Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Ліга чемпіонів
| Оновлено 07 вересня 2022, 21:01
12147
6

Чому Баварія вже 7 років не купує бразильців, хоча раніше залюбки їх брала

У мюнхенському клубі, як і у всій Бундеслізі, здається, розчарувалися у сучасних «чарівниках м’яча»

| Оновлено 07 вересня 2022, 21:01
12147
6
Чому Баварія вже 7 років не купує бразильців, хоча раніше залюбки їх брала
Getty Images/Global Images Ukraine

Почнемо одразу з питання на засипку – назвіть останнього бразильського легіонера, якого купувала «Баварія»… Три, два, один. Згадали? Якщо так, то гостроті вашої пам'яті можна лише позаздрити, бо з того часу, коли мюнхенці витрачалися на представника країни, яка має у своєму активі п'ять перемог на чемпіонатах світу з футболу, минуло вже 7 років!.. І так, мова про трансфер вінгера «Шахтаря» Дугласа Кости, за якого «Баварія» заплатила «гірникам» 30 мільйонів євро.

І це при тому, що раніше за мюнхенців успішно грали бразильці, які є другою за чисельністю легіонерською групою (після представників Франції) в історії клубу. Навряд чи зараз знайдеться багато любителів футболу зі стажем, які б не згадали імен Джовані Елбера, Пауло Сержіо, Лусіо, Луїса Густаво, Рафіньї, Данте... Бразильці в останні десятиліття завжди були в пошані в Мюнхені, проте ситуація чомусь різко змінилася, і зараз у «Баварії» зовсім не бачать сенсу в тому, щоб робити ставку на представників цієї південноамериканської країни.

Останнього бразильця, який перейшов до «Баварії» на повноцінний контракт, у клубі дуже хотів бачити Хосеп Гвардіола. Іспанський коуч умовив керівників клубу інвестувати солідні кошти на купівлю Дугласа Кости, чия різкість та техніка дуже подобалися наставнику. Під керівництвом Гвардіоли бразилець зіграв за «Баварію» 43 матчі, в яких відзначився 7 забитими м'ячами та 18 результативними передачами, а далі якось знітився. Вже за Карло Анчелотті мюнхенці вирішили відпустити Дугласа Косту в «Ювентус» - спочатку в оренду за 6 мільйонів євро, а потім і на постійній основі за 40 мільйонів.

Заробити на трансферах Кости «Баварії», звичайно, вдалося непогано, та й загалом він залишив про себе непогані враження, що дозволило Дугласу повернутися до Мюнхена в сезоні-2020/21, коли він був орендований у «Ювентуса», проте той камбек не приніс позитивного ефекту ані «Баварії», ані кар'єрі самого бразильця – лише 1 м'яч та 1 асист у 11 поєдинках Бундесліги...

Getty Images/Global Images Ukraine. Дуглас Коста

З того часу «Баварія» набула трансферних прав на 29 різних футболістів з метою підсилення складу першої команди. У цьому списку знайшлося місце для представників 11 країн (Німеччина, Франція, Нідерланди, Сенегал, Австрія, Камерун, Канада, Іспанія, Англія, Марокко та Португалія), серед яких не знайшлося Бразилії.

Вказана вище оренда Дугласа Кости плюс ще договір позики із «Барселоною» щодо Філіппе Коутіньо в сезоні-2019/20 – це єдиний досвід «Баварії» щодо роботи з бразильцями, починаючи з 2015 року. Але в цих випадках йшлося не про викуп контрактів, а лише про оренди, причому обидві з них були визнані невдалими, що ще більше зміцнило керівників мюнхенського клубу в думці щодо правильності обраної стратегії на мінімізацію співпраці з бразильськими гравцями.

Навіть трансферних чуток про інтерес «Баварії» до легіонерів із бразильським громадянством за останні сім років було мінімум. Із серйозних згадати можна, мабуть, лише дві, причому обидві пов'язані з «Аяксом». У 2019 році подейкували, що мюнхенський гранд зацікавлений в підписанні вінгера Давіда Нереса, до угоди з яким справа так і не дійшла не лише у «Баварії», а й у інших грандів. Через кілька років Нерес був витіснений з основи «Аякса» співвітчизником Антоні, й на початку нинішнього року змушений був податись за ігровою практикою до «Шахтаря», а звідти, у зв'язку з початком повномасштабної фази російсько-української війни, - до «Бенфіки». Цікаво, що саме Антоні став другою «трансферною метою» для «Баварії» серед бразильців за останні сім років після Нереса. Про можливий переїзд цього таланта на «Альянц Арену» у засобах масової інформації писали наприкінці минулого року, але німецький гранд так і не зміг домовитися з «Аяксом», якому наприкінці серпня 2022-го вдалося виручити за свою бразильську зірочку 95 мільйонів євро, отриманих від «Манчестер Юнайтед».

