Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна
| Оновлено 06 липня 2022, 09:53
15223
0

Орки такого не очікували. День 132. ЗСУ знищили великий склад боєприпасів

Sport.ua проводить онлайн-трансляцію подій за вівторок, 5 липня

| Оновлено 06 липня 2022, 09:53
15223
0
Орки такого не очікували. День 132. ЗСУ знищили великий склад боєприпасів
Telegram Юрій Місягін

132-й день війни. 5 липня. Президент рф владімір путін продовжує вести агресивну війну в Україні. У зв'язку із воєнною агресією Sport.ua перейшов на спеціальний режим роботи. Сайт висвітлює всі події, що відбуваються в Україні.

Редакція Sport.ua закликає всіх українців:

  • Друзі! Робимо все можливе для перемоги! Ми на своїй землі. Правда на нашому боці, ворог буде розбитий, перемога буде за нами! Слава Україні!

Онлайн-трансляція подій, 5 липня

23:59. Зеленський про дозволи від Генштабу: Прошу не приймати без мене таких рішень

Президент Володимир Зеленський вимагає роз'яснення від Генерального штабу щодо порядку отримання будь-яких дозволів для військовозобов'язаних, призовників та резервістів:

«Доручив міністру оборони, начальнику Генштабу та головнокомандувачу ВСУ доповісти мені всі деталі за рішенням про затвердження порядку отримання будь-яких дозволів для військовозобов'язаних, призовників та резервістів. Прошу Генеральний штаб надалі не ухвалювати без мене подібних рішень».

У соцмережах розгорнулася гостра критика після повідомлень Генштабу про обмеження на пересування військовозобов'язаних, призовників і резервістів.

22:45. До Ради внесли законопроект про вільне пересування військовозобов'язаних Україною

Народні депутати зареєстрували у Верховній Раді законопроект №7522 про вільне переміщення призовників, військовозобов'язаних та резервістів територією України без отримання відповідного дозволу у військкоматі, повідомили нардепи Дмитро Чорний та Кирило Нестеренко.

Тексту законопроекту на сайті Ради ще немає, проте зазначено, що проект закону було передано на розгляд керівництва парламенту. У той же час Чорний опублікував знімок порівняльної таблиці до законодавчої ініціативи.

Проектом закону пропонується виключити із законів про порядок виїзду призовників, військовозобов'язаних та резервістів з місця проживання в межах України вимогу про отримання відповідного дозволу у військкоматі.

22:25. Україна просить Туреччину перевірити ще три російські судна на наявність викраденого зерна

Україна звернулася до Туреччини з проханням перевірити ще три судна, що йдуть під прапором росії, на наявність у них вкраденого з окупованих українських територій зерна (Reuters)

У листі Офісу генерального прокурора України, датованому ще 13 червня, називаються три судна – Михайло Ненашев, Матрос Позинич та Матрос Кошка, – які, за твердженням української сторони, у квітні-травні завантажилися зерном у порту окупованого Севастополя.

Усі три судна належать дочірній компанії російської Об'єднаної суднобудівної корпорації, яка потрапила під західні санкції після повномасштабного вторгнення росії в Україну.

Офіс генпрокурора просить турецьку сторону одержати документальне підтвердження походження зерна на судах. Дипломатичне джерело Туреччини повідомило Reuters, що співпраця Києва та Анкари щодо походження зерна триває.

21:30. Ракети орків прилетіли до Хмельницької області

У більшості областей України оголошено повітряну тривогу, місцева влада повідомила про прильоти у Хмельницькій області.

У соцмережах очевидці оприлюднюють відео прольоту ракет, які помітили над Україною. Опубліковано знімки диму після прильоту ворожої ракети на Хмельниччині.

Мер Хмельницького Олександр Симчишин підтвердив прильоти у Хмельницькому районі: «Є прильоти у Хмельницькому районі. Деталі згодом від обласної військової адміністрації».

