Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна
| Оновлено 04 липня 2022, 00:43
20370
0

Його змусили. День 130. лукашенко нападе на Україну, відлік пішов на дні

Sport.ua проводить онлайн-трансляцію подій за неділю, 2 липня

| Оновлено 04 липня 2022, 00:43
20370
0
Його змусили. День 130. лукашенко нападе на Україну, відлік пішов на дні
Йолкін

130-й день війни. 3 липня. Президент рф владімір путін продовжує вести агресивну війну в Україні. У зв'язку із воєнною агресією Sport.ua перейшов на спеціальний режим роботи. Сайт висвітлює всі події, що відбуваються в Україні.

Редакція Sport.ua закликає всіх українців:

  • Друзі! Робимо все можливе для перемоги! Ми на своїй землі. Правда на нашому боці, ворог буде розбитий, перемога буде за нами! Слава Україні!

Онлайн-трансляція подій, 3 липня

23:59. Володимир Зеленський прокоментував відступ із Лисичанська

Президент Володимир Зеленський у вечірньому зверненні заявив, що українські війська повернуться до Лисичанська завдяки тактиці та постачанню сучасної зброї:

«Ми бережемо життя воїнів, наших людей. Стіни ми відбудуємо, землю відвоюємо, а людей треба берегти найбільше. І якщо командування армії і забирає людей із певних точок фронту, де ворог має найбільшу вогневу перевагу, зокрема це стосується й Лисичанська, це означає лише одне – що ми повернемося завдяки нашій тактиці, нарощуванню постачання сучасної зброї. Україна нічого не віддає.

А коли хтось у Москві щось повідомляє про Луганську область, нехай вони згадають свої доповіді та обіцянки перед 24 лютого, у перші дні вторгнення, навесні і зараз. Нехай вони реально оцінять, що мають за цей час і скільки вони за це заплатили. Тому що нинішні їхні доповіді також підуть прахом, як і тодішні.

Україна поступово просувається вперед і у Харківській, і на Херсонщині, і на морі. Зміїний – тому добрий приклад. Буде день, коли те саме скажемо і про Донбас».

22:50. російська авіація ввечері загрожувала Україні новими ударами

Ввечері 3 липня російські літаки облетіли кордони України, загрожуючи ракетними ударами, тож у багатьох регіонах оголошувалась повітряна тривога.

Спікер командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат: «Щойно на центральній території України та на сході було оголошено повітряну тривогу. Цього разу російські літаки, що носять під крилами горезвісні ракети Х-22, злетіли з аеродрому Шайківка (Калузької області Росії), облетіли навколо України, покрутилися біля Криму, загрожували Україні новими ударами. Обстрілів цього разу, на щастя, не було.

Ігнорувати повітряну тривогу не можна. Ракети класу Х, які часто використовують рф – це надзвукові крилаті ракети великої дальності, які надзвичайно важко вразити, тому вони несуть значну загрозу.

Зенітні ракетні війська Повітряних сил ЗСУ в неділю 3 липня (день свого професійного свята) записали до свого активу 2 знищені російські безпілотники».

21:40. Подоляк відповів піскову про переговори: Прийде час, і ми зафіксуємо наші умови

Радник глави Офісу президента Михайло Подоляк заявив, що умовами України для переговорів є виведення російських військ з України, повернення викрадених громадян та механізм репарацій:

«Негайне припинення вогню. Виведення z-військ із України. Повернення викрадених громадян. Видача військових злочинців. Механізм репарацій. Визнання суверенних прав України. Російська сторона добре знає наші умови. Шеф пескова може не переживати: настане час, і ми зафіксуємо їх на папері».

Прес-секретар путіна дмітрій песков 3 липня заявив, що Україна має зрозуміти умови росії, погодитися на них і сісти за стіл переговорів.

20:45. Біля Мелітополя підірвано міст, яким росіяни перевозили зброю на фронт

3 липня невідомі підірвали залізничний міст між тимчасово окупованими Мелітополем та Токмаком.

За даними розвідки, вибух стався в окупованому селі Любимівка. Зазначається, що саме цією гілкою окупанти переганяли склади зі зброєю та військовою технікою на фронт.

Окрім цього 2 липня під Мелітополем, завдяки партизанам, «випадково» зійшов з рейок бронепоїзд з боєприпасами. Подія сталася між Якимівкою та Мелітополем.

20:00. ЗСУ відійшли з Лисичанська після важких боїв. У Генштабі назвали причини

Сили оборони України відійшли від займаних позицій та рубежів у Лисичанську Луганської області.

Генеральний штаб ЗСУ: «Після важких боїв за Лисичанськ Сили оборони України були змушені відійти з позицій і рубежів.

В умовах кратної переваги російських окупаційних військ в артилерії, авіації, реактивних системах залпового вогню, боєприпасах та особовому складі продовження оборони міста призвело б до фатальних наслідків. З метою збереження життя українських захисників було ухвалено рішення про відхід.

Боротьба продовжується. На жаль, для успіху недостатньо сталевої волі та патріотизму – потрібні матеріально-технічні ресурси. Ми повернемось і обов'язково переможемо!»

19:20. Зведення: ЗСУ відбили штурм на Слов'янському напрямку, ворог форсує Сіверський Донець

Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ: російські війська взяли під контроль населений пункт Золотарівка, ЗСУ відобразили штурм у напрямку Пасіка – Долина, противник форсував річку Сіверський Донець, намагається заволодіти Білогорівкою.

18:40. У Бєлгороді загинула родина із Харківщини

У російському Бєлгороді в ніч проти неділі, 3 липня, внаслідок дій, викликаних російськими військовослужбовцями, загинула родина із села Цупівка Дергачівського району Харківської області.

Голова Дергачівської територіальної громади В'ячеслав Задоренко: «Сьогодні вночі внаслідок дій, викликаних російськими військовослужбовцями, у місті Бєлгород загинула родина Коптелових із Цупівки – 3 особи, у тому числі й маленька дитина. Ця інформація надійшла від вимушених переселенців.

Жителі Цупівки та інших окупованих населених пунктів змушені були тікати від війни через росію до країн Європи будь-якими доступними шляхами. На жаль, як бачимо, росія знищує наших людей і на своїй території».

18:00. ЗСУ показали ідеальний тюнінг для російського танка

Генеральний штаб Збройних сил України продемонстрував відео знищеного на сході України танка російських окупантів із влучним коментарем:

«Ідеальний стан російського танка у степах Донбасу виглядає саме так. ЗСУ підтверджують».

Дата та направлення події не розкриваються.

17:10. Словаччина може передати Україні винищувачі МіГ-29 та танки

Словаччина може передати Україні свої винищувачі МіГ-29 та танки радянського виробництва.

Прем'єр-міністр Словаччини Едуард Хегер (СТ24, УП): «Але я не хочу докладно говорити про це, тому що Україна також просила нас не вдаватися у деталі».

Словацький прем'єр виступав в ефірі чеського телебачення разом із прем'єром Чехії Петером Фіалою. Лідери двох країн оголосили, що з вересня Чехія допомагатиме Словаччині захищати її повітряний простір.

У червні Словаччина звернулася до Чехії за допомогою в охороні повітряного простору доти, доки не отримає замовлені винищувачі F-16. Вони повинні замінити експлуатовані досі МіГ-29, але постачання затримується. Хегер сказав, що його країні буде потрібна допомога чеських винищувачів приблизно на рік.

І Хегер, і Фіала зазначили, що всіх здивувало, наскільки ефективно і як довго Україна змогла захищатися від вторгнення росії, чия армія на папері мала бути набагато сильнішою. «У нас є всі передумови вірити, що Україна переможе у цій війні», – зазначив прем'єр Словаччини.

Однак Петер Фіала визнав, що ніхто не знає, скільки часу пройде, доки Україна отримає повний контроль над своєю територією, і зазначив, що без допомоги Заходу вона не зможе захиститися від росіян: «У них має бути зброя, щоб вони могли боротися за свою незалежність, нашу безпеку та нашу свободу. Вони борються за нас. У разі необхідності Чехія готова взяти участь у навчанні українських військових».

16:20. росіяни обстріляли Слов'янськ, багато вбитих та поранених

російські окупанти обстріляли Слов'янськ на Донеччині, влада повідомляє про багатьох убитих і поранених.

