Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна
| Оновлено 21 сiчня 2023, 02:36
13649
6

Конференція Рамштайн-4. День 147. Яку нову зброю відправлять Україні

Sport.ua проводить онлайн-трансляцію подій за середу, 20 липня

| Оновлено 21 сiчня 2023, 02:36
13649
6
Конференція Рамштайн-4. День 147. Яку нову зброю відправлять Україні
Getty Images/Global Images Ukraine

147-й день війни. 20 липня. Президент рф владімір путін продовжує вести агресивну війну в Україні. У зв'язку із воєнною агресією Sport.ua перейшов на спеціальний режим роботи. Сайт висвітлює всі події, що відбуваються в Україні.

Редакція Sport.ua закликає всіх українців:

  • Друзі! Робимо все можливе для перемоги! Ми на своїй землі. Правда на нашому боці, ворог буде розбитий, перемога буде за нами! Слава Україні!

Онлайн-трансляція подій, 20 липня

23:59. Зеленський: російський терор має програти

23:15. Результати Рамштайну-4: нові зобов'язання щодо суші, моря та неба

Під час четвертої зустрічі Ukraine Defense Contact Group, відомої як Рамштайн, партнери України погодили нові зобов'язання щодо постачання озброєнь, амуніції, а також тренування українських бійців.

Міністр оборони України Олексій Резніков: «За домовленістю з колегами, тримаємо інтригу щодо левової частки діючих та нових пакетів допомоги, що включають постачання озброєнь, амуніції, тренування наших воїнів та багато іншого. Спочатку їх відчує ворог на полі бою. Позитивним сигналом зустрічі є нові зобов'язання партнерів. Які стосуються і суші, і моря, і неба.

Разом із заступником головнокомандувача ЗСУ генерал-лейтенантом Євгеном Мойсюком та заступником начальника Головного управління розвідки Міноборони генерал-майором Вадимом Скибицьким ми поінформували партнерів про ситуацію на фронті та ознайомили з актуальними потребами сил оборони України.

Потрібно приділити увагу зусиллям на збільшенні здібностей ЗСУ здійснити конкретні місії. Також важливою є тема систематизації роботи з обслуговування та ремонту іноземної техніки, а також прозорості обліку та використання міжнародної військової допомоги. Партнери заявили, що у них немає жодної втоми від війни в Україні і не буде. Вони готові підтримувати Україну до перемоги. Також багато партнерів висловили готовність тренувати українських бійців, що дозволить отримати якісний резерв».

22:30 Нові деталі експорту зерна Чорним морем

Згідно з планом експорту українського зерна, попередньо узгодженого минулого тижня в Стамбулі, вивіз здійснюватиметься через три українські порти і контролюватиме група під егідою ООН.

Народний депутат, член української делегації на переговорах з Росією Рустем Умеров (Суспільне):

«Експорт проходитиме через три порти: Одеса, Південний та Чорноморськ, але в майбутньому, сподіваємося, можемо і розширити їх. Усі рекомендації морських сил, збройних сил мають бути дотримані. Згідно з узгодженими безпечними маршрутами до портів України зможуть заходити всі цивільні судна. Ми продаватимемо зерно всім. І всі судна, які можуть вільно дотримуватися цих рекомендацій, можуть заходити до нас.

Дотримання правил безпеки контролюватиме моніторингова група під егідою ООН у Стамбулі, а росія не вплине на цей процес. Жодних російських судів у наших акваторіях не повинно бути. Ми не довіряємо їм. Навіть якщо вони підпишуть угоду з ООН. Це країна-агресор, і доки вони не відійдуть до своїх кордонів, їм довіряти не можна».

22:10. Данилов про Венедиктову та Баканова: Це не останнє звільнення

Секретар РНБО Олексій Данилов, коментуючи звільнення генпрокурора та голови СБУ, зазначив, що це не останнє гучне звільнення і попросив ставитись до цього спокійніше (24 Канал).

«Давайте спокійніше до цього ставитись. Я думаю, що це буде не останнє звільнення. Ми бачитимемо певні процеси. Це життя, воно не може зупинятися».

У сучасному світі важко приховати, де хто був у перші дні війни, і деякі чиновники, відчуваючи провину, самі вирішують піти у відставку. Данилов натякнув, що у РНБО знають, де і хто був.

Також Данилов закликав олігархів брати приклад із Ріната Ахметова, який заявив, що змушений вивести свою інвесткомпанію SCM із медійного бізнесу.

21:50. Джерело: в ОП збираються забрати громадянство у Коломойського, Корбана і Рабиновича

Президент України Володимир Зеленський може підписати укази про позбавлення громадянства кількох впливових політиків, повідомляє УП з посиланням на джерела у правоохоронних органах, в ОП та партії Слуга народу.

Українського громадянства, зокрема, можуть позбавити українського бізнесмена Ігоря Коломойського, співголови забороненої у березні 2022 року проросійської партії ОПЗЖ Вадима Рабіновича та нинішнього голову територіальної оборони Дніпропетровської області Геннадія Корбана.

Поки що немає офіційного підтвердження інформації, що укази про позбавлення громадянства цих осіб уже підписано.

21:00. Пентагон: Союзники України пообіцяли передати їй понад 20 HIMARS

Сполучені Штати з партнерами та союзниками загалом зобов'язалися передати Україні понад 20 реактивних систем залпового вогню HIMARS, з них 12 уже перебувають на українській території (УП). Голова Об'єднаного комітету начальників штабів США генерал Марк Міллі:

«Станом на сьогоднішній день ми передали Україні 12 HIMARS. Це частина понад 20 таких систем, які зобов'язалися передати їх нашими союзниками. Також 200 українців пройшли навчання на HIMARS, і навчання триватимуть за участю багатьох інших військових. Після підписання президентом США Джо Байденом указу про передачу зброї вона потрапляє до України в середньому за два-три дні. А вже українською територією вона переправляється на лінію фронту протягом тижня.

Ми продовжимо надавати Україні зброю, якої вони потребують захисту своєї землі та опору російській агресії. Слід зазначити ефективність використання українськими військовими реактивних систем залпового вогню. Той факт, що українці здатні швидко розгортати ці системи, багато говорить про їхню вправність, здатність керувати артилерією, цілеспрямованість і спрагу боротьби».

19:30. Зведення Генштабу під Бахмутом росіяни проводять штурм, точаться бої

Зведення Генштабу: російські війська намагаються створити сприятливі умови для встановлення контролю над Бахмутом та територією Вуглегірської ТЕС, де зараз точаться бої.

19:05. Литва передасть Україні додаткові бронетранспортери та боєприпаси

Міноборони Литви має намір передати Україні додаткові бронетранспортери M113 та M577, а також боєприпаси.

Міністр оборони Литви Арвідас Анушаускас на засіданні Координаційної групи НАТО з підтримки України: «Найближчим часом Литва надасть Україні додаткову військову підтримку – бронетранспортери M113 та M577, які дуже потрібні Україні, а також боєприпаси, необхідні для підготовки резерву.

Завдяки наданій чи обіцяній кількості М113 ця бронемашина стає вагомою частиною Збройних Сил України, і Литва цьому значною мірою сприяє.

Україна визначила основні потреби в курсах і литовська армія готова на них відповісти. Поки що є запит на підготовку військових поліцейських, фахівців з розмінування. Литовська армія також сприятиме масштабній підготовці українського особового складу у Сполученому Королівстві, направивши туди інструкторів»

18:10. Посли ЄС погодили нові санкції проти рф

Постійні представники держав-членів Європейського Союзу схвалили новий пакет санкцій проти рф. Відповідне рішення має бути оприлюднене завтра в офіційному журналі ЄС.

Кореспондент Радіо Свобода в Брюсселі Рікард Джозв'як: «Посли ЄС тепер дали зелене світло сьомому пакету санкцій ЄС проти росії. Золото, зокрема золоті прикраси, включені (у санкції). Він має бути опублікований в офіційному журналі ЄС завтра».

17:00. США готують для України ще чотири HIMARS

У новому пакеті військової допомоги для України, який мають оголосити цього тижня, передбачено ще чотири ракетні системи HIMARS та боєприпаси до них і раніше переданих гаубицям.

Міністр оборони США Ллойд Остін на відкритті четвертої зустрічі Контактної групи з оборони України заявив:

«Ми продовжимо надавати історичну за обсягами військову допомогу, щоб допомогти Україні захищатись. Пізніше цього тижня ми оголосимо наступний пакет військової допомоги зі зброєю, боєприпасами та обладнанням для України. У ньому буде ще чотири HIMARS, передові ракетні системи, які українці вже застосовують дуже ефективно і які дуже змінили ситуацію на полі бою»

Загальна кількість наданих Україні HIMARS досягне 16. Також у пакет увійдуть боєприпаси для РСЗВ та артилерії. У своєму виступі глава Пентагону зазначив, що Україна своїм рішучим опором уже багато місяців поспіль зриває плани москви, але загроза й досі залишається великою.

«Наразі критична фаза цього конфлікту. І наша колективна підтримка України – життєво необхідна та невідкладна. росія вважає, що зможе протриматися довше, ніж Україна та чим ми. Але це лише ще один у серії російських прорахунків. Контактна група продовжить шукати інноваційні способи забезпечувати довгострокову підтримку хоробрим українцям та українкам у Збройних Силах. І ми підлаштуємо нашу допомогу так, щоб Україна мала необхідні технології, боєприпаси та вогневу потужність, щоб захищати себе».

16:00. Сумний кінь лаврів: географічні завдання росії у війні змінилися

Міністр закордонних справ рф сергей лавров заявив, що географічні завдання війни змінилися через постачання західних озброєнь в Україну і пригрозив захопленням нових територій у разі постачання Україні далекобійної зброї:

«Щодо спеціальної військової операції та географічних координат, президент сказав дуже чітко, як ви його і процитували: денацифікація, демілітаризація у тому сенсі, щоб не було жодних загроз нашій безпеці, військових загроз з території України, це завдання й залишається.

Коли у Стамбулі була зустріч переговорників, там була одна географія, і наша готовність прийняти українську пропозицію спиралася на ту географію, географію кінця березня 2022 року. Нині географія інша. Це далеко не лише ДНР та ЛНР, це ще й Херсонська область, Запорізька область та низка інших територій, і цей процес триває, причому триває послідовно та наполегливо.

У міру того, як Захід накачує Україну все більш далекобійною зброєю, наприклад, HIMARS, географічні завдання спецоперації відсуватимуться від нинішньої лінії ще далі.

Тому що ми не можемо допустити, щоб на тій частині України, яку контролюватиме Зеленський чи хтось його замінить, знаходилася зброя, яка становитиме пряму загрозу нашій території та території тих республік, які оголосили про свою незалежність, які хочуть своє майбутнє визначити самостійно».

14:30. ВСУ вдруге вдарили по мосту в Херсоні, окупанти хочуть його закрити

ЗМІ рф повідомили, що Збройні сили України вдруге за два дні вдарили по Антонівському мосту в Херсоні, тепер окупанти заявили, що його потрібно закрити.

Колаборант Кирило Стремусов: «Швидше за все, рух ми перекриватимемо через міст. Ми знайдемо шляхи з'єднання з лівим берегом. Будуватимемо понтонні мости. Я переконаний, що міст зараз потрібно закривати. ЗСУ випустили 12 ракет з HIMARS по Антонівському мосту – били по шву мосту. Нарахували близько 8 попадань по мосту, а частина ППО перехопила».

Інший колаборант, призначений окупантами на посаду так званого голови адміністрації Херсонської області Володимир Сальдо повідомив, що на Антонівському мосту тимчасово обмежать рух, щоб розпочати ремонт. За його словами, рух мостом буде дозволено лише легковому та пасажирському транспорту, а вантажний транспорт змушений буде об'їжджати через Каховську ГЕС.

13:20. Окупанти вдарили по Харкову, троє загиблих

Вранці 20 липня російські окупанти завдали ударів по Харкову, внаслідок чого загинули щонайменше троє людей, серед яких дитина.

Глава Харківської ОВА Олег Синегубов: «В одному з районів Харкова російські окупанти вранці завдали ударів. Профільні служби працюють на місцях влучання. Попередньо є постраждалі».

Вибухи вранці 20 липня пролунали на Салтівці. Внаслідок удару росіян є загиблі. Зокрема, повідомляється, що троє людей загинули на зупинці.

