Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 10 вересня 2022, 16:50
9459
5

Директор Шахтаря: «Це жахливе рішення має бути ветоване Президентом»

Юрій Свиридов – про поправки до Закону «Про фізичну культуру та спорт»

| Оновлено 10 вересня 2022, 16:50
9459
5
Директор Шахтаря: «Це жахливе рішення має бути ветоване Президентом»
ФК Шахтар Донецьк. Юрій Свірідов

Директор зі стратегічного розвитку «Шахтаря» Юрій Свиридов висловив думку про поправки до Закону «Про фізичну культуру і спорт».

«Я вважаю, що прийняття поправки № 7719 до основного закону є дуже великою проблемою з точки зору розвитку спорту в Україні і це жахливе рішення має бути ветовано Президентом. Такого закону не можна підписувати.

По-перше, неймовірна швидкість подачі та ухвалення рішення в стінах ВР – усього протягом одного дня – наштовхує на підозру, що було порушено процедури розгляду поправки до закону України у ВР.

По-друге, і це друге є дуже серйозним. Прийнята поправка суперечить 2 з 5 базових принципів Європейської спортивної моделі, а саме «Піраміда спорту» та «Фінансова солідарність». Суть цих 2 принципів, реалізованих у законодавстві країн ЄC у стратегічному та операційному адмініструванні спорту, полягає в тому, що на вершині піраміди є елітний спорт, який заробляє гроші завдяки колективному продажу комерційних і маркетингових прав, а частина прибутку спрямовується на аматорський спорт та підтримку grassroots-спорту. Тобто таким чином фінансується основа спортивної піраміди, яка має в основі демократичні інституції – неприбуткові громадські організації, та функціонує завдяки волонтерському руху.

З урахуванням прийнятої поправки, права на продаж ТВ-трансляцій переходять від організаторів змагань учасникам без необхідності спрямовувати частину прибутку на розвиток спорту. Це руйнує ідею колективного продажу та фундаментальний принцип солідарності, закладений в основу європейської моделі спорту. Великі приватні клуби отримають усе, а розвитком спорту й далі займатиметься держава через держбюджет, якщо на це будуть кошти. Висновки відносно самої моделі зроблено в репорті Європейської комісії за квітень 2022 року.

Іншими словами, у той час, коли завдяки неймовірним зусиллям Президента країни Володимира Зеленського Україна отримує статус кандидата на членство у Євросоюзі, що є мрією вже не одного покоління українців, але передбачає ще й складний шлях змін законодавства та державних політик, під час війни Верховна Рада за суперечливих обставин конституційною більшістю протягом одного дня голосує за зміни, які кардинально суперечать ідеї моделі спортивного адміністрування, прийнятого у ЄС. Також звертає увагу, що зміни здійснюються не в інтересах спорту та його розвитку, а в інтересах вузької групи приватних осіб», - написав Свиридов.

Верховна Рада визначила невідкладними та прийняла за основу та в цілому поправки до Закону України «Про фізичну культуру і спорт» щодо розмежування спортивних заходів і змагань.

317 депутатів проголосували в цілому «за», 34 не брали участі в голосуванні. При цьому не було жодного голосу «проти» або ж «утримався».

Поправки розмежовують поняття «спортивний захід» та «спортивне змагання». Спортивний клуб, який в межах спортивних змагань проводить спортивний захід та здійснює організаційне, фінансове та інше забезпечення його підготовки і проведення, вважається організатором спортивного заходу.

Ініціативі депутатів передувало звернення президентів «Динамо», «Дніпра-1», «Металіста», «Зорі» та «Руху». Вони заявили, що чинні правові норми недосконалі у питаннях визначення належного правовласника прав на телетрансляції футбольних матчів та про необхідність їх упорядкування».

Оцініть матеріал
(29)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 5
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
OdessaMaMa
Все выше перечисленное хорошо тогда, когда в стране нет войны! Людям хлеб не за что купить, не то что оплатить кабельного оператора транслирующего Setanta sport. Так что нехер ныть, всё правильно сделали! Я бы ещё и еврокубки под вопрос поставил!!!
supernik
Підтримую статтю повністю. Чого ці пять клубів мовчать про європейські змагання, адже ніхто не питає можеш ти платити чи ні. Я не можу подивитись жодний матч, хоча в мене кабельне, але немає "мегаго", а по інтернету краще не дивитись : одні "зависання". 
саня лысый
Я чтото не допонял- клуб выступает против того что б владеть телеправами???????? Этож скольео Ахмет должен укосить с Павелки и К
DK1961
Это ж как колбасит всех холуев ахметова, в т.ч. всяких там максиков, фанькиных котов, ак-какашек и их бесчисленных клонов на этом сайте! Знать задели самое главное, которое эта вся бандитская даунбассовская шайка пропихнуть желала! Не взирая ни на что - на войну. на то, что у людей нет денег ИМ платить на коммерческие кабели и т.п. Слов нет, одно хамство и подлость!
Фанькин кот
Тот недолугий закончик, протянутый Каломойшей и Ко - позор для спортивной  Украины на всю Европу.