Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Фігурне катання
| Оновлено 12 серпня 2022, 05:15
9426
0

«Я знову літаю»: історія юної української фігуристки, що втекла від війни

Спортсменку прийняли в школі Стефана Ламб'єля

| Оновлено 12 серпня 2022, 05:15
9426
0
«Я знову літаю»: історія юної української фігуристки, що втекла від війни
Facebook. Любов Жолобова

З березня цього року 11-річна Любов Жолобова тренується в Шампері разом з Шомою Уно і Денисом Васильєвим.

У селі Шампері, розташованому посеред мальовничих швейцарських гір, знаходиться Школа фігурного катання Швейцарії (Skating school of Switzerland) Стефана Ламб'єля – одна з найкращих в світі. Влітку у них традиційно проходить двотижневий літній табір, на який приїжджає безліч фігуристів з різних країн. Зазвичай в цей час крім постійних і консультуючих тренерів школи – а це такі відомі імена, як сам Ламб'єль, Анджело Дольфіні, Петер Грюттер, Саломе Брюннер, Леслі Уіснер – присутній також і відомий канадський тренер з фігурного катання Гіслен Бріан, який багато років працював з дворазовим олімпійським чемпіоном Юзуру Ханю, який завершив спортивну кар'єру цього літа.

Нашому кореспонденту вдалося кілька днів провести в цьому приголомшливому місці і своїми очима побачити роботу школи, її неймовірних тренерів і спортсменів, а також поспілкуватися з 11-річною українською фігуристкою Любов'ю Жолобовою з Києва, яку 3S взяли під своє крило в березні. Читайте далі її історію.

Ця історія про дівчинку, закохану в фігурне катання. Люба народилася в музичній родині, і батьки думали, що вона також буде займатися музикою і грати на скрипці, проте сама вона в дуже ранньому віці вирішила інакше. У чотири роки Люба подивилася на Різдво фільм «Бліззард» і тут же стала просити маму відвести її на лід. Оскільки дівчинка часто хворіла, батьки вирішили спробувати походити «для здоров'я», і рік водили дитину до інструктора на одній з київських ковзанок. Хворіти Люба перестала і почала наполегливо просити знайти їй тренера, адже хотіла серйозно займатися фігурним катанням.

У віці 5 років вона запитала маму: «Ким ти хочеш, щоб я стала?» Та відповіла, що хоче, щоб вона стала хорошою людиною. Тоді Люба уточнила: «А за професією?». «Це чого твоя душа забажає», - відповіла їй мама. На що дівчинка серйозно заявила: «Моя душа – ковзанка».

Юна фігуристка впевнено йшла до своєї мети. У сезоні 2021/2022 Любов Жолобова, тренуючись у Вадима Честаховського в Білій Церкві, посіла кілька перших і призових місць на етапах Всеукраїнських змагань юних фігуристів, юнаків і дівчат, а також 3 місце на Victor Petrenko Cup 2021. А потім прийшла війна.

Разом зі своєю мамою Тетяною Люба була на змаганнях у Харкові і дивом повернулася до Києва 23 лютого пізно ввечері. Звичайно, розмови про війну на той час велися вже щосили, проте сім'я до кінця не вірила, що таке може статися. Тетяна навіть не стала заправляти машину після поїздки, вирішивши, що зробить це вранці перед тренуванням. А потім вони прокинулися вночі…

«Чоловік раніше прокинувся, ми ж пізно приїхали. Дзвінок, мені дзвонить кума. Ну а я в 5 ранку не беру трубку. Вона дзвонить другий раз, потім чоловікові, і я вже беру трубку, і вона ридає в неї: «Таня, війна!» Вибухи я не чула, а чоловік чув. Ми ще годину не будили дітей. Я побігла купувати сухофрукти і все таке. Старшій Софії 17, вона накрутила всіх, молодша Віра плакала. Люба трималася, але на сьому добу захворіла, у неї під 40 температура була.

Ми ж весь цей час сиділи в підвалі, оскільки живемо на 16 поверсі і на другий день війни в будинку недалеко знесло кілька поверхів, було дуже страшно. Тому ми провели 8 діб на паркінгу. Їхати спочатку не хотіли, тому що у мене батьки, обидва інваліди, і я розуміла їхню відповідь. Першою поїхала старша дочка - ми посадили її на поїзд, і це було як у фільмі жахів. Вона піаністка, їй допоміг піаніст в Іспанії Вадим Гладков. Вона поїхала 1 березня, ми зібралися за півгодини. А через 2 дні ми прийняли рішення їхати теж – Люба захворіла, та й зрозуміло було вже, що це надовго. У нас ще й собака, переживали щоб випустили з ним», - розповіла Тетяна, мама Люби.

Сімейство вирішило їхати на найближчий кордон. Знайомі волонтери допомогли виїхати з небезпечної Київської області, вели по телефону

«Ми ніде не зупинялися до кордону, змінювалися за кермом, тому що засинали. Не було ж нормального сну в ті дні. Хотіли зустрітися зі старшою донькою в Кракові, дитина ж. А під час шляху нам сказали, що в польському Торуні готові нас прийняти. Нас же цікавив лід для Люби і скрипка для молодшої Віри, свою ми забули. Ми приїхали до Польщі, посадили на літак старшу і свекруху і поїхали в Торунь. Спасибі Насті Виходцевій, вона нам максимально допомогла там», - поділилася Тетяна.

Подруга сім'ї, що проживає в Швейцарії, пропонувала поїхати туди, проте вони вагалися – адже ця країна дуже дорога і там нікого немає. І тут їм переслали лист зі Skating school of Switzerland (3S) - виявляється, та сама подруга написала туди і попросила допомогти юній фігуристці і її родині, приклавши відео виступів Жолобової і залишивши їхні контакти. Головний тренер школи Стефан Ламб'єль і його команда не залишилися осторонь і погодилися прийняти їх.

«І ось генеральний директор 3S Крістофер Тревізан нам пише, що ми готові, щоб Люба займалася в нашій елітній групі, а ми навіть не розуміли толком, що це за група, їхали навмання. Вони нам оплатили повністю проживання тут до 21 квітня, в результаті для нас адаптаційний період був значно легшим, спасибі їм величезне. Вони створили для нас максимально комфортні умови в нашому стресі, коли ми як чебурашки, взагалі не розуміли, що відбувається. Це було щось з області фантастики», - розповіла мама дівчинки.

Зараз з житлом їм допомагає місто, сім'я отримала статус особливого захисту в Швейцарії і старанно вчить французьку, а Любов займається тим, що любить більше всього на світі, тільки тепер ще й в оточенні кращих тренерів і хореографів в школі фігурного катання, яка в цьому році отримала статус «центру передового досвіду ISU», посеред неймовірно красивих швейцарських гір.

«Тут лід дуже зручний, не холодно. Дуже цікаво з усіма працювати, багато чому вчуся. Звичайно, складно було через мову, тому що не розуміла нічого, не могла пояснити нормально. Денис (Васильєв, - прим. ред.) мені все перекладав, а Стефан з часом теж почав більше говорити російською (сміється)», - розповідає Любов.

Звичайно ж, працювати з таким тренером, як Ламб'єль, їй неймовірно подобається.

«Працювати зі Стефаном дуже цікаво, кожне тренування – це якийсь новий досвід. Щось вчиш нове, щось виправляєш, наприклад, там, де ніколи у тебе не виходило, а потім раптом виходить – таке у мене було з якимись стрибками, обертаннями. Він вимогливий, але в міру, не як у нас в Україні», - поділилася фігуристка.

На кожному тренуванні вона вчиться чомусь новому і горить нетерпінням показати результат публіці.

«Говорячи про тренування в Шампері і про те, що мене здивувало – мене тут абсолютно все здивувало, починаючи від ставлення тренерів, закінчуючи умовами роботи. Мене досі тут щось дивує кожен день. Я дуже багато чому тут навчилася і покажу це все на стартах», - заявляє дівчинка.

Що стосується кумирів у фігурному катанні - таких у неї немає.

«Але є ті, кого я із задоволенням дивлюся – це Кароліна Костнер, Нейтан Чен, Денис Васильєв і звичайно ж, Стефан Ламб'єль. Коли я побачила, як він катає, то я зрозуміла, що є щось неймовірне у фігурному катанні і я сподіваюся, що я колись стану такою ж фігуристкою, як він. Тут я знову літаю», - зізналася Любов.

Зараз вона активно працює над новими програмами і планує виступати на місцевих стартах поза конкурсом, під українським прапором.

Коротку програму на пісню Prince «The Question of U» спортсменці встиг прямо перед війною поставити Вадим Честаховський. У Шампері над нею вже теж багато працювали, і вона стала ще більш яскравою. Довільну ж Жолобовій поставив сам Стефан Ламб'єль під музику Мішеля Леграна з фільму «Шербурзькі парасольки».

«Один раз всі вже пішли з льоду, а ми зі Стефаном вчили прапорець, у мене з ним були проблеми. І він включив музику моєї довільної. Йдучи з тренування, я сказала, що мені дуже сподобалася ця музика, а він відповів: «Я хочу тобі під неї поставити програму, мені здається, тобі підійде», - розповіла про створення програми Люба.

З костюмами на новий сезон також допомогли в Skating school of Switzerland

«Стефан і цим питанням займається. Вони шиються у дизайнера у Франції. Вже затверджені ескізи, все в роботі. Ми планували костюми робити у художника по костюмах, яка працювала з нами раніше. Все обговорили. Але потім у неї на нервовому грунті через всі страшні події в нашій країні різко погіршилося здоров'я. Я звернулася з цією проблемою до Крістофера і Стефана. Як завжди, все вирішилося самим фантастичним чином на найвищому рівні», - поділилася мама фігуристки.

Що кажуть про Любов Жолобову тренери та інші учні Skating school of Switzerland

Головний тренер Стефан Ламб'єль

Стефан також розповів про те, як почалося їхнє знайомство і співробітництво і чому для нього було важливо допомогти цій родині.

«Ми отримали електронний лист від подруги сім'ї Жолобових з проханням про підтримку, і, звичайно, я дуже турбувався про ситуацію - не тільки про Любину, але і про всіх інших в цій кризі. Тут я мало що можу зробити, але, звичайно, коли я знаю, що руйнується так багато життів, я відчуваю, що повинен зробити все можливе, щоб допомогти. І ось я отримав цей запит про переїзд сім'ї Любові, і я подумав, що це було б добре середовище для них, що вони будуть тут в безпеці, і щоб дівчинка могла тренуватися, продовжувати мріяти і займатися тим, що їй так подобається. Для мене було важливо допомогти їй та її родині. Я хотів би зробити набагато більше, але у мене є межі, і я сподіваюся, що багато людей підтримають ще багатьох, і що це дуже скоро закінчиться, і ми знову зможемо знайти мир», - поділився іменитий тренер.

Звичайно, не обходиться без складнощів в адаптації до нового місця і мови, але Ламб'єль це розуміє і разом зі своєю командою намагається максимально полегшити цей період для українців, які опинилися далеко від свого дому, де досі йде війна.

«З Крістофером (генеральний директор школи, - прим. ред.) ми з усіх сил намагалися забезпечити сім'ю всім, і місто також допомогло їм з житлом і школою. Любі, звичайно, складно, потрібно адаптуватися до нового середовища, нової мови, нових людей, нового дому і культури, всього нового. Також і для її батьків, адже це не те, що ви можете просто взяти і зробити, це вимагає часу, і підтримка потрібна не тільки в перші дні, це дійсно довгострокова підтримка, і ми повинні враховувати це і прислухатися до них, адже вони далеко від свого дому. Я багато подорожую і знаю, як це бути далеко від дому - в якийсь момент ти просто жахливо сумуєш за ним, особливо якщо ти змушений був виїхати і у тебе не було іншого вибору, тоді це ще важче. Тут у Шампері ми намагаємося змусити їх відчувати себе як вдома, і, сподіваюсь, так і вийде, наскільки це можливо, але це нелегко. Я знаю, що це неймовірно складно для сім'ї - кинути все і рухатися далі, і я захоплююся цим кроком і хочу підтримати їх, наскільки це можливо», - говорить Стефан.

Він також розповів трохи про роботу над новими програмами для української фігуристки.

«У неї дуже оригінальна коротка програма під музику Прінса, вона в сучасному стилі, і мені дуже сподобалася ця атмосфера для неї, так що я подумав, що було б дуже цікаво побачити її з цього боку. Я також сподіваюся, що довільна програма покаже її більш драматичну і романтичну сторону. Мені подобається ця її сторона, у дівчинки дуже виразне обличчя, і коли ми почали ставити хореографію на зборах в Австрії, Люба була такою натхненною і такою щасливою. З тих пір у нас не було випадку попрацювати удвох, тому я з нетерпінням чекаю тренування, на якому ми будемо працювати над її довільною. Програма дуже красива, до того ж музика Мішеля Леграна така романтична», - поділився Ламб'єль.

Учень школи Денис Васильєв (Латвія), бронзовий призер Чемпіонату Європи 2022

Денис багато допомагав Дюбові та її сім'ї на перших порах після переїзду, адже він єдиний, хто вільно говорить російською. Спортсмен перекладав все необхідне, а також детально розповів про школу і про те, як вона працює. Васильєв впевнений, що українська фігуристка багато чому вчиться в Шампері і у неї ще все попереду.

«Вона зараз ще маленька, але вже здатна робити дуже класні речі. Але також є і речі, яким вона, можливо, недостатньо приділяла уваги до цього. Але вона розвивається і у неї ще все попереду. Велика частина успіху - це не зламатися на півдорозі, на мій погляд. Якщо ти працюєш занадто багато, швидше за все ти зламаєшся фізично, якщо ти недостатньо працюєш – ти не досягнеш якогось необхідного рівня. Тому потрібно якомога ближче йти до лінії, але ніколи не переходити її. Як тільки переходиш лінію, ти робиш більше кроків назад, ніж вперед. Якщо у неї це вийде, і її тренери і батьки зможуть все скоординувати і зробити правильно, то вона буде відмінною фігуристкою, яка внесе свою лепту в розвиток спорту», - вважає латвійський фігурист.

Канадський тренер і фахівець зі стрибків Гіслен Бріан

Як і інші тренери школи, Гіслен багато працює з юною фігуристкою і приділяє їй увагу. Він також відзначає складнощі, пов'язані з недостатнім знанням мови і непростою ситуацією, в якій опинилася Люба і її сім'я. Але також він однозначно бачить у дівчинки талант.

«Що складно з Любою, так це мова. Плюс нам потрібно враховувати всю драму, що відбувається в її житті. Я маю на увазі, що ви вигнані з вашої країни, ви втрачаєте свій будинок... Так що так, я хочу бути суворим з учнями, але в той же час я повинен бути реалістичним. Погодьтеся, що я не можу просити когось зробити четверний, якщо вона ніколи не стрибала одинарний. Любі поки простіше тренуватися один на один, ніж в групі, але талант у неї точно є. Час покаже», - поділився тренер.

Гіслен вважає, що зараз у Жолобової є відмінні можливості, і якщо вона буде старанно працювати і всі їх використовувати – вона зможе домогтися успіху.

«Знаєте, адже у мене немає контролю. Я можу тільки дати спортсменам свої знання, я можу підказати їм щось, а вони повинні відреагувати. Далі - їхня власна гра. Ми тут, щоб мріяти. Я продаю мрії. Я працював з дворазовим олімпійським чемпіоном і ніколи не думав, що буду займатися цим в житті. Але якщо ви не прагнете до цього, ви ніколи цього не досягнете. Це те, чим я так захоплююся в Юдзуру. Любі потрібно напружитися, ми даємо їй інструменти, і вона відгукується. Іноді це складніше, ніж в інші дні, але це нормально. Адже вона ще дитина, сумує за своїми ляльками, за домівкою. І я повинен поважати це, як тренер. Я не кажу бути занадто м'яким, просто бути реалістичним у підході до того, з ким працюю. Я думаю, що вона розумна, і тепер у неї є можливості, навколо неї багато прекрасних людей, Стефан просто приголомшливий. Тому, якщо вона буде слухати і слідувати вказівкам, вона так чи інакше доб'ється успіху. Їй та її родині просто потрібно скористатися цією можливістю і продовжувати йти вперед, а далі час покаже. Ми повинні дати їм час. Люба мені подобається, вона дуже мила дитина», - додав Бріан.

Марина НАСТЕВИЧ із Шампері

Фото – Judith Dombrowski, особистий архів Любові Жолобової

Оцініть матеріал
(23)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.