Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Чемпіонат світу
| Оновлено 29 серпня 2022, 15:36
7288
1

Чоловіча збірна України виступить на чемпіонаті світу через 24 роки

Єдиний раз наша команда грала на світовому форумі в Японії у 1998 році

| Оновлено 29 серпня 2022, 15:36
7288
1
Чоловіча збірна України виступить на чемпіонаті світу через 24 роки
CEV, збірна України з волейболу

Завтра у п'ятницю 26 серпня в польському місті Катовіце та словенській Любляні стартує ювілейний 20-й чемпіонат світу з волейболу серед чоловіків. Польща прийматиме найсильніші збірні світу вдруге (вперше у 2014 році), а Словенія вперше.

Якщо у прем’єрному чемпіонаті світу, що проходив у 1949 році у колишній Чехословаччині, брали участь 10 національних збірних, то, починаючи з 1998 року, саме тоді, коли в ньому вперше та єдиний раз виступала збірна України, у фінальній частині вже грають 24 команди.

Про той турнір, що проходив у Японії, хотілося б зупинитися докладніше. Наші волейболісти на першому етапі потрапили до групи С. Там вони поступилися збірній Китаю 1:3 (до речі, тоді партія тривала до 15 набраних очок) та Нідерландам 0:3. А у боротьбі за третє місце у групі українці обіграли Чехію 3:0 та зуміли пробитися до другого етапу.

На цій стадії чемпіонату світу в 1998 році було сформовано дві групи з 8 команд. Українці опинилися у групі Н та провели ще сім матчів. Цікаво, що за регламентом їм знову довелося грати з Китаєм та Нідерландами. Знову наші волейболісти програли цим суперникам, цього разу з однаковим рахунком 1:3. Також були поразки від Югославії, Італії та росії (усі по 0:3), а ще дві перемоги над командами США 3:2 та Грецією 3:1.

В підсумку Україна посіла 6 місце у групі та продовжила грати в турнірі за 9 -12 місця. У півфіналі українці перемогли Канаду 3:0 і в матчі за 9 місце програли США 0:3. Зрештою наша збірна фінішувала на 10 місці. А чемпіонами світу тоді стала збірна Італії, яка у фіналі перемогла Югославію 3:0.

Всього ж на чемпіонатах світу більше за інших перемог (6) у збірної колишнього СРСР. До речі, у її складі практично завжди були українці, які були одними з провідних гравців на майданчику. Прізвища таких гравців як Юрій Поярков, Юрій Венгеровський, Михайло Піменов, Георгій Мондзолевський, Олег Молібога, Федір Лащьонов, Олег Смигульов, Юрій Панченко, Олександр Сороколет, які в різні роки ставали чемпіонами планети, знає весь волейбольний світ.

По 3 перемоги на чемпіонатах світу мають збірні Бразилії, Польщі та Італії, 2 – у Чехословаччини та по 1 – у США та НДР. Як бачите, з-поміж переможців чемпіонатів світу вже не існує відразу три країни, проте всі інші виступатимуть на майбутньому світовому форумі і намагатимуться збільшити кількість завойованих золотих нагород.

Втім, претендентів на перемогу у фінальному матчі в польському Катовіце, який пройде 11 вересня, досить багато. Крім чотирьох вищезгаданих збірних, це нові тріумфатори Ліги націй 2022 волейболісти Франції, переможець Кубка Азії цього року збірна Китаю, а також сильні команди Сербії, Словенії, Японії, Нідерландів та інші.

Ось повний склад груп чемпіонату світу 2022 року на першому етапі:

Група А: Сербія, Україна, Туніс, Пуерто-Ріко
Група В: Бразилія, Японія, Куба, Катар
Група С: Польща, США, Мексика, Болгарія
Група D: Франція, Словенія, Німеччина, Камерун
Група Е: Італія, Китай, Туреччина, Канада
Група F: Аргентина, Нідерланди, Іран, Єгипет

Щодо збірної України, то напередодні чемпіонату її головний тренер Угіс Крастіньш дав інтерв'ю нашій редакції, в якому розповів про підготовку до турніру, про контрольні матчі та про майбутні завдання. В остаточну заявку наставник вніс прізвища 14 гравців:

Зв’язуючі: Віталій Щитков, Юрій Синиця
Центральні блокуючі: Максим Дрозд, Юрій Семенюк, Володимир Остапенко
Догравальники: Олег Плотницький, Ілля Ковальов, Олег Шевченко, Тимофій Полуян, Євген Кісилюк
Діагональний: Василь Тупчий
Ліберо: Горден Брова, Денис Фомін, Дмитро Канаєв

Цікаво, що одразу 10 волейболістів із 14 (Синиця, Дрозд, Остапенко, Плотницький, Ковальов, Шевченко, Полуян, Брова, Фомін та Канаєв) у різні роки грали за харківські клуби «Локомотив» та «Юракадемію», які у довоєнний час (до 2014 року) були провідними у нашій країні. На рахунку багаторазового чемпіона України харківського «Локомотива» навіть була знаменна перемога в європейському Кубку топ-команд. Сюди ж можна додати й одного з помічників Крастіньша, тренера збірної Андрія Левченка, який також є вихованцем харківського волейболу. Отже, попри все, харківська школа волейболу продовжує продуктивно працювати.

І як було б важливо саме зараз для цього міста, яке постійно перебуває під обстрілами російських агресорів, успішний виступ його вихованців на майбутньому чемпіонаті світу! Вся Україна разом із Харковом цього очікує і дуже сподівається на позитивний результат. Ми віримо у вас, хлопці!

Матчі збірної України на першому етапі

27 серпня Україна – Сербія (початок матчу о 21.30 за київським часом)
29 серпня Україна – Туніс (початок матчу о 21.30 за київським часом)
31 серпня Україна – Пуерто-Ріко (початок матчу о 21.30 за київським часом)

До 1/8 фіналу вийдуть по дві команди з кожної групи, які посіли перші та другі місця, а також ще чотири збірні, які матимуть найкращі показники серед збірних, які посіли треті місця у групах.

ВЕСЬ КАЛЕНДАР І РЕЗУЛЬТАТИ ЧЕМПІОНАТУ СВІТУ З ВОЛЕЙБОЛУ

Оцініть матеріал
(28)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 1
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Andy Chak
Ну і чому України немає в групі А? Спорт.юа, знову штанга)))