Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна
| Оновлено 07 липня 2022, 09:59
14176
1

Зеленський гумору не зрозумів. День 133 Генштаб скасував вимогу про дозволи

Sport.ua проводить онлайн-трансляцію подій за середу, 6 липня

| Оновлено 07 липня 2022, 09:59
14176
1
Зеленський гумору не зрозумів. День 133 Генштаб скасував вимогу про дозволи
Facebook. Володимир Зеленський

133-й день війни. 6 липня. Президент рф владімір путін продовжує вести агресивну війну в Україні. У зв'язку із воєнною агресією Sport.ua перейшов на спеціальний режим роботи. Сайт висвітлює всі події, що відбуваються в Україні.

Редакція Sport.ua закликає всіх українців:

  • Друзі! Робимо все можливе для перемоги! Ми на своїй землі. Правда на нашому боці, ворог буде розбитий, перемога буде за нами! Слава Україні!

Онлайн-трансляція подій, 6 липня

23:59. Зеленський: західна зброя нарешті потужно запрацювала на фронті

Президент Володимир Зеленський розповів, що зброя, яку Україна отримала від західних партнерів, нарешті потужно запрацювала по лінії фронту: захисники завдають відчутних ударів по складах та важливих логістичних точках окупантів.

«Нарешті відчувається, що дуже потужно запрацювала західна артилерія – та зброя, яку ми отримали від партнерів. Наші захисники завдають дуже відчутних ударів по складах та інших точках, які важливі для логістики окупантів. І це суттєво знижує наступальний потенціал російської армії. Українські сили просуваються на кількох тактичних напрямках, у тому числі на півдні – на Херсонщині, у Запорізькій області».

23:00. Гайдай: Луганська область не окупована на 100%

Голова Луганської військової обласної адміністрації Сергій Гайдай запевняє, що територію Луганської області не окуповано російськими військами повністю:

«А збиралися взяти Київ за три дні. За понад чотири місяці росіяни пройшли лише 30 км Луганщини. Луганська область на 100% не окупована. Тривають бої на околицях області. Орки продовжують зазнавати втрат».

За даними Гайдая, росіяни розвиватимуть наступ на Бахмут та Слов'янськ.

21:30. Розвідка: Лисичанськ став успіхом для рф, але ситуація може змінитися

За даними західної розвідки, захоплення Лисичанська Луганської області минулого тижня стало реальним просуванням російських військ на Донбасі, але не означає, що у них буде потенціал розвинути наступ далі (The Independent, УП).

На думку неназваного західного чиновника, якого цитують британські ЗМІ, захоплення Лисичанська справило позитивний вплив на мораль російських військ і стало свідченням їхньої кращої взаємодії.

Він звертає увагу на недавнє призначення генерала сергея суровікіна командувачем південної групи російських військ в Україні, яка відповідає за утримання окупованих територій Херсонської та Запорізької областей та наступ на Донбасі з півдня.

Чиновник додав: «Незрозуміло, чи спричинив саме його вплив на недавні успіхи у Лисичанську, але, очевидно, була краща взаємодія між групами сил з російської сторони, ніж те, що ми спостерігали на перших етапах війни».

20:00. Генштаб: ЗСУ відобразили наступ ворога на Бахмутському напрямку

Збройні сили України відобразили наступ ворога за напрямками Миронівка – Луганське та Гольмівський – Новолуганське та змусили окупантів відійти.

19:20. У російській держдумі натякнули США на можливість повернення Аляски

Глава держдуми рф вячеслав володін заявив, що США варто пам'ятати про те, що Аляска була російською і може розпочати її повертати.

«Америка нехай завжди пам'ятає: там є частина її (росії) території – Аляска. Ось коли вони починають намагатися розпоряджатися нашими ресурсами за кордоном, перед тим, як це робити, подумають, що нам є що теж повертати.

Ми не втручаємось у їхні внутрішні справи, а вони вже протягом десятиліть кажуть, що все те, що у них відбувається, вибори всіх президентів – через те, що втручається росія. Так не шанувати своїх президентів. Ну, що тут скажеш? То один їм був поганий, зараз інший з велосипеда падає. Ну, знову ми.

Крім того, віце-спікер держдуми рф пьотр толстой запропонував провести на Алясці референдум. російська імперія продала Аляску США у другій половині ХІХ століття.

