Петри Квітової, але Калініна захворіла і не змогла вийти на матч другого раунду.

Марта Костюк

У стартовому поєдинку Марта очікувано взяла реванш у єгиптянки Майяр Шериф за прикру поразку у першому колі Ролан Гаррос. Матч не був легким, але Костюк на цю перемогу заслужила. У другому колі була зустріч з експершою ракеткою світу Вікторією Азаренко і деякі шанси проглядалися. На жаль, Марта не змогла зіграти стабільно і при багатьох моментах феноменальної гри робила занадто багато невимушених помилок на важливих м'ячах. Поєдинок з боку виглядав досить конкурентним, хоча підсумковий рахунок цього не відображає (2:6, 3:6). Після матчу Марта не потиснула Азаренко руку, доторкнувшись ракетками, як під час суворих ковідних обмежень. Цей же трюк вона провернула і в парній зустрічі проти Александри Саснович, потиснувши руку при цьому її партнерці чешці Терезі Михаліковій.

Getty Images/Global Images Ukraine. Вікторія Азаренко і Марта Костюк

До речі, у парному розряді Марта зіграла у дуеті з китаянкою Чжан Шуай, обігравши на старті Надію Кіченок. Далі могло вийти дуже перспективно, але у третьому колі їх зупинив шостий сіяний дует Дезіре Кравчик / Демі Схюрс.

Леся Цуренко

Бог жеребкувань у 2022-му дуже сильно образився на Цуренко і після Барті та Свьонтек в Австралії та Франції нагородив українку стартовим матчем з четвертою ракеткою світу Паулою Бадосою. Іспанка підійшла до турніру не у найкращих кондиціях, чим Леся і скористалася. Цуренко вела гру, забрала перший сет, а в другому, поступаючись у рахунку, зуміла перевести партію на тай-брейк. У 13-му геймі виграти не вдалося і у фінальному сеті Лесю вже підвело здоров'я. Дуже шкода, шанси виграти цей матч у двох сетах все ж таки були.

Даяна Ястремська

Даяна перед US Open програла все, що можна, і навіть прийняла вольове рішення повернутися під крило до Саші Баїна. Але починати в Нью-Йорку довелося проти четвертої ракетки США Медісон Кіз, і в успіх у цьому матчі не дуже вірилося. Насправді виявилося, що Ястремська підтягнула гру, і в першій партії могло хитнути у будь-який бік. Даяна вела 4:1, а також мала три сетболи на прийомі у 12-му геймі. Американка все відіграла, краще показала себе на тай-брейку, а на другу партію Ястремській забракло сил.

Людмила Кіченок у парі з латвійкою Альоною Остапенко були четвертими сіяними, але зі старту буксували. Два перші матчі вдалося взяти на характері, але перша топова пара Каролін Гарсія/Крістіна Младенович відправила їх відпочивати. Цим француженкам Кіченок та Остапенко програли і на Ролан Гаррос, але тоді це було у півфіналі. У результаті Гарсія та Младенович у Парижі взяли титул. Також Люда виступала й у міксті, але невдало.

У кваліфікації також грали Катерина Байндл та Катаріна Завацька, але у сумі вони здобули одну перемогу на двох.

Наша єдина юніорка на US Open Анастасія Лопата без шансів програла росіянці у другому колі одиночного розряду, після чого ще й потиснула їй руку після матчу. Насті, певно, краще брати приклад у більш досвідчених колег, як мінімум щодо навколотенісної поведінки.

Чоловічий парний розряд. Фінал

Раджив Рам / Джо Солсбері [1] – Веслі Колхоф / Ніл Скупскі [2] – 7:6(4), 7:5

Рам та Солсбері захистили минулорічний титул на кортах Нью-Йорка. Також вони разом вигравали Australian Open 2020.

Жіночий парний розряд. Фінал

Барбора Крейчикова / Катерина Синякова – Кетрін Макнеллі / Тейлор Таунсенд – 3:6, 7:5, 6:1

Чешки виграли третій мейджор у сезоні та шостий – у кар'єрі. Титулу на US Open їм якраз не вистачало до кар'єрного Великого Шолома.

Мікст. Фінал

Сторм Сандерс / Джон Пірс [4] – Кірстен Фліпкенс / Едуар Роже-Васслен – 4:6, 6:4, [10:7]

Для Сандерс це перший титул на турнірах Grand Slam, Джон Пірс вже вигравав Australian Open 2017, але у чоловічому парному розряді.

Оцініть матеріал
(24)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Уперше в кар'єрі. Ястремська вирвала перемогу в матчі після 0:6 у 1-му сеті
Теніс | 25 квітня 2024, 16:22 22
Уперше в кар'єрі. Ястремська вирвала перемогу в матчі після 0:6 у 1-му сеті

Даяна дивовижним чином зуміла переграти Еміліану Аранго в Мадриді

Стародубцева вийшла до 1/4 фіналу на 100-тисячнику ITF у Португалії
Теніс | 25 квітня 2024, 20:39 1
Стародубцева вийшла до 1/4 фіналу на 100-тисячнику ITF у Португалії

Юлія в трьох сетах обіграла Францішку Жорже

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.