Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Іспанія
| Оновлено 13 серпня 2022, 12:24
11888
3

Барселона: від великого до кумедного. І навпаки

Оглядач Sport.ua оцінює резонансне міжсезоння «більше, ніж клубу»

| Оновлено 13 серпня 2022, 12:24
11888
3
Барселона: від великого до кумедного. І навпаки
ФК Барселона

Нинішня «Барселона» - тобто та, що після Мессі – команда величезних контрастів. З одного боку, купа амбіцій: статус колись найкращої команди світу просто не відпускає. З іншого боку, купа боргів: спадщина «режиму» Бартомеу.

Якщо говорити про суто ігрові показники, то старт минулого сезону «блауграна» відверто провалила, навіть не задекларувавши боротьби за національне «золото». Проте, за підсумками другої частини чемпіонату «Барса» набрала більше турнірних балів, ніж чемпіон «Реал». Здається, Хаві нарешті розібрався в «спадщині» Кумана і стабілізував і гру, і склад.

Але «Барселона» не була б «Барселоною», якби провела нормальне міжсезоння. Таке, наприклад, як її антагоніст «Реал». Ні і ще раз ні. Топ-трансфери, величезна кількість трансферних чуток, витрачені понад 150 мільйонів євро: каталонці безперечно були найбільш обговорюваним футбольним клубом літа.

Все б нічого, але на даний момент цей же клуб залишається єдиним у Примері з негативним лімітом зарплат. Із величезними боргами. Із забороною реєстрації новачків. Загалом, з цілковитою фінансовою розрухою. Як же так виходить, що грошей нема, а новачки є? Давайте розбиратися.

***

Єдиний (на даний момент) футболіст, якого «блауграна» продала у нинішнє міжсезоння – Коутіньо в «Астон Віллу» за 20 млн. Але, зрозуміло, цих грошей мізерно мало навіть для того, щоб потягнути хоча б третину від вартості Рафіньї, який перейшов із «Лідса» на «Камп Ноу» за майже 60 мільйонів. Бразилець став другим (після Тчуамені) найдорожчим новачком Ла Ліги літа-2022. То звідки ж гроші, Лапорта?


ФК Барселона

А ось звідки. «Барселона» добре попрацювала щодо пошуку спонсорських контрактів. Клуб підписав угоду про співпрацю з корпорацією Spotify, яка виплачуватиме майже 68 млн євро перші чотири роки (за лого на формі та в назві стадіону). Потім ця цифра має збільшитися.

Ще одна дуже важлива частина доходів – від продажу телеправ. «Барселона» хотіла продати 25 відсотків своїх телеправ у Примері на 25 років. Поки що продали лише десять відсотків. За трохи більше ніж 207 мільйонів.

З урахуванням продажу Коутіньо, «Барса» у нинішнє трансферне вікно вже заробила 295 млн євро. Здавалося б, цих грошей вистачить не лише на купівлю Левандовського та компанії, а й на нових іменитих гравців? Так фіг там. Не все так просто.

Як було сказано вище, клуб має негативний баланс зарплат. І ця цифра дуже серйозна – майже 145 млн. Отже, щоб клуб залишався на плаву, йому потрібно хоча б вийти в нуль. Тобто або серйозно зменшити стелю зарплат, або продати непотрібних футболістів.

І в одному, і в другому питанні справи йдуть зі скрипом. Зменшити собі зарплату погодилися багато футболістів: Дембеле, який підписав новий контракт, Піке, Бускетс, Обамеянг. Однак цих зусиль клубу явно замало. Потрібно, в першу чергу, позбавлятися баласту. Типу Умтіті чи Брейтвейта. Але ті йти не горять бажанням. М'яко кажучи. Навіть під сильним тиском клубу, який пішов на безпрецедентний крок: позбавив цієї пари номерів на новий сезон.

Окрема тема де Йонг. Френкі теж хочуть «вичавити» з клубу всіма можливими способами. Насамперед тому, що колишній опорник «Аякса» - один із небагатьох футболістів команди, за якого на ринку можна отримати добрі гроші. Та й тому ще, що Хаві його не бачить у центрі поля.

Поки що питання з де Йонгом не закрите: він залишається на «Камп Ноу», хоча не виключено, що в підсумку нідерландець опиниться в «Челсі».

Загалом, позбутися тавра негативного ліміту «Барсі» з першої спроби так і не вдалося: перша заявка клубу на сезон 2022/2023 виявилася без новачків (Левандовський, Кессьє, Кунде, Рафінья та Крістенсен). Немає у заявці і Сержі Роберто та Дембеле, які підписали нові угоди з клубом.


ФК Барселона. Жюль Кунде

І чи встигне, точніше, чи зможе «Барселона» заявити своїх зіркових новобранців до старту нового сезону (а він стартує 13 серпня), одному Богові відомо.

Чи є шанс встигнути? Є. І шанс цей має каламутну назву «правило 1:4». Нещодавно Ла Ліга запровадила новий закон, згідно з яким навіть за негативного платіжного балансу клуб може заявляти нових футболістів. Зроблено це було, аби якнайшвидше оклигати від ковідних наслідків, від яких постраждали навіть такі монстри, як «Барса». Подивимося, чи зможе Лапорта використати цю лазівку.

***

Що стосується суто ігрового сценарію «Барселони» на новий сезон, то він вимальовується дуже цікавим. Хоча в цьому випадку треба вести мову і про пересичення від надлишку кадрів.

Вперше за останні роки (знов-таки, в епоху після відходу Лео), під рукою тренера є як мінімум дві рівноцінні бойові одиниці на кожну позицію. І якщо Ла Ліга таки змінить гнів на милість і дозволить новачкам грати за «Барсу» вже цього сезону, команда виглядає безперечно якщо і не головним, то одним із головних претендентів на всі можливі титули сезону.

Міжсезоння «Барса» провела на одному диханні: чотири перемоги, дві нічиї та різниця забитих і пропущених м'ячів – 18:3. Звичайно, статус опонентів далеко не завжди був серйозним, але тим не менше.


ФК Барселона

Стосовно ігрової моделі: Хаві залишився вірним «голландці»: ті ж 4-3-3. Саме за цією формулою каталонець грав спаринги у тренувальному таборі. Однак, дана формація не дуже підходить для нинішньої «Барселони». І ось чому.

У команду прийшло відразу п'ятеро нових гравців, здатних відразу ж, без розгойдування, влитися в стартовий склад. Очевидно, їх і брали саме для основи. І ось що виходить. Крістенсен, Гарсія, Піке, Кунде, Араухо – це центрбеки. Дуже кваліфіковані, до речі, зі своїми яскравими достоїнствами.

Напевно, враховуючи такий чудовий кадровий вибір, логічним було б грати у три центральні захисники. Тобто перейти на формулу 3-4-3. Але поки що Хаві використовував саме 4-3-3, віддаючи перевагу на місці центрального захисного плацдарму Араухо та Кунде. Виходить, решта буде в глибокому запасі? Але ж залишається й ще одна опція - де Йонг, якого Хаві використовував теж на місці центрбека. Як на мене, очевидний перебір.

Кессьє за «освітою» – гравець середини поля. В усякому разі, в «Мілані» він грав «хвилеріза». У Хаві івуарієць діяв найчастіше на правому фланзі півзахисту. Там же тренер рівномірно розподілив навантаження між Дембеле та Рафіньєю. Невже хтось із цих товаришів залишиться «поза грою»? Чи комусь просто знайдуть нову роль?

Нову роль намагалися знайти Бускетсу. Виходить, що окрім капітана команди, у нинішньому складі «Барси» є одразу сім гравців середини поля. Проте старіючий Бускетс все одно грає в побудовах Хаві одну з провідних ролей.

Однак Хаві розуміє, що на роль опорника потрібний хтось новий. Молодий. І через рік там точно «розтинатиме» хтось інший. Швидше за все, Ніко. Але нинішній сезон по-старому тягнутиме старина Серджі.


ФК Барселона

Вибір у нападі – також приємний головний біль для тренера. Левандовського брали, поза сумнівом, під стартовий склад. Поляк напевно гратиме у парі з Обамеянгом. Залишається і Депай, якого можна використовувати як «дев'ятку». Та й Брейтвейт, якщо все ж таки залишиться, може місцями запалювати.

Загалом і в цілому, склад у «Барселони» вимальовується «космічний». Напевно, вперше з моменту втрати знаменитого атакуючого тріо Мессі – Неймар – Суарес «блауграні» вдалося зібрати справді конкурентоспроможний напад. Та й в інших ланках зірковий «матеріал» зашкалює. І це – фактично без урахування регулярних поставок із клубної академії, яка продовжує продукувати таланти.

Підсумуємо: якщо «більше, ніж клубу» таки вдасться вчасно заявити новачків на новий сезон, цей сезон – перший повноцінний для тренера Хаві – може стати проривом для «блауграни». Принаймні конкуренція з «Мадридом» обіцяє стати реально неабиякою. Але за єдиної умови: якщо Хаві вдасться знайти оптимальний ігровий баланс. І оптимальну формулу.

В іншому ж не слід забувати, що це «Барселона». Там від великого до смішного – навіть менше одного кроку.

Оцініть матеріал
(44)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Далі без Трубіна. Визначено півфінальні пари Ліги Європи
Футбол | 19 квітня 2024, 06:30 19
Далі без Трубіна. Визначено півфінальні пари Ліги Європи

У півфіналах Ліги Європи зіграють: Марсель – Аталанта, Рома – Байєр

Реал після гри з Ман Сіті підготував для Луніна контракт з важливою опцією
Футбол | 20 квітня 2024, 00:43 1
Реал після гри з Ман Сіті підготував для Луніна контракт з важливою опцією

В українського воротаря наразі чинна угода до 2025 року

Коментарі 3
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Віталій Яценко
Вся надія Барси на Фаті, Гаві і Педрі. Молоді хлопці, майбутнє цієї команди. А трансфери далеко не топові. Цілком середні. Левандовські - зірка, але чи вийде у нього гра в тікі таку? Бо ж вже не той вік для того, щоб перевчатись. Я думаю, що Барсу чекає черговий провальний сезон в ЛЧ. А Ла Лізі побачимо. Боротись за золото точно будуть. Склад дуже роздутий. В кожній з ліній по 3-5 гравців на позицію. Тому Реал виглядає сильнішим, більш збалансованим. І Реал ще може гримнути гучним трансфером до закриття вікна. Правда Барса теж хоче Бернардо Сільву. Але склад і так роздутий якісними молодими гравцями саме на позиції Бернардо, я про Педрі і Фаті.