Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна
| Оновлено 03 липня 2022, 14:10
3164
0

Зміїний без орків. День 129. лукашенко пригрозив Україні ядерною зброєю

Sport.ua проводить онлайн-трансляцію подій за суботу, 2 липня

| Оновлено 03 липня 2022, 14:10
3164
0
Зміїний без орків. День 129. лукашенко пригрозив Україні ядерною зброєю
Maxar

129-й день війни. 2 липня. Президент рф владімір путін продовжує вести агресивну війну в Україні. У зв'язку із воєнною агресією Sport.ua перейшов на спеціальний режим роботи. Сайт висвітлює всі події, що відбуваються в Україні.

Редакція Sport.ua закликає всіх українців:

  • Друзі! Робимо все можливе для перемоги! Ми на своїй землі. Правда на нашому боці, ворог буде розбитий, перемога буде за нами! Слава Україні!

Онлайн-трансляція подій, 2 липня

23:59. Зеленський: допомогайте армії та волонтерам

22:00. лукашенко звинуватив Україну в обстрілі білорусі та наказав взяти під приціл столиці противників

Самопроголошений президент білорусі александр лукашенко звинуватив Україну в запуску ракет по територієї білорусі і наказав своїм військовим взяти під прицілцентри прийняття рішень у столицях противників мінська.

«Нас провокують. Мушу вам доповісти: три дні тому, може, трохи більше, з території України намагалися завдати удару по військових об'єктах на території білорусі. Але, дякувати Богу, протиповітряними комплексами Панцир вдалося перехопити всі ракети, які були випущені збройними силами України.

Я наказав військовим взяти під приціл центри прийняття рішень у столицях супротивників. Хочу попередити яструбів і сказати вам відверто: трохи менше місяця тому мною відданий наказ підрозділам збройних сил взяти під приціл, як зараз модно казати, центри прийняття рішень у ваших столицях з усіма наслідками.

Якщо тільки ви посмієте завдати удару, як вони планують, по Гомелю на півдні, по Мозирському нафтопереробному заводі, аеропорту, аеродрому в Лунінці чи Бресту, відповідь буде миттєвою. Миттєвий просто, за одну секунду!

Чим відповісти, ми маємо. І не тільки тим, про що ми говорили нещодавно з президентом рф (про ядерну зброю). Я до цього давно готувався. Пам'ятайте, я вам казав: Полонези, ракетне виробництво та інше. Ви повністю перебуваєте під ударом цих ракет. І я не дивитимусь, хто там в офісах чи в палацах сидить. Відповідатимемо жорстко і рішуче!

Жоден солдат білорусі на території України не воює. Хочу сказати тим, хто переживає, буде воювати лукашенко там чи ні: послухайте, ми воюватимемо – ще раз повторюю – тільки в одному випадку – якщо ви переступите останній метр нашої землі і вторгнетесь на нашу землю. Якщо ви вбиватимете наших людей, ми відповімо».

20:50. Дніпропетровщина: росіяни обстріляли Павлоград

Російські війська обстріляли місто Павлоград на Дніпропетровщині.

Павлоградська міська рада: «У Павлограді приліт. Працюють відповідні служби. Просимо мешканців не викладати в інтернет фото та відео вибуху».

ГУ ДСНС у Дніпропетровській області повідомило про масштабну пожежу на промисловому підприємстві у Павлограді: «Рятувальники вже загасили пожежу. Билися з вогнем майже дві години. Ніхто з людей не постраждав. Наразі на місці працює комісія – фахівці з'ясовують причини займання».

19:00. Зведення: ЗСУ відбили наступ під Новомихайлівкою і змусили ворога залишити Іванівку

Генштаб ЗСУ: російські війська активно обстрілюють Харківщину, Донеччину, українські Сили оборони відбили наступ у районі Новомихайлівки та змусили ворога залишити Іванівку.

17:00. Рятувальники перестали розбирати завали ТЦ у Кременчуці

2 липня рятувальники закінчили розбирати завали на місці ТЦ Амстор у Кременчуці після ракетного удару росіян, внаслідок якого загинули 19 людей.

ДСНС: 2 липня о 13:25 у Кременчуці роботу з розбору завалів у ТЦ Амстор, зруйнованого 27 червня внаслідок ракетного обстрілу, завершено.

Внаслідок обстрілу загинули 19 людей та постраждали 66 осіб, з яких 26 осіб госпіталізовано. Усього з початку робіт виявлено 29 фрагментів тіл».

У ДСНС зазначили, що всього до аварійно-рятувальних робіт залучили понад 1060 осіб та майже 140 одиниць техніки, з них від ДСНС понад 430 осіб та майже 70 одиниць техніки.

15:55. Львів готується до можливого нападу з боку Білорусі

Мер Львова Андрій Садовий зібрав оперативну нараду за участю військового та цивільного керівництва Львова для того, щоб розуміти, як влада діятиме на випадок ескалації з боку Білорусі:

«Проговорили план оборони та сили та кошти, які перебувають у віданні міста. Ситуація змінюється, тому наші оборонні стратегії також потребують змін та оновлення.

У кожному районі міста буде створено штаб оборони та проведено додаткову підготовку для членів добровольчих формувань тероборони. Поки ми не переводитимемо їх на цілодобове чергування. Але це рішення може змінитися будь-якої миті.

Також розглядаємо варіант формування резервних добровольчих батальйонів із працівників міської ради та комунальних підприємств. Продовжуємо формувати стратегічний резерв продуктів у разі блокування шляхів постачання».

За словами Садового, потрібно готуватися до холодної зими та забезпечити можливість обігріву у місті без газу. Мер Львова запевняє, що місто перебуває у безпеці.

14:30. Мера Чернігова знову не випустили за кордон

Голові міста Чернігова Владиславу Атрошенку не дозволили перетнути кордон із Польщею на пункті пропуску Краковець.

Атрошенко: «Сьогодні (2 липня) мені як меру Чернігова безпідставно заборонили робочий візит до Швейцарії, на Конференцію з відновлення України та Чернігівщини зокрема».

«Прийнято рішення про відмову у перетині державного кордону на виїзд з України громадянинові України Атрошенку» – говориться у відповіді українських чиновників.

Атрошенко вважає, що відмова у виїзді дискредитує Україну та президента. У відмові йдеться, що Атрошенко не має підстав на перетин кордону згідно із Законом «Про мобілізацію» і не надав відповідних документів. На це він відповів, що не згоден із відмовою і йому не повідомили його причини.

13:40. ЗСУ показали вибух на складі боєприпасів росіян

Збройні сили оприлюднили відео, як палає склад боєприпасів російських окупантів в одному із регіонів східної України. При цьому вони не уточнили ні точну дату, ні місце.

Сухопутні війська ЗСУ: «Вибухнув один зі складів боєприпасів російських окупантів на сході України».

12:50. Шольц: путін прийняв рішення про вторгнення в Україну мінімум за рік до нього

За словами канцлера Німеччини Олафа Шольца, путін давно планував напад на Україну, а рішення про вторгнення прийняв щонайменше за рік до нього:

«Насправді ніхто не знає, коли в путіна вичерпається ресурс на продовження війни. Але тривале планування свідчить про те, що він готовий до тривалої війни. Він є лідером дуже великої країни, де живе багато людей, з багатьма коштами, він дійсно веде цю жорстоку війну і готувався до неї дуже довго.

Я думаю, що рішення вести цю війну було ухвалено за рік до її початку або, можливо, раніше, бо він готувався до неї. І тому він зможе продовжувати війну дуже довго.

Хоча путін цього не визнає, але росія зазнає впливу західних санкцій. Це відбувається з не такою розвиненою країною, яка дійсно потребує всіх технологій з решти світу, щоб мати відповідний рівень життя».

12:00. Пентагон озвучив причину відступу росіян із острова Зміїний

Міністерство оборони Сполучених Штатів підтвердило відступ росіян із острова Зміїний і не вважає це жестом доброї волі.

Високопосадовець Міністерства оборони США: «Ми розглядаємо цей розвиток подій як таке, що українці дуже успішно чинили значний тиск на росіян, у тому числі із застосуванням ракет Гарпун, які вони нещодавно придбали, щоб атакувати кораблі.

Таким чином, українці дуже ускладнили росіянам підтримку операцій і зробили дуже вразливими для українських ударів. Тому, звісно, ​​росія залишила острів. Взяття Зміїного під контроль ЗСУ є полегшенням захисту Одеси, а також можливістю відкривати морські шляхи без контролю Росії».

 

11:10. Британська розвідка: рф використовує протикорабельні ракети для наземних цілей

Британська розвідка вважає, що рф використовує старі протикорабельні ракети під час наземних атак через ймовірне скорочення запасів більш точної зброї, йдеться в розвідувальному огляді Міноборони Британії (УП):

«росія продовжує використовувати протикорабельні ракети повітряного базування у їхній вторинній ролі при наземних атаках, ймовірно, через скорочення запасів більш точної сучасної зброї.

Аналіз записів з камер відеоспостереження показує, що ракета, яка потрапила до ТЦ Кременчука 27 червня, була Х-32. Це модернізована версія ракети радянських часів Х-22. Хоча Х-32 має кілька покращених характеристик у порівнянні з Х-22, вона все ще не оптимізована для точного ураження наземних цілей, особливо в міських умовах.

Це значно збільшує ймовірність супутніх збитків при націлюванні на забудовані території. Удари 30 червня на Одещині, ймовірно, були завдані ракетами Х-22».

10:20. Артилеристи з одного удару знищили розпіарений російський Панцир

Українські артилеристи влучним ударом знищили російський зенітний комплекс Панцир-1С вартістю 15 млн доларів, Оперативне командування Північ оприлюднило відео.

ОК Північ: «Доброго ранку, Україно! Як один влучний удар може позбавити супротивника техніки вартістю 15 млн доларів? Дуже просто: коли у степах Донбасу українські артилеристи зустрічають розпіарений російський зенітний комплекс «Панцир-1С».

09:30. Подоляк: росія змінила тактику у війні, щоб схилити Україну до переговорів

росія атакує ракетами мирні міста, намагаючись залякати людей і схилити українську владу до переговорів чи територіальних поступок, вважає радник голови ОП Михайло Подоляк (Україна 24):

«росія змінила тактику. Вона зараз атакує потужнішими крилатими ракетами наші міста. Чому? Бо з військової точки зору вони, як з'ясувалося, воювати не надто якісно вміють. росіяни перейшли до концепції війни, де хочуть збудувати масштабні панічні настрої в Україні, залякати людей і змусити їх тиснути на уряд, щоб ми пішли на деякі поступки росії. Тобто яка зараз тактика?

З одного боку, вони абсолютно не враховують, як на це реагує світ – ці нелюдські атаки крилатими ракетами житлових кварталів. Вони змушують наших людей тиснути на уряд, щоб ті сказали підемо на якісь територіальні поступки. З іншого боку, росіяни вкладають гроші у своє проросійське лобі на політичних ринках інших країн для того, щоб вони теж говорили, давайте якось війну закінчувати».

Подоляк запевняє, що нова тактика росії – змусити Україну сісти за стіл переговорів – не працюватиме.

08:40. Захисники вже знищили близько 35 870 окупантів

Збройні сили України станом на 2 липня вже знищили 35870 російських окупантів, 1582 танки та 800 артилерійських систем.

Генеральний штаб ЗСУ: Загальні бойові втрати противника з 24.02 по 02.07 орієнтовно склали:

  • особового складу – близько 35870 (+120) осіб ліквідовано,
  • танків ‒ 1582 (+5) од.
  • бойових броньованих машин ‒ 3737 (+1) од.,
  • артилерійських систем – 800 (+4) од.,
  • РСЗВ – 246 (+0) од.,
  • засобів ППО – 105 (+0) од.,
  • літаків – 217 (+0) од.,
  • вертольотів – 186 (+0) од.,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 653 (+8) од.,
  • крилатих ракет – 144 (+1) од.,
  • кораблів/катерів – 15 (+0) од.,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 2614 (+4) од.,
  • спеціальної техніки – 61 (+0) од.