18:30. Це дрібна помилка. Зеленський: з Генштабом немає жодних непорозумінь

Президент Володимир Зеленський розповів, що між ним та Генштабом немає жодних непорозумінь, а питання про дозволи на переміщення військовозобов'язаних – дрібна помилка, порівняно з єдністю проти росії:

«У нас сьогодні була зустріч із військовими. У нас вони щодня відбуваються ці засідання, але сьогодні (6 липня) було окреме засідання щодо рішення Генштабу 5 липня. Ми вирішили, що рішення було прийняте не зовсім вірно і його скасують.

Щодо можливих непорозумінь між мною та Генштабом, то жодних непорозумінь немає. Це дрібна помилка в порівнянні з тією великою єдністю, яку ми демонструємо перед російською загрозою. Це просто дрібниця. Це ні про що».

17:45. ЄС розробляє юридичну основу конфіскації активів рф на користь України

Європейський Союз розробляє законодавство, яке б дозволило конфіскувати підсанкційні російські активи та використовувати їх для повоєнного відновлення України (УП).

Президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляйєн: «Розгляд цього питання (конфіскації активів рф) пов'язаний зі справедливістю. І ми працюємо над юридичною основою, щоб уможливити використання активів росії та частково олігархів для відновлення України. Конференція у швейцарському Лугано була дуже успішною, оскільки там було запропоновано різні підходи до повоєнного відновлення України».

Розробку законодавства щодо законної конфіскації активів рф в Євросоюзі підтвердила і президент Європейського парламенту Роберта Метсола: «Жоден варіант не можна виключати. Усі можливі шляхи та джерела (для відновлення України) потрібно розглянути. Європарламент зосередиться, зокрема, на недопущенні обходу існуючих санкцій проти рф».

16:40. Генштаб скасував документ про дозволи на переміщення військовозобов'язаних

Начальник Генерального штабу ЗСУ Сергій Шаптала скасував дію документа, що передбачає надання дозволів військовозобов'язаним на виїзд за межі місця проживання під час дії воєнного стану та оголошення мобілізації.

Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний: «Начальником Генерального штабу Збройних Сил України з метою недопущення подальших маніпуляцій навколо цього питання ухвалено рішення про відміну дії Порядку з відправкою на доопрацювання.

Оновлений документ буде розроблено на основі змін до законів України та підзаконних нормативно-правових актів, що регулюють переміщення громадян в умовах військового стану. Наявна законодавча база не враховує сьогоднішніх реалій та не забезпечує ефективних мобілізаційних механізмів.

Закликаю українців до виконання свого конституційного обов'язку щодо захисту держави».

16:00. Зеленський доручив скасувати дозволи на пересування військовозобов'язаних

Президент Володимир Зеленський доручив головнокомандувачу Збройних Сил України Валерію Залужному скасувати порядок отримання військовозобов'язаних дозволів на переміщення між областями України (УП).

На засіданні з військовими Зеленський заслухав доповідь Залужного щодо дозволів для військовозобов'язаних залишати межі місць проживання.

Президент звернув увагу, що суб'єктом формування державної політики у цьому питанні є Міністерство оборони, а обмежувати конституційні права громадян під час воєнного стану може уряд своїми актами.

Зеленський доручив скасувати ухвалений Генштабом ЗСУ порядок з метою його доопрацювання із збереженням обороноздатності країни.

15:30. ЗМІ: у Херсоні в районі вокзалу стався вибух

У Херсоні пролунав вибух, після чого поблизу залізничного вокзалу піднімається дим.

Суспільне Херсон: У Херсоні видно дим. Очевидці кажуть, що у районі залізничного вокзалу. До цього в місті пролунав вибух.

Про велику пожежу повідомляють херсонці в пабликах та соцмережах, пише видання Міст. За словами місцевих жителів, пожежа виникла на одному з підприємств, розташованих неподалік оптової бази на вулиці Некрасова.

Стовп густого чорного диму видно з кількох місць у Херсоні. Містяни повідомляють, що до цього місця не потрапляли ракети чи снаряди, що не було жодних обстрілів. Хоча люди чули вибух.

Повідомляється, що нібито горить склад із великою кількістю виробів із пластику. На місці події люди бачили чимало російських військових.

