Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Баскетбол в Європі
| Оновлено 27 серпня 2022, 03:50
3632
2

Гості на цілий сезон. Нові реалії українських клубів

Sport.ua зібрав разом усі наші колективи, які заявились до іноземних ліг

| Оновлено 27 серпня 2022, 03:50
3632
2
Гості на цілий сезон. Нові реалії українських клубів
БК Прометей

Наближається до завершення нинішнє літо і незабаром у всіх ігрових видах спорту візьме свій старт сезон 2022/2023. Попри те, що нинішня найспекотніша пора року пройшла для України під знаком кривавої війни, розв'язаної рашистами, де-які наші клуби доволі продуктивно провели міжсезоння. Розуміючи, що рівень національних першостей просяде дуже сильно, окремі колективи зі здоровими спортивними амбіціями та достатнім фінансуванням почали шукати для себе вихід у вигляді участі в інших чемпіонатах. І такі пошуки дали свій результат.

У даному матеріалі Sport.ua зібрав разом інформацію про всі українські колективи, які наступного сезону увіллються до структур турнірів інших країн Європи.

Гандбол

Мотор

Флагман українського гандболу, який не має на внутрішній арені хоч декількох серйозних суперників, вже досить довго страждав від нестачі якісної змагальної практики і питання участі в сильнішому регулярному турнірі назрівало вже давно, а після початку повномасштабної війни воно і зовсім вийшло для керівництва клубу на перші місця. Запоріжці зондували ґрунт щодо участі в чемпіонатах Польщі, Угорщини, Словаччини, але найбільш продуктивними виявилися перемовини з офіційними особами німецького гандболу і за їх підсумком «Мотор» було включено до списку учасників другої Бундесліги.

Нехай українських шанувальників гандболу не бентежить той факт, що запоріжці виступатимуть у нижчій лізі. Німецька Бундесліга є найсильнішою національною першістю на континенті, а її другий дивізіон за своєю силою та потенціалом може дати фору більшій частині європейських чемпіонатів.


ГК Мотор

Домашнім містом для «Мотора» стане Дюссельдорф. Тут же підопічні Гінтараса Савукінаса прийматимуть своїх суперників у матчах Європейської Ліги ЄГФ. Варто зазначити, що офіційні особи німецького гандболу висловили чимало позитивних слів про український клуб та його участь в турнірі, а мер Дюссельдорфа заявив, що його місто стане для запоріжців справжнім другим домом і в ньому вони знайдуть підтримку на всіх рівнях та чимало справжніх уболівальників.

На доказ вищесказаному можна навести той факт, що свої пригоди у другій Бундеслізі «Мотор» розпочне 31 серпня з винесеного матчу другого туру проти клубу «Байєр» з Дормагена. Ця зустріч буде проведена як розігрів перед однією із головних подій у місцевому гандболі – поєдинком за Суперкубок Німеччини, який відбудеться саме у Дюссельдорфі.

До речі, цього сезону логотип у німецькій Бундеслізі (він однаковий у всіх дивізіонах) буде виконано у синьо-жовтих кольорах.

Галичанка

Подібно до лідера чоловічого гандболу наш найсильніший жіночий клуб також виступатиме в сильному зарубіжному чемпіонаті. Львівська «Галичанка» сезон 2022/2023 проведе у складі Суперліги PGNiG – найсильнішого дивізіону польського гандболу. Підопічні Віталія Андронова стануть десятим клубом у змаганні. Їм належить взяти участь у двоетапному турнірі. Спочатку буде зіграно стандартний двоколовий турнір за системою кожен з кожним, а потім відбудеться фінальний етап, де команди будуть поділені на чемпіонську групу (місця з першого по шосте) та групу вильоту (позиції з сьомої по десяту).

Базуватиметься «Галичанка» у місті Маркі – затишному передмісті Варшави, де виступатиме на невеликій, але сучасній арені місткістю приблизно 760 осіб. Перші ігри в турнірі заплановані на другу декаду вересня.

Карпати

Ще одним українським гандбольним клубом в іноземних чемпіонатах стануть жіночі «Карпати» з Ужгорода. Представниці найзахіднішого обласного центру України в наступному сезоні виступатимуть в третьому дивізіоні чемпіонату Угорщини.

Наш колектив за географічним принципом визначено до північно-східної групи (в ній дванадцять команд, старт турніру 11 вересня), а проводити домашні ігри буде у місті Хайдунанаш, що знаходиться приблизно за сто кілометрів від кордону з Україною. Важливим моментом є той факт, що ужгородський колектив не зможе претендувати на підвищення до другого дивізіону, хоча для угорських команд усі результати поєдинків з «Карпатами» враховуватимуться у турнірній таблиці.

Волейбол

Барком-Кажани

Безумовно, найбільш статусним переходом до іноземного чемпіонату стало включення львівського чоловічого клубу «Барком-Кажани» до складу учасників польської Плюс Ліги – однієї з найсильніших національних першостей в Європі. Варто зазначити, що цей перехід планувався ще у довоєнний час. Договір на участь львів'ян у чемпіонаті 2022/2023 був підписаний ще перед стартом минулого сезону. І навіть незважаючи на дуже важкі часи для всіх українських клубів у зв'язку з війною, що настала, «Барком-Кажани» не відмовилися від своїх планів.


ВК Барком-Кажани

Львів'яни стали шістнадцятим учасником турніру і тепер їм доведеться провести тридцять матчів на дуже високому рівні, причому в багатьох із них нашим волейболістам протистоятимуть справжні гранди європейського волейболу. Чого тільки варті такі зіркові клуби як «Закса» (переможець останньої Ліги чемпіонів), «Ястржебські Вігель», «Скра» та інші. Базуватимуться «Барком-Кажани» у недалекому від України Кракові. Домашньою ареною нашого клубу заявлено невелику залу «Сухі Стави» з місткістю приблизно тисячу глядачів, але на матчі проти топових клубів не виключено переїзд львів'ян на головний критий майданчик міста – «Таурон Арену», який на волейболі може вмістити до 20 тисяч любителів спорту.

Прометей

Чемпіон останнього розіграшу жіночої Суперліги в наступному сезоні виступатиме в чеській Екстралізі. Клуб зі Слобожанського стане одинадцятим учасником у місцевому чемпіонаті. Свої домашні поєдинки український колектив проводитиме у місті Кутна Гора, там же підопічні Івана Пєткова прийматимуть своїх суперниць у поєдинках Ліги чемпіонів, де «Прометей» візьме свій старт одразу з групового етапу. До речі, Кутна Гора стала знаковим місцем для українського жіночого волейболу. Окрім «Прометея», там базується і наша національна збірна, яка цими днями проводить матчі кваліфікації до Чемпіонату Європи-2023.

Згідно з обговореним раніше умовами, «Прометей» не зможе претендувати на участь у плей-оф після закінчення регулярного чемпіонату чеської Екстраліги. Проте двадцять матчів у досить міцному турнірі нашій команді забезпечено.

Баскетбол

Прометей

Амбітна чоловіча баскетбольна команда, яка минулого сезону непогано пошуміла на європейській арені, візьме участь у наступному розіграші об'єднаного чемпіонату Латвії та Естонії, більш відомого як Латвійсько-Естонська Баскетбольна Ліга (ЛЕБЛ). Наш сайт вже розповідав більш детально про «Прометей» та про сам турнір.

Зараз залишається лише додати, що комплектація всіх шістнадцяти учасників змагань виходить на фінішну пряму і на перший погляд на її результати можна припустити, що «титани» будуть одними з основних претендентів на перемогу в ЛЕБЛ. Але це лише на папері. Сам турнір точно принесе багато цікавих та несподіваних моментів українським шанувальникам баскетболу.

Будівельник

Найтитулованіший чоловічий баскетбольний клуб України заявився одразу до двох міжнародних турнірів - Європейської Північної Баскетбольної Ліги та Балканської Баскетбольної Ліги. Втім, поки що міжсезоння киян викликає більше запитань, ніж відповідей. Обидва вищеназвані турніри мають різну історію, для Європейської Північної Баскетбольної Ліги сезон 2022/2023 буде лише другим у її короткій історії, а Балканська Баскетбольна Ліга існує вже півтора десятки років. Але їх поєднує те, що обидва турніри досить швидкоплинні. У Європейській Північній Баскетбольній Лізі український клуб зможе зіграти максимум десяток ігор, а в Балканській Баскетбольній Лізі за найскладніших розкладів «Будівельник» проведе в районі двадцяти поєдинків. Для решти учасників цих змагань вони є лише доповненням до місцевих національних чемпіонатів і тільки для «Будівельника» ці ліги будуть в ролі основних турнірів.


БК Будівельник

Та й загальна кількість ігор по ходу сезону також викликає питання. З одного боку, близько сорока поєдинків («Будівельник» також ще точно виступить в одному з єврокубків ФІБА) начебто й чимало, а з іншого – явно недостатньо для повноцінного сезону і такого сильного та дорогого складу, який зібрали кияни. Тим більше, що левова частка цих матчів відбудеться в першій половині сезону, а в другій його частині офіційних ігор буде набагато менше. Втім, «будівельники» вміють дивувати шанувальників баскетболу і цілком можливо, що даний перелік турнірів буде для киян не остаточним.

***

Цей список із семи клубів вже в останні дні міжсезоння може розширитися. Чемпіон України у волейбольній чоловічій Суперлізі «Епіцентр-Подоляни» вже заявив, що готовий виступати в другому польському дивізіоні, залишається лише дочекатися офіційної відповіді від місцевих функціонерів. Також вірогідні й інші сюрпризи на фінальному відрізку літа.

Загалом, участь українських команд у зарубіжних чемпіонатах сама по собі цікава, проте дуже хочеться, щоб це стало тимчасовим явищем і вже якнайшвидше наші стадіони та зали ожили і в них знову проводилися повноцінні чемпіонати України. А поки що шанувальники українського спорту мають можливість оцінити, як виглядатимуть наші клуби проти європейських суперників на довгій дистанції всього майбутнього сезону.

Оцініть матеріал
(25)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Аліна Ягупова допомогла Валенсії зробити крок до чемпіонського титулу
Баскетбол | 10 травня 2024, 01:42 0
Аліна Ягупова допомогла Валенсії зробити крок до чемпіонського титулу

Українка стала найрезультативнішою у своїй команді

Парадокс імені Беллінгема. Боруссії Д фінансово вигідніше програти фінал ЛЧ
Футбол | 09 травня 2024, 18:34 4
Парадокс імені Беллінгема. Боруссії Д фінансово вигідніше програти фінал ЛЧ

Німецький клуб отримає додаткових 25 мільйонів у разі перемоги «Реала»

Коментарі 2
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Michael Savchyn
мабуть так само слід було зробити футбольним командам
alexa777
Олексій Коляго, на фото не Барком-Кажани ви національну збірну не можете відрізнити від клубу? а куди ж "досвідчений" Заржицький дивився?