Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Гандбол
| Оновлено 01 вересня 2022, 04:32
7272
1

Чому Мотор не взяли до Ліги чемпіонів

Оглядач Sport.ua намагається зрозуміти причини прольоту «Мотора» повз наступну Лігу чемпіонів

| Оновлено 01 вересня 2022, 04:32
7272
1
Чому Мотор не взяли до Ліги чемпіонів
Getty Images/Global Images Ukraine

Ще не встигли вщухнути емоції навколо дуже яскравого фіналу Ліги чемпіонів 2021/2022, як Європейською Федерацією Гандболу (ЄГФ) щосили ведеться підготовка до наступного розіграшу головного єврокубка у світі ручного м'яча. У зв'язку з цим усіх українських шанувальників гандболу найбільше хвилювало питання про включення чи не включення запорізького «Мотора» до числа учасників майбутнього турніру.

За останнє десятиліття флагман українського гандболу зробив дуже якісний ривок.

З сезону 2013/2014, тобто дев'ять років поспіль, «Мотор» є постійним учасником групового етапу Ліги чемпіонів.

При цьому рідкісний сезон серед найсильніших клубів Європи для запоріжців можна було назвати провальним (мабуть, лише розіграш 2014/2015, і то там можна робити знижку). Українська команда за цей час здобула міжнародний авторитет та повагу, шикарно реконструювала свій домашній майданчик (Палац Спорту «Юність»), постійно збирала під ЛЧ серйозний ростер та зняла в турнірі не один скальп з грандів європейського гандболу. В минулому розіграші на момент початку кривавої рашистської війни «Мотор» йшов у зоні плей-оф, встигнувши по ходу турніру обіграти такі грізні команди, як «Веспрем» та «Фленсбург». Все це навіювало думки про те, що команду без проблем мають включати до наступного турніру. Однак рішення ЄГФ дуже засмутило всіх, кому не байдужий гандбол у нашій країні.

Для того, щоб спробувати розібратися в його причинах, слід заглибитись в суть цього питання. Хоча в гандбольних єврокубках також є своя таблиця коефіцієнтів, вона у багатьох аспектах має дуже орієнтовний характер. Так, у наступному сезоні в Лізі чемпіонів виступатимуть 16 команд. З них дев'ять місць зарезервовано за чемпіонами найкращих дев'яти країн (Німеччина, Іспанія, Франція, Угорщина, Данія, Польща, Португалія, Румунія, Хорватія) у рейтингу коефіцієнтів. А далі починається найцікавіше, решта сім місць розподіляється за принципом wild card. На ці перепустки можуть подати заявки другі команди вищезгаданих дев'яти країн, а також чемпіони держав, які йдуть слідом (до 17-го місця включно). Тут є і Україна.

В цілому, для визначення інших учасників існує низка критеріїв: відвідуваність, спортивні результати, привабливість для спонсорів, медійність та ТБ-картинка, потенціал (читай, сила складу) команди та інші.

Причому ніколи (!) у відкритому доступі немає пояснень, чому та чи інша команда отримала/не отримала місце в турнірі або хоча б якоїсь зведеної таблиці з оцінками для колективів, що претендують на місця. Все визначається за зачиненими дверима у Відні і всіх просто ставлять перед фактом. До речі, ЄГФ ще має взагалі забійний козир – розвиток гандболу в Європі. З цими формулюваннями включити/не включити до ЛЧ можна будь-яку команду.

Враховуючи, що перед нинішнім сезоном з Ліги чемпіонів було виключено двох його регулярних учасників (білоруський «Мєшков Брест» - бан на участь клубам з цієї країни та північномакедонський «Вардар 1961» за борги перед колишніми гравцями), перед «Мотором» відкривалися чудові перспективи, але команду не взяли до турніру. На офіційному сайті ЄГФ у новині про список учасників навіть з'явилося окреме зауваження щодо українського клубу. Дамо слово босам європейського гандболу:

Група оцінки вирішила не оцінювати команду ГК «Мотор» з урахуванням вимог до матчів Ліги чемпіонів ЄГФ, оскільки є надто багато організаційних невизначеностей з огляду на поточну ситуацію ГК «Мотор».

Справді, невизначеностей в Україні зараз багато. У кожний момент по будь-якій точці нашої країни може вдарити ракета, артилерія або що там у цих орків є ще. Країна щодня вмивається кров'ю, а економіка тріщить по швах. Зрозуміло, що в цих умовах приймати до найпрестижнішого європейського гандбольного турніру чемпіона нашої держави дуже ризиковано. Команда може втратити своїх найсильніших гравців по ходу сезону і перетворитися на хлопчика для биття, може взагалі розвалитися і знятися по ходу турніру, можливі постійні прохання про перенесення матчів та інше. Все це далеко не найкраща реклама для Ліги чемпіонів ЄГФ – елітного та найприбутковішого гандбольного турніру в Європі.

Getty Images/Global Images Ukraine

Однак «Мотор» вже давно зондував ґрунт про виступ наступного сезону в іншому чемпіонаті та отримав добро. Ігровий рік команда почне в другій німецькій Бундеслізі, яка на три голови вища за українську першість. Отже, гідна ігрова практика у колективу буде. Місцем базування для українського клубу, найімовірніше, стане Дюссельдорф. Там же чи поряд (в Німеччині хороших арен вистачає) могли б грати матчі єврокубків. А з огляду на подану заявку до Ліги чемпіонів, потенціал (читай, бюджет) команда планує зберегти на гідному рівні. Та й свій глядач у «Мотора» в Німеччині точно знайшовся б.

В такому разі хочеться запитати у ЄГФ, а як же підтримка українського гандболу? Всі ці обіцянки допомоги від європейської гандбольної сім'ї, ми з Вами у скрутний момент та інше? Ні, не чули такого? Що ж, схоже, найкращою відповіддю на ці риторичні питання буде крилата фраза Отто Бідермана: «Нічого особистого, це лише бізнес».

***

Тепер «Мотор» має наступний сезон провести в Європейській Лізі ЄГФ (другий за статусом єврокубок). Там також вистачає сильних команд з Німеччини, Франції, Данії та інших країн, але це вже не те пальто. Будь-який уболівальник такий розклад зрозуміє, порівнявши Лігу чемпіонів УЄФА та Лігу Європи УЄФА. Причому, навіть виграш цього турніру не гарантує українському клубу повернення до гандбольної еліти, тут ми знову повертаємось до списку так званих критеріїв відбору.

Залишається розраховувати, що перехід «Мотора» в цей турнір буде явищем тимчасовим і найсильніший український клуб зовсім скоро поверне собі вже звичний статус учасника Ліги чемпіонів. А поки що констатуємо факт, що ця клята війна вдарила, в тому числі, і по українському гандболу.

Оцініть матеріал
(37)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 1
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Vadum Hrynchuk
На чиї гроші бенкет, не нагадаєте? Суто в контексті організаційної непередбачуваності.