Якщо «копнути глибше», стає очевидним, що зниження інтересу «Баварії» до гравців з Бразилії не є унікальною особливістю цього клубу. Після того, як збірна Німеччини знищила і познущалася над «селесао» у півфіналі чемпіонату світу-2014, коли на табло було зафіксовано рахунок 7:1, кількість бразильських легіонерів у клубах Бундесліги почала спершу поступово, а у останні три роки досить різко знижуватися. Якщо в сезоні-2015/16 в елітарному футбольному дивізіоні Німеччини було 19 гравців з Бразилії, то в сезоні-2020/21 їх було вже 11, у сезоні-2021/22 – 8, а на старті сезону-2022/23 – лише 5 (Тута в «Айнтрахті», Пауліньо в «Баєрі», Пауло Отавіо у «Вольфсбурзі», Яго в «Аугсбурзі» та Даніло Соарес у «Бохумі» - зауважте, що в жодній із команд немає більше одного бразильця у складі)…

Getty Images/Global Images Ukraine

Наразі кількість бразильських легіонерів у клубах Бундесліги досягла мінімального значення за останні три десятиліття. Йдеться про цифри, які можна порівняти із сезоном-1992/93, коли представників цієї південноамериканської країни в еліті німецького футболу було лише троє, причому, що цікаво, це було не набагато більше, аніж представників тоді ще молодої суверенної України, яких було двоє (Володимир Лютий у «Бохумі» та Андрій Сидельников у «Ваттеншайді»).

Недивно, що за такої загальної тенденції до зниження довіри з боку клубів Бундесліги до бразильських легіонерів, її головний гранд – «Баварія» – взагалі не має у своїх лавах представників країни, яка найчастіше перемагала на чемпіонатах світу. І, щиро кажучи, найближчим часом тенденція навряд чи зміниться.

Потрібно розуміти, що бразильці досить своєрідні. Їхній менталітет суттєво відрізняється від європейського і, зокрема, педантичного німецького. У футболі гравців із Бразилії також не завжди вдається швидко та успішно інтегрувати у певну тактичну модель, з чим намаївся Мірча Луческу у «Шахтарі», нехай робота з легіонерами румунського фахівця там і визнається більшістю європейських аналітиків як дуже успішна. Проте витрачати час на де-факто «перевиховання» бразильських гравців у «Баварії» не бачать сенсу. У мюнхенців чудово вдається вирішувати поставлені завдання, задіявши місцевих футболістів та легіонерів із Франції, Нідерландів, Сенегалу, Хорватії, Канади, Марокко, Австрії та Камеруну. Адже команда у Юліана Нагельсманна підібрана дуже міжнаціональна, проте бути у когорті найкращих на континенті й регулярно на вершині в Бундеслізі їй легко вдається і без бразильців…

А ви знаєте, що з 2016 року «Баварія» купила…

10 німців: Матс Хуммельс, Ніклас Зюле, Сандро Вагнер, Серж Гнабрі, Себастьян Руді, Леон Горецка, Янн-Фіте Арп, Лерой Сане, Александр Нюбель та Свен Ульрайх.
8 французів: Корентен Толіссо, Кінгслі Коман, Лукас Ернандес, Бенжамен Павар, Мікаель Кюїзанс, Тангі Ньянзу, Дайо Упамекано та Матіс Тель.
2 нідерландців: Маттейс де Лігт та Райан Гравенберх.
2 сенегальців: Буна Сарр та Садіо Мане.
1 австрійця: Марсель Забітцер.
1 камерунця: Ерік Шупо-Мотінг.
1 канадця: Альфонсо Девіс.
1 іспанця: Марк Рока.
1 англійця: Омар Річардс.
1 марокканця: Нуссаїр Мазрауї.
1 португальця: Ренату Санчеш.

Оцініть матеріал
(33)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 6
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Павел Добрянский
гарний матеріал
Dinamo-fan
А чи не помітили ви, що у цьому списку зовсім немає загалом південно американців, а не тільки бразильців? 
Ser, de Roman?
Бо бразильці досі не можуть забути 7:1
І ніякими сумами не затягнеш їх на святу німецьку земельку
FCDK_87
Взагалі-то Аякс не втримав Антоні, він вже в МЮ
veter
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил