Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Ліга чемпіонів
| Оновлено 07 вересня 2022, 23:49
14071
4

Неймовірні Швед та Мудрик, блискуча контргра, вдалі заміни. І фарт

Sport.ua – про чудовий старт «гірників» у новому сезоні Ліги чемпіонів

| Оновлено 07 вересня 2022, 23:49
14071
4
Неймовірні Швед та Мудрик, блискуча контргра, вдалі заміни. І фарт
ФК Шахтар

Зізнатись, мало хто очікував побачити подібне. Так вже сталося, що «Шахтар» у літнє міжсезоння втратив практично всіх своїх найкращих легіонерів (крім Траоре), а на їхнє місце було в авральному порядку запрошено інших гравців, переважно українських, без належного досвіду гри в ЛЧ. Донецька команда поки що дуже «сира», і дебютні три тури в УПЛ це лише підтвердили. І тут така фантастика на старті чемпіонської Ліги. Давайте розбиратися, що до чого.

Йовичевич вгадав зі стартовим складом

Майже ніхто з наших ЗМІ не вгадав стартового складу «гірників». У матчах УПЛ Йовичевич награвав один склад, а ось проти «Лейпцигу» вирішив випустити інший. Причому зовсім інший. На лівому фланзі захисту несподівано опинився Конопля, а не Михайличенко. На правому фланзі півзахисту хорватський тренер випустив дебютанта Шведа, а на вістрі атаки – не Сікана чи Траоре, а Зубкова.

Безумовно, Тедеско намагався «танцювати» від власної «пічки», тобто від свого складу, від своїх сильних сторін. Тому на пертурбації в основі суперника спочатку не звернув уваги. Дарма. У підсумку це й занапастило «червоних биків».

Донеччани зіграли інакше, ніж у минулій кампанії ЛЧ

Де Дзербі прищеплював своїм підопічним у «Шахтарі» тотальний контроль м'яча. Іноді, точніше, часто, це був контроль заради контролю. Така формула гри не спрацювала не лише проти «Реала» та «Інтера», а й навіть проти «Шерифа».

Зараз «помаранчево-чорні» намагаються грати в інший футбол. Простіший, але більш варіативний. «Гірники» свідомо віддали ініціативу супернику – у них лише 36 відсотків володіння м'ячем. І зробили ставку на контратаки. Особливо у другому таймі. Ця тактика блискуче спрацювала.

Удача явно була на нашому боці. І їхня недооцінка суперника

Окрім удачі, яка цього вечора була одягнена у несподівано зелені футболки «Шахтаря», - і з цим сперечатися марно, - цілком можливо, треба вести мову й про недооцінку з боку «Лейпцига». Так, це їхні проблеми, проте. Здалося, що німецька команда сприйняла дику помилку свого голкіпера у випадку з першим м'ячем Шведа як безглузде непорозуміння. Мовляв, ми все одно вам заб'ємо більше. Тому що ми банально сильніші. І коли Швед забив другий гол за допомогою рикошету, суперник стрімголов, не оглядаючись, кинувся знову зрівнювати рахунок. Щось на кшталт ми вас зараз шапками закидаємо. Недозволена дурість на такому рівні.

Проблеми «Лейпцига»

У другій частині минулого сезону Бундесліги Тедеско уславився в Німеччині як мінімум творцем ренесансу: він вивів «Лейпциг» з крутого піке, зміг надолужити втрачене і таки фінішував з командою на четвертому, лігочемпіонському місці. Паралельно здобувши і Кубок Німеччини.

У новому сезоні чомусь наставник «биків» вирішив розпочати серйозну розбудову команди. Насамперед – ігрову. «Лейпциг» намагається грати в «тікі-таку». Виходить явно непереконливо.

Останній перед «Шахтарем» приклад – вліт «Айнтрахту» 0:4. Йовичевич ту гру розібрав по крихтах. І зробив потрібні висновки. Тедеско ж висновків не зробив. І продовжив гнути свою лінію. Німець прогадав, і може втратити роботу.

Проблеми й «Шахтаря»

Кінець першого тайму та початок другого – за «Шахтар» було тривожно. Команда помітно грала «за рахунком», дуже низько опустилася в захист, не виходило зв'язати три-чотири точні передачі. Про гру на чужій половині поля не було й мови.

За таких умов гол суперника явно назрівав. І став закономірним результатом гри між двома голами Шведа. Добре те, що далі вдалося дуже швидко забити другий м’яч. Але над усуненням помилок в обороні обов'язково треба попрацювати.

Швед та Мудрик – браво!


