Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Чемпіонат світу
| Оновлено 24 серпня 2022, 10:27
5275
0

Угіс КРАСТІНЬШ: «Прийшов час, коли ми вже нікого не боїмося»

Головний тренер чоловічої збірної України з волейболу дав інтерв'ю напередодні чемпіонату світу

| Оновлено 24 серпня 2022, 10:27
5275
0
Угіс КРАСТІНЬШ: «Прийшов час, коли ми вже нікого не боїмося»
CEV, Угіс Крастіньш

Для українського волейболу вже зовсім скоро очікується знаменна подія. Через 24 роки наша чоловіча національна збірна знову виступить на чемпіонаті світу, який пройде в Польщі та Словенії з 26 серпня по 11 вересня. Тоді у 1998 році в Японії українські волейболісти в підсумку посіли 10 місце серед 16 команд. Тепер же кількість учасників збільшилася до 24, а збірна України на першому етапі буде грати в групі А, де її суперниками по черзі стануть команди Сербії, Тунісу і Пуерто-Ріко.

Ми зв'язалися з головним тренером українців Угісом Крастіньшем і поцікавилися, перш за все, тим, як готові на даний момент наші волейболісти до участі в чемпіонаті світу.

Все, що нами планувалося після «Золотої Євроліги», вдалося виконати, - почав розмову наставник. - Провели два насичених збори, спершу у Латвії, а потім вже тут в Польщі. Виконали великий обсяг роботи і, на мій погляд, хлопці зараз вже у хорошій формі, що, до речі, показали недавні контрольні матчі.

Давайте відразу ж поговоримо про ці контрольні поєдинки. В цілому команда провела 17 партій з сильними командами. Що показали вони і які можна зробити висновки?
Ви, праві, суперники у нас були сильні і, я б сказав, різнопланові, що грають трохи в різний волейбол. З діючими дворазовими чемпіонами світу волейболістами Польщі все зрозуміло. Це одна із кращих збірних на планеті, яка знову буде в числі претендентів на медалі і на цьому турнірі. Незважаючи на те, що грали ми на їхньому майданчику в польському місті Радом, нам вдалося нав'язати серйозну боротьбу, і поступилися тільки в п'яти партіях. Далі нам належало зіграти зі ще однією збірною топ-рівня, командою Ірану. Вона зараз за рейтингом замикає вісімку найсильніших у світі. Тут ми перемогли в чотирьох сетах. Особливо цікавою вийшла третя партія, в якій нам вдалося зломити опір іранців з рахунком 37:35. І, нарешті, два матчі зі збірною Мексики. Цій команді більше властивий латиноамериканський волейбол. Гравці намагаються діяти дуже швидко і тут треба особливо уважно стежити за м'ячем. З мексиканцями ми теж провели по чотири партії в кожному поєдинку і виграли сім з восьми. Контрольні ігри показали, що ми на правильному шляху і вже практично готові до майбутнього чемпіонату світу.

В контрольних матчах ми не побачили діагонального Дмитра Вієцького. Він зіграє на чемпіонаті світу?
На жаль, ні. Дмитро через травму пропустив «Золоту Євролігу», але ми дуже сподівалися, що він зможе відновитися і набрати необхідні кондиції до чемпіонату світу. Але відновлення зайняло значно більше часу і Вієцький нам не допоможе в Польщі.

Через відсутність Вієцького у вас в заявці залишився тільки один діагональний Василь Тупчій. Чи була можливість запросити ще когось з українських волейболістів того ж амплуа?
Якби це був якийсь рядовий тренувальний турнір, то ми б розширили список кандидатів. А до чемпіонату світу особливі вимоги. Ми не можемо тут експериментувати. Так, нам доведеться грати з одним діагональним, а в «Золотій Євролізі» не було навіть Тупчія і нам або доводилося замінювати на цій позиції кимось із числа догравальників, або взагалі використовувати схему з трьома догравальниками без діагонального. В багатьох матчах це спрацьовувало і збірна досягала успіху. Так що деякий досвід у нас вже є.

Я подивився на склад збірної України, який грав на Євро-2021, і побачив, що крім Вієцького зараз в ньому немає також таких досвідчених гравців як Єрещенко, Терьоменко, Сидоренко і Діденко. З чим пов'язані ці зміни?
Причини різні. Перші троє вже досить вікові волейболісти і на даний момент вони більше змушені зосередитися на виступах за свої клуби. А щодо Владислава Діденка, то він був з нами на зборах, але до заявки не потрапив. Як, до речі, і молодий центральний блокуючий Андрій Рогожин. Якби можна було б включити в заявку не 14, а 16 гравців, то вони, звичайно ж, увійшли б до цього списку. А так нам довелося когось залишати поза заявкою.

У першому матчі чемпіонату світу збірній України доведеться зустрітися з командою Сербії, з якою ви грали на двох останніх чемпіонатах Європи і на торішньому турнірі у Запоріжжі. Враховуючи попередні результати, вже не боїтеся цього суперника, як, наприклад, це було раніше?
Чесно кажучи, вже настав той час, коли ми нікого не боїмося. І останні контрольні матчі це тільки підтвердили. Адже навпроти за сіткою знаходяться такі ж хлопці, які добре вміють грати у волейбол. Ось і все. Ми теж вміємо це робити. А ось як піде сама гра, хто буде діяти вірно, а хто стане частіше помилятися, покажуть тільки підсумкові цифри на табло. Стосовно збірної Сербії, то як же без неї (посміхається). У нас є досвід як її перемагати. Постараємося зробити це ще раз. Про збірні Тунісу та Пуерто-Ріко можу сказати, що зібрали про них досить багато інформації. Обидві команди досить сильні, які практично постійно виступають на чемпіонатах світу, використовуючи квоти своїх континентів. Будемо боротися і прагнути вигравати. Наше завдання-мінімум на цьому турнірі – вийти з групи, а далі вже пройти якомога далі.

На минулорічному чемпіонаті Європи наша збірна теж грала в Польщі, але в іншому місті Кракові. А зал в Катовіце вам знайомий?
Я вам скажу, що в Польщі багато волейбольних залів схожі один на одного. Перш за все, за своєю місткістю. Вони дуже великі і глядачів на них збирається від 10 тисяч і більше. Тому особливої різниці немає. Я думаю, що два-три тренування на майданчику допоможуть нам нормально адаптуватися.

Серед глядачів сподіваєтеся побачити вболівальників з синьо-жовтими прапорами?
Звичайно. Я впевнений, що ті з українців, хто має можливість побувати на цьому чемпіонаті світу, обов'язково прийдуть нас підтримати. Та й місцеві шанувальники волейболу вже не раз доводили, що в матчах України не з Польщею, а з іншими збірними, вони дуже активно вболівають за нашу країну. Тож без підтримки ми тут точно не залишимося. Будемо намагатися віддячити всім глядачам хорошою грою і позитивними результатами. Особливо це важливо для України зараз під час війни.

Склад збірної України на чемпіонаті світу 2022 року:

Зв'язуючі: Віталій Щитков, Юрій Синиця

Центральні блокуючі: Максим Дрозд, Юрій Семенюк, Володимир Остапенко

Догравальники: Олег Плотницький, Ілля Ковальов, Олег Шевченко, Тимофій Полуян, Євген Кисилюк

Діагональний: Василь Тупчій

Ліберо: Горден Брова, Денис Фомін, Дмитро Канаєв

Календар ігор за участю збірної України

27 серпня Україна - Сербія

29 серпня Україна - Туніс

31 серпня Україна - Пуерто-Ріко

Оцініть матеріал
(24)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Жозе Моуріньо зізнався, за кого вболіватиме в Лізі чемпіонів
Футбол | 19 квітня 2024, 10:17 1
Жозе Моуріньо зізнався, за кого вболіватиме в Лізі чемпіонів

Португалець виділив єдиний клуб, який очолював у своїй кар'єрі

Таблиця УПЛ. Шахтар збільшив відрив від конкурентів після виграшу в Зорі
Футбол | 19 квітня 2024, 06:45 172
Таблиця УПЛ. Шахтар збільшив відрив від конкурентів після виграшу в Зорі

Гірники можуть потрапити напряму до групового раунду Ліги чемпіонів 2024/25

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.