Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Німеччина
| Оновлено 26 червня 2022, 18:51
4533
0

Зміна епохи. Цорк, провівши 44 роки в клубі, залишає Боруссію Д

Подробиці про зміни в дуже важливій для «джмелів» структурі клубу

| Оновлено 26 червня 2022, 18:51
4533
0
Зміна епохи. Цорк, провівши 44 роки в клубі, залишає Боруссію Д
Getty Images/Global Images Ukraine

Міхаель Цорк – знакова фігура для дортмундської «Боруссії». Німець провів у клубі 44 роки: 20 – як гравець, і ще 24 – як спортивний директор. Ще кілька років тому здавалося, що уявити «джмелів» без Цорка неможливо. Функціонер виконував великий обсяг роботи у дортмундському клубі: займався трансферами, юнацькими командами та академією, а також керував скаутським відділом.

Цорк завершив кар'єру гравця у 1998-му році. Його останнім клубом стала «Боруссія». Невдовзі після завершення кар'єри німець повернувся до «джмелів», ставши їхнім спортивним директором. Функціонер пережив разом із клубом різні часи – не лише хороші. Найгірше «Боруссії» було 2005-го року. «Джмелі» тоді були на межі банкрутства. Існувала реальна загроза, що клуб припинить існування. Для Дортмунда та всіх його мешканців це стало б катастрофою.

«Боруссія» вибралася із кризи. Головними людьми, які витягли клуб із ями, стали голова правління Ханс-Йоахім Ватцке, фінансист Томас Тресс і Карстен Крамер. Останньому було особливо складно, оскільки йому потрібно було шукати і знаходити спонсорів для «джмелів», які перебували в кризі. Цорк теж зіграв не останню роль у тому, що «Боруссія» залишалася на плаву. Маючи дуже обмежений бюджет, функціонер мав робити так, щоб команда залишалася конкурентоспроможною. Вихід до Ліги чемпіонів був критично важливим для «джмелів».

Непрості часи розтяглися для «Боруссії» на кілька років. Спортивну складову клубу було повністю покладено на Цорка. Функціонер ризикнув, запросивши в 2008-му році на посаду головного тренера «джмелів» Юргена Клоппа, який тоді подавав надії. До того фахівець 7 років відпрацював у «Майнці». Пізніше Цорк визнав, що найняв Клоппа від розпачу – але не помилився. Поступово справи почали налагоджуватись. За 7 років разом із Юргеном «джмелі» двічі ставали чемпіонами Німеччини, вигравали Кубок та Суперкубок країни і доходили до фіналу Ліги чемпіонів.

Getty Images/Global Images Ukraine. Міхаель Цорк (праворуч) привів у клуб Юргена Клоппа

У фінансовому плані ситуація також покращувалась. Під керівництвом Цорка «Боруссія» стала клубом, який надає хороші можливості молодим гравцям, а потім вигідно їх продає. «Джмелі» заробили сумарно майже 400 млн євро на продажах П'єра-Емеріка Обамеянга, Крістіана Пулішича, Генріха Мхітаряна, Джейдона Санчо та Усмана Дембеле. Роберт Левандовськи, якого Цорк вважає своїм найкращим підписанням, пішов безкоштовно. Натомість Ерлінга Холанда вдалося вигідно продати в «Манчестер Сіті» за 75 млн євро.

Безперечно, спортивні досягнення важливі для «Боруссії». Але фінансова стабільність для дортмундського клубу ще важливіша. Над цим працювали всі, зокрема й Цорк. Він побудував цілу систему з пошуку, розкриття та продажу гравців. Інша річ, що у спортивному плані ця система не така ефективна, оскільки вона не дозволяє побудувати стабільну команду на довгострокову перспективу. Цорк вважає успіхом те, що у шести з останніх 10-ти сезонів «Боруссія» фінішувала на 2-му місці в Бундеслізі. Однак Себастьян Кель так не вважає.

Вже за кілька днів Кель займе місце Цорка. Себастьян теж своя людина для «джмелів». Німець відіграв 13 років у складі «Боруссії» і був капітаном команди протягом шести сезонів. З 2018-го року він працює в структурі клубу – максимально близько до Цорка. Кель визнає, що багато чому навчився у досвідченішого колеги. Водночас він заявляє, що хоче привити «Боруссії» власний стиль та вивести її на новий рівень. Для молодого функціонера спортивні досягнення важливіші за прибуток – і це правильно. «Джмелям» потрібно поступово відходити від перепродажу гравців, інакше «Баварія» виграє ще 10 титулів поспіль.

«Боруссія» проводить якісну трансферну кампанію не без участі Келя. «Джмелі» придбали захисників Нікласа Зюле та Ніко Шлоттербека. Причому на двох центрбеків сумарно було витрачено лише 20 млн євро. «Боруссія» також підписала форварда Каріма Адеємі за 30 мільйонів. Це цілком адекватна ціна за молодого нападника. Крім того, незабаром до Дортмунда приїде найкращий бомбардир «Аякса» Себастьян Аллер. Цей трансфер стане рекордним для «Боруссії».

Getty Images/Global Images Ukraine

Кель – недурний хлопець. Себастьян є кваліфікованим менеджером від УЄФА. Після завершення кар'єри він встиг попрацювати у Німецькому футбольному союзі та Німецькій футбольній лізі. У нього також є і тренерська ліцензія про всяк випадок. Як і колись Цорк, Кель отримує серйозну посаду в дортмундському клубі, будучи молодим та амбітним фахівцем. Себастьян заявив, що його призначення на посаду спортивного директора започаткує новий проект, в основі якого – повернення «джмелів» на вершину німецького футболу. За цим цікаво буде спостерігати. У «Боруссії» розпочинається нова епоха.

Cергій ЗАВАЛКО

Оцініть матеріал
(15)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.