12:00. У Лазурному знищили надсучасну РЛС росіян

Збройні сили України знищили надсучасну станцію радіолокації росіян у селищі Лазурне Херсонської області.

Сухопутні війська ЗСУ: «У Лазурному знищили надсучасну російську радіолокаційну станцію 48Я6-К1 Підліт».

Повідомляється, що РЛС росіян знищили за 100 км від позицій, які зараз займають ЗСУ.

11:10. Миколаїв закриють для вилову колаборантів та зрадників

Голова Миколаївської обласної військової адміністрації Віталій Кім анонсував, що обласний центр закриють на якийсь час для нейтралізації колаборантів та зрадників.

За словами голови ОВА, з минулого дня – 19 липня – надійшло 18 листів про ймовірну діяльність колаборантів та зрадників. Зараз влада їх обробляють і перевіряє інформацію.

Віталій Кім: «Про закриття міста Миколаєва. Це планується за тиждень-два. Саме закінчиться жнива і ми відпрацюємо максимально всі дані. Місто закриємо на день чи два. Про це разом із військовими ми повідомимо заздалегідь, щоб люди могли закупити їжу, воду та спланували свої дії. І відпрацюємо необхідні адреси, за якими спостерігаємо».

09:50. Рамштайн-4. На що чекати від нової зустрічі міністрів оборони

Союзники України збираються на переговори Рамштайн вчетверте. Сьогодні, 20 липня контактна група обговорить розширення військової допомоги у боротьбі з рф. Очікується, що на зустрічі можуть ухвалити рішення про передачу потужних систем ППО та далекобійних ракет.

За підсумками Рамштайн-4 в Україні очікують посилення військової підтримки та приємні сюрпризи від союзників.

Президент Володимир Зеленський заявив, що сподівається на прибуття потужних систем ППО. Оскільки головним пріоритетом у протистоянні агресору залишається захист піднебіння.

Секретар РНБО Олексій Данилов: «Українська сторона сподівається на додаткове озброєння, щоб здобути перевагу в силах, необхідну для завершення війни».

Олексій Резніков анонсував «дуже хороші новини» для України від США після обговорення порядку денного переговорів Рамштайн з Ллойдом Остіном. Подробиці пообіцяв незабаром.

09:20. Білий дім: США передадуть Україні додаткові HIMARS

Білий дім цього тижня має оголосити новий пакет військової допомоги Україні. Координатор Ради з національної безпеки США та стратегічних комунікацій Джон Кірбі:

«Ми продовжимо надавати Україні історичні рівні безпеки допомоги. Пізніше цього тижня адміністрація оголосити новий пакет допомоги з військовим обладнанням для України. Це буде 16-й такий пакет на підтримку України від початку президентства Джо Байдена.

До нового пакету допомоги увійдуть додаткові системи HIMARS, які українці використали дуже ефективно для зміни ситуації на полі бою, а також додаткові снаряди для реактивних систем залпового вогню та артилерії».

08:30. Рєзніков пропонує виробникам зброї новинки на полі бою проти росіян

Міністр оборони Олексій Резніков закликав партнерів України протестувати нове озброєння на полі бою проти окупантів (Atltlantic Council, УП)

«Я думаю, для наших партнерів у Польщі, США, Франції, Німеччині чи наших турецьких партнерів це добрий шанс протестувати їхнє озброєння. Тому давайте нам інструменти, ми закінчимо роботу, і у вас буде нова інформація

Багато зброї зараз тестуються в умовах бою проти російської армії, що має багато своїх сучасних систем. Вони мають інтелектуальні засоби радіоелектронної боротьби та зв'язку, засоби протиповітряної оборони, крилаті ракети та балістичні ракети, а також інше обладнання. Ми ділимося всією інформацією та досвідом з нашими партнерами. Ми зацікавлені у тестуванні сучасних систем у бою проти ворога.