Мер Слов'янська Вадим Лях: «Масований обстріл Слов'янського РСЗВ. Наймасштабніший за останній час. Багато вбитих та поранених. У місті зараз близько 15 пожеж».

Внаслідок обстрілу російськими військами Слов'янська — 6 загиблих та 15 поранених.

Також росіяни завдали удару трьома ракетами по Краматорську, знищено готель, пошкоджено дорогу в житловому масиві. Внаслідок обстрілу спалахнув міський ринок. У місті також зафіксували кілька влучань, у тому числі у приватному секторі.

15:40. кремль: Києв має прийняти умови путіна

Прес-секретар кремля дмітрій пєсков заявив, що Україна має прийняти умови путіна та сісти за стіл переговорів.

«Києву доведеться зрозуміти умови рф, погодитися на них та сісти за стіл переговорів, зафіксувати документ.

Захід сьогодні робить ставку на продовження воєнних дій в Україні, і західні країни під керівництвом Вашингтона не дозволяють українцям ні думати, ні говорити про мир, ні обговорювати мир.

Впевнений, що рано чи пізно здоровий глузд на Заході візьме гору, і переговори щодо України відновляться».

14:50. На будівлю у Білгороді впала частина ракети російського ЗРПК Панцир

До багатоповерхівки у Білгороді потрапила частина ракети російського ЗРПК Панцир, упевнені журналісти-розслідувачі. Такого озброєння не має Україна.

Журналістам цю інформацію підтвердив військовий експерт Олег Жданов та розслідувачі CIT.

Фотографія ракети, що потрапила в будинок, була опублікована в соцмережах.

14:00. Каспаров: лукашенко нападе на Україну, відлік пішов на дні

білорусь нападе на Україну. З таким твердженням виступив російський опозиціонер та політемігрант, чемпіон світу з шахів Гаррі Каспаров. Допис Каспарова під назвою «білорусь нападе на Україну» з'явився після останніх заяв самопроголошеного президента білорусі олександра лукашенка на тему взаємин з Україною та країнами Заходу.

Каспаров: «лукашенко активізувався й став загрожувати за методичкою кремля. Невизнаний президент білорусі заявив, що приціл вже наведено на командні пункти ворожих країн, які загрожують мінську. Також лукашенко додав, що кілька днів тому українська сторона спробувала завдати ракетних ударів по республіці, але всі ракети були перехоплені. Швидше за все, це все мовиться вустами кремля, а не самим лукашенком, бо всі ми знаємо, що він просто відіграє роль маріонетки у великій грі путіна.

«Зараз же відлік пішов на дні, бо мова (лукашенка) змінилася з нейтральної на агресивну, хоч лукашенко і заявляє, що мінськ не хоче воювати з Києвом, але це більше схоже на: не хоче, але не лишають вибору. Все робиться під приводом захисту від вторгнення з боку Польщі, але це така сама дурість, як і знамените визволення (України росіянами), де насправді ніхто не зустрічав з короваєм і квітами».

13:20. Лукашенко: участь білорусі у спецоперації росії мною визначена давно

Самопроголошений президент білорусі олександр лукашенко заявив, що в союзі білорусі і росії вже давно створена єдина армія, і що він давно визначив участь білорусі у війні проти України.

«Ми єдина країна, яка підтримує росіян у цій боротьбі. Ті, хто нам дорікають, ви що не знали, що у нас найтісніший союз з росією? З державою, з якою ми будуємо єдину, потужну, незалежну державу – союзну державу. Де в союзі два незалежні народи.

І що вони не знали, що у нас створено вже давно в союзі білорусі та росії єдине угруповання збройних сил? Фактично єдина армія. Ви ж це все знали, то чому нас сьогодні дорікаєте? Ми були і будемо разом із братньою росією. Наша участь у спецоперації мною визначена давно.

У першой день нападу росії на Україну я сказав, що білоруси нікому не дозволять стріляти в спину російській людині. білоруси зайняли оборону від Брестської фортеці до південних кордонів для того, щоб не допустити цього удару в спину росіянам з боку натовських військ. НАТО збільшило чисельність збройних сил у Східній Європі в 10 разів, щоб воювати. А білорусі треба вистояти та перемогти».

12:50. путіну доповіли про повну окупацію Луганщини

міністр нападу рф сергей шойгу доповів путіну про окупацію всієї Луганської області.

