Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 25 серпня 2022, 18:55
12043
4

Осічка Шахтаря, скандал із телепулом, лайка Вернидуба, матч тривог у Львові

Виділяємо головні події першого туру УПЛ-2022/23

| Оновлено 25 серпня 2022, 18:55
12043
4
Осічка Шахтаря, скандал із телепулом, лайка Вернидуба, матч тривог у Львові
shakhtar.com

У вівторок, 23 серпня, у День Державного прапора України офіційно розпочався новий сезон у Прем'єр-лізі. Перший тур приніс чимало цікавих і неординарних подій, про які прямо зараз і піде мова в рамках традиційного огляду ігрового дня на Sport.ua.

Довгоочікуване повернення

Відкривати сезон було довірено «Шахтарю» та «Металісту 1925». Перший матч УПЛ-2022/23 відбувся на столичному НСК «Олімпійський», що дозволило професійному клубному футболу елітарного рівня повернутися в Україну через довгі 254 дні. Попередній матч у рамках УПЛ було зіграно 12 грудня 2021 року, коли «Колос» у Ковалівці переграв «Минай» із рахунком 2:1 в рамках 18-го туру сезону-2021/22. Після того поєдинку елітарний дивізіон українського футболу пішов на зимову паузу, вийти з якої не зумів через повномасштабну військову агресію з боку росії.

Старт на День прапора із особливим прапором

Традиційно перед стартом сезону на матчі-відкритті було здійснено процедуру підняття Державного прапора України. Її виконали капітани «Шахтаря» Тарас Степаненко та «Металіста 1925» Артем Габелок. При цьому, був використаний особливий прапор – той, із яким у 1976 році на Олімпійських іграх в Монреалі під час матчу СРСР – НДР вибіг 20-річний на той час етнічний українець із Канади Данило Мигаль. Тоді хлопець у вишиванці, вигукуючи слова «Свободу Україні!», станцював на полі гопака, після чого надовго зберіг прапор і зараз передав його на батьківщину.

Примітно, що Степаненко та Габелок прийняли прапор Мигаля з рук президента УАФ Андрія Павелка, а також двох учасників згадуваного матчу – Олега Блохіна та Володимира Онищенка.

Осічка Шахтаря та зім'ятий дебют Йовічевіча

Сам же матч «Шахтаря» та «Металіста 1925» не подарував глядачам забитих м'ячів. Ця гра стала офіційним дебютом для Ігора Йовічевіча на посаді головного тренера «гірників», а у стартовому складі команди знайшлося місце всього для двох легіонерів – Невена Джурасека та Лукаса Тейлора. Причому останній, як і Іван Петряк, не проходив підготовку до сезону із «Шахтарем», а тому їхній вихід на поле був досить несподіваним та ризикованим рішенням хорватського наставника.

«Шахтар» продемонстрував тотальний контроль над м'ячем (володіння у «гірників» - 70%), а також значно частіше за суперника пробивав по воротах (всього ударів – 26, у площину – 10 проти аналогічних показників 7/3 у харків'ян), завдяки чому номінальні господарі поля заробили і кращий показник очікуваних голів – 2,6xG проти 0,73xG у «Металіста 1925». Однак основна небезпека воротам суперника від «Шахтаря» виходила у першому таймі, а коли наприкінці матчу потрібно було показати різницю в класі та дотиснути опонента, у «гірників» це не вдалося. Йовічевіч дебютував в донецькій команді із «сухою» нічиєю, втративши очки вже на старті сезону.

Цікаво, що на 13-й хвилині поєдинку фантастичний сейв видав голкіпер «Шахтаря» Анатолій Трубін, котрий якимось дивом витяг м'яч після удару практично впритул від Ростислава Русина...

Початок телевійни: Setanta та УПЛ проти Зорі

Перший гучний скандал сезону відбувся вже у прем'єрному турі. Очікувано, основою для нього стали пристрасті навколо телевізійної трансляції. Зокрема, працівників компанії Setanta Sports, яка раніше стала офіційним транслятором української Прем'єр-ліги на найближчі три сезони, не пустили представники «Зорі» для організації трансляції матчу «Зоря» - «Ворскла».

Зрештою, незважаючи на те, що до цього Setanta Sports анонсувала у своїй програмі показ поєдинку, матч луганської та полтавської команд транслювався лише на телеканалі «2+2» та на YouTube-каналі FootballHub. Це стало приводом для офіційного транслятора звернутися до УПЛ із заявою про порушення прав. У свою чергу Прем'єр-ліга відрапортувала про те, що всі матеріали щодо цієї справи будуть передані до контрольно-дисциплінарного комітету УАФ.

Крім того, згодом YouTube видалив запис матчу «Зоря» - «Ворскла» на каналі FootballHub через порушення авторських прав. Аргументацію цього рішення можна побачити при спробі відкрити ролик: «Це відео більше не доступне через заявку на авторські права (заявник: Об'єднання Професійних Футбольних Клубів Прем'єр-Ліга)».

Цікаво, що на цьому історія зовсім не закінчується. Через короткий час після бану трансляції на каналі FootballHub запис матчу «Зоря» - «Ворскла» з'явився на іншому каналі, пов’язаному із холдингом «1+1 Медіа» - «ТСН Проспорт», де вона була доступна для перегляду аж до наступного дня, 24 серпня, а потім була видалена з боку користувача, який її додав.

Перший гол в УПЛ-2022/23: Різник та гольова комбінація

До речі, сам матч «Зорі» та «Ворскли» завершився загалом досить безпроблемною перемогою луганчан із рахунком 3:1. При цьому, почин було покладено вже на 7-й хвилині, коли відверто «нарубав дров» воротар полтавців Дмитро Різник. Він необачно виконав передачу від воріт на ближнього захисника, яку перехопив вінгер «Зорі» Крістіан. В результаті у луганчан пройшла швидка атака на ворота суперника, що завершилася фолом у своєму штрафному майданчику Різника на Крістіані. Вся ця «гольова комбінація» призвела до пенальті та першого забитого м'яча у сезоні в УПЛ, яким із «точки» відзначився Єгор Назарина.

Григорчук провів перший матч із Чорноморцем через 236 днів після призначення

Наприкінці минулого року в одеському «Чорноморці» відбулася тренерська рокіровка, внаслідок якої на «місток» команди повернувся Роман Григорчук. Проте провести другу частину сезону на чолі «моряків» фахівцю так і не вдалося, через що відзначити офіційне повернення на посаду Григорчук зумів лише 23 серпня, вивівши команду на матч проти «Вереса». Таким чином, з моменту призначення на посаду до першого офіційного матчу для Романа Йосиповича минуло 236 днів.

На жаль для шанувальників одеситів, «Чорноморцю» не вдалося відзначити офіційне повернення Григорчука позитивним результатом. Команда на полі НТК ім. Баннікова більше володіла мячем, аніж «Верес» (57% проти 43%), проте практично не била по воротах (4 удари проти 9 у суперника), і жодного разу не спромоглася влучити у площину (статистика команд у цьому компоненті – 0:4). Чи варто дивуватися, що шансів на перемогу «моряки» не мали абсолютно, а ось підопічні Вірта, яких не вважали фаворитом зустрічі, один свій момент таки реалізували, чого цілком вистачило для набору перших у сезоні повноцінних 3 очок.

Лайка та кулак Вернидуба

Крім Григорчука у першому турі відбулося повернення до української Прем'єр-ліги ще одного топового вітчизняного наставника – Юрія Вернидуба, який нині працює із «Кривбасом». Криворізька команда, до речі, також повернулася – в еліту вітчизняного футболу вперше із сезону-2012/13, переживши своєрідне переродження та сходження.

Як і в ситуації з «Чорноморцем», відсвяткувати повернення до УПЛ позитивним результатом «Кривбасу» із Вернидубом на чолі не вдалося. Команда з Кривого Рогу на 36-й хвилині дозволила Гончаренку вивести «Колос» уперед, і результат 1:0 на користь підопічних Вишняка зберігся аж до фінального свистка.

Але найяскравішими та найемоційнішими моментами матчу стали, безумовно, виступи біля «бровки» Юрія Вернидуба. Досвідчений наставник у ході матчу неодноразово поливав арбітрів неприємними висловами, не завжди підбираючи слова, у тому числі використовуючи і ненормативну лексику. З огляду на те, що матчі в Україні нині вимушено проводяться без глядачів, більшість емоційних висловів дійових осіб без проблем прориваються в ефір, а тому глядачі мали змогу оцінити всю глибину душевного пориву Юрія Вернидуба.

Втім, арбітри матчу не оцінили переживань коуча «Кривбаса», який на 81-й хвилині за підказкою бокового арбітра отримав другу жовту картку від головного рефері Юрія Іванова і був вилучений з технічної зони. Що призвело до «закипання» Вернидуба та яким видався діалог тренера із арбітрами – краще один раз побачити, аніж кілька разів це перечитувати чи намагатись переказувати. У певний момент Юрій Миколайович навіть замахнувся кулаком на лайнсмена, але вчасно стримав сплеск емоцій, щоб не наробити ще більших бід та проблем команді й усьому клубу…

Рух – Металіст: матч довжиною у 4,5 години

Єдиним поєдинком першого туру, який за розкладом мав відбутися у День незалежності України, 24 серпня, був матч «Руха» та «Металіста». Гра відбулася у Львові на стадіоні «Україна», проте запам'яталася насамперед не якістю чи іскрометним футболом у виконанні обох команд, а першими в історії турніру призупинками через сигнали повітряної тривоги.

Вперше поєдинок довелося призупинити за хвилину до закінчення першого тайму. Футболісти, арбітри, тренери та персонал вирушили до укриттів, де провели близько 45 хвилин, після чого гру було відновлено. Однак через 22 хвилини після відбою тривоги знову пролунав сигнал про її початок, і матч було призупинено вдруге – тепер уже більш ніж на годину. Втретє повітряна тривога пролунала на 77-й хвилині поєдинку, через що футболісти знову вирушили в укриття, де провели близько півгодини. У підсумку матч, який розпочався о 15:00, був завершений о 19:27, а його загальна тривалість склала майже чотири із половиною години.

Що стосується самої гри, то в ній було чимало сумбуру, спричиненого, зокрема, й частими та тривалими паузами. Найкраще до ситуації вдалося пристосуватися гостям, які вивезли перемогу зі Львова з рахунком 2:1.

Продовження телевійни: цирк навколо трансляції матчу Рух - Металіст

У неділю представників офіційного транслятора УПЛ Setanta Sports прогнозовано не допустили і до роботи на матчі «Рух» - «Металіст». Натомість поєдинок, як хотіли у львівському клубі, мав бути трансльований на клубному каналі на YouTube та на телеканалі НТА.

Але YouTube за скаргою правовласника заблокував трансляцію матчу ще до його початку, через що «Руху» довелося перебудовуватися по ходу й організовувати трансляцію через RUH TV та канал НТА, доступні на платформі MEGOGO. Однак і там матч до кінця так і не було показано. Після оголошення першої повітряної тривоги зникла картинка спершу на RUH TV, а буквально напередодні оголошення другої – і на НТА. В обох випадках глядачі мали можливість побачити напис на екрані про те, що виникли проблеми з отриманням сигналу (за наявною інформацією, отриманої від MEGOGO, сигнал був просто відключений з боку телеканалів).

В результаті спостерігати матч усім зацікавленим довелося на офіційній сторінці «Руху» в мережі Facebook. Кому приносить задоволення постійно змінювати по ходу матчу джерело для його перегляду – сказати складно, але реалії нині в УПЛ саме такі, і розбиратися з ними компетентним органам доведеться якомога швидше, щоб не перетворити весь розіграш чемпіонату та його трансляцію на формений балаган…

Три переноси

Тур видався неповноцінним через перенесення на більш пізній термін одразу трьох його поєдинків. Зокрема, у базові дати не змогли провести матчі «Минай» – «Львів», «Інгулець» – «Динамо» та «Дніпро-1» – «Олександрія».

Ще 19 серпня дирекція УПЛ задовольнила клопотання «Львова» про перенесення матчу першого туру проти «Миная» на пізніший термін. Нова дата гри поки залишається невідомою, як і обставини, що призвели до такого рішення ліги. Подейкували, що у львівського клубу виникла проблема з кадрами через нібито відмову низки гравців підписувати контракти, але згодом головний тренер команди Олег Дулуб спростував цю інформацію, назвавши її «анекдотом».

Щодо матчів за участю «Динамо» та «Дніпра-1», то вони були перенесені через зайнятість цих команд у єврокубках. Кияни у вівторок грали матч-відповідь плей-оф кваліфікації Ліги чемпіонів проти «Бенфіки», а дніпряни у четвер чекають на візит на Кіпр для другого поєдинку із місцевим АЕКом в рамках останнього раунду кваліфікації перед основною сіткою Ліги Європи.

Ймовірно, матчі першого туру УПЛ-2022/23 «Інгулець» – «Динамо» та «Дніпро-1» – «Олександрія» будуть проведені 16 листопада.

Символічна збірна туру

Оцініть матеріал
(27)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 4
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Олександр Чернокур
А что Вернидуб не знал куда вернулся? Украина самое коррупционное государство в Европе .Судьи просто продаются за копейки.А Ковалевка всегда выигрывает у всех 1 0 
Batya
Є УАФ, Є УПЛ, вони мають статут, є більшість 12, а є три олігархи та один посіпака ймовірного бариги, які вслід за кораблем  ПНХ... Штрафи за саботаж телетрансляції. потім КДК та зняття заліковмих очок.