Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Англія
| Оновлено 10 вересня 2022, 08:49
2055
0

Грозний – про масштабну селекцію, трансфери Конте та Хаві у міжсезоння

В'ячеслав Грозний підбиває підсумки трансферного вікна в Європі

| Оновлено 10 вересня 2022, 08:49
2055
0
Грозний – про масштабну селекцію, трансфери Конте та Хаві у міжсезоння
Getty Images/Global Images Ukraine. Антоніо Конте

Відомий український тренер В'ячеслав Грозний в ексклюзивному інтерв'ю Sport.ua оцінив переходи у європейському футболі у літнє трансферне вікно.

– В'ячеславе Вікторовичу, нещодавно в Європі закрилося трансферне вікно. Що ви для себе винесли? Які переходи могли б відзначити?
– Я завжди спостерігаю за трансферами. Я б це назвав «Аналіз та нюанси літньої трансферної політики європейських клубів». Перш ніж поговорити про цифри, прізвища, клуби та конкретику в такому серйозному процесі, як трансферна селекційна політика, мені хотілося б у кількох аспектах поділитися нюансами переходів.

На перший погляд, більшості любителів футболу все досить відомо, чітко, прозоро та зрозуміло. Але на практиці це зовсім не так, тому що необхідний облік багатьох складових: 1) фінансових можливостей клубів, а тому тренерські плани повинні обов'язково це враховувати; 2) бажання головного тренера та потенційного футболіста до спільної співпраці з урахуванням ігрового стилю команди; 3) країна та клубні амбіції; 4) амбіції футболіста та можливості швидкої адаптації (мова, культура, ігрові нюанси тощо); 5) фінансові аспекти агенцій, які представляють футболіста; 6) вміння високопрофесійно та якісно вести переговори. Є дуже гарне прислів'я у футбольних людей: «Гроші та трансфери люблять тишу!». Це свідчить про вміння детально збирати всю необхідну інформацію про футболіста та зберігати її таємно від своїх потенційних конкурентів.

– Що, дійсно люди зі світу футболу дотримуються такого девізу, щоб виходило вдало попрацювати на трансферному ринку?
– Ну, звісно! Я наведу відомий усім приклад: рік тому Кіліан Мбаппе всіма, у тому числі ЗМІ, вже був відправлений до мадридського «Реалу». Але він продовжує захищати кольори ПСЖ, оскільки на тривалий час парижани увімкнули весь спектр організаційних питань, щоб зберегти його в себе. Аналогічна ситуація рік тому виникла і з приводу потенційного переходу Харрі Кейна з «Тоттенхема» до «Ман Сіті». Тоді «містяни», за їхніми словами у публічній площині, давно все узгодили. Але в останній момент операція зірвалася і Гвардіола минулого сезону залишився без центрфорварда таранного типу, на якого дуже серйозно розраховував. На той час інший топ-форвард Лукаку перейшов із «Інтера» до «Челсі». Левандовськи хотів перейти до «Ман Сіті», але «Баварія» його не відпустила, тому що новоспечений головний тренер мюнхенців Нагельсманн у перший рік біля керма команди хотів виграти Лігу чемпіонів. А «Боруссія» Дортмунд у стислі терміни на заміну Холанду не встигла придбати класного нападника. Дортмундців все влаштовувало у фінансовій частині, і Ерлінг хотів трансферу, але вони не знайшли тоді когось замість норвежця. Тому перехід Холанда було відкладено на рік.

До речі, цього літа Томас Тухель уже оголосив про перехід до «Челсі» центрального захисника збірної Франції та «Севільї» Жюля Кунде. У свою чергу, «Барселона», нічого не кажучи, нормально провела переговори та підписала цього талановитого футболіста, добре знайомого з Ла Лігою. І таких прикладів є чимало. І я, і ви дуже багато їх можемо навести, тому не варто спрощувати аспекти переходів та трансферів. Все дуже складно та неоднозначно. До того ж, є різні види селекції, про які я хочу розповісти любителям футболу. Є точкова, оперативна, планова та масштабна селекції!

– Чи можете навести кілька прикладів масштабної селекції?
– Так, звичайно! Це буде цікаво! Я спробую розкрити деякі нюанси трансферів. У листопаді 2021 року «Тоттенхем» очолив італієць Антоніо Конте, який дуже успішно працював у «Ювентусі», «Інтері» та «Челсі». Безперечно, що одним із компонентів для досягнення результатів при спілкуванні з керівництвом «Тоттенхема» була умова збереження всіх провідних футболістів «шпор» та масштабна трансферна селекція, що в результаті було зроблено.

Getty Images/Global Images Ukraine. Тоттенхем

Тому цього сезону «Тоттенхем» має аналогічні показники з «Ман Сіті» і лондонці реально боротимуться за найвищі місця. Я спробую розшифрувати сказане. Конте вдалося зібрати майже два склади різнопланових гравців найвищого рівня. Досвідченого та надійного воротаря збірної Франції Льоріса ми чудово знаємо. А ось для зміцнення оборони Конте вдалося вмовити «Аталанту» продати за 50 млн євро «шпорам» аргентинського захисника Крістіана Ромеро. Також вдалося переманити з «Барси» збірника Франції Ленгле. До того ж, ще взимку з «Ювентуса» було запрошено двох футболістів: уругвайського опорника Бентанкура (майже 20 млн євро) та шведського нападника Кулушевськи (оренди). Також за 30 млн євро з «Брайтона» було взято півзахисника збірної Малі Біссума. Крім того, у статусі вільного агента до команди прийшов дуже іменитий, відомий та досвідчений гравець збірної Хорватії Іван Перішич. А до знаменитого атакуючого дуету в особі Кейна та Сона за 58 фантастичних мільйонів євро додався бразильський збірник Рішарлісон із «Евертона». Я спеціально наголошую на новачках високого рівня. На мою думку, зараз «шпори» можуть обіграти будь-якого суперника, і це цілком нормально.

– Окрім «шпор», хтось ще провів масштабну селекцію?
– Аналогічна ситуація склалася у «Барселоні». Хаві, як і Конте, також у листопаді 2021 року очолив нову команду, а саме свою рідну Барселону. І, звичайно, з керівництвом було обговорено всі питання щодо створення «Барселони», здатної перемагати у всіх матчах та турнірах, як це було за Гвардіоли. Але для цього їм була потрібна саме масштабна селекція, яка передбачає спочатку етапну селекцію до закінчення сезону 21/22.

У листопаді приходить до «Барселони» наддосвідчений Дані Алвес, який хоче допомогти команді. Він любить «Барсу»! Алвес звернувся до Хаві зі словами, що йому не потрібні гроші і що він просто хоче допомогти молодим талантам та іншим хлопцям. І це заслуговує на повагу. Потім у січні за величезну суму з «Ман Сіті» купили Феррана Торреса. Я б, наприклад, як головний тренер, ніколи не дав би дозвіл платити 55 млн євро за цей трансфер. На мою думку, він не грає на такі великі гроші. Але чомусь «Барса» заплатила таку суму. Не знаю, чому, це не мої питання. Також того сезону на правах оренди в каталонський клуб перейшов реактивний Адама Траоре, який є вихованцем «блаугранас». Тоді ж у Барсу перейшов з «Арсеналу» габонський форвард Обамеянг. Ще раніше лави «Барси» поповнили гравці збірної Нідерландів Депай та Френкі Де Йонг. Крім того, у складі каталонців були молоді Фаті, Гаві, Педрі, Дембеле, а також досвідчений Бускетс. У підсумку «Барса» фінішувала другою в Ла Лізі. До речі, у березні каталонці у Мадриді за всіма статтями обіграли «Реал» із рахунком 4:0! Я досі пам'ятаю цей розкішний матч! Але я засмутився, коли «Барса» програла в Лізі Європи «Айнтрахту», оскільки розраховував, що підопічні Хаві виграють єврокубок. Але так у футболі інколи буває.

– Як думаєте, цього сезону каталонці зможуть виправитися і виграти якийсь престижний титул? Що для цього зробив Хаві у трансферне вікно?
– «Барса» слідом за переможцем Ліги чемпіонів «Реалом» стала другою того сезону, але у каталонської команди чемпіонські амбіції. Тому в них розпочався другий етап трансферно-селекційної політики, а саме точкові придбання на низку ключових позицій. У команді є своєрідний хребет – воротар, центральні захисники, опорник, диспетчер та центральний нападник. «Барсі» потрібен був досвідчений та забивний центрфорвард. У результаті Хаві зробив ставку на поляка Левандовськи, у якого в «Баварії» були розбіжності з Нагельсманном. Роберт хотів саме в «Барселону» перейти, хоча він мав багато пропозицій. І за його грою ми вже бачимо, що Левандовськи ніби в «Барсі» народився. Видно, що це його команда, де поляку дуже комфортно. Зрозуміло, що коли до команди приходить такий топ-нападник, у ряду футболістів виникають складнощі з потраплянням в основу. Обамеянг спрацював на випередження, провівши переговори з «аристократами». І ось П'єр-Емерік вже у «Челсі», з якого перейшли в інші клуби Лукаку («Інтер») і Вернер («Лейпциг»). Обамеянг та Стерлінг спробують цю пару нападників замінити. Сподіваюся, що в них це вийде!

Депай вів переговори з «Ювентусом» та низкою клубів, але, найімовірніше, агенти та посередники виставили такі умови, що жоден із клубів не пішов назустріч. Тому Депай до зими залишиться в «Барселоні», але ігрової практики він майже не матиме. Прихід талановитого бразильця Рафіньї з «Лідса» (58 млн євро) створив певну напругу у Дембеле, Феррана Торреса, Деста та ще низки гравців. Але Хаві та керівництво «синьо-гранатових» вчинили мудро. Не було продовжено оренду Адами Траоре, який повернувся до «Вулверхемптону». Також Хаві особисто переговорив із дуже талановитим Дембеле та переконав його залишитися в команді. Той пішов назустріч, не зважаючи на агентів, а також погодився на зниження особистих умов контракту. Усман залишився у «Барселоні» і він тепер виходить у кожному матчі в основі. Потім Хаві зустрівся з Ферраном Торресом і пояснив йому, що в цій ситуації, граючи та тренуючись з такими футболістами, як Левандовськи та Рафінья, він може прогресувати. У підсумку Торрес також пішов назустріч та залишився в команді. Дізнавшись про перехід до «Барси» Бельєріна і Кунде, вирішили змінити клубну прописку Умтіті («Лечче»), Мінгеса («Сельта») і Дест («Мілан»). Також після трансферу Левандовськи в оренду до «Спортінга» перейшов португальський вінгер Трінкао. Це я спеціально розповідаю читачам, які процеси відбуваються у командах. Якщо купується футболіст дуже високого рівня, то хтось інший не отримуватиме ігрову практику. Хтось вирішить залишитися, розуміючи, що він мало гратиме, зате зростатиме і прогресуватиме. Я не просто так про це кажу!

– А якось перехід чемпіона Італії з «Міланом» Кессьє до «Барселони» вплинув на «синьо-гранатових»? Наприклад, той самий Френкі Де Йонг матиме гарантоване місце в основі?
– Поява в «Барсі» Франка Кессьє, який у свої 25 років уже зіграв понад 50 матчів за збірну Кот-д’Івуару, одразу ж змусила Ніко Гонсалеса піти у «Валенсію» та Рікі Пуча – у «Лос-Анджелес Гелаксі». Також Філіппе Коутіньо махнув рукою і за 20 млн. євро перейшов у «Астон Віллу». А Люк Де Йонг, дізнавшись про трансфер топ-форварда Левандовськи, перейшов до ПСВ. У свою чергу Френкі Де Йонг пішов на фінансові поступки і залишився в «Барселоні». А чи гратиме він, давайте проаналізуємо! Хаві має щонайменше шість гравців, які претендують на цю позицію. Бускетс, Педрі, Гаві (одна трійка) та Де Йонг, Кессьє, П'янич (друга трійка). Можливо, Де Йонг і потраплятиме в основу. Можливо, у певних матчах він гратиме. Невипадково Хаві його почав використовувати іноді центральним захисником. Але таке рідко відбуватиметься, оскільки у «Барсі» вже є Кунде, Крістенсен та інші, хто може зіграти на цій позиції.

Getty Images/Global Images Ukraine. Барселона

– Виходячи з цього, можна зробити висновок, що ми знову можемо побачити «Барсу», яка здатна вирішувати найсерйозніші завдання?
– Спочатку давайте подивимося, що у нас із нападниками! Левандовськи, Дембеле, Рафінья (одна трійка) та Фаті, Депай, Торрес (друга трійка). Є шість нападників! Також є шість гравців центральної зони! В обороні у каталонців є Бельєрін та Серджі Роберто (праворуч), Альба, Алонсо та Бальде (ліворуч), Кунде, Крістенсен, Ерік Гарсія, Піке, Араухо. Скажіть, будь ласка, що ще потрібно? Шикарний склад «Барси»! Тому той самий Френкі Де Йонг розуміє, що конкурувати дуже складно. У каталонській команді укріплено майже всі позиції. Хаві виконав масштабну селекцію! Взявши у центральну вертикаль Кунде, Крістенсена, Кессьє та Левандовськи, а також посиливши фланги Бельєріном, Маркосом Алонсо, Дембеле та Рафіньєю, Хаві склав так званий Кубик Рубіка! (сміється) Ось і вийшла нова «Барселона», яка голодна до перемог і яка при поєднанні досвіду та молодості готова вигравати усі турніри. Я навів у приклади саме «Тоттенхем» та «Барселону»! Це якраз і є та сама серйозна, масштабна селекція. Але у більшості клубів переважає цільова та точкова селекція.

Продовження інтерв'ю на тему трансферів із В'ячеславом Грозним читайте завтра.

Оцініть матеріал
(7)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Лунін зізнався, чи був гол у скандальному епізоді матчу з Барселоною
Футбол | 25 квітня 2024, 00:08 4
Лунін зізнався, чи був гол у скандальному епізоді матчу з Барселоною

Український воротар заперечує, що м'яч перетнув лінію

Хаві прийняв несподіване рішення. Барселоні не потрібно шукати нового коуча
Футбол | 24 квітня 2024, 22:25 13
Хаві прийняв несподіване рішення. Барселоні не потрібно шукати нового коуча

Легенда «синьо-гранатових» провів зустріч із керівництвом та вирішив залишитися в клубі!

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.