14:50. Орки вдарили ракетами по Торецьку: люди під завалами

російські війська завдали ракетних ударів по місту Торецьк Донецької області, під завалами знаходяться троє людей.

Голова Донецької обласної військової адміністрації Павло Кириленко: «Під російським вогнем – Торецьк. Ракети влучили у два будинкт приватного сектору. Точно відомо про одного пораненого. Також, за попередньою інформацією, троє людей перебувають під завалами – триває рятувальна операція».

За словами глави ОВА, ще одна ракета влучила поруч із соціальним об'єктом, але не розірвалася. Кириленко закликав мешканців евакуюватися, аби врятувати життя.

14:00. Вадим Новинський відмовився від мандата нардепа

Бізнесмен і політик Вадим Новинський у зв'язку з війною та окупацією Маріуполя вирішив скласти повноваження народного депутата України:

«У 2019 році мені було надано довіру виборцям міста Маріуполя, інтереси яких я представляв у Верховній Раді України протягом 3 років. Це був плідний час спільної роботи. Разом із міською владою міста Маріуполя ми реалізували багато проектів, які вимагали законодавчої підтримки та злагодженої взаємодії з урядом.

І в нас це вийшло. Маріуполь став одним із центрів зростання в Україні, прикладом самоврядування, містом із високим рівнем життя. То справжній зразок того, яким міг би стати весь мирний Донбас. Якби не війна. Багато з того, що було зроблено, знищено війною. Значна частина моїх виборців вимушено залишила рідне місто.

Протягом усього цього часу я займався і продовжує займатися проблемами громадян, які постраждали від бойових дій, – і не лише маріупольців. Ініційований мною Фонд на честь Покрови Пресвятої Богородиці направляв до Маріуполя та інших населених пунктів України гуманітарну допомогу та медикаменти – і виступав у цій справі спільно з Українською православною церквою,

У нових драматичних обставин, що виникли після окупації Маріуполя, вважаю, що буду ефективнішим не в політиці, а в гуманітарній, громадській та виробничо-економічній діяльності. Зараз відверто не до політики – час та обставини диктують інші пріоритети.

Я прийняв рішення скласти повноваження народного депутата України та зосередитись на гуманітарних проектах, на розвитку національної економіки, служінні Української Православної Церкви та на відновленні зруйнованих храмів».

13:15. Крига скресла: ПЦУ та УПЦ зустрілися, щоб подолати поділ

Представники духовенства Православної Церкви та Української Православної Церкви 5 липня провели зустріч на території Софії Київської.

Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко: «Крига скресла! Сьогодні, коли війна ставить перед нами нові виклики, все зайве залишається позаду.

У день пам'яті Блаженнішого митрополита Володимира на території Софії Київської відбулася історична зустріч духовенства Православної Церкви України та Української Православної Церкви.

Подолати поділ, служити народу України та будувати наш спільний дім – наші спільні цілі. Я вірю, що ця зустріч – це початок нового, мудрого, сильного шляху наших Церков заради вільного та мирного майбутнього України.

Міністерство культури та інформаційної політики України та Державна служба України з етнополітики та свободи совісті всіляко сприятимуть церковній єдності».

12:50. Данілов: Близько мільйона українців отримують бойовий досвід

Секретар РНБО Олексій Данілов повідомив, що на сьогоднішній день бойовий та військовий досвід набувають близько мільйона громадян, а Україна прискореними темпами переозброюється за стандартами НАТО:

«Близько мільйона українців отримують бойовий та військовий досвід. План шляху на йде за графіком? Українська якість обов'язково переважить рашистську кількість.

Замість демілатаризації, якої нібито прагнула росія, з початку агресії в Україні йде зворотний процес – швидке переозброєння за стандартами НАТО. Крім того, збройні сили продовжують насичуватися західною зброєю та технологіями».

11:30. Угорщина не постачає зброю Україні, щоб не обстрілювала угорців Закарпаття

Угорщина відмовилася брати участь у поставках західної зброї Україні, щоб не наражати на небезпеку російських обстрілів угорців, які проживають на Закарпатті.

Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто (CNN, УП): «150 тисяч угорців живуть у західній частині України. Очевидно, що у разі надсилання нами зброї ці поставки будуть метою росіян для обстрілів. Ми не хочемо, щоб вони стріляли регіонами проживання угорців. Ми повинні враховувати безпеку Угорщини та угорців.

Після цього рішення угорсько-українська частина кордону є найбезпечнішим варіантом перетину. Тому Міжнародний Червоний хрест здійснює свою логістику з Угорщини. Угорщина зіткнулася з найбільшим гуманітарним навантаженням в історії країни.

Ми прийняли 630 тисяч біженців із України. Ми добре дбаємо про них, пропонуємо роботу тим, хто залишається надовго, та освіту для дітей. Ми не очікуємо, що хтось скаже спасибі угорцям. Але чекаємо на одне: не провокувати нас, не звинувачувати нас, не говорити про нас погано лише тому, що ми прийняли одне рішення – не брати участь у доставці озброєнь. Чому? Бо ми сусіди. Для нас головна мета – не бути залученими до цієї війни будь-яким чином».

10:40. У росії зажадали від США компенсацію за COVID-19

Глава держдуми росії вячеслав володін заявив, що США повинні компенсувати збитки країнам, які постраждали від пандемії коронавірусу, оскільки американська влада нібито може бути причетна до поширення COVID-19.

Спікер держдуми опублікував цитату американського економіста Джеффрі Сакса, який припускав, що коронавірус могли створити в біолабораторії США.

владін вважає, що США необхідно понести відповідальність за такі наслідки коронавірусу, як мільйони хворих і загиблих, світова економічна криза, падіння рівня життя людей:

«Усім державам, які постраждали від пандемії, США зобов'язані компенсувати зазнані збитки. Повинні бути зупинені та розсекречені усі військові біологічні розробки США».

09:50. Зеленський про дозволи від Генштабу: Прошу не приймати без мене таких рішень

Президент Володимир Зеленський вимагає роз'яснення від Генерального штабу щодо порядку отримання будь-яких дозволів для військовозобов'язаних, призовників та резервістів:

«Доручив міністру оборони, начальнику Генштабу та головнокомандувачу ВСУ доповісти мені всі деталі за рішенням про затвердження порядку отримання будь-яких дозволів для військовозобов'язаних, призовників та резервістів. Прошу Генеральний штаб надалі не ухвалювати без мене подібних рішень».

У соцмережах розгорнулася гостра критика після повідомлень Генштабу про обмеження на пересування військовозобов'язаних, призовників і резервістів.

09:30. Генштаб дав ще одне роз'яснення щодо контролю пересування військовозобов'язаних

Для виїзду за межі областей військовозобов'язані повинні отримати дозвіл у територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки. Представник Головного управління персоналу Генерального штабу ЗС України Олександр Хлись:

«Якщо в межах області – не треба. Якщо в межах міста Києва та Київської області – теж не треба. Якщо людина виїжджає за межі області, вона має прибути до керівника ТЦК, уточнити свої дані та отримати такий дозвіл.

Відповідні норми законодавства України діють давно та у зв'язку з поверненням великої кількості чоловіків у свої доми виникла потреба в актуалізації облікових даних військовозобов'язаних для розуміння можливостей мобілізаційного ресурсу. Можливе використання програми Дія для військового обліку в майбутньому».

09:15. До Ради внесли законопроект про вільне пересування військовозобов'язаних Україною

Народні депутати зареєстрували у Верховній Раді законопроект №7522 про вільне переміщення призовників, військовозобов'язаних та резервістів територією України без отримання відповідного дозволу у військкоматі, повідомили нардепи Дмитро Чорний та Кирило Нестеренко.

Тексту законопроекту на сайті Ради ще немає, проте зазначено, що проект закону було передано на розгляд керівництва парламенту. У той же час Чорний опублікував знімок порівняльної таблиці до законодавчої ініціативи.

Проектом закону пропонується виключити із законів про порядок виїзду призовників, військовозобов'язаних та резервістів з місця проживання в межах України вимогу про отримання відповідного дозволу у військкоматі.

09:00. Збройні сили України вже знищили 36,6 тисячі окупантів і 1600 танків

росія у загарбницькій війні в Україні вже втратила 36500 військових, 1600 танків та 3789 бойових броньованих машин.

Генеральний штаб ЗСУ: Загальні бойові втрати противника з 24.02 по 06.07 орієнтовно склали:

  • особового складу – близько 36500 (+150) осіб ліквідовано,
  • танків ‒ 1600 (+6) од.,
  • бойових броньованих машин ‒ 3789 (+17) од.,
  • артилерійських систем – 812 (+6) од.,
  • РСЗВ – 247 (+0) од.,
  • засобів ППО – 107 (+2) од.,
  • літаків – 217 (+0) од.,
  • вертольотів – 187 (+0) од.,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 664 (+4) од.,
  • крилатих ракет - 153 (+9),
  • кораблів/катерів – 15 (+0) од.,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 2648 (+14) од.,
  • спеціальної техніки – 65 (+0).

Найбільших втрат противник зазнав на Слов'янському та Донецькому напрямках.

08:30. Британська розвідка: Слов'янськ стане наступною ключовою битвою за Донбас

росія перекинула на ізюмський напрямок більшість частин Східної і Західної груп військ, що залишилися в наявності, і продовжує наступ на Слов'янськ.

У щоденному звіті британської розвідки повідомляється: «За останній тиждень російські сили, ймовірно, просунулися ще на 5 км головною дорогою E40 від Ізюма, зіткнувшись з надзвичайно рішучим опором українців.

російські сили зі Східної та Західної груп військ зараз, ймовірно, знаходяться приблизно за 16 км на північ від міста Слов'янськ.

Враховуючи, що місто також перебуває під загрозою з боку Центральної та Південної груп військ, існує реальна ймовірність того, що битва за Слов'янськ стане наступною ключовою битвою у боротьбі за Донбас».

07:20. Генштаб: на Краматорському напрямку ЗСУ завдали ворогові значних втрат

Генштаб ЗСУ: Захисники України на Краматорському напрямку відтіснили ворога, завдавши йому значних втрат.

05:00. ISW назвав цілі війни путіна в Україні

Військові аналітики вважають за мету російської війни знищення суверенітету України та зміну режиму.

Інститут вивчення війни (ISW) повідомляє: цілями росії під час її вторгнення в Україну залишаються зміна режиму в Києві та усунення суверенітету української держави.

Секретар совєта безопасності росії ніколай патрушев повторив початкові цілі путіну з приводу так званої операції в Україні, припустивши, що кремль зберігає свою мету, включаючи зміну режиму та територіальну експансію далеко за межами Донбасу.

03:50. Українська авіація завдала ударів по опорних пунктах ворога

На південних рубежах захисту українські захисники з повітря вдарили по опорних пунктах ворога у Благодатному районі.

ОК Південь: «Поодинокими та парними ворожими вертолітними ударами Ка-52 атаковано переправу через Інгулець на півночі Херсонщини та двічі район звільненої Іванівки. Втрат немає.

Під час повітряного бою над Херсонщиною один із трійки ворожих винищувачів намагався вразити керованими ракетами повітря-повітря пару наших штурмовиків. Удачі не мав.

Тим часом наші авіатори вертольотами та штурмовиками завдали 2 авіаційних ударів по опорних пунктах ворога в районі Благодатного. Результати дорозвідуються.

Ракетно-артилерійські та інші підрозділи ЗСУ при відпрацюванні вогневих завдань завдали шкоди ворогові в кількості 18 живої сили, 2 самохідних артилерійсько-мінометних установок Нона-С, 1 зенітної установки 23-го калібру, 1 гаубиці Мста-Б, 1 одиниць броньованої та автомобільної техніки, а також 2 склади боєприпасів.

У корабельному угрупованні ворожого флоту зменшено кількість ракетних носіїв – 3 надводні, 2 підводні та 1 ВДК. Загальне спорядження – 32 крилаті ракети».

01:00. Зеленський – Генштабу: Прошу не приймати без мене таких рішень

00:00. Початок 133-го дня війни, 6 липня

Все события войны:
Хронология войны по дням

Онлайн-трансляція українського телемарафона

Джерело Sport.ua
Оцініть матеріал
(5)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

За Україну грати не зможе. Гравець Полісся отримав виклик в іншу збірну
Футбол | 18 березня 2024, 15:43 7
За Україну грати не зможе. Гравець Полісся отримав виклик в іншу збірну

Еміль Мустафаєв може вперше зіграти за національну команду Азербайджану

ФОТО. Андрій Шевченко відвідав бійців на передовій
Футбол | 18 березня 2024, 13:20 0
ФОТО. Андрій Шевченко відвідав бійців на передовій

Президент УАФ захоплюється мужністю українських військових

Коментарі 1
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
sand
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил