Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

UFC
| Оновлено 02 серпня 2022, 02:11
2777
5

Топ-5 зірок UFC, яким не варто було повертатися в октагон

Оглядач Sport.ua - про бійців, які не змогли вчасно піти

| Оновлено 02 серпня 2022, 02:11
2777
5
Топ-5 зірок UFC, яким не варто було повертатися в октагон
Getty Images/Global Images Ukraine. Александр Густафссон

Як правило, якщо боєць завершує свою змагальну кар'єру, то, повернувшись у клітку після паузи, він робить помилку. Бувають, звичайно, винятки, але в основному відставники, що повернулися, більше не демонструють своїх найкращих якостей.

Нижче йтиметься про п'ятірку зіркових бійців UFC, які оголосили про завершення своєї бійцівської кар'єри, але потім вирішили знову стати частиною ростеру промоції, і це було дуже дарма.

Міша Тейт

Getty Images/Global Images Ukraine. Міша Тейт

Коли колишня чемпіонка UFC у найлегшій вазі Міша Тейт повісила рукавички на цвях у листопаді 2016 року після поразки Ракель Пеннінгтон, це виглядало логічним рішенням для «Кексика». Зрештою, раніше того року вона здійснила свою кар'єрну мрію, завоювавши пояс UFC, про який мріяла багато років. Після того, як вона програла Аманді Нуньєс, а потім Пеннінгтон, їй більше не потрібно було нічого і нікому доводити.

Тейт билася з більшістю найкращих представниць своєї вагової категорії, будучи також чемпіонкою Strikeforce. Вона виступала в ММА майже десять років, і, здавалося, що у свої 30 років вона готова розпочати новий етап у своєму житті. Влітку 2020 року вона народила дитину від колишнього учасника TUF Джонні Нуньєса, і було не схоже, що щаслива мати будь-коли може всерйоз розглядати варіант свого камбеку.

Однак на початку 2021 року Міша оголосила про своє повернення в октагон. Коли в липні того року вона перемогла Маріон Рено технічним нокаутом, здавалося, що Тейт не просто повернулася, а й нічого не втратила під час простою. На жаль, це була хибна думка. Після цього «Кексик» видала два непоказні виступи, програвши Кетлін Вієйрі та Лорен Мерфі, причому останній вона програла після того, як вперше опустилася до найлегшої ваги.

Враховуючи те, що Тейт скоро виповниться 36 років, малоймовірно, що вона зможе знову претендувати на титул UFC, і це ставить під питання доцільність продовження її кар’єри.

Александр Густафссон

У червні 2019 року Александр Густафссон, який двічі претендував на титул UFC у напівважкій вазі, програв Ентоні Сміту сабмішном. Поразка сталася за поразкою шведа Джону Джонсу в реванші. Очевидно, що «Мучитель» більше не «тягне» топ дивізіону, і, отже, такому бійцю, як він, немає сенсу продовжувати виступати, ніби просто «дограючи». І Густафссон під час свого післяматчевого інтерв'ю оголосив про свій відхід з ММА і на знак цього зняв і залишив на підлозі октагону свої рукавички зі словами: «Шоу закінчено, хлопці».

Але через кілька місяців після відходу почали з'являтися чутки про те, що Александр виявляє інтерес до повернення. У квітні 2020 року Густафссон заявив, що він має намір вирушити до США, як тільки будуть зняті обмеження на поїздки, і за підсумками цієї поїздки він вирішить, повернеться він до клітки чи ні. Через два місяці Густафссон оголосив про своє повернення до UFC, щоб стати частиною важкого дивізіону.

У липні Густафссон дебютував у хевівейті з поразки армбаром за дві з половиною хвилини Фабрісіо Вердуму, який вже розгубив форму. Далі Густафссон вирішив продовжити кар'єру у напівважкій вазі, але через травму шведського атлета зірвався його бій проти Пола Крейга, після чого Александр вирішує з другої спроби штурмувати важкий дивізіон, але це йому не вдається, оскільки запланований на травень 2022 року бій проти Бена Ротвелла було скасовано через те, що американський ветеран несподівано був звільнений з UFC.

Густафссон 23 липня у Лондоні на UFC Fight Night 208 провів перший за два роки бій, повернувшись у звичний для себе напівважкий дивізіон, щоб бути безславно нокаутованим Нікітою Криловим за 67 секунд. Четверта поспіль поразка 35-річного Густафссона, три з яких нокаутом, і, мабуть, улюбленцю безлічі фанатів ММА настав час змиритися з думкою, що він більше не один з кращих напівважковаговиків світу, і остаточно піти на пенсію.