За словами міністра, Україні для ефективного захисту нам потрібно близько 50 HIMARS та РСЗВ М270. Наразі Україна використовує принаймні 8 HIMARS. При цьому для контрнаступу Україні потрібно приблизно 100 HIMARS та додаткові БТР, БМП та розвідувальні дрони. Зокрема, зараз під окупацією залишаються близько 2,5 тисяч населених пунктів. Також, за словами Резнікова, під час боїв у Сєвєродонецьку та Лисичанську загинули 10-11 тисяч окупантів, понад 20 тисяч отримали поранення.

08:00. ЗСУ вже знищили 1700 танків окупантів

Росія у загарбницькій війні з Україною вже втратила 38750 військових, 1700 танків, 3905ББМ та 703 безпілотники.

Генеральний штаб ЗСУ: Загальні бойові втрати противника з 24.02 по 20.07 орієнтовно склали:

  • особового складу – близько 38 750 (+200) осіб ліквідовано,
  • танків ‒ 1 700 (+9) од.,
  • бойових броньованих машин ‒ 3 905 (+13) од.,
  • артилерійських систем – 856 (+5) од.,
  • РСЗВ – 250 (+2) од.,
  • коштів ППО – 113 (+0) од.,
  • літаків – 221 (+1) од.,
  • вертольотів – 188 (+0) од.,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 703 (+10),
  • крилатих ракет - 167 (+0) од.,
  • кораблів/катерів – 15 (+0) од.,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 2 775 (+8) од.,
  • спеціальної техніки – 70 (+0) од.

Найбільші втрати противник зазнав Бахмутському напрямку.

07:30. Британська розвідка: Антонівський міст – ключова вразливість росіян на Херсонщині

Контроль над переправами через Дніпро, ймовірно, стане ключовим фактором у результаті бойових дій у Херсонській області (УП).

У повідомленні британської розвідки зазначається, що 19 липня влада окупованого росією херсона повідомила, що українські сили завдали удару по Антонівському мосту через Дніпро.

«Повідомлення у соціальних мережах показали очевидні бойові пошкодження проїжджої частини мосту. Цілком імовірно, що міст можна буде використовувати, але це ключова вразливість для російських сил».

Міст – це один із двох пунктів перетину через Дніпро, за якимиросія може постачати або відводити свої війська на території, яку вона окупувала на захід від річки.

У цю зону входить місто Херсон, що має політичне та символічне значення для росії. Нижня течія Дніпра є природним бар'єром, ширина водного шляху зазвичай становить близько 1000 м.

07:00. Зведення Генштабу: у російських підрозділах процвітає непокора та пияцтво

Командування північного флоту росії проводить профілактичні заходи у зв'язку з дуже низьким рівнем військової дисципліни в підрозділах, процвітає пияцтво та непокора наказам командирів.

05:20. ЗСУ повністю знищили групу вагнерівців

ЗСУ ліквідували групу найманців ПВК Вагнер.

58 окрема мотопіхотна бригада ім. гетьмана Івана Виговського: «Вкотре, при стійкому та мужньому утриманні позицій на одному з рубежів лінії фронту, завдяки злагодженості та навченості, особовим складом нашої бригади було повністю ліквідовано групу ЧВК Вагнер».

04:15. На півдні українські військові знищили російські гаубиці та Град

ЗСУ знищили на півдні 41 росіянина, РСЗВ Град, три гаубиці Мста-Б і Гвоздику.

ОК Південь зазначає, що пара українських штурмовиків і бомбардувальник відпрацювали за скупченням ворога, його технікою та складом боєприпасів, батареєю РСЗВ Град у районі Давидового Брода та Тернових Під. Українські штурмовики парно вдарили по ворожому танковому взводу в районі Лозового, а бомбардувальник спустошив опорний пункт противника неподалік.

Також знищено безпілотного розвідника, автомобіля зв'язку та двох звичайних, польовий артилерійський склад у районі Брускінського. ЗСУ вразили кілька командних пунктів, станції управління та бази логістичного забезпечення ворога.

У районі Новогригорівки пара ворожих ударних вертольотів Ка-52 намагалася завдати поразки. Без втрат. У відповідь наші вертольоти парами атакували скупчення озброєння та техніки в районі Хрещенівки та Ольгіного. Частково знищено мінометну батарею.

03:40. Одеська область. У Рені вибухнув бензовоз, є загиблий

На території морського порту в Рені на Одещині стався вибух, загинув чоловік.