путіну повідомили про нібито повний контроль над Лисичанськом з боку росіян. Окрім Лисичанська вони нібито окупували Білогорівку, Новодружеськ, Малорязанцеве та Білу гору.

путін, який збирався за 2 дні захопити Київ та всю Україну, намагається представити своєму електорату окупацію Луганської та Донецької областей як перемогу у війні. Україна офіційно не повідомляє про ситуацію у Лисичанську.

12:00. Згорів склад окупантів із краденим майном у Маріуполі

Радник мера Маріуполя Петро Андрющенко розповів, що у місті згорів склад, у якому російські окупанти зберігали награбоване у людей:

«На Східному у Лівобережжі окупанти-мародери влаштували міні-серіал награбованого на складі СТО. Вчора близько 17:00 награбоване разом із складом раптом спалахнуло. МНСники прилетіли рятувати власне майно, але не встигли».

Андрющенко також додав, що отримав підтвердження, що 30 червня в акваторії Маріуполя вибухнув на міні російський десантний катер Чорноморського флоту, загинули троє моряків.

11:20. Британська розвідка: рф наважиться на псевдореферендум в окупованому Херсоні

За оцінками британської розвідки, росія швидше за все проведе псевдореферендум за приєднання в окупованому Херсоні, щоб спробувати легітимізувати свій контроль. Розвідка згадує заяви маріонеткових посадових осіб з приводу організації референдуму про приєднання до росії до осені 2022 року.

На їхню думку, затримання 28 червня мера Херсона Ігоря Колихаєва є спробою окупаційної влади придушити опір. Зазначається, що масштабний збройний та мирний опір окупації на Херсонщині триває.

«Херсонська область найбільш повною мірою потрапила під російську окупацію з лютого 2022 року, і якесь конституційне рішення для обґрунтування окупації ймовірно буде пріоритетною політичною метою для росії. З великою ймовірністю рф вдасться до сфальшованого голосування, щоб забезпечити собі прийнятний результат», – зазначають в огляді.

10:30. Окупанти вже втратили майже 36 тисяч воїнів та 187 вертольотів

З початку війни до 3 липня окупанти втратили 35970 своїх воїнів та 187 вертольотів.

Генштаб ЗСУ: Загальні бойові втрати противника:

  • особового складу – близько 35970 (+100) осіб ліквідовано,
  • танків ‒ 1584 (+2) од.,
  • бойових броньованих машин ‒ 3744 (+7) од.,
  • артилерійських систем – 801 (+1) од.,
  • РСЗВ – 246 (+0) од.,
  • засоби ППО – 105 (+0) од.,
  • літаків – 217 (+0) од.,
  • вертольотів – 187 (+1) од.,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 654 (+1),
  • крилатих ракет – 144 (+0),
  • кораблів /катерів – 15 (+0) од.,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 2618 (+4) од.,
  • спеціальної техніки – 64 (+3).

Найбільші втрати противник зазнав на Краматорському та Бахмутському напрямках.

09:20. У російському Курську теж чули вибухи

У російському місті Курську вночі чули вибухи, губернатор регіону повідомив, що працювала ППО.

Губернатор Курської області Роман Старовойт: «Мешканці Курська повідомляли, що чули вночі звуки вибухів. У соцмережах публікували відео, на яких, як стверджується, знято роботу систем ППО в небі над містом».

Старовойт зранку повідомив, що ППО нібито збили два українські безпілотники Стриж на підльоті до Курська. Він також опублікував фото нібито збитих БПЛА.

08:50. ЗСУ завдали десятки ударів та знищили військову базу росіян у Мелітополі

У ніч проти 3 липня Збройні сили вивели з ладу одну з чотирьох військових баз росіян у Мелітополі.

Мер міста Іван Федоров: «Нанесли понад 30 ударів тільки по російській військовій базі. Також учора завдяки силам опору рашистський бронепоїзд із боєприпасами зійшов із рейок.

ЗСУ роблять все для того, щоб повернути мирне життя та українську державність до Мелітополя. Все, що можуть зробити окупанти – втекти з нашого міста.

Окупанти намагаються подати все так, що було обстріл мирних районів, постраждало мирне населення, зруйновано міську інфраструктуру. Але це не правда. Детонація на складах триває вже понад дві години».

