Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Англія
| Оновлено 18 липня 2022, 11:42
15893
3

Гроші не на вітер. Чому Ньюкасл не купує зіркових футболістів

Здається, «сороки» обрали поступальний шлях розвитку

| Оновлено 18 липня 2022, 11:42
15893
3
Гроші не на вітер. Чому Ньюкасл не купує зіркових футболістів
Getty Images/Global Images Ukraine

Восени минулого року здавалося, що дні «Ньюкасла» в англійській Прем'єр-лізі полічені. Зі старту сезону-2021/22 «сороки» видали 14-матчеву серію без перемог, більшу частину з якої провели під керівництвом Стіва Брюса, котрий встиг неабияк набриднути фанатам команди.

Очевидно, що поїзд на чолі із Брюсом пішов під укіс й шансів на збереження прописки в елітарному дивізіоні англійського футболу «Ньюкасл» не мав. Навіть багаторічна статистика говорила не на користь «сорок» - команди, які так невдало стартували в сезоні, у 99% випадків незмінно вилітали до Чемпіоншипу. Для того, щоб змінити ситуацію, «Ньюкаслу» треба було сподіватися на диво, або на той самий 1%, який у будь-якій безнадійній ситуації залишає маленьку, але надію.

І саме «Ньюкаслу» випав щасливий лотерейний квиток. Клуб у жовтні був проданий Суверенному фонду Саудівської Аравії за 300 мільйонів фунтів, позбувшись водночас не тільки Стіва Брюса, а й колишнього його власника Майка Ешлі, якого вболівальники «Ньюкасла» ненавиділи всіма фібрами своїх численних душ.

Дивно, але новим головним тренером «Ньюкасла» став не хтось із розкручених коучів сучасності, і навіть не «збитий льотчик» із колись гучним ім'ям у світовому футболі, а скромний трудяга Едді Хау, досвід якого раніше був обмежений роботою з «Борнмутом» та «Бернлі». Топові фахівці просто не побажали їхати до «Ньюкасла» навіть на великі гроші, вважаючи цей проект сумнівним з погляду іміджевих перспектив (не варто забувати, що окрім спортивних невдач, «сороки» отримали власників, яких нехай і опосередковано, але в цивілізованому світі багато хто звинувачував у причетності до вбивства відомого саудівського журналіста Джамаля Хашоггі, яке сталося у жовтні 2018 року на території посольства Саудівської Аравії в Стамбулі). А на те, щоб не зазивати «збитих льотчиків», котрі тільки й прагнуть банально «накосити бабла», новому керівництву «Ньюкасла» вистачило мудрості та розуміння процесів.

В результаті під керівництвом Хау «Ньюкасл» поступово, але впевнено взяв курс на покращення якості гри, після чого було й покращення результатів. Сезон «сороки» закінчили на вельми безпечній 11-й позиції, обійшовши, зокрема, «Крістал Пелас», «Брентфорд» та «Астон Віллу», які здавалися на дистанції значно стабільнішими.

Проте влітку «Ньюкасл», незважаючи на статус найбагатшого футбольного клубу планети, який надає йому Суверенний фонд Саудівської Аравії в особі його ключової постаті 36-річного наслідного принца Мухаммеда ібн Салмана Аль Сауда, і всупереч очікуванням більшості аналітиків, поводиться досить скромно на трансферному ринку. Якщо одразу після приходу саудитів у ЗМІ з'являлися новини про ймовірний переїзд на «Сент-Джеймс Парк» зірок першої величини, як-то Неймар, Бейл та інші, то зараз видно, що Едді Хау вважає за краще здійснювати трансфери, виходячи з абсолютно іншої стратегії та розуміння подальшого шляху розвитку клубу.

Getty Images/Global Images Ukraine

Цього літа на футбольному ринку справді був надлишок можливостей для підписання зіркових гравців – це і Неймар, і Поль Погба, і Анхель Ді Марія, і Паоло Дібала, і Усман Дембеле… З фінансовими можливостями власників «Ньюкасла», навіть роблячи поправку на необхідність обмежувати витрати, щоб не потрапити до сфери уваги відповідних моніторингових органів АПЛ та європейського футболу, «сороки» могли розраховувати на підписання як мінімум однієї або навіть двох зірок першої величини, але натомість поки обмежилися лише вельми скромними іменами новачків в особі Свена Ботмана та Ніка Поупа, а також викупом у «Астон Вілли» контракту Метта Таргетта, котрий непогано проявив себе в оренді.

Схоже, Едді Хау та власники «Ньюкасла», на відміну від «Челсі», «Парі Сен-Жермен» та «Манчестер Сіті», які ледь стали нуворишами, так одразу кинулися на ринок за зірковими футболістами, вирішили спочатку як слід спланувати фундамент, а вже потім визначати вершину, до рівня якої можна сміливо вибудовувати їхній спільний проект. Саме це пояснює, чому на «Сент-Джеймс Парк» було запрошено 30-річного голкіпера Ніка Поупа, а не, наприклад, куди більш зіркового 35-річного костариканця Кейлора Наваса, чиє майбутнє в ПСЖ нині виглядає досить туманним.

Getty Images/Global Images Ukraine. Свен Ботман

З цих же міркувань «Ньюкасл» інвестував 37 мільйонів євро у придбання в «Лілля» центрбека Свена Ботмана, хоча міг би спробувати вивудити «жирнішу рибку» в особі Антоніо Рюдігера, Андреаса Крістенсена або Нікласа Зюле, які пограли за топ-клуби, а влітку опинилися у статусі вільних агентів. Здавалося б, без необхідності виплачувати відступні попередньому клубу «Ньюкасл» легко міг би поборотися хоч за когось одного із зазначеного вище тріо, але «сороки» пішли іншим шляхом.

Чому? Нинішня філософія керівництва повністю відповідає поглядам на футбол та можливостям головного тренера команди. Едді Хау, по суті, сам є людиною, якщо так можна висловитися, «другого» або «третього» футбольного сорту, яка отримала шанс всього свого життя з призначенням на «Сент-Джеймс Парк». Навіть без колосальних за мірками АПЛ інвестицій молодий тренер минулого сезону зумів на ходу полагодити машину «Ньюкасла», що розвалювалася, і довести її до фінішу в середині таблиці. «Сороки» під керівництвом Хау видали 8-матчеву серію без поразок, і загалом заслужили на схвальні відгуки.

Зрозуміло, що у віддаленій перспективі саудівський проект «Ньюкасла» напевно обросте значно більшими амбіціями, аніж 11-те місце в АПЛ і купівля Бруну Гімарайнша, котрий нині є найціннішим гравцем першої команди. Власники «сорок», звичайно, забажають бачити свою команду в Лізі чемпіонів, серед решти багатьох подібних футбольних проектів сучасності.

Але поки що «Ньюкасл» рухається вперед поступово, без бажання перестрибнути дві або три сходинки, якщо не весь проліт, за один ривок. Під цю стратегію цілком підходить Едді Хау, а тому всі чутки про його ймовірну заміну на більш маститого наставника в найближчому майбутньому навряд чи мають під собою хоч найменшу частку сенсу. «Сороки» усвідомлюють, що конкуренція в АПЛ з кожним роком стає дедалі серйознішою, а путівок до Ліги чемпіонів більше не стає. За підсумками минулого сезону, наприклад, повз найпрестижніший клубний турнір континенту пролетів іменитий «Манчестер Юнайтед». Через те, що там після Алекса Фергюсона так і не зуміли вибудувати грамотну модель розвитку та поведінки на трансферному ринку.

Тому чекати на Неймара та інших зіркових особистостей у «Ньюкаслі» не доводиться. Принаймні, поки головним тренером команди залишається Едді Хау. Просто цьому незірковому тренеру комфортніше вибудовувати все навколо працездатних, але не надто й зіркових футболістів. А такі як Неймар… Вони потрібні, щоб хайпувати чи влаштовувати свято. Натомість на «Сент-Джеймс Парк» все ще триває період інтенсивної роботи, відзначати результати якої та святкувати саудити зможуть трохи згодом. Можливо навіть без Едді Хау. Тільки вистачило б терпіння…

Оцініть матеріал
(60)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Ракіцький може залишити Шахтар і перейти в клуб-аутсайдер УПЛ
Футбол | 25 квітня 2024, 12:41 10
Ракіцький може залишити Шахтар і перейти в клуб-аутсайдер УПЛ

Досвідченим центральним захисником цікавиться «Металіст 1925»

6:0, 6:0. Відома наступна суперниця Ястремської в Мадриді
Теніс | 25 квітня 2024, 19:15 8
6:0, 6:0. Відома наступна суперниця Ястремської в Мадриді

Коко Гофф несподівано легко знищила Аранчу Рус на ґрунті

Коментарі 3
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.