Getty Images/Global Images Ukraine. Александр Густафссон (ліворуч) проти Нікіти Крилова

Юрая Фейбер

Небагатьом бійцям вдається піти у відставку після великої перемоги, але саме це сталося з колишнім триразовим претендентом на титул UFC у найлегшій вазі Юраєю Фейбером. У грудні 2016 року після перемоги над Бредом Пікеттом він оголосив про свій вихід з ММА у віці 37 років, і це рішення здавалося правильним.

Але менш ніж через три роки «Каліфорнійський хлопчина» оголосив про підписання нового контракту з UFC, і в липні 2019 року він зіткнувся в клітці з багатообіцяючим бійцем на ім'я Ріккі Саймон. У дикій і божевільній сутичці Фейбер здобув вражаючу перемогу, і в UFC вважали, що головний у Team Alpha Male може повернутися в боротьбу за титул.

Getty Images/Global Images Ukraine. Юрайя Фейбер

І тоді матчмейкери у грудні 2019-го звели його з найнебезпечнішим проспектом найлегшої ваги Петром Яном. Мало хто вірив у перемогу Фейбера, тому мало хто здивувався розгромній поразці ветерана технічним нокаутом на початку 3-го раунду.

Фейбер був просто побитий у тому бою і досі не знайшов сил спробувати закрити фіаско, при цьому залишаючись бійцем UFC. Можливо, Юрая зробить ще один необачний камбек, проте мало хто з його справжніх фанів хотів би цього.

Карлос Кондит

Колишній тимчасовий чемпіон UFC у напівсередній вазі Карлос Кондит багатьох приголомшив, коли у 2016 році заговорив про свій відхід зі спорту після поразки Деміану Майї, хоча всього у своєму попередньому бою він був за пів кроку від перемоги в бою проти чемпіона UFC у напівсередній вазі Роббі Лоулера.

«Природженому вбивці» тоді було 32 роки, і він не здавався зношеним бійцем. І більш ніж через рік Кондит вирішив, що з єдиноборствами ще не покінчено і дав добро на бій проти Ніла Мегні у грудні 2017-го. Численна армія шанувальників Кондита була впевнена, що їхній кумир все ще у розквіті сил і швидко набере форму. Але це було не так.

Карлос програв «Гаїтянській сенсації», а за цим були поразки сабмішнами Алексу Олівейрі та Майклу К'єзі. У найкращі роки Кондит, ймовірно, виграв би у кожного з них.

Після довгої паузи Кондит зібрався і виграв послідовно у Курта МакГі та Метта Брауна, але поразка від посереднього Макса Гріффіна у вересні 2021 року змусила Кондита знову повісити рукавички на цвях.

Getty Images/Global Images Ukraine. Макс Гріффін (праворуч) відправив на пенсію Карлоса Кондіта

Бі Джей Пенн

Ніхто інший так не нашкодив своїй спадщині своїм необачним поверненням, як колишній чемпіон UFC у легкій та напівлегкій вагах Бі Джей Пенн.

Getty Images/Global Images Ukraine. Бі Джей Пенн

«Вундеркінд» уперше пішов у відставку у 2011 році після поразки Ніку Діасу, але через кілька місяців він передумав. Рішення повернутися виглядало таким, що мало сенс, оскільки Пенн все ще добре виглядав у клітці і попередній бій він завершив внічию проти топ-контендера Джона Фітча. Але у поєдинку проти Рої МакДональда у грудні 2012 року Пенн виглядав не найкращим чином, тому ніхто не здивувався, коли він знову оголосив про свій відхід.

Але аматори ММА були вражені, коли через 18 місяців Бі Джей оголосив про свій камбек, щоб у результаті бути нокаутованим Френкі Едгаром. Пенн знову пішов і знову повернувся, незважаючи на гіркий досвід своїх двох камбеків. І цього разу він програв поспіль чотирьом бійцям, яким би точно завдав чосу у свої найкращі роки — Яїру Родрігесу, Деннісу Сіверу, Раяну Холлу та Клею Гуїді.

Серія з семи поразок та п'яна бійка в барі призвели до того, що у вересні 2019 року Пенна було безславно звільнено з UFC.

Оцініть матеріал
(15)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

ВІДЕО. Шалений початок матчу Жирона – Барселона! 1:1, Довбик уже забив
Футбол | 04 травня 2024, 19:43 3
ВІДЕО. Шалений початок матчу Жирона – Барселона! 1:1, Довбик уже забив

Рахунок на 3-й хвилині відкрив Андреас Крістенсен, Артем одразу ж відповів

Трагедія у сім'ї чемпіона. Помер 18-місячний син Нганну
Бокс | 29 квітня 2024, 22:46 0
Трагедія у сім'ї чемпіона. Помер 18-місячний син Нганну

Франсіс у своїх соціальних мережах підтвердив інформацію...

Коментарі 5
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Roma513
А Тони  Фергюссон? Тоже уже нужно о здоровье подумать...