07:15. Генштаб: ЗСУ відобразило ворожий наступ на кількох напрямках

Генштаб ЗСУ: На Харківському та Слов'янському напрямках ЗСУ відобразили наступ росіян.

05:20. ISW: Росіяни захоплять Луганщину найближчими днями, потім націляться на Сіверськ

росіяни, ймовірно, встановлять контроль над територією Луганської області найближчими днями.

Американський Інститут дослідження війни (ISW): Ймовірно, потім росіяни віддадуть пріоритет ударам по українських позиціях у Сіверську, перш ніж повернутися до Слов'янська та Бахмута. Відхід українських військ до Сіверська дозволить українським силам знизити ризик миттєвого оточення, українські сили можуть продовжити звільнення з боями на кордоні біля траси E40 зі Слов'янська до Бахмута.

Українські війська, ймовірно, створять загрозу російським наземним лініям комунікації (GLOC), що пролягають від Бєлгорода на південь Харківської області, за допомогою переданої Заходом артилерії. Як пише ISW, українські контратаки та активність партизанів і надалі змушують російські війська віддавати пріоритет оборонним операціям вздовж південної осі.

04:30. У Бєлгороді знову почули гучні звуки: спалахнула пожежа, є загиблі

Губернатор Бєлгородської області рф вячеслав гладков заявив, що в Бєлгороді була серія гучних звуків, і, ймовірно, там спрацювало ППО:

«Півгодини тому в Білгороді було чути серію гучних звуків. Горить приватний житловий будинок по вулиці Маяковського, 23. Причини того, що сталося, з'ясовуються, імовірно спрацювало ППО.

Троє людей загинули, а постраждали четверо. Є часткові руйнування 11 багатоквартирних будинків. Щонайменше 39 приватних житлових будинків зруйновано частково, з них 5 повністю».

03:20. На Одещині ракета влучила у базу відпочинку

Росіяни випустили з винищувача Су-30 у Білгород-Дністровському районі Одеської області ракету Х-31 – вона влучила у господарську будівлю прибережної бази відпочинку.

ОК Південь зазначає, пожежі та значних руйнувань не було, загиблих та постраждалих немає. Крім того, ворожі бомбардувальники Су-24 під прикриттям винищувача Су-30 завдали двох бомбових ударів по Зміїному.

1 липня внаслідок ворожого ракетного удару по Сергіївці Білгород-Дністровському району на базі відпочинку загинули 3 особи (з них 1 дитина) та постраждала 1 особа.

02:30. Українська авіація відпрацювала по всьому фронту: знищено 2 склади та 30 одиниць техніки рф

У суботу, 2 липня, авіація Повітряних сил знищила два пункти управління російських військ, 2 десятки ББМ, десяток танків, 2 склади боєприпасів та САУ.

Прес-служба командування Повітряних сил ЗСУ: «2 липня авіація Повітряних сил Збройних сил України працювала фактично за всіма напрямками фронту – у Миколаївській, Запорізькій, Харківській, Донецькій та Луганській областях, здійснивши понад 10 групових вильотів.

Повідомляється, що в результаті авіаударів бомбардувальників і штурмовиків Повітряних сил знищено два ворожі пункти управління, 20 бойових броньованих машин, 10 танків, два польові склади боєприпасів та позицію самохідної артилерійської установки».

01:00. Зеленський: допомогайте армії та волонтерам

00:00. Початок 130-го дня війни, 3 липня

Все события войны:
Хронология войны по дням

Онлайн-трансляція українського телемарафона

Оцініть матеріал
(11)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Хаві прийняв несподіване рішення. Барселоні не потрібно шукати нового коуча
Футбол | 24 квітня 2024, 22:25 10
Хаві прийняв несподіване рішення. Барселоні не потрібно шукати нового коуча

Легенда «синьо-гранатових» провів зустріч із керівництвом та вирішив залишитися в клубі!

Виграй футболку Зінченка з підписом за донат
Війна | 24 квітня 2024, 13:42 1
Виграй футболку Зінченка з підписом за донат

Всі кошти підуть на FPV-дрони в підрозділ, де служить журналіст Sport.ua Михайло Шаповалов

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.