Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Англія
| Оновлено 10 вересня 2022, 08:48
4533
0

Грозний – про Холанда, трансфери Челсі, Юве та Ліверпуля

В'ячеслав Грозний – про топ-переходи літнього трансферного вікна

| Оновлено 10 вересня 2022, 08:48
4533
0
Грозний – про Холанда, трансфери Челсі, Юве та Ліверпуля
Getty Images/Global Images Ukraine. Ерлінг Холанд

У другій частині інтерв'ю відомий тренер аналізує трансферну активність англійських грандів – «Манчестер Сіті», «Челсі» та «Ліверпуля», розбирає головні переходи в Серії А та інші знакові переходи літа.

– В'ячеславе Вікторовичу, у першій частині інтерв'ю ви торкнулися теми масштабної селекції клубами. А можете навести приклади цільової та точкової селекції?
– Давайте спробуємо. Наприклад, Пепу Гвардіолі рік тому з різних причин не вдалося купити потужного, забивного, розумного, молодого центрфорварда, що змушувало його часто застосовувати тактичну модель з хибною дев'яткою.

У результаті Гвардіола зробив ставку на придбання 22-річного форварда збірної Норвегії Ерлінга Холанда. З «Боруссією» «містяни» домовилися заздалегідь і навіть гроші заздалегідь перерахували дортмундцям. Також Холанд сказав, що він не розглядає інших варіантів, окрім «Ман Сіті». За словами норвежця, трансфер він погодив зі своїм батьком. Ерлінг додав, що йому немає сенсу йти в «Реал», де є Бензема, або в інші команди, де є інші форварди. Він пішов у клуб до головного тренера, який хотів купити його ще рік тому. І ми бачимо, що ті гроші, які вкладено в Холанда, вже почали відбиватися. У шести стартових матчах сезону норвежець уже зробив кілька хет-триків. Він справді ніби вже грав у цій команді, Ерлінгу там комфортно.

– Його батько також грав за «Ман Сіті». Напевно, гени дають себе знати?
– Так, так! Сто відсотків! (сміється). Я дуже радий за Холанда, тому що в хорошому розумінні симпатизую Пепу Гвардіолі у ​​всіх командах, які він тренує. І я дуже хочу, щоби він виграв Лігу чемпіонів. «Ман Сіті» швидко відбив витрачені гроші. Дізнавшись, що переходить у клуб Холанд, Жезус та його представники вийшли на екс-асистента Гвардіоли Артету, якому запропонували свої послуги. Природно, Гвардіола та Артета порозумілися. У результаті за 52 млн. євро Жезус перейшов до «Арсеналу». Бразилець дуже комфортно почувається там, будучи лідером атак лондонців. Також і наш Сашко Зінченко із «Ман Сіті» перейшов до «Арсеналу». Тобто, Гвардіола ще у плюсі ​​опинився. Він дав можливість своїм футболістам перейти до свого колишнього помічника у дуже гарну команду. І щодо фінансової складової чудово все було спрацьовано.

Також не слід забувати, що 56 млн євро «Ман Сіті» отримав за Стерлінга, який перейшов до «Челсі». Перехід Рахіма відбувся з тієї ж причини. Трансфер Холанда моментально спонукав низку гравців атаки одразу ж шукати варіанти. Дізнавшись, що з «Челсі» пішли Лукаку та Вернер, Стерлінг швидко запропонував свої послуги «аристократам». У результаті трансфер відбувся, і це нормально. Це і є правильний варіант, коли виграють усі. Ще один приклад такої селекції, коли «Челсі» на місце Лукаку запросив з «Барселони» Обамеянга. Агенти запропонували лондонцям послуги габонця. Звичайно ж, не Обамеянг дзвонив до клубу, це не його питання. Слухайте! Якщо ви отримуєте відсоток від переходу футболіста, будьте ласкаві займатися цими питаннями. Ось вони ними й займаються. Це не футболісти займаються питаннями трансферів, а люди, котрі професійно виконують свою роботу. Це нормально.

– Ви, як тренер, напевно добре розумієте екс-наставника «Челсі» Тухеля, підопічні якого почали переходити до інших клубів. Як ви оціните дії німецького фахівця у такий кризовий момент?
– Тухель, бачачи, що забирають футболістів із його команди, публічно почав про це говорити. І ось йому дали можливість посилитися двома хорошими нападниками в особі Стерлінга та Обамеянга. Я впевнений, що вони забиватимуть! Відповідаючи на ваше запитання, я наведу ще один приклад вимушеної селекції. Поставте себе на місце Томаса Тухеля, який у 2021 році виграв із «Челсі» Лігу чемпіонів. Аристократи створили класну команду, вони дуже красиво грають. Але несподівана зміна власника клубу робить серйозні корективи. У результаті, як ви правильно помітили, з лондонського клубу пішла низка ключових футболістів. Рюдігер перейшов у «Реал», Крістенсен та Алонсо – у «Барсу», Лукаку – в «Інтер», Вернер – у «Лейпциг», а Батшуайї – у «Фенербахче». Уявіть собі! В інші команди перейшли троє нападників і три захисники. У результаті Тухель виходить на зв'язок із власниками клубу, але спочатку не отримує підтримки. Потім він спілкується з представниками ЗМІ, говорячи, що він у зв'язку з відходом таких футболістів не бачить перспективи у створенні серйозної команди. Тухель сказав, що вважає, що нові власники мають підтримати імідж великого клубу, який лише рік тому виграв Лігу чемпіонів.

Getty Images/Global Images Ukraine. Каліду Кулібалі

Включення фанатів, ЗМІ, політиків, менеджерів спрацювало і Тухелю дали карт-бланш. І що німецький фахівець робить? У липні у «Наполі» на місце Рюдігера купується Каліду Кулібалі. Це нормальний трансфер! Запитань немає. А на місце Алонсо за шалені 65 млн. євро купується у «Брайтона» дуже сильний футболіст Марк Кукурелья. Мені, до речі, дуже подобається цей гравець. Але він не вартий таких грошей! Можливо, 25 чи 35 млн євро, але не 65! Хоча він шикарний футболіст, і я думав, що він до «Барселони» перейде. Але ким замінити Крістенсена? У результаті «Челсі» вдається переконати «Лестер» продати за шалені 82,5 млн євро 21-річного француза Веслі Фофана. І ось захисники куплені! Раніше ми також говорили про те, що лондонці купили Обамеянга та Стерлінга на позиції форвардів. Я не здивуюсь, якщо «Челсі» також боротиметься за найвищі місця. Хоча вже й без Томаса Тухеля.

– Ви добре знаєте внутрішню кухню у цих питаннях. У такі моменти головний тренер шукає футболістів?
– Безперечно, що замовником є ​​головний тренер, бо він відповідає за результат. Він ставить гру та підбирає під своє бачення необхідних виконавців з урахуванням клубних можливостей. Безумовно, що в ціні насамперед забивні форварди, центральні захисники та класні диспетчери з тонким розумінням гри. Центральна командна вісь визначає практично все.

– Ви похвалили за селекцію Хаві, Конте та Тухеля. Що виділите у селекційній роботі Гвардіоли, крім покупки Холанда?
– На мою думку, Гвардіола точково спрацював перед завершенням контракту у Фернандіньо. У бразильця виникла низка проблем в опорній зоні. Якщо Родрі з якоїсь причини пропускав матч, Фернандіньо було важко рівноцінно замінити його в опорній зоні. Гвардіола вже не ризикував. За пів року до закінчення контракту Фернандіньо Пеп домовився з «Лідсом» про перехід дуже якісного 26-річного збірника Англії Калвіна Філліпса. Так, були заплачені хороші гроші. Але! Гроші та трансфери люблять тишу. Є клуби, які говорять, а ось Пеп не каже про трансфери. Він уже якось сказав про трансфер Кейна, якого зрештою не вдалося купити. Після цього Гвардіола про покупки не каже. Також перехід до «Ман Сіті» з «Андерлехту» Серхіо Гомеса безпосередньо пов'язаний із трансфером у розташування лондонських «канонірів» нашого Сашка Зінченка за шикарні 35 млн євро! Також був куплений у дортмундської «Боруссії» центральний захисник збірної Швейцарії Мануель Аканджі. Ні про що тобі не каже ця покупка? (сміється)

– Знову трансфер до «Ман Сіті» з Дортмунда!
– Так саме! Це говорить про те, що представники «Ман Сіті» шикарно і цивілізовано поводилися при переході Холанда. За логікою дортмундців, тоді до них можна знову повернутись. Звичайно, дортмундці запам'ятали, що «містяни» поводяться цивілізовано, коректно та солідно. Багато хто цього не розуміє. Деякі клуби після однієї угоди більше не хочуть спілкуватись з іншими клубами. А тут зрозуміло, що великий клуб поводиться солідно, гідно і завжди піде назустріч. І ось слідом за Холандом у «Ман Сіті» перейшов із «Боруссії» Аканджі. Навіщо його запросили? Травмований Ляпорт, часто зазнає пошкоджень Аке і навіть Рубен Діаш. Тому все досить логічно, і всі сторони залишились задоволеними. Якщо говорити про «Ман Сіті», то у них чудово відпрацювали керівництво клубу, а також головний тренер та менеджмент. Класно спрацювали два клуби, які я можу лише похвалити.

– Ви говорили про те, що Хаві вдалося зібрати злагоджений колектив у «Барселоні» вперше з часів, коли Мессі перейшов до ПСЖ. А, на вашу думку, «Ювентусу» вдалося гідно замінити Кріштіану Роналду?
– Я вважаю, що коли Кріштіану Роналду нещодавно пішов із «Юве», «Стара Синьйора» закрила проблемну позицію молодим талантом Душаном Влаховичем, заплативши «Фіорентині» космічні 75 млн євро! Серб відповідає необхідним вимогам клубу, головного тренера, менеджменту, фанатів з усіх компонентів. Він молодий, швидкий, забивний, прогресуючий і чимось схожий на Роналду. Не просто так його взяли туринці. Влахович одразу почав виправдовувати очікування як минулого сезону, так і поточного. Але зверніть увагу на інші дії «Юве» на трансферному ринку. Я назвав би їх комбінованими. Підписання Влаховича одразу ж спровокувало відхід на правах оренди Кулушевськи та продаж Бентанкура до «Тоттенхема». Але не просто так пішов Бентанкур до «Тоттенхема». Приводом для цього стала покупка у «Боруссії» Менхенгладбах Закарії. Бентанкур зрозумів, що він мало гратиме і вирішив змінити клуб. Те саме стосується й Ремзі, який спочатку перейшов у «Рейнджерс», а потім підписав контракт із «Ніццею». Чому, спитаєте ви? Та тому що прийшли до «Ювентуса» Поль Погба, Анхель Ді Марія та Леандро Паредес. А гравець збірної Уельсу Ремзі не хоче сидіти на заміні! Тому він і вирішив перейти до іншої команди. Також як вільний агент перейшов у «Рому» Пауло Дібала.

Зайняти вакантну роль «імператора» Тотті?
Так-так (сміється). Можливо! В атаці «Юве» зараз є Ді Марія, К'єза, Костіч. А який сенс аргентинцю починати все спочатку і доводити в новій конкуренції, коли тебе запрошує Жозе Моурінью в «Рому» на роль лідера римлян!

– Як вважаєте, «Ювентус» у плані атаки готовий до цього сезону?
Давайте розберемо трансферну політику «Юве»! Аллегрі потрапляє у стресову ситуацію через травму К'єзи і в терміновому порядку бере – хто пам'ятає, кого? Я можу нагадати! З «Марселя» до туринської команди перейшов поляк Мілік, який добре знає Серію А. Він, до речі, вже й забив за «Стару Синьйору». Я просто хочу сказати наступне: щоб зрозуміти нюанси тренерської та менеджерської кухні, потрібно самому пройти всі ці перипетії. Я сто років працюю тренером! Тому я та мої колеги розуміємо усі нюанси. Я показую лише невелику частину айсберга того, з чим нам доводиться постійно стикатися.

На вашу думку, Аллегрі впорався з посиленням команди на сезон?
Давайте розбиратися. Влітку, скажімо так, на хорошу футбольну пенсію пішов іменитий 38-річний Джорджо К'єлліні, який підписав угоду з Лос-Анджелесом. Він на це заслужив. Я підтримую такий трансфер. А Бернардескі теж вирішив заробити у Канаді. Федеріко перейшов до «Торонто». Чи має він на це право? Звісно, так! А турок Демірал перейшов до «Аталанти», залишившись у команді з Бергамо після оренди, бо йому грати під керівництвом Гасперіні комфортно. І тут раптом несподівано надходить божевільна пропозиція від «Баварії» по трансферу Де Лігта, який у результаті перейшов до мюнхенського клубу за 67 млн ​​євро. Ох, нічого собі! А хто тоді гратиме в обороні? А поставте себе місце головного тренера туринців! Практично всі пішли, а тут ще й Артур втік до «Ліверпуля», оскільки Клопп переконав бразильця, що є сенс перейти до його команди. І що робити «Ювентусу»? У результаті вони за 41 млн. євро купують у «Торіно» 25-річного бразильського центрбека Бремера, який склав компанію своєму земляку Данило. А якщо додати, що на фланзі також грає бразилець Алекс Сандро, то порозуміння між трьома бразильцями завжди буде на найвищому рівні. А давайте до них ще додамо колумбійця Куадрадо та аргентинців Паредеса з Ді Марією. Тоді можна сказати, що у «Ювентуса» утворилася дуже цікава та різноманітна південноамериканська діаспора.

– Щодо діаспор, цікава ваша думка. Футболісти з яких країн зараз є одними з найбільш популярних на трансферному ринку?
– Наприклад, «Вулверхемптон» переважно орієнтований на португальський ринок, починаючи з 2017 року, коли «вовків» очолив Нуну Ешпіріту Санту. Нині їх тренує інший португалець Бруну Лажі. Це, звісно, ​​дуже цікаво! Якщо ви проаналізуєте переходи, ви побачите багато цікавих моментів. Ви помітите, що за рідкісним винятком португальські таланти за допомогою агентських компаній, що спеціалізуються на португальському ринку, в АПЛ приходять лише у «Вулверхемптон». А далі все залежить від обставин, а саме, від прогресу футболіста, тренера, можливості продажу. Хоча, звичайно, є варіанти трансферу дещо інші.

У 2003 році молодий суперталант Роналду перейшов зі «Спортінга» до МЮ, а Бернарду Сілва після «Бенфіки» та «Монако» опинився в «Ман Сіті». Також Діаш безпосередньо з «Бенфіки» перейшов у розташування «містян». Канселу опинився в «Ман Сіті», перейшовши з «Юве». А Бруну Фернандеш у 2020 році був проданий у МЮ зі «Спортінга» так само, як Роналду. Рік тому очолив «Фулхем» португалець Марку Сілва, який запросив у розташування «котеджерів» португальського збірника Жуана Пальінью та кількох бразильців. Чому бразильців? Португальці та бразильці – це одна мовна група та одна культура. Звичайно, 34-річний Вілліан допоможе «Фулхему». Португальський форвард Карлос Вінісіус, який перейшов із «Бенфіки», теж зробить свій внесок в успіх лондонців. І цей перелік можна продовжити.

– Ми вже поговорили про Гвардіолу та «Ман Сіті». А ось що ви думаєте про його конкурента Клоппа та «Ліверпуль»?
– На мій погляд, «Ліверпуль» системно, чітко, якісно, ​​високопрофесійно та непублічно працює у трансферному напрямку з приходом Юргена Клоппа. І це вже принесло шикарні успіхи та якість гри. Скільки років атакуюче тріо Салах - Мане - Фірміно радували своїх фанатів, даючи результат. Тепер простежте за ходом думок Клоппа щодо посилення команди. «Мерсисайдцям» потрібен був найкращий у світі центральний захисник і такий же воротар. Клопп, коли прийшов у команду, побачив, що це проблемні позиції, і їх треба посилювати. Що він робить? Він нікому нічого не говорить, про це знає лише клуб та найближчий менеджмент. У результаті після серйозного клубного аналізу вони ухвалюють рішення про придбання 1 січня 2018 року за 85 млн євро у «Саутгемптона» невідомого для багатьох захисника збірної Нідерландів 193-сантиметрового Вірджила Ван Дейка, який сьогодні є найкращим центрбеком у світі. А вже у липні 2018 року за 75 млн євро у «Роми» було куплено воротаря збірної Бразилії Аліссона. Ось дивіться! На покупку Ван Дейка та Аліссона було витрачено за пів року 160 млн євро! Клоппу треба було переконати акціонерів та всіх у клубі, що треба вкладати ці гроші у такі покупки. Я впевнений, що багато хто був не згодний. Але вони погодилися з цим, коли в сезоні 18/19 «Ліверпуль» завдяки цьому посиленню виграв Лігу чемпіонів, а в сезоні 21/22 вийшов у фінал найпрестижнішого єврокубку. У сезоні 19/20 вони виграли АПЛ та щорічно борються за чемпіонство. 2022 року «Ліверпуль» виграв Суперкубок Англії. Але зараз новий виклик, тому що знову хочеться бути першим у всіх турнірах.

– Перехід Мане до «Баварії» вплине на результати «мерсисайдців»?
Справді, раптом Садіо Мане стало нудно в Англії, оскільки він усе виграв із «Ліверпулем». І він вирішив кинути собі новий виклик. Чи має він на це право? Так має. Сенегалець вирішив перейти до мюнхенської «Баварії». Португалець Діогу Жота часто травмований, а 30-річний Фірміно вже трошки не той і далеко не завжди потрапляє до стартового складу. Тільки Салах завжди стабільний та агресивний. З трійки залишився лише єгиптянин, який, за великим рахунком, відповідає вимогам «Ліверпуля». Але Клопп, як і Пеп, подумки випереджає своїх конкурентів. На місце Садіо Мане купується у «Порту» за 45 млн євро колумбійський збірник, 25-річний швидкий, агресивний, амбітний Луїс Діас. А основним центрфорвадом Клопп визначає та бачить у себе в команді 188-сантиметрового форварда збірної Уругваю Дарвіна Нуньєса із «Бенфіки». Як підсумок, 75 млн євро за уругвайця вирушають до Лісабона! Закривши із запасом атакуючий потенціал, Юрген Клопп посилює середину поля, де також були певні проблеми. Тож у річну оренду з «Ювентуса» прийшов бразилець Артур. Також за 6 млн євро було куплено у «Фулхема» португальського вундеркінда Фабіо Карвалью. Мені, до речі, подобається цей гравець!

Getty Images/Global Images Ukraine. Садіо Мане

– Але поки що «Ліверпуль» у турнірній таблиці АПЛ не перебуває у зоні Ліги чемпіонів.
– Не поспішайте заглядати до турнірної таблиці АПЛ. Все тільки починається! І «Ліверпуль» стане ще сильнішим, ніж раніше. Він боротиметься за всі титули, як і «Манчестер Юнайтед» Тен Хага, якого після двох турів вже відправили у відставку, скажімо так, диванні експерти.

– Якщо підсумувати це трансферне вікно, що все-таки найголовніше ви виділите?
– Зверніть увагу на таке! Холанд перейшов до «Ман Сіті», Левандовськи – до «Барселони», Лукаку – до «Інтера», Обамеянг – до «Челсі». Це топ-трансфери! І тут раптом знадобився класний нападник, кому б ви думали? Амбітному «Ньюкаслу»! І що він робить? «Ньюкасл» купує 192-сантиметрового 22-річного нападника збірної Швеції Александера Ісака. «Реал Сосьєдад» заробив на продажу божевільні 70 млн євро! Чи знав хтось про цей перехід, чи чув хтось про це? Ні! Я теж уперше дізнався про цей трансфер, коли Ісака вже підписали. Гроші та трансфери люблять тишу. Повернення Тімо Вернера до «Лейпцигу» - це теж нормально. Перехід Нуньєса до «Ліверпуля» - теж. Тому нападники у ціні, як і захисники. Кунде та Крістенсен перейшли до «Барси». Для мене було несподіваним, що Вілльям Саліба повернувся з «Марселя» до «Арсеналу». До речі, він хороший захисник! А «Челсі» посилив оборону Кулібалі та Фофана. Рюдігер опинився у «Реалі», а Де Лігт – у «Баварії». Зюле перейшов до «Боруссії». Я спеціально наголосив на позиціях гравців, які зараз дуже затребувані. Це дуже важливо! Тому що багато команд таким чином діють на трансферному ринку.

Оцініть матеріал
(18)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Шахтар – Чорноморець. Прогноз і анонс на матч чемпіонату України
Футбол | 04 травня 2024, 16:20 18
Шахтар – Чорноморець. Прогноз і анонс на матч чемпіонату України

Два попередні матчі суперників цієї весни завершилися з однаковим рахунком 4:1 на користь гірників

Жирона – Барселона – 4:2. Лігочемпіонські м'яч і асист Довбика. Відео голів
Футбол | 04 травня 2024, 21:40 1
Жирона – Барселона – 4:2. Лігочемпіонські м'яч і асист Довбика. Відео голів

Дивіться відеоогляд матчу 34-го туру Ла Ліги 2023/24

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.