Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 16 травня 2022, 12:13
7794
22

Чому можливе проведення УПЛ за межами України – неправильне рішення

Професійний футбол – аж ніяк не те, заради чого зараз варто робити винятки

| Оновлено 16 травня 2022, 12:13
7794
22
Чому можливе проведення УПЛ за межами України – неправильне рішення
ФК Шахтар

Російське військове вторгнення на суверенну територію України призвело до масштабних бід та катастроф. На їхньому тлі неможливість дограти регулярний сезон в українській Прем'єр-лізі виявилася річчю абсолютно дріб'язковою. Те, що було б неймовірним форс-мажором за звичайних умов життя, зараз, коли в Україні триває війна, має розцінюватися виключно як дрібниця.

Рішення УПЛ та УАФ зупинити розіграш сезону та фактично залишити чемпіонський титул нерозіграним – абсолютно правильне, якщо не сказати, єдине правильне. Однак у найближчому майбутньому керівництву нашого футболу належить відшукати відповіді на, мабуть, більш складні питання. Одне із таких – що робити з наступним сезоном у вітчизняному професійному футболі.

Неофіційно зараз обговорюється низка можливостей, найрезонанснішою з яких є, звичайно ж, проведення УПЛ-2022/23 за межами України. Серед локацій називаються Польща та Туреччина, причому друга бачиться навіть кращою через м'який клімат і неймовірно розвинену цільову інфраструктуру. Прихильники старту нового сезону за межами України виступають за те, щоб наші повпреди у єврокубках (насамперед, «Шахтар» та «Динамо») поділилися частиною коштів, які поступлять їм від УЄФА, з іншими клубами, що теоретично дозволило б останнім оплