Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна
| Оновлено 13 липня 2022, 09:50
5444
0

Оперативна пауза? День 139. ЗСУ потужно вдарили по орках у Новій Каховці

Sport.ua проводить онлайн-трансляцію подій за вівторок, 12 липня

| Оновлено 13 липня 2022, 09:50
5444
0
Оперативна пауза? День 139. ЗСУ потужно вдарили по орках у Новій Каховці
Telegram

139-й день війни. 12 липня. Президент рф владімір путін продовжує вести агресивну війну в Україні. У зв'язку із воєнною агресією Sport.ua перейшов на спеціальний режим роботи. Сайт висвітлює всі події, що відбуваються в Україні.

Редакція Sport.ua закликає всіх українців:

  • Друзі! Робимо все можливе для перемоги! Ми на своїй землі. Правда на нашому боці, ворог буде розбитий, перемога буде за нами! Слава Україні!

Онлайн-трансляція подій, 12 липня

23:59. ЗЕЛЕНСЬКИЙ: «Ворог не має сміливості визнати поразку та піти з України»

Президент України Володимир Зеленський у новому відеозверненні зазначив, що незважаючи на успіх українських бійців та російські втрати, у ворога досі немає сміливості, щоб визнати поразку та забратися геть з української землі.

«В рф уже дуже добре відчули, що таке сучасна артилерія, і у них не буде безпечного тилу ніде на нашій землі, яку вони окупували. Вони відчули, що операції наших розвідників для захисту своєї батьківщини – на порядки сильніші за будь-які їхні спецоперації.

російські солдати, ми це знаємо з перехоплення їхніх розмов, відверто бояться наших Збройних сил. 139 днів такої війни, майже 20 тижнів, так звана друга армія світу боїться українців та здатна щось робити лише на основі бездонних запасів ще старої радянської зброї.

Немає більше в них ні стратегічної сили, ні характеру, ні розуміння, що вони тут роблять – на нашій землі. Немає й крихти сміливості, щоб визнати поразку та забрати війська з української території.

Україна зможе захиститися, відбудуватися та реалізувати всі свої зовнішньополітичні цілі. Коли для цього щиро працюють мільйони людей – кожен і кожна на своєму рівні – результат буде обов'язково».

20:20. Генштаб: українські бійці відбили штурми ворога на кількох напрямках

Українські військові успішно відбили кілька штурмів армії рф біля Дементіївки Харківської області та зупинили спробу ворога просунутися на Бахмутському напрямку.

19:30. Ярославський здав зразок ДНК та погодився на допит

Підозрюваний у причетності до резонансної ДТП бізнесмен Олександр Ярославський після повернення в Україну здав біологічні зразки для ДНК-експертизи та прийде на допит до прокуратури.

За даними УП, у пункті пропуску Малий Березний на кордоні зі Словаччиною Ярославський з адвокатом поспілкувався з представником прокуратури та дав згоду на проходження ДНК-експертизи, яка має визначити, хто перебував за кермом авто з кортежу Ярославського на початку лютого 2022 року, яке переїхало людину.

Після перетину кордону бізнесмен повинен приїхати в ОДП на допит як свідок. Також, як свідчать документи, у справі про це ДТП змінено групу прокурорів.

18:40. Делегації України, росії, Туреччини та ООН зустрінуться у Стамбулі з розблокування зерна

Військові делегації з Туреччини, росії, України та представники ООН зберуться у Стамбулі, щоб обговорити розблокування експорту українського зерна.

Міністр оборони Туреччини Хулусі Акар (Anadolu) сказав, що делегація міністерства оборони Туреччини раніше відвідала Москву та Київ для обговорення проблеми, яка вже призвела до глобальної продовольчої кризи.

Зустрічі дали позитивні результати. Чотиристороння зустріч відбудеться у Стамбулі 13 липня.

18:00. Біля дельти Дунаю утворився затор із 130 суден: вивозять українське зерно

Понад 130 суден, завантажені українським зерном, очікують на прохід на вході в румунський канал Суліна, повідомляє Ukrainian shipping magazine.

Затор пов'язаний із активізацією судноплавства щодо вивезення українського зерна через румунські термінали. Крім того, судноплавство у районі ускладнює й те, що канал Суліна – односторонній. Тому судна можуть очікувати на прохід тижнями.

Розвантажити канал може допомогти і відкриття проходу для суден через гирло Швидке, після того, як війська рф були вибиті Збройними Силами України з острова Зміїний.

Судноплавство через Швидке все одно не зможе забезпечити Україні та частини експорту, який раніше здійснювали через порти. Глибина гирла не дозволяє проходити великими суховантажами із зерном.

16:50. Під Мелітополем горить база окупантів

У селищі Мирне, що поблизу Мелітополя, горить база військової частини МНС, яку захопили окупанти.

Мер Мелітополя Іван Федоров: «За інформацією місцевих жителів, горить база військової частини МНС у селищі Мирне Мелітопольського району, яку захопили окупанти.

Саме туди росіяни перевезли свою військову техніку після того, як тиждень тому ЗСУ завдали руйнівних ударів по російській базі в районі аеродрому у Мелітополі».

Повідомляється, що мешканці поблизу Мирного почули близько 25 вибухів. З боку бази окупантів видно густий чорний дим. Зокрема, дим видно над Семенівкою.

16:00. Другий транш макрофіну ЄС для України становитиме 8 млрд євро

Другий транш макрофінансової допомоги Європейського Союзу для України становитиме 8 млрд євро, тобто всю решту суми, передбачену новим пакетом допомоги (УП).

Представник Єврокомісії на брифінгу в Брюсселі: «Важливо наголосити, що ми маємо намір незабаром вийти з пропозицією про надання решти макрофінансової допомоги. І решта включатиме повну суму допомоги, яка була погоджена Європейською радою на відновлення України. Технічна робота з другого траншу ведеться, щоб надати його якнайшвидше.

Ми працюємо над другою частиною макрофінансової допомоги, яка становить 8 млрд євро. Літній період відпусток в інститутах ЄС роботу над другим траншем не затримає.

Перший транш затверджено менш як через два місяці після того, як ми вперше анонсували плани щодо його надання. Так, у Європі період відпусток, але інститути функціонують, Єврокомісія продовжує роботу протягом літа. Тому ми сподіваємося, що рішення про другий транш буде якнайшвидше».

15:40. російська армія вдарила по Індустріальному району Харкова

Вдень 12 липня російські війська вкотре атакували Харків, удари йшли по Індустріальному району міста.

Голова Харківської ОВА Олег Синегубов: «росіяни завдали ударів по Індустріальному району Харкова. Звертаємось до харків'ян: перебуваєте у укриттях, без потреби не виходьте на вулиці міста. Будьте максимально обережні!»

Місцеві мешканці почали повідомляти про вибухи з боку Індустріального району близько 13.30. Повідомляється про більш ніж 15 прильотів по району та сильну пожежу після одного з них.

Салтівка також під обстрілом. У Харкові періодично оголошують загрозу артилерійських обстрілів та повітряну тривогу.

15:00. ЄС заморозив російські активи на суму 13,8 млрд євро

Європейський Союз заморозив російські активи на суму 13,8 млрд. євро з моменту вторгнення Росії в Україну 24 лютого.

Єврокомісар з юстиції Дідьє Рейндерс (УП, RTBF): «Понад 12 млрд євро заморожено лише у п'яти державах-членах. Ми повинні продовжувати переконувати інші держави-члени робити те саме. Я сподіваюся, що найближчими тижнями ми побачимо активізацію цих процесів у всіх державах-членах».

Він відмовився розкрити назви п'яти країн ЄС, які заморозили найбільше активів.

14:30. З російського полону звільнили п'ятьох українців, серед них троє цивільних

З російського полону звільнили п'ятьох українців, серед яких військовослужбовець ЗСУ, колишній співробітник поліції та три цивільні особи.

ГУР України: У ході проведеної спецоперації силами спецпідрозділу ГУР МО України на тимчасово окупованих територіях Херсонської області звільнено п'ятьох громадян України, які перебували в полоні російських окупантів.

Повідомляється, що звільнили військовослужбовця ЗСУ, колишнього співробітника поліції та трьох цивільних осіб. Один із звільнених має серйозне бойове поранення. Обставини звільнення не наводяться.

14:00. Рада ЄС погодила 1 млрд євро макрофінансової допомоги для України

Рада Євросоюзу підтримала виділення 1 млрд євро макрофінансової допомоги для України на підтримку економіки в умовах війни.

Про це повідомив виконавчий віце-президент Європейської комісії Валдіс Домбровскіс, чеське головування у Раді ЄС. Відповідне рішення підтримали міністри Євросоюзу.

«1 мільярд євро Україні! Після прискореного прийняття ЄС надасть державі, що постраждала від війни, макрофінансову допомогу. Гроші підуть на різні сфери», – повідомило чеське головування у Twitter.

13:20. Часів Яр: кількість загиблих зросла до 35

Станом на 11:00 12 липня з-під завалів п'ятиповерхового будинку у місті Часів Яр дістали 35 загиблих та 9 поранених.

Голова Донецької обласної військової адміністрації Павло Кириленко: Станом на 6.30 ранку 12 липня працівники ДСНС розчистили близько 70% завалів.

ДСНС: «Станом на 11:00 особовим складом Головного управління виявлено та вилучено з-під завалів зруйнованого внаслідок обстрілу 5-поверхового житлового будинку у м. Часів Яр тіла 35 загиблих, з них 1 дитину (хлопчик близько 9 років), врятовано з-під завалів 9 людей».

У ДСНС зазначили, що до 11:00 розчистили та розібрали понад 320 тонн зруйнованих елементів будинку, роботи продовжуються.

12:30. Прем'єр Польщі назвав путіна спадкоємцем УПА

Прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький назвав шляхи спадкоємцем українських націоналістичних організацій:

«Україна бачить, куди веде націоналізм та імперіалізм, і що спадкоємець українських націоналістичних організацій та УПА – путін, який намагається принести російський світ».

Слова Моравецького, ймовірно, є цитатою з його вчорашнього виступу на церемонії пам'яті жертв Волинської трагедії – день, який уже кілька років формально є «Національним днем ​​пам'яті жертв геноциду, здійсненого українськими націоналістами проти громадян ІІ Речі Посполитої».

У своєму виступі Анджей Дуда запропонував зробити ставку на правду для зміцнення відносин між поляками та українцями.

«Я глибоко вірю, що Польща та Україна будуть у союзі, вони будуть міцніти, коли обидва наші народи будуть у дружбі та союзі, пам'ятаючи історію, молячись, віддаючи данину пам'яті вбитим, але також розуміючи, що в історії були важкі часи та були драматичні та трагічні помилки, які ніколи не можна повторити».

11:40. В Енергодарі атакували приміщення СБУ, де засіли окупанти

Збройні сили України вночі 12 липня атакували в окупованому Енергодарі приміщення СБУ, яке зайняли російські загарбники.

Енергоатом: «Сьогодні вночі двічі: приблизно о 00:40 та в період з 03:40 до 04:20 у тимчасово окупованому Енергодарі з дронів було атаковано приміщення СБУ, яке зайняли військовослужбовці рф. Зафіксовано пряме влучання у будівлю».

У рф повідомили, що «українські безпілотники скинули 2 міни на будівлю поблизу Запорізької АЕС, постраждалих немає».

Окупанти приховують будь-яку інформацію про жертв серед своїх військових. Пропагандистське видання також оприлюднило фото з будівлі СБУ – на них видно пошкоджений дах та вибиті вікна.

10:50. рогозін показав ядерну ракету Сармат і заявив про серійне виробництво

Глава роскосмосу дмитро рогозін заявив, що росія готується до серійного виробництва ядерної ракети Сармат.

«Сармат. Найпотужніша у світі ядерна ракета глобальної дальності готується до нових випробувань та серійного виробництва».

Він також опублікував фото на тлі ядерної ракети Сармат, яка лежить у чохлі на залізничній платформі.

10:00. ЗСУ вже знищили 37470 російських окупантів

За 139 днів росія у загарбницькій війні в Україні втратила 37470 військових, 1649 танків та 3729 бойових броньованих машин.

Генеральний штаб ЗСУ: Загальні бойові втрати противника з 24.02 по 12.07 орієнтовно склали:

  • особового складу – близько 37470 (+70) осіб ліквідовано,
  • танків ‒ 1649 (+4) од.,
  • бойових броньованих машин ‒ 3829 (+1) од.,
  • артилерійських систем – 838 (+0) од.,
  • РСЗВ – 247 (+0) од.,
  • засобів ППО – 109 (+0) од.,
  • літаків – 217 (+0) од.,
  • вертольотів – 188 (+0) од.,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 676 (+0) од.,
  • крилатих ракет – 155 (+0) од.,
  • кораблів/катерів – 15 (+0) од.,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 2699 (+3) од.,
  • спеціальної техніки – 66 (+0) од.

Найбільших втрат противник зазнав на Миколаївському напрямку.

08:50. Миколаїв зазнав масованого ракетного обстрілу, 12 поранених

російські військові на світанку 12 липня знову атакували Миколаїв, влучили у два медичних заклади та житлових будинка – щонайменше 12 людей поранено.

У Миколаєві пролунали потужні вибухи. Близько 4 години росіяни в черговий раз обстріляли Миколаїв. Руйнування знову зазнали житлові будинки. На місці прильотів виникло кілька пожеж. У Миколаєві вранці сталося понад 20 вибухів.

Глава Миколаївської ОВА Віталій Кім: «Вранці 12 липня Миколаїв зазнав масованого ракетного обстрілу. Попередньо відомо про влучання у два медичних заклади та житлових будинка. Відомо про 12 поранених».

07:30. Генштаб: ЗСУ відігнали росіян назад на Слов'янському напрямку

росіяни безуспішно намагалися вести штурм, аби покращити тактичне становище у районах Мазанівки, Іванівки та Долини (Слов'янський напрямок), але ЗСУ відігнали окупантів назад.

06:30. лукашенко продовжить надавати рф повітряний простір для підтримки путіна

путін, ймовірно, тисне на білоруського самопроголошеного президента лукашенка, тому він намагається надати підтримку війні рф в Україні, уникаючи прямого військового втручання білорусі.

Американський Інститут дослідження війни (ISW): лукашенко, ймовірно, продовжить надавати російським силам доступ до повітряного простору Білорусі, щоб продемонструвати путіну хоча б номінальну підтримку.

ISW пише, що ймовірність прямої участі білорусі у війні в Україні залишається низькою через вплив, який може змінити стабільність і навіть виживання режиму лукашенка.

05:45. Конгресвумен Спартц закликала Єрмака піти у відставку

Американська конгресумен Вікторія Спартц заявила, що голові ОП Андрію Єрмаку потрібно піти у відставку:

«Багато американців і європейців вже давно відчувають серйозні побоювання з приводу Єрмака. Якби Єрмак був державним діячем, як людина з і без того сумнівною репутацією, він би подав у відставку цієї зими, запевнивши українське керівництво в тому, що жодного нападу з боку росії не станеться, що зменшило готовність України. Однак ніколи не пізно вчинити правильно.

Єрмак розпочав наклепницьку кампанію проти мене. Замість визнати свою армію та розпочати загальнонаціональні зусилля для її підтримки, Київ на чолі з Андрієм Єрмаком грає у політику. Київ, схоже, має гроші на реконструкцію другорядної інфраструктури, але немає грошей на підтримку солдатів, наприклад, на давно обіцяне житло для бійців».

04:00. Нова Каховка: У ЗСУ підтвердили знищення складу з боєприпасами

ЗСУ підтвердили знищення ворожого складу з боєприпасами у тимчасово окупованій Новій Каховці Херсонської області.

ОК Південь: «За результатами виконання нашими ракетно-артилерійськими підрозділами вогневих завдань, ворог втратив 52 рашисти, гаубицю Мста-Б, міномет, сім одиниць броньованої та автомобільної техніки, а також склад із боєприпасами у Новій Каховці».

02:30. В окупованій Новій Каховці знищено склади боєприпасів ворога

У тимчасово окупованій Новій Каховці Херсонської області лунають вибухи, знищено склад з боєприпасами.

У соцмережах публікують фото та відео потужних вибухів у Новій Каховці. Українські війська завдали удару по Новій Каховці.

Спікер голови Одеської ОВА Сергій Братчук підтвердив, що в окупованій Новій Каховці знищено склад із боєприпасами: «Нова Каховка. Мінус БК. Підтверджено».

01:00. Зеленський: передача турбіни для росії – небезпечний прецедент

Президент України Володимир Зеленський назвав небезпечним винятком санкційну поступку Канади щодо повернення до Німеччини відремонтованих компанією Siemens Canada турбін для Північного потоку-1:

«Тепер можна не сумніватися, що росія спробує не просто максимально обмежити, а повністю припинити в найгостріший момент постачання газу до Європи. Саме до цього тепер треба готуватись, це провокується.

Бо кожна поступка за таких умов сприймається російським керівництвом як стимул для подальшого, сильнішого тиску. Звичайно, ще можна переглянути це рішення про одну турбіну, що тягне за собою багато проблем. росія ніколи не грала в енергетиці за правилами і не гратиме зараз, якщо не побачить сили».

00:00. Початок 139-го дня війни, 12 липня

Все события войны:
Хронология войны по дням

Онлайн-трансляція українського телемарафона

Оцініть матеріал
(8)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.