Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

UFC
| Оновлено 31 липня 2022, 00:51
15261
0

4 українці, які зараз виступають в UFC

Оглядач Sport.ua - про українців у найсильнішій лізі MMA

| Оновлено 31 липня 2022, 00:51
15261
0
4 українці, які зараз виступають в UFC
Getty Images/Global Images Ukraine. Марина Мороз

На жаль для українських фанатів змішаних єдиноборств, найсильніша ліга у світі ММА UFC представлена ​​поки що не дуже значною кількістю співвітчизників. Бійців UFC, які виступають під українським прапором, на сьогоднішній день можна перерахувати на пальцях однієї руки.

Ще нещодавно їх було п'ять, але після того, як одеський напівважковаговик Аскар Можаров у червні дебютував в UFC з поразки нокаутом у першому раунді Алонсо Меніфілду і при цьому був викритий у махінаціях зі своїм бійцівським рекордом, атлетів з України у промоції №1 залишилося лише чотири. Про цю четвірку ми розповімо нижче.

Ігор Потеря (19-2)

26-річний уродженець Києва Ігор Потеря - єдиний із цієї четвірки, хто ще не бився в UFC, проте зовсім скоро йому доведеться дебютувати у восьмикутнику.

Потеря прийшов до зали ММА у 2012 році, через три роки він дебютував у професійному спорті, провівши попередньо три аматорські поєдинки. Усі свої бої, за винятком останнього, Потеря провів на батьківщині, ставши чемпіоном найсильнішої української ліги WWFC у напівважкій вазі. Цим він звернув увагу скаутів UFC, і у вересні 2021 року «Дуелянт» виступив у Лас-Вегасі у п'ятому сезоні Претендентської серії Дани Вайта.

Потері протистояв непереможений поляк Лукаш Судольський, який вважався букмекерами великим фаворитом бою. Проте українець вразив Дану Вайта і в першому раунді фінішував Судольського своїми потужними панчами.


facebook.com/IHORPOTIERIAMMA. Ігор Потеря

Тепер 31 липня у Далласі (США) Потеря дебютує в UFC. На турнірі UFC 277 він має вийти в октагон з Ніколае Нігумеряну з Румунії, який у UFC йде на серії з трьох перемог. Потеря перед своїм дебютом в UFC перебазувався до Флориди в один з найкращих ММА-залів світу American Top Team, тренуючись пліч-о-пліч із кращими бійцями світу.

За словами Ігоря, він ще на самому початку свого шляху до ММА поставив собі орієнтир - стати бійцем UFC. Тепер, перебуваючи в UFC, він заявляв про чемпіонські амбіції.

Людвік Шолінян (9-2-1)

32-річний боєць найлегшого дивізіону Людвік Шолінян мав досить успішну спортивну кар'єру до приходу в UFC. Він двічі ставав чемпіоном України та вигравав Кубок країни з вільної боротьби, виборював «бронзу» на Кубку України з бойового самбо.

У 2015 році Шолінян дебютував у змішаних єдиноборствах як професіонал, при цьому виступаючи у аматорських ММА. Так, у 2018 році він став чемпіоном країни та бронзовим призером чемпіонату Європи з ММА. Після європейської медалі перспективного бійця з рекордом 6-0-1 помітили у Bellator, і в листопаді 2018 року, через місяць після континентальної першості з ММА, Шолінян дебютував у американській лізі.

На турнірі Bellator 209 у ізраїльському Тель-Авіві Шолінян не вразив, і в результаті зазнав першої поразки в кар'єрі, поступившись одноголосним рішенням суддів Сайдемару Оноріо. І на цьому кар'єра Людвіка в Bellator завершилася.

Серія з чотирьох перемог у 2021 році привела його у 29-й сезон The Ultimate Fighter Season, де він виграв один бій та один бій програв. Проте з Шоліняном уклали контракт і у вересні він дебютував у UFC. Відправившись у Лас-Вегас, «Palmeyros» мало що показав на турнірі UFC Fight Night 191, програвши кожен із трьох раундів валлійцю Джеку Шору.

Другий бій у UFC Шолінян мав провести в березні на лондонському турнірі UFC Fight Night 204, але український боєць відмовився від бою проти Натаніеля Вуда через повномасштабне російське вторгнення до його країни, залишившись у Києві.

Денис Бондар (14-3)

Ще один боєць із рекордом 0-1 у UFC у цьому списку. Колишній учитель фізкультури, 30-річний харків'янин Денис Бондар, який виступає у найлегшій вазі, досить довго йшов до своєї мети — контракту з UFC.

У профі ММА він дебютував у 2015 році, принагідно також виступаючи у любителях, де Денис був чемпіоном та віце-чемпіоном України, володарем Кубка України, а у 2019 році виграв престижний чемпіонат світу у Сінгапурі.


Instagram. Денис Бондар

Як і Ігор Потеря, Бондар потрапив до UFC завдяки чемпіонству WWFC. У січні 2021 року Денис підписав контракт із UFC, але дебютував він там лише через рік. У лютому 2021 року Бондарю довелося відмовитись від бою з Оде Осборном, оскільки українець не зумів оформити американську візу. Запланований на травень того року бій Бондаря проти Віктора Родрігеса також не відбувся - цього разу через травму бійця з Харкова.

У підсумку в листопаді Денис повинен був побитися проти Малкольма Гордона, але канадець із нерозкритих причин знявся з поєдинку, і сутичку перенесли аж на лютий 2022 року на турнір UFC Fight Night 200. На нещастя українського бійця, на другій хвилині свого дебюту в UFC він зламав руку, внаслідок чого зазнав поразки технічним нокаутом.

Марина Мороз (11-3)

30-річна уродженка Дніпропетровщини Марина Мороз дебютувала в ММА у 2013 році, маючи за плечима чудовий боксерський та кікбоксерський бекграунд. Вона була чемпіонкою країни серед юніорів та брала «срібло» Кубка України серед студентів з боксу, а також вигравала першість України та світу з кікбоксингу.

За рік у ММА вона виграла достроково усі п'ять боїв, встигнувши виступити в Китаї та Бразилії. У 2015 році проспект мінімальної ваги підписує контракт з UFC і продовжує перемагати, швидко фінішувавши армбаром Джоанн Колдервуд. Але потім «Залізна леді» програє три з наступних п'яти боїв, включаючи поразку нинішній чемпіонці UFC у категорії до 115 фунтів Карлі Еспарсі, і переходить у найлегшу вагу.

У новій старій ваговій категорії Мороз стає на переможну стежку. Вона перемагає за очками Сабіну Масо, Майру Буено Сільву і після чотирьох поспіль скасування поєдинків та дворічної паузи Марина повертається в октагон на початку березня 2022 року на турнірі UFC 272, щоб виграти трикутником у другому раунді у Марії Агапової. Після поєдинку Мороз виголосила дуже емоційну промову на підтримку своєї країни, завершивши її «Слава Україні!».

10 липня Мороз мала провести бій проти Сіджари Юбенкс на UFC Fight Night 209, але з невідомих громадськості причин цей бій перенесли на 18 вересня в карді турніру UFC Fight Night 210.

Оцініть матеріал
(33)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.