ФК Шахтар. Михаило Мудрик та Мар'ян Швед

Приємно отримувати такі несподівані подарунки. Мар'ян провалився в Європі – давайте називати речі своїми іменами, за «Шахтар» досі зіграв лише одну хвилину у матчі проти «Руху». І тут такий приголомшливий дебют. Можна лише побажати у такому ж дусі працювати й надалі.

Гру Мудрика, на відміну від дій Шведа, одкровенням не назвеш. Ми вже десь звикли до подібного. Але звикли, скоріше, до локальних, фрагментарних «включень» Михайла, коли він раптово піднімає темп, «нанизуючи» опонентів, створює небезпеку біля чужих воріт, а потім так само раптово випадає з гри. На старті УПЛ ця тенденція чітко простежувалася.

Але у грі проти «Лейпцига» ми стали свідками «справжнього» Мудрика: динамічного, емоційного, вибухового та технічного.

Добре, що його «Шахтар» не відпустив. Якщо Михайло й надалі так «розриватиме», то цінник у 50 мільйонів євро буде для нього навіть низьким.

Вдалі заміни Йовичевича

Джурасек та Петряк явно потрапили в «ноти». Не кажучи вже про вихід Траоре. Тренер «Шахтаря» не лише вгадав із замінами, а й, що ще важливіше, зробив їх вчасно. Чого не скажеш про його опонента.

Після другого м'яча Шведа «Лейпциг» масовано пішов в атаку. Напевно, сподіваючись відігратися, як у випадку з голом Сімакана. Виходило не дуже переконливо - швидше числом, ніж умінням.

Тим не менш, Тедеско вчасно не втрутився в хід поєдинку, що невдало складався. У програному матчі «Айнтрахту» Доменіко, за його словами, змінив три схеми гри, і всі вони не спрацювали. У програному поєдинку «Шахтарю» він не змінював початкову схему. Його підопічні як бігли стрімголов на чужі ворота в середині другого тайму, оголюючи потворно тили і даючи відмінні можливості супернику для контратак, так і наприкінці гри робили те саме.

Йовичевич та його підопічні – молодці, Тедеско та його хлопці – не в той бік.

Все одно не варто переоцінювати стартовий успіх

Про показники володіння м'ячем було сказано вище. Удари по воротах – їхні 12 проти наших п'яти. Позиційні атаки – 85 (!) у «Лейпцига» і лише дев'ять (!) у «Шахтаря». Показник «очікуваних голів» у німців теж вищий – 1,46 проти наших 1,18. Кутові: дев'ять у «биків», один у «гірників».

Загалом, на всьому цьому статистичному тлі можна дійти простого висновку, що «Шахтар» феноменально використав свої шанси, тоді як суперник свої шанси розбазарив. Але, напевно, проб'ється хробак сумніву – мовляв, нам просто пощастило. А везіння – штука дуже примхлива.

Щоб фарт не зрадив нам і в наступній грі, обов'язково потрібно додавати в міці, в позиційних атаках, в контролю м'яча. Гра проти «Селтика» точно відрізнятиметься від матчу проти «Лейпцига»: шотландці напевно гратимуть другим номером.

«Гірникам», швидше за все, буде дуже складно у матчі проти «скоттів». Але треба розуміти, що якщо донеччани зможуть набрати у наступному турі три очки, євровесна їм буде майже стовідсотково гарантована.

Оцініть матеріал
(124)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Хаві прийняв несподіване рішення. Барселоні не потрібно шукати нового коуча
Футбол | 24 квітня 2024, 22:25 13
Хаві прийняв несподіване рішення. Барселоні не потрібно шукати нового коуча

Легенда «синьо-гранатових» провів зустріч із керівництвом та вирішив залишитися в клубі!

Президент ПСЖ – Барселоні: «Коли вже відмовитеся від тупої ідеї Суперліги?»
Футбол | 25 квітня 2024, 07:49 4
Президент ПСЖ – Барселоні: «Коли вже відмовитеся від тупої ідеї Суперліги?»

Аль-Хелаїфі впевнений, що Суперліги не буде

Коментарі 4
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
mayakovskiy1
Вболіваю за команду понад 30 років, але чесно не вірив, не те щоб в перемогу, а й взагалі хоча б одне очко за ЛЧ. Але пацани билися за себе і за країну. Налаштування топ і віддача теж. Вірю що трикутник Мудрик, Швед в краях й Траоре в центрі можуть показувати рівень і в нападі
veter
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
ALKOSruLKA
"Хробак сумніву" - це квінтесенція цієї статті   ШД - з перемогою! Не чекав...
Олег Мандрівник
Дальше будет намногосложнее
Теперь недооценки и расслабона у соперников не будет, и тут будет интересно