20:00. Генштаб дав ще одне роз'яснення щодо контролю пересування військовозобов'язаних

Для виїзду за межі областей військовозобов'язані повинні отримати дозвіл у територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки. Представник Головного управління персоналу Генерального штабу ЗС України Олександр Хлись:

«Якщо в межах області – не треба. Якщо в межах міста Києва та Київської області – теж не треба. Якщо людина виїжджає за межі області, вона має прибути до керівника ТЦК, уточнити свої дані та отримати такий дозвіл.

Відповідні норми законодавства України діють давно та у зв'язку з поверненням великої кількості чоловіків у свої доми виникла потреба в актуалізації облікових даних військовозобов'язаних для розуміння можливостей мобілізаційного ресурсу. Можливе використання програми Дія для військового обліку в майбутньому».

19:30. Генштаб: на Донеччині ворог зосередився на захопленні дороги Бахмут – Лисичанськ

Вечірнє зведення Генштабу: в Донецькій області російські війська зосередилися на взятті під контроль дороги Бахмут – Лисичанськ та спробах опанувати Білогорівку.

18:55. Після вступу Фінляндії до НАТО раптово відвела свої війська від фінського кордону.

Супутникові знімки свідчать, що за останній місяць росія відвела від кордону з Фінляндією понад 100 одиниць важкої техніки – це збіглося з початком руху Гельсінкі до Північноатлантичного альянсу (Yle).

Відведення техніки було зафіксовано у військовій частині 34667, розташованій у селі Алакуртті Мурманської області, за 70 км від кордону з Фінляндією. Військова частина відноситься до північного флоту росії, найновішого російського військового округу.

У військовій частині Алакуртті служить 80-та окрема мотострілецька бригада, що налічує 2100 військовослужбовців. Ще на початку травня фінські ЗМІ повідомляли, що доказів масової участі військовослужбовців бригади у війні в Україні немає.

Але супутникові знімки, зроблені 13 та 24 травня, свідчать про те, що у військовій частині значно зменшилась кількість військової техніки. Вони фіксують, зокрема, відведення танків та тягачів МТ-ЛБ – загалом до сотні одиниць, а також, ймовірно, самохідних артилерійських установок Гвоздика.

18:00. Окупанти звозять російський персонал на захоплену ЗАЕС

Більшість робітників Запорізької атомної електростанції відмовляються співпрацювати з окупантами, тому росіяни звозять на станцію робітників росенергоатома.

Сайт Сил спеціальних операцій Спротив: «За даними розвідки, не допомагають окупантам пропозиції у вигляді підвищених зарплат та оплачуваного відпочинку, наприклад, в окупованому Криму. Отже, загарбники до кінця місяця планують сформувати новий штатний розклад станції. За планом росіян, усі робітники станції, які не погоджуються співпрацювати з ними, мають залишити місто. До кінця вересня станцію планують відключити від української мережі.

Така ситуація в окупантів й в інших галузях. Так не йдуть на співпрацю та не оформлюють нових трудових договорів працівники ДСНС. Захоплену залізницю обслуговують працівники Кримської залізниці, адже місцеві переважно відмовилися.

Для забезпечення житлом переселених осіб росіяни проводять інвентаризацію житла в окупованих містах з подальшим розселенням у квартирі, що залишили місто. Щоб мотивувати росіян на переїзд на окуповану Україну, переселенцям видають премію 8,5 тисячі рублів».

16:50. Залужний: Військовозобов'язані мають брати дозвіл на виїзд з місця проживання

Головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний повідомив, що призовники та військовозобов'язані, які планують виїзд за межі своїх районів та областей, у воєнний час мають брати дозволи у територіальних центрах комплектування:

«Шановні громадяни – призовники та військовозобов'язані! Нагадую, йде війна. Ви потрібні своїй державі! Усі, хто досі не стоїть чи не відновився на військовому обліку, мають це зробити. Ті, хто планує виїзд за межі своїх районів та областей, мають взяти дозвіл до ТЦК. Жодних вказівок на перешкоджання переміщенню осіб протягом найближчих днів з боку військового командування не було».

Залужний опублікував відповідні документи, що регламентують порядок надання дозволу. Згідно з документами, дозвіл на виїзд призовникам, військовозобов'язаним та резервістам видається керівником ТЦК та СП за місцем знаходження на військовому обліку.

 

15:50. Окупанти завдали масованого удару по Слов'янську

Загарбники здійснили масований обстріл міста Слов'янськ на Донеччині.

Мер Слов'янська Вадим Лях: «Слов'янськ! Масований обстріл міста! Центр, Північний. Усім залишатися у укриттях. Додаткову інформацію повідомлю пізніше».

До зони обстрілу потрапив також місцевий ринок. Повідомляється про, як мінімум, одного загиблого.

15:10. В окупованому Донецьку вибухнув склад боєприпасів

В окупованому Донецьку вибухнув склад боєприпасів, який російські загарбники розмістили в Камаз-центрі в Київському районі міста.

Про обстріл Київського району почали масово повідомляти вранці 5 липня. На відео видно клуби диму, а також чути, як детонують снаряди. Двоє людей загинули та ще двоє мирних жителів отримали поранення.

У Ворошилівському районі Донецька пошкоджено міст. За даними окупантів, снаряди потрапили до району супермаркету біля парку Щербакова.

14:40. Орки нанесли ракетні удари по Миколаєву: пошкоджено 7 багатоповерхівок

Вранці 5 липня російські війська завдали ракетних ударів по Миколаєву. Мер міста Олександр Сенкевич:

«Вранці по Миколаєву окупанти завдали ракетних ударів. На місцях працюють рятувальники, медики, аварійні бригади та комунальники.

Внаслідок ранкових ракетних ударів вибуховою хвилею та уламками у 7 багатоповерхівках вибило понад 200 вікон, у під'їздах пошкодило вхідні двері. У деяких квартирах людям довелося вирізати замки, щоби вибратися з дому.

Працівники департаменту ЖКГ та адміністрації району допомогли людям зафіксувати пошкодження, видали плівку та ОСБ-плити. Мешканцям верхніх поверхів допомогли забити вікна за допомогою вишки. Також на місцях працюють правоохоронці. Деякі мешканці дістали легкі поранення, але від медичної допомоги відмовилися.

На Миколаївщині є попадання в об'єкти військової та цивільної інфраструктури, на місцях виникали пожежі, але рятувальні служби оперативно впоралися. Постраждалих немає. У Баштанку від обстрілів постраждала будівля адміністрації селища, сирзавод, сільськогосподарські площі у передмісті. У селі Лимани ворожий снаряд потрапив біля школи – будинок пошкоджений ударною хвилею. За попередніми даними, без жертв.

14:00. Генштаб планує контролювати переміщення військовозобов'язаних

Генеральний штаб Збройних сил України розробив Порядок надання дозволу на виїзд за межі місця проживання або перебування громадянам України, які перебувають на військовому обліку, під час воєнного стану: він може діяти від 30 днів до року.

Генеральний штаб ЗСУ: Закон України Про військовий обов'язок та військову службу від 1992 року містить норму про те, що у воєнний час забороняється виїзд призовників, військовозобов'язаних та резервістів з місця проживання без дозволу керівника відповідного територіального центру комплектування та соціальної підтримки

З метою упорядкування обліку переміщених осіб Генеральним штабом Збройних Сил України розроблено Порядок надання дозволу громадянам України, які перебувають на військовому обліку до ТЦК та СП, на виїзд за межі місця проживання (місця перебування) з моменту оголошення мобілізації та у воєнний час.

Дозвіл видається від 30 діб до року, залежно від категорії суб'єкта. Розглядається додаткове унормування питань переміщення осіб, які систематично перетинають адміністративні кордони у зв'язку зі службовою чи особистою необхідністю».

Генштаб ВСУ не надав інших подробиць і попросив із розумінням ставитися до регуляторних заходів, продиктованих законами, умовами воєнного стану та ведення війни.

13:10. У Броварах пройдуть навчання військових, посилять контроль на блокпостах

З 5 по 6 липня на території Броварської громади відбудуться командно-штабні навчання військових.

Мер Броварів Ігор Сапожко: «У Броварах та на території району можливий рух військової техніки».

За інформацією міського голови, на блокпостах посилять контроль та запровадять інші заходи безпеки.

12:30. У НАТО підписали протоколи про вступ Фінляндії та Швеції до Альянсу

Посли країн-членів НАТО у вівторок, 5 липня, підписали протоколи про вступ Фінляндії та Швеції до Альянсу. Урочиста церемонія підписання відбулася у штаб-квартирі НАТО у Брюсселі.

Генсек НАТО Єнс Столтенберг назвав подію історичним моментом для Фінляндії, Швеції та НАТО і зазначив, що Альянс залишається відкритим для майбутніх членів: «Двері НАТО залишаються відчиненими для європейських демократій, які готові і бажають зробити свій внесок у нашу спільну безпеку».

11:00. Генштаб: захисники вже знищили понад 36,3 тисячі російських окупантів

З початку агресії проти України російські загарбники втратили 36350 військових та 1594 танків.

Дані Генштабу ЗСУ: Найбільших втрат ворог зазнав на Слов'янському та Донецькому напрямках. Загальні бойові втрати противника з 24.02 до 05.07 орієнтовно склали:

  • особового складу близько 36350 (+150) осіб ліквідовано,
  • танків ‒ 1594 (+5) од.,
  • бойових броньованих машин ‒ 3772 (+18) од.,
  • артилерійських систем – 806 (+2) од.,
  • РСЗВ – 247 (+1) од.,
  • засобів ППО – 105 (+0) од.,
  • літаків – 217 (+0) од.,
  • вертольотів – 187 (+0) од.,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 660 (+2),
  • крилатих ракет – 144 (+0),
  • кораблів/катерів – 15 (+0) од.,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 2634 (+5) од.,
  • спеціальної техніки – 65 (+0).

09:50. Борель: ЄС звільняється від залежності, яка гальмувала рішення проти путіна

Європейський Союз поступово звільняється від залежності, яка довго гальмувала політичні рішення, незважаючи на агресивність путіна. Представник ЄС із закордонних справ та політики безпеки Жозеп Борель:

«До кінця 2022 року Євросоюз скоротить імпорт російської нафти на 90%. Ми також швидко скорочуємо імпорт газу. Ймовірно, путін вважав, що Європа не наважиться запровадити санкції через свою енергетичну залежність від рф. Це один із тих значних прорахунків, які допустив російський режим у ході цього конфлікту.

Боррель визнав, що така швидка відмова від російських енергоносіїв створює серйозні труднощі для багатьох країн ЄС, а також для кількох секторів економіки. Але це та ціна, яку ми маємо заплатити за захист нашої демократії та міжнародного права, і ми вживаємо необхідних заходів, щоб вирішити ці проблеми у дусі повної солідарності».

09:00. Британська розвідка: у боях за Лисичанськ росія зрівнювала міста із землею, на Донеччині буде те саме

російські війська після захоплення Лисичанська розширять контроль практично на всю територію Луганської області, йдеться у щоденному звіті британської розвідки:

«Відносно швидке захоплення росією Лисичанська розширює її контроль практично на всю територію Луганської області, дозволяючи їй заявляти про суттєвий прогрес у досягненні політичної мети, яку вона представила як безпосередню мету війни, а саме звільнення Донбасу.

На відміну від попередніх фаз війни, росія, ймовірно, досягла досить ефективної координації між принаймні двома угрупованнями військ: центральним угрупуванням, ймовірно, під командуванням генерал-полковника александра лапіна, і південним угрупуванням, ймовірно, під командуванням нещодавно призначеного генерала сергея суровікіна.

Українські сили, ймовірно, здебільшого відведені у хорошому стані відповідно до існуючих планів. Утримувані українцями райони Сєвєродонецьк – Лисичанськ були виступом, який росіяни могли атакувати з трьох сторін. Існує реальна ймовірність того, що тепер українські сили зможуть відступити до зручнішої для оборони прямої лінії фронту.

«Битва за Донбас характеризувалася повільними темпами наступу та масованим використанням росією артилерії, під час якої міста зрівнювали із землею. Бої на Донеччині майже напевно триватимуть у такому ж ключі».

08:20. ЗСУ знищили великий склад боєприпасів, орки такого не очікували

ЗСУ на Донеччині знищили один з найбільших складів боєприпасів окупантів.

Народний депутат Юрій Мисягін: «Збройні Сили України знищили один із найбільших російських складів боєприпасів. Склад розташовувався у глибокому тилу в окупованому 2014 року місті Сніжне Донецької області.

До місцевого Сніжнянськхіммашу з 2014 року завозили значну кількість техніки та боєкомплектів. Судячи з розривів від найбільшого складу БК мало що залишилося, і це нереально круто. Це сильний удар по постачанню та забезпеченню російського угруповання в Луганській та Донецькій області».

07:30. Зведення: на Слов'янському напрямі ЗСУ відбили штурм та відкинули ворога

У напрямку населеного пункту Долина на Слов'янському напрямку українські захисники відбили штурм окупантів та відкинули ворога.

06:40. Вранці росіяни випустили по Дніпропетровщині 7 ракет

У вівторок вранці, 5 липня, росіяни випустили 7 ракет по Дніпропетровській області.

Голова Дніпропетровської ОВА Валентин Резніченко: «Ранкова ракетна атака на область. Сусід «дружньо» спрямував на нас 7 ракет! 6 з них наші військові збили – над Дніпром та Синельниківським районом. У Дніпрі уламки збитої ракети спричинили спалах. Рятувальники вогонь загасили. Обійшлося без постраждалих.

У місті Покров приліт у приватний сектор. В результаті – зруйновано кілька будинків, ще у кількох вибило шибки. Від вибуху сталася пожежа. На місці працюють представники ДСНС та поліції. За попередніми даними, без постраждалих».

05:20. Експерти: окупанти готують наступ на Бахмут та Сіверськ

Інститут вивчення війни (ISW) передбачає, що російські війська готують наступ на Бахмут і Сіверськ, проте після боїв за Лисичанськ навряд чи матимуть успіх:

«Путін відсвяткував захоплення росією Лисичанська та кордону з Луганською областю і, схоже, наказав російським військовим взяти оперативну паузу. За даними, проаналізованими інститутом, ЗСУ все частіше атакують російську військову інфраструктуру за допомогою вогню по непрямому наведенню та з наданих США систем HIMARS у глибині окупованих територій.

Зокрема, українські сили завдали ударів по російським складам боєприпасів у Дубровному Харківській області (біля лінії фронту) 4 липня та Сніжному Донецької області (приблизно 75 км від лінії фронту) вночі з 3 на 4 липня після удару по одному з чотирьох російських складів боєприпасів у Мелітополь 3 липня.

Наданий Заходом HIMARS демонструє, як західна військова допомога надає Україні нові та необхідні військові можливості».

04:10. На півдні ЗСУ знищили 30 загарбників, 2 склади боєприпасів та техніку ворога

На південних рубежах захисту українські захисники знищили 30 загарбників, 2 ворожі склади боєприпасів та військову техніку росіян.

ОК Південь: «Не ризикуючи проводити наступальні дії суходолом, ворог застосовує тактику авіаційних ударів. З напрямку Ольгіного та Архангельського завдав 4 удари парами вертольотів Ка-52 по Іванівці, Кошовому та двічі по Зарічному. Людських втрат немає. Важкою артилерією обстріляно Велику Костромку, триває руйнація соціальної інфраструктури.

У відповідь парою наших штурмовиків завдано удару по скупченню противника в районі Давидова Брода. За що наші літаки були атаковані двома крилатими ракетами повітря-повітря, випущеними з винищувача Су-35 супротивника. Продовжуючи атакувати ворожі запаси та місця зосередження, ЗСУ завдали ракетного удару по скупченню противника в районі Даріївки Херсонської області.

Ракетно-артилерійськими підрозділами української армії під час виконання вогневих завдань знешкоджено 30 окупантів, танк Т-62, реактивну систему залпового вогню Ураган, гаубиця Мста-Б, 8 одиниць автомобільної техніки та 2 склади боєприпасів».

03:20. На Харківському напрямку знищено велику кількість загарбників та ворожої техніки

Голова Харківської військової адміністрації Олег Синегубов повідомив, що на Харківському напрямку українські захисники провели успішну операцію, знищивши велику кількість живої сили противника та його броньованої техніки.

«Останній тиждень ворог активно завдає ракетних ударів по Харкову. Під постійним вогнем Чугуївський, Харківський, Богодухівський, Ізюмський райони. За даними поліції, за тиждень від обстрілу ворога, на жаль, загинули 30 мирних жителів Харківщини. Сьогодні (4 липня) вдень внаслідок обстрілів у Кутузівці поранено 81-річну жінку.

Незважаючи на все, наші ЗСУ тримають свої позиції. Хочу окремо подякувати 228 батальйону 127 бригади тероборони Харкова, які провели на Харківському напрямку успішну операцію. Не втративши жодного воїна, вони знищили велику кількість живої сили противника та його броньованої техніки.

На Ізюмському напрямі Силами оборони знищено черговий російський склад із боєприпасами».

02:30. росія вивозить вкрадене українське зерно до Туреччини

Незважаючи на запевнення влади Туреччини, що країна не купує в росії українське зерно з окупованих територій, журналісти-розслідувачі Схем наводять докази зворотного (Радіо Свобода)

Окупанти вимикають радари на суднах, якими вивозять українське зерно з Криму до турецьких портів, але цей систематичний процес регулярно потрапляє на знімки з супутника, йдеться у розслідуванні.

01:40. росіяни обстріляли ракетами Сумщину, шість поранених

Російські окупанти 4 липня запустили ракетами по Сумській області, внаслідок двох атак поранено 6 людей.

Глава ОВА Дмитро Живицький: «Після 13 години росіяни запустили ракети по школі в Есманській громаді, чотирьох людей поранено.

Майже о 17 годині мінометним вогнем по Новослобідській громаді росіяни зруйнували господарську споруду та електромережі.

Після 18 по Білопільській громаді Сумського району з території рф почався мінометний обстріл, 24 парафії. Також вороги скинули гранату із безпілотника.

З 19 до 20 години росіяни двічі запускали ракети по одному з сіл Білопільського товариства. Усього 5 ракет. І мінометний вогонь: 4 парафії. Після 21 вогню з мінометів та САУ продовжився. Щонайменше двох людей поранено».

01:00. Зеленський: Відбудова країни – це те, що треба робити вже зараз

00:00. Початок 132-го дня війни, 5 липня

Все события войны:
Хронология войны по дням

Онлайн-трансляція українського телемарафона

Оцініть матеріал
(26)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Шатернікова пояснила, чому Ломаченко мовчить про війну в Україні
Бокс | 10 травня 2024, 13:10 11
Шатернікова пояснила, чому Ломаченко мовчить про війну в Україні

Український боксер є досить закритою людиною

Космос у Леверкузені. Баєр відігрався з 0:2 і вийшов у фінал Ліги Європи
Футбол | 10 травня 2024, 00:03 39
Космос у Леверкузені. Баєр відігрався з 0:2 і вийшов у фінал Ліги Європи

«Рома» не зуміла втримати перемогу та перервати неймовірну серію німецької команди

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.