Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Ліга чемпіонів
| Оновлено 03 серпня 2022, 10:19
10312
4

Європейські жовторотики. Що являє собою Штурм – суперник Динамо

Найближчий опонент команди Луческу – триразовий чемпіон Австрії

| Оновлено 03 серпня 2022, 10:19
10312
4
Європейські жовторотики. Що являє собою Штурм – суперник Динамо
Getty Images/Global Images Ukraine

Після воістину героїчного проходу «Фенербахче», київському «Динамо» у третьому раунді кваліфікації Ліги чемпіонів в суперники випав номінально куди простіший опонент – «Штурм» з Граца. Віце-чемпіон Австрії стартує в турнірі та єврокубковому сезоні саме з цього раунду, хоча на тлі підопічних Луческу може похвалитися значно серйознішою ігровою практикою саме на офіційному рівні.

Що являє собою «Штурм», які ключові плюси та мінуси у цієї команди, хто нею керує – у всіх цих питаннях ми досконально розберемося прямо зараз…

Нерозпещені серйозними стадіями єврокубків

Незважаючи на те, що на початку травня виповнилося 113 років від заснування «Штурму», команда з Граца лише тричі в історії ставала чемпіоном Австрії. За цим показником «чорно-білі» знаходяться не лише далеко позаду історичних грандів тамтешнього футболу «Рапіда» (32 титули) та «Аустрії» (24), а також новоспеченого топу «Зальцбурга» (16), а й клубів, про які могли чути вболівальники, але навряд чи добре знайомі з їхньою історією – «Адміра Ваккер» (9), «Ферст Відень» (6) та «Ваккер Інсбрук» (5), причому два останні ще кілька десятиліть тому й зовсім припинили існування.

Вийти на авансцену в австрійському футболі «Штурму» вдалося в 90-х роках минулого століття. В клуб якраз прийшов новий спонсор, який налагодив стабільне фінансування, згодом збільшуючи його та ставлячи перед командою все більш амбітні завдання. Втілювати їх у життя на посаду головного тренера був покликаний боснійський фахівець Івіца Осім, який очолив «Штурм» у 1994 році та провів на своїй посаді 8 сезонів.

Під керівництвом Осіма «Штурм» виграв два чемпіонства поспіль у 1998 та 1999 роках, а також зміг вперше в історії пробитися до групової стадії Ліги чемпіонів, причому провівши на цьому рівні два розіграші поспіль. Період під керівництвом Осіма є по-справжньому золотим в історії «Штурму». Ця команда в ЛЧ-1999/2000 фінішувала третьою у своєму квартеті з «Манчестер Юнайтед», «Марселем» та «Кроацією» в рамках першого групового етапу, який тоді ще існував, а через рік змогла пробитися далі. У ЛЧ-2000/01 «Штурм» став однією з головних сенсацій на стадії першого групового етапу, зумівши виграти квартет у складі «Галатасарая», «Рейнджерс» та «Монако». У другому груповому етапі австрійці потрапили до «Валенсії», «Манчестер Юнайтед» та «Панатінаїкоса», але й тут змогли фінішувати третіми, обійшовши греків, над якими відсвяткували дві перемоги.

sksturm.at. 1 травня 2022 року Івіца Осім помер у Граці

Після того «Штурм» на якийсь час пропав із радарів, а за підсумками сезону-2010/11 зміг знову стати чемпіоном Австрії, проте наступного єврокубкового сезону програв БАТЕ у плей-оф кваліфікації Ліги чемпіонів, вилетівши до групи Ліги Європи, де посів останнє місце у квартеті з московським «Локомотивом», «Андерлехтом» та афінським АЕКом. Примітно, що після того «Штурм» аж до сезону-2021/22 більше не грав на груповій стадії якогось із єврокубків. У п'яти сезонах, коли «чорно-білим» вдавалося отримати путівку до Європи, вони незмінно вилітали у кваліфікації – чи то Ліги чемпіонів, чи то Ліги Європи. Минулого ж сезону австрійці виявилися останніми у квартеті Ліги Європи з «Монако», ПСВ та «Реалом Сосьєдадом», набравши лише 2 очки у 6 матчах.

Загалом у своїй більш ніж віковій історії «Штурм» по три рази грав на групових стадіях Ліги чемпіонів та Ліги Європи, а найзначнішим континентальним досягненням команди з Граца досі є вихід до 1/4 фіналу Кубка володарів кубків-1975/76 та до аналогічної стадії Кубка УЄФА-1983/84.

«Штурм» не можна називати досвідченим єврокубковим бійцем. Таким, як здавалося, команда починала ставати під керівництвом Івіци Осіма наприкінці 90-х, але так і не завершила своє сходження на вершину, як згодом це вдалося, скажімо, «Зальцбургу» за посередництвом спонсорського концерну «Ред Булл». До речі, боснієць Осім, який з 2007 року відійшов від тренерської роботи, покинув цей світ 1 травня цього року. Він помер у Граці, який так полюбився йому, не доживши лишень п'яти днів до свого 81-го дня народження…

Сезон-2021/22: перші після Зальцбурга

У останні дев'ять років в австрійському клубному футболі встановилася гегемонія «Зальцбурга», який нікому не віддає чемпіонство та націлений штурмувати рекорди за кількістю титулів спочатку «Аустрії», а потім і легендарного віденського «Рапіда». Саме тому решті команд залишається де-факто виявляти лише найкращого між собою і одразу після «Зальцбурга».

В австрійській Бундеслізі-2021/22 фінішувати другим вдалося «Штурму». Команда із Граца наприкінці дистанції програла 15 очок «Зальцбургу», проте показала найбільшу стабільність на тлі інших конкурентів. Це дозволило «чорно-білим» обійти на 8 пунктів «Аустрію» та на 9 – «Вольфсбергер», який фінішував четвертим.

Про єврокубкові виступи «Штурму» у минулому сезоні ми вже згадали вище, а ось у Кубку Австрії команда з Граца неприємно здивувала своїх уболівальників, вилетівши вже на стадії 1/8 фіналу від «Ріда». Щоправда, підсумковий успіх у чемпіонаті, яким, безумовно, стало друге місце, дозволило без проблем головному тренеру «Штурму» зберегти своє місце біля «керма» команди.

Тренер, якому «хрести» не дозволили всерйоз пограти у футбол

Наставником «Штурму» є 44-річний австрійський фахівець Крістіан Ільцер. Його складно називати добре відомим за межами рідної країни, проте поки що кар'єра тренера розвивається в Ільцера за висхідною, і до своїх років він може похвалитися дуже солідним досвідом наставницької діяльності.

У футбол на професійному рівні Ільцеру пограти так і не вдалось. На юнацькому рівні Крістіан переніс три травми хрестоподібних зв'язок коліна, після чого йому довелося попрощатися із мрією стати класним футболістом. Але залишати улюблену гру Ільцер не став, а зайнявся самоосвітою, що й дозволило Крістіану перейти на тренерський шлях.

Getty Images/Global Images Ukraine. Крістіан Ільцер

Із 17 років Ільцер був тренером аматорських команд в Австрії, періодично виходячи на поле і демонструючи свої навички володіння м'ячем і бачення поля. У 2007-му 29-річний на той момент Ільцер отримав запрошення увійти до тренерського штабу «Хартберга», що й надало поштовху його кар'єрі. Через чотири роки Крістіан був призначений тренером з фізпідготовки до збірної Австрії U-19, через два сезони повернувся асистентом до «Хартберга», а у 2015-му вперше був призначений повноцінним наставником цієї команди.

Однак спочатку попрацювати самостійно Ільцеру довго не вдалося, оскільки він вирішив піти у «Вольфсберг» в асистенти відомому у Австрії екс-гравцю «Рапіда» та «Аустрії» Хаймо Пфайфенбергеру. Провівши два роки під керівництвом більш досвідченого колеги, Ільцер все-таки остаточно вирішив зосередитися на самостійній тренерській роботі. У 2017-му Крістіан знову прийняв «Хартберг», через рік – «Вольфсберг», а ще через рік отримав запрошення від «Аустрії», що лише підкреслило його неабиякі успіхи на тренерському шляху. Щоправда, у гранді з Відня Ільцер провалився і влітку 2020-го знову змінив клуб, прийнявши «Штурм».

Під керівництвом Ільцера «Штурм» наразі провів 83 матчі у всіх турнірах, здобувши 42 перемоги при 19 нічиїх та 22 поразках. Команда із Граца під керівництвом молодого наставника забила 157 м'ячів, а пропустила 100.

Недорогі, але молоді та перспективні

«Штурм» не може похвалитися наявністю у складі футболістів серйозного рівня, які, безумовно, є у лавах попереднього європейського опонента «Динамо» турецького «Фенербахче». Загалом портал Transfermarkt оцінює склад першої команди «Штурму» дуже скромно – у 33,4 мільйони євро. В середньому вартість одного футболіста «чорно-білих» лише трохи перевищує 1 мільйон євро. В «Динамо» відповідні показники в рази більші: у 114,6 мільйонів євро оцінюється вся команда, у 3,2 мільйони євро в середньому – кожен її футболіст.

Варто зазначити, що у «Штурмі» лише три гравці переступили 30-річний рубіж, й одразу 22 футболісти не досягли ще і 25-річчя. Взагалі команда з Граца – одна із наймолодших у нинішньому розіграші австрійської Бундесліги. Середній вік команди «Штурму» становить 24,2 роки, що більше лише за показник «Зальцбурга» (22,4).

Головною зіркою та одночасно надією «Штурму» є 19-річний данський форвард Расмус Хойлунд. Цього кремезного (191 см) нападника австрійський клуб придбав за 1,8 мільйона євро в січні у «Копенгагена», і він уже встиг забити 9 м'ячів та віддати 3 гольові передачі у 15 матчах за «чорно-білих». У першій команді данського клубу Хойлунд і близько не відзначався такою результативністю, хоча на юнацькому рівні виділявся. Перехід у «Штурм» дозволив Расмусу зробити крок вперед у розвитку, після чого підвищився і його трансферний цінник на Transfermarkt – до 4,5 мільйонів євро.

sksturm.at. Расмус Хойлунд (із м'ячем)

З молоді в «Штурмі» також варто виділяти 21-річного центрбека Давіда Аффенгрубера, його ровесників Александера Прасса, який грає ліворуч у півзахисті, та Амаду Данте, що діє зліва в обороні, а також 22-річного правого фулбека Юсуфа Газібеговича. Кожен із них за останні кілька років у «Штурмі» досяг значного прогресу, а тому взимку чи наступного літа не виключено, що «чорно-білі» спробують як слід заробити на продажі цих виконавців.

Проте ключовою фігурою «Штурму» донедавна був 33-річний екс-форвард збірної Австрії Якоб Янчер. Минулого сезону ветеран, який є вихованцем клубу і повернувся до нього у січні 2018-го, став найкращим бомбардиром та найкращим асистентом команди одночасно. На його рахунку 14 забитих м'ячів та 15 гольових передач в австрійській Бундеслізі-2021/22 – чудові показники, що демонструють всебічну небезпеку цього гравця атаки. Втім, у середині липня Янчер отримав травму і, як мінімум, у першому матчі проти «Динамо» не зіграє. Цю інформацію підтвердив і Крістіан Ільцер: «На жаль, нічого не вийде. Медичний відділ перепробував усе, але їм довелося зробити крок назад. Янчер не зможе зіграти найближчої середи».

Ромб та необхідність у повазі

У «Штурмі» Крістіан Ільцер вважає за краще використовувати схему 4-3-1-2 із ромбом у середині поля, з чим клуби УПЛ, за винятком «Зорі» зразка Віктора Скрипника, стикатися не звикли. «Чорно-білі» не мають культу володіння м'ячем, через що в минулому розіграші національного чемпіонату за цим показником «Штурм» опинився в середині пелотону, маючи середній показник у 49,9%, а за підсумками двох турів нинішнього сезону команда з Граца й зовсім остання в австрійській Бундеслізі із середнім контролем м'яча у 42,2%.

У той же час «Штурм» не можна віднести і до любителів абсолютно спрощувати гру за рахунок довгих передач. Підопічні Ільцера у цьому компоненті у своїй лізі також перебувають «у серединці», а чим можуть похвалитися, то це частотою участі у верхових єдиноборствах (другий показник у лізі за підсумками минулого сезону – 1623 дії, і четвертий з точки зору успішності – 48,2% виграних).

sksturm.at

Не можна не виділяти й ефективність роботи футболістів «Штурму» біля воріт суперника. Минулого сезону «чорно-білі» забили 62 м'ячі в чемпіонаті (більше лише у «Зальцбурга» - 77), при тому що сумарний показник очікуваних голів у команди Ільцера становив 51,47. Скажімо, у ЛАСКа ситуація в цьому плані була діаметрально протилежною - тільки 45 забитих при 62,1xG. І в нинішньому сезоні тенденція поки що зберігається – «Штурм» забиває більше, ніж теоретично створює небезпеки (3 забиті м'ячі при 2,52xG).

Крім того, «Штурм» поки не програвав на старті сезону, навіть у товариських матчах. Команда Ільцера провела 10 матчів, зокрема 7 – товариських. Виграла у шести, зіграла внічию у чотирьох. А безпосередньо перед візитом до «Динамо» «Штурм» у національному чемпіонаті несподівано здолав чинного чемпіона «Зальцбург» - 2:1, причому дубль на свій рахунок записав уже згадуваний 19-річний вундеркінд Расмус Хойлунд. Данець спершу вправно підстеріг помилку воротаря суперників, а в другому таймі чудово втік у контратаку на швидкості від захисників і ударом приголомшливої ​​сили та влучності вразив сітку воріт «Зальцбурга» вдруге.

Зазначимо, що «Штурм» проти «Зальцбурга» звично менше за суперника володів м'ячем (43%), що не завадило підопічним Ільцера завдати по воротах опонента стільки ж ударів, як і той – по їхніх (9). Крім того, «чорно-білі», як і «Зальцбург», показали гарний матч із точки зору інтенсивності пресингу, й навіть перевершили чемпіона за організованими позиційними атаками.

З цієї причини нехай номінально «Динамо» і бачиться фаворитом першого матчу, розслаблятися команді Луческу не можна в жодному разі. «Штурм» може і здатен демонструвати якісний футбол, а головне – відмінну ефективність дій. Ця команда може віддавати м'яч, абсолютно відмовитися від довгих перепасовок і майже не схильна до демонстрації якихось премудростей у роботі з м'ячем на полі, але за рахунок гарної фізичної готовності, злагодженості та націленості на результат вміє досягати поставленої мети. Як кажуть, варіант цілком робочий, але далеко не «солодка булочка», як може здатися деяким уболівальникам «біло-синіх».

Оцініть матеріал
(38)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 4
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
TimurKhAI
"... В ЛЧ-2000/01 "Штурм" стал одной из главных сенсаций на стадии первого группового этапа, сумев выиграть квартет в составе "Галатасарая", "Рейнджерс" и "Монако" ... "
-------
Ага, причём ухитрились выиграть группу, дважды проиграв в ней со счётом 0:5 
Уникальный, конечно, случай.
DK1961
Не по теме: сегодня начинается чемпионат мира по гребле на байдарках и каноэ в Канаде. Большая просьба к Спорт уа: давайте пожалуйста оперативную информацию о выступлениях украинцев на чемпионате.
Милан Милан
интересно, как выглядит ромб при такой схеме