ГУ ДСНС України в Одеській області: о 21:23 до ДСНС надійшло повідомлення про розгерметизацію цистерни автомобільного бензовозу. Зайнялися три автоцистерни з паливом. Пожежу ліквідовано.

На місці пожежі у автоцистерни, що згоріла, виявили тіло загиблого чоловіка. Також внаслідок пожежі отримав опіки 95% поверхні тіла працівника порту, його госпіталізовано у важкому стані до Ренійської лікарні.

03:00. путін заявив, що росіяни відійшли від Києва заради переговорів

путін заявив, що росіяни відійшли від Києва, щоб створити умови для переговорів з Україною.

путін також звинуватив Україну в нібито невиконанні стамбульських домовленостей, але яких конкретно не сказав. путін заявив, що оскільки у Києві не бажають дотримуватись зобов'язань, він не зустрінеться з Володимиром Зеленським.

путін: «Для того, щоб створити ці умови (для переговорів), наші війська відійшли з центру України, з Києва. Київська влада відмовилася від виконання цих угод, хоча їх було практично досягнуто. Отже, кінцевий результат залежить, звичайно, не від посередників, а від бажання сторін виконувати досягнуті домовленості. Ми бачимо сьогодні, що такого бажання київська влада не має».

02:30. Білий дім: Якщо рф анексує додаткові території України, ми відреагуємо швидко та жорстко

США мають інформацію про підготовку росією анексії додаткових територій України – зокрема Донецької та Луганської та частини Херсонської та Запорізької областей – і попереджають, що відреагують на цей крок москви. Координатор Ради з національної безпеки США та стратегічних комунікацій Джон Кірбі заявив (УП):

«Ми бачимо значний масив доказів із розвідувальних та відкритих джерел про те, що росія планує спробу анексувати додаткові українські території. росія починає оголошувати, можна сказати, свої правила та умови анексії, як це було в 2014 році.

росія вже поставила нелегітимних контрольованих осіб на теренах України, які вона контролює. І ми знаємо її подальші кроки: спочатку ці керівники організують постановочний референдум про приєднання до росії, потім росія використовує ці референдуми у своєму прагненні анексувати нові території України.

російський уряд розглядає план анексії частин Херсонської та Запорізької областей, а також повністю – Донецької та Луганської. Москва вже розпочала підготовку до такого кроку: запровадила обіг рубля на окупованих територіях, блокує доступ до інтернету, переслідує людей з проукраїнськими поглядами та встановлює контроль над ЗМІ.

Кремль не оголошував часу проведення цих референдумів, але їхні гауляйтери говорили, що вони відбудуться цього року, ймовірно, разом із регіональними виборами у росії 11 вересня. росія на початку повномасштабного вторгнення заявляла, що до її планів не входить окупація України.

Якщо росія все ж таки втілить у життя свої плани з анексії, наша відповідь буде швидкою і жорсткою – і спільною з нашими союзниками та партнерами. На росію накладуть додаткові санкції, вона стане ще більшим ізгоєм, ніж зараз. Ми ніколи не визнаємо жодних анексованих росією територій».

01:00. Зеленський: Триває оновлення силової вертикалі держави

00:00. Початок 147-го дня війни, 20 липня

Все события войны:
Хронология войны по дням

Онлайн-трансляція українського телемарафона

Оцініть матеріал
(10)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Барселона – ПСЖ. Прогноз і анонс на матч 1/4 фіналу Ліги чемпіонів
Футбол | 16 квітня 2024, 20:36 16
Барселона – ПСЖ. Прогноз і анонс на матч 1/4 фіналу Ліги чемпіонів

Sport.ua разом із GGBET анонсує топовий поєдинок у головному клубному єврокубку

Новий лідер після розгрому в Лондоні. Список бомбардирів АПЛ 2023/24
Футбол | 16 квітня 2024, 07:32 0
Новий лідер після розгрому в Лондоні. Список бомбардирів АПЛ 2023/24

Коул Палмер оформив покер за «Челсі» у ворота «Евертона» і обійшов відразу 5 гравців

Коментарі 6
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
zelc006
Поки депутата не підуть у окопи, клепка не оговтається...
veter
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил