Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна
| Оновлено 16 липня 2022, 17:16
5704
3

Орки вдарили по університетах. День 142. Вибухи у Миколаєві та Дніпрі

Sport.ua проводить онлайн-трансляцію подій за п'ятницю, 15 липня

| Оновлено 16 липня 2022, 17:16
5704
3
Орки вдарили по університетах. День 142. Вибухи у Миколаєві та Дніпрі
Telegram Віталія Кіма

142-й день війни. 15 липня. Президент рф владімір путін продовжує вести агресивну війну в Україні. У зв'язку із воєнною агресією Sport.ua перейшов на спеціальний режим роботи. Сайт висвітлює всі події, що відбуваються в Україні.

Редакція Sport.ua закликає всіх українців:

  • Друзі! Робимо все можливе для перемоги! Ми на своїй землі. Правда на нашому боці, ворог буде розбитий, перемога буде за нами! Слава Україні!

Онлайн-трансляція подій, 15 липня

23:59. Зеленський: не ігноруйте сигнали повітряної тривоги

22:30. У Дніпрі та Кременчуці пролунали вибухи, троє загинули

Після повітряної тривоги очевидці та влада повідомили про вибухи у Кременчуці Полтавської області та Дніпрі.

За попередніми даними, у Дніпрі мінімум 3 людини загинуло, 15 поранених.

Мер Дніпра Борис Філатов закликав городян перебувати у укриттях. Очевидці публікують фото та відео стовпів диму після прильотів у Дніпрі.

Голова Полтавської ОВА Дмитро Лунін повідомив, що у Кременчуці пролунали вибухи. Пізніше він написав про відбій повітряної тривоги у Полтавській області.

21:55. Повітряні Сили: росіяни тричі змінювали версії удару по Вінниці

Представники рф тричі змінювали версію про наслідки свого ракетного удару по вінницькому Дому офіцерів, внаслідок якого 14 липня загинуло 23 особи.

Командування Повітряних Сил ЗСУ: «Відразу після вибухів пропагандисти заявили про знищення групи націоналістів у Будинку офіцерів, згодом була заява про знищений склад боєприпасів. Вже сьогодні міноборони країни-окупанта заявило про знищення керівного складу Повітряних сил.

Чого варті заяви агресора, ми бачимо за їхньою статистикою, де вони говорять про втрати української армії. Вони вже знищили, як мінімум, три українські армії.

Будинок офіцерів, у який влучили ворожі ракети, де-юре належав Повітряним Силам, а де-факто був культурним закладом Вінниці, де проводились найбільші концерти українських зірок, працювали десятки дитячих гуртків, спілок та громадських організацій, де були студії звукозапису, кафе та відділення ПриватБанку.

Саме в день підступного ракетного удару в Будинку офіцерів мала виступати українська співачка Роксолана, постраждали двоє членів її команди – один загинув, за життя іншого борються лікарі. Можливо, ракетний удар планувався по концертній залі, яка вміщує близько тисячі глядачів».

20:50. Рєзніков: в Україну прибули М270, буде хороша компанія HIMARS

В Україну прибули перші далекобійні ракетні системи залпового вогню М270.

Міністр оборони Олексій Резніков у Twitter: «Прибули перші РСЗВ M270! Вони стануть гарною компанією HIMARS на полі бою».

Резніков подякував партнерам і зазначив, що ворогові не буде пощади. На початку червня Британія анонсувала надання Україні РСЗВ M270, які можуть вражати цілі на відстані до 80 км.

19:15. Зведення Генштабу: ЗСУ відобразили штурми на Слобожанському та Донецькому напрямках

Генштаб: Українські військові відобразили штурми окупантів на Слобожанському та Донецькому напрямках.

18:45. СБУ повідомила про демілітаризацію двох ворожих літаків на півдні

У Запорізькій області українські військові, співпрацюючи із СБУ, вразили два ворожі літаки.

Служба безпеки України: «Днями в районі населених пунктів Оріхів та Степовий ворог намагався атакувати з двох Су-25 українські позиції. Але наші хлопці діяли на випередження – точно відпрацювали по ворожих літаках із ПЗРК».

Один Су-25 ліквідовано, другий – вражений. За інформацією УП, збитий літак упав на непідконтрольну Україні територію. Як додали в СБУ, нещодавно спецназівці також знищили чотири БМП, один БТР та склад боєкомплекту.

18:00. Лазебна подала у відставку з посади міністра

Міністр соціальної політики Марина Лазебна подала до Верховної Ради заяву про відставку.

Представник Кабміну у ВР Тарас Мельничук: «До Верховної Ради України надійшла заява Лазебної Марини Володимирівни про відставку з посади Міністра соціальної політики України»

На початку липня в Офісі президента повідомили, що найближчими тижнями парламент може змінити міністра соціальної політики.

17:10. Британець Пол Урі помер у полоні окупантів у Донецькій області

В Інтернаціональному легіоні оборони України підтвердили інформацію про смерть співробітника гуманітарної організації Presidium Network, громадянина Великої Британії Пола Урі (Інтерфакс-Україна):

«Ми засмучені звісткою про смерть містера Урі. Хочемо уточнити, що він не був у Міжнародному легіоні. Він не воював в Україні. Він був співробітником гуманітарної організації, як підтвердила Presidium Network, некомерційна організація, де працював містер Урі».

В Інтернаціональному легіоні зазначили, що оскільки Урі не був легіонером, додаткову інформацію надати не можуть. Раніше бойовики так званої ДНР повідомили, що Пол Урі помер 10 липня через «діагноз і стрес», запевнивши, що британцю надавали медичну допомогу.

У квітні співзасновник та головний операційний директор Presidium Network Домінік Бірн повідомив про те, що двох громадян Великобританії, Пола Урі та Ділана Гілі, викрали на тимчасово окупованій території Запорізької області.

16:30. Олексій Рєзніков: найбільші втрати ЗСУ зазнали у травні

Міністр оборони України Олексій Резніков стверджує, що найбільші втрати Збройних сил України у протистоянні з російськими загарбниками зазнали у травні 2022 року, коли в день гинули до 100 військових:

«Найбільший пік наших втрат був у травні. Коли Михайло Подоляк і президент говорили в червні – мали на увазі саме травень. У цей період гинули до 100 військових на день, від 300 до 400 отримували поранення.

На той час перевага окупантів була значною, особливо на Донецькому напрямку – загарбники використовували до тисячі артилерійських снарядів на годину. При цьому ВСУ не мала такої кількості снарядів».

15:50. У рф офіційно визнали, що свідомо били по цивільних у Вінниці

російське міністерство нападу через день після ракетного удару по Вінниці офіційно заявило, що загарбники свідомо били по цивільних об'єктах міста:

«Вчора високоточними ракетами Калібр було завдано удару по гарнізонному будинку офіцерів у Вінниці. Там у цей момент проходила нарада командування українських ВПС із представниками іноземних постачальників озброєнь».

У своєму повідомленні окупанти вихваляються, що «внаслідок удару учасників наради знищено».

15:00. путін у росії збирає совєт безопасності

путін вирішив провести у п'ятницю, 15 липня, оперативну нараду з постійними членами совєта безопасності рф.

Прес-секретар путіна дмітрій пєсков: «У п'ятницю президент проведе в середині дня або в другій половині дня, залежатиме від інших заходів, оперативну нарада з постійними членами совбєза».

Представник кремля додав, що інші зустрічі у путіна 15 липня будуть непублічними.

14:20. У Вінниці не ідентифіковано 4 загиблих, невідома доля 8 осіб

Поліція встановила особи 19 із 23 загиблих внаслідок ракетних ударів по центру Вінниці 14 липня, кількість зниклих безвісти скоротилася з 18 до 8.

Голова Національної поліції Ігор Клименко: «Поліція ідентифікувала 19 із 23 загиблих внаслідок ракетних ударів по Вінниці. Серед жертв росії троє дітей: 4-річна дівчинка та двоє хлопчиків 7 та 8 років.

Один із хлопчиків у момент атаки проходив обстеження у медичному центрі. Він загинув разом із матір'ю. Інший чекав на дядька в припаркованому авто і потрапив у вогняну пастку. Родича цього хлопчика відкинуло вибуховою хвилею, зараз його госпіталізовано. У лікарні у важкому стані також перебуває і мати 4-річної загиблої дівчинки».

14 родичів безвісти зниклих здали свої біологічні зразки. Фахівці вже провели понад 200 зіставлень виділених ДНК-профілів. 12 із 19 ідентифікованих осіб були упізнані саме за допомогою технології швидкісної установки ДНК.

За медичною допомогою звернулися 183 потерпілих, 82 з них госпіталізовані. Серед поранених – 4 дитини. Безвісти зниклими досі вважаються 8 людей, повідомив Клименко близько 13:00.

13:10. Рєзніков чекає від Заходу ракети для HIMARS, що б'ють на 300 км

Міністр оборони України Олексій Резніков упевнений, що західні партнери нададуть Україні снаряди для ракетних систем HIMARS, здатні вражати цілі на відстані 300 км. (Financial Times)

«Я думаю, що це поетапний рух. Ми доводимо, що можемо ювелірно використовувати їхню зброю і точно влучати в цілі, і отримуємо більше зброї та ще й з більш далеким радіусом дії».

Міністр похвалив HIMARS за їхню точність та далекобійність та зазначив, що вони допомогли скоротити кількість втрат ЗСУ на Донбасі.

«Для будь-якої спроби контрнаступу українських військ потрібно більше ракет та артилерії. До кінця цього року відбудуться серйозні зміни у полі бою на користь України. Я сподіваюся, що цього року ми побачимо контрнаступ, і він буде успішним».

12:00. Генштаб: захисники вже знищили 38000 окупантів та 1672 танків

ЗСУ за добу знищили 130 окупантів, а з початку військової агресії загарбники втратили 38 тисяч осіб особового складу.

Генштаб ЗСУ: Найбільших втрат противник зазнав на Краматорському напрямку. Загальні бойові втрати російських військ з 24.02 до 15.07 орієнтовно склали:

  • особового складу – близько 38000 (+130) осіб ліквідовано,
  • танків ‒ 1672 (+5) од.,
  • бойових броньованих машин ‒ 3866 (+14) од.,
  • артилерійських систем – 842 (+2) од.,
  • РСЗВ – 247 (+0) од.
  • засобів ППО – 109 (+0) од.,
  • літаків – 220 (+1) од.,
  • вертольотів – 188 (+0) од.,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 681 (+0),
  • крилатих ракет – 155 (+0),
  • кораблів/катерів – 15 (+0) од.,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 2731 (+11) од.,
  • спеціальної техніки – 67 (+0).

11:20. Агентство Moody's оголосило дефолт Білорусі

Міжнародне рейтингове агентство Moody's 14 липня заявило, що виплати за зовнішнім боргом Білорусі у місцевих рублях є дефолтом.

28 червня Рада Міністрів та Національний банк Білорусі вирішили виплачувати валютні борги у білоруських рублях.

До 29 червня Білорусь мала виплатити купон з єврооблігацій-2027 в еквіваленті 22,9 млн доларів, але виплатила купон у білоруських рублях.

Інша рейтингова агенція Fitch у відповідь знизила довгостроковий рейтинг країни до переддефолтного С, запустивши грейс-період.

10:20. КНДР: Україна допомагає США із ворожою політикою проти Пхеньяну

Міністерство закордонних справ Північної Кореї заявило, що Україна не має права порушувати питання суверенітету після приєднання до несправедливих та незаконних дій США, які порушили суверенітет Пхеньяну.

Відповідну заяву опублікували державні ЗМІ Північної Кореї (УП, Reuters). 30 червня Україна розірвала дипломатичні відносини з Північною Кореєю після того, як Пхеньян визнав так звані ДНР та ЛНР.

Але МЗС КНДР виступило на захист цього рішення, заявивши, що Україна вже допомогла діям під керівництвом США, включаючи санкції щодо програм озброєння Пхеньяну.

Заява МЗС Північної Кореї: «Україна не має права порушувати питання чи заперечувати наше законне здійснення суверенітету після вчинення акту, якому серйозно не вистачає справедливості у відносинах між народами, шляхом активного приєднання до несправедливої ​​та незаконної ворожої політики США у минулому».

09:15. У Миколаєві пролунало понад 10 вибухів, двоє поранених

Вранці 15 липня в Миколаєві знову сталася серія вибухів, росіяни влучили у два університети, двох людей поранено.

Міський голова Миколаєва Олександр Сенкевич: «Більше 10 потужних вибухів пролунало щойно в Миколаєві!»

Вибухи пролунали близько 8 ранку. Мер закликав не виходити з будинків та укриттів, поки триває повітряна тривога. Повітряна тривога на Миколаївщині була оголошена о 07:48, тоді ж надійшли повідомлення про перші вибухи. Сенкевич повідомив, що станом на 09:15 відомо про двох поранених.

Глава Миколаївської ОВА Віталій Кім: «Вранці, 15 липня, орієнтовно о 07:50, Миколаїв зазнав ракетних обстрілів. Інформація про постраждалих та пошкодження уточнюється. Орки атакували два найбільші університети міста».

Йдеться про Миколаївський національний університет імені Сухомлинського та Національний університет кораблебудування імені адмірала Макарова.

08:00. Генштаб: росіяни посилюють оборону тилу та готують наступ

Зведення Генштабу ЗСУ: На 142 добу війни росіяни перегруповуються для наступу на Сіверськ, намагаються просуватися до Соледара, Бахмута та Слов'янська, посилюють ППО в тилу, а українці придушили спроби штурму в районі Кодеми та Білогорівки, Спірного та Вершини, а також наступ поблизу Водяного.

03:30. росіяни завдали удару по Вінниці з корабля біля кримського мису Фіолент

По Вінниці 14 липня росіяни випустили три ракети Калібр з малого ракетного корабля в районі мису Фіолент в окупованому Криму.

ОК Південь: Малим ракетним кораблем із району мису Фіолент було здійснено пуск трьох ракет типу Калібр, що влучили у Вінницю. Фіолент – мис на Гераклейському півострові в Балаклавському районі Севастополя.

Раніше в Офісі президента та Командуванні Повітряних сил повідомляли, що удару по Вінниці росіяни завдали Калібрами з підводного човна в Чорному морі.

01:00. Зеленський: потрібен спеціальний трибунал щодо російської агресії

00:00. Початок 142-го дня війни, 15 липня

Все события войны:
Хронология войны по дням

Онлайн-трансляція українського телемарафона

Оцініть матеріал
(5)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Став відомий 6-й клуб, який кваліфікувався до Ліги чемпіонів 2024/25
Футбол | 26 квітня 2024, 07:31 0
Став відомий 6-й клуб, який кваліфікувався до Ліги чемпіонів 2024/25

«Феєнорд» гарантував собі участь у головному єврокубкому турнірі

БАШИЧ: «Я зовсім не боюся війни. Вірю, що Україна тримає все під контролем»
Футбол | 23 квітня 2024, 17:10 0
БАШИЧ: «Я зовсім не боюся війни. Вірю, що Україна тримає все під контролем»

Півзахисник «Зорі» розповів, як наважився на переїзд в Україну

Коментарі 3
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
veter
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Rolan Stkomarovskiy
А що там наш ВПК працює в 4 зміни? 
Як там наші зелені слуги - працюють в 3 зміни на благо Батьківщини-України?