Найбільші втрати противник зазнав Бахмутському напрямку.

07:20. Зведення: на Харківському напрямку ворог хоче повернути втрачені позиції

Генштаб ЗСУ: На напрямку Кочубеївка – Дементіївка окупанти ведуть штурмові дії з метою повернути втрачені позиції.

06:20. У Миколаєві лунають потужні вибухи

Мер Миколаєва Олександр Сенкевич повідомив про вибухи у місті:

«У місті лунають потужні вибухи! Залишайтесь в укриттях!»

Перед повідомленням мера про вибухи у місті та у всій Миколаївській області оголосили повітряну тривогу.

05:30. Через війну в Україні кремль готує економіку до особливих зобов'язань

російська влада готує економіку країни до підтримки армії, зокрема так званих спецоперацій, як кремль називає і війну в Україні.

Інститут вивчення війни (ISW): Ймовірно, кремль, готуючись до тривалої війни в Україні, створює умови для підтримки своєї армії російською економікою.

Отже, на розгляд госдуми рф внесено поправку до федеральних законів про підтримку збройних сил росії, яка передбачає введення особливих заходів в економічній сфері, які зобов'язують російські підприємства (незалежно від форм власності) підтримувати російські так звані спеціальні та антитерористичні операції.

Поправка забороняє російським підприємствам відмовлятися приймати державні замовлення на забезпечення спеціальних військових операцій і дозволить кремлю змінювати контракти працівників та умови праці, наприклад, змушувати співробітників працювати вночі або в дні державних свят.

02:40. За день росіяни випустили понад 270 мін, ракет та снарядів по Сумщині

У п'ятницю, 1 липня, загарбники випустили понад 270 мін, ракет та снарядів різного калібру територією Сумщини.

Глава Сумський ОВА Дмитро Живицький: «Протягом дня, починаючи з дев'ятої ранку, росіяни випустили понад 270 мін, ракет та снарядів різного калібру по території Сумщини.

Під ворожим вогнем опинилися: Білопільська, Новослобідська, Шалигінська, Есманьська, Великописарівська, Глухівська та Краснопільська громади.

Крім того, у Шалигінській громаді постраждала 64-річна жінка – вона працювала на городі, коли почався обстріл. Її поранило уламком російського снаряда.

Також пошкоджена інфраструктура: будинки мирних жителів, фермерські господарства, електромережі та водонапірна вежа.
Точна кількість та характер руйнувань з'ясовуються».

01:00. Звернення Зеленського: допомога США суттєво посилить нашу ППО

Президент Володимир Зеленський подякував президенту США Джо Байдену за оголошення про новий пакет військової допомоги Україні:

«Я особливо вдячний сьогодні США та особисто Байдену за оголошений саме сьогодні новий пакет підтримки для України, що включає дуже потужні системи NASAMS – зенітний ракетний комплекс, який суттєво посилить нашу протиповітряну оборону. Ми багато працювали для такого постачання. Україна домовляється і про іншу нову зброю від партнерів і робить усе, щоб зламати перевагу окупантів».

00:00. Початок 129-го дня війни, 2 липня

Все события войны:
Хронология войны по дням

Онлайн-трансляція українського телемарафона

Оцініть матеріал
(7)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Стало відомо, скільки Реал заплатив за трансфер Луніна Зорі
Футбол | 26 квітня 2024, 12:40 14
Стало відомо, скільки Реал заплатив за трансфер Луніна Зорі

На українського воротаря свого часу претендували «Наполі» та «Ліверпуль»

6:0, 6:0. Відома наступна суперниця Ястремської в Мадриді
Теніс | 25 квітня 2024, 19:15 10
6:0, 6:0. Відома наступна суперниця Ястремської в Мадриді

Коко Гофф несподівано легко знищила Аранчу Рус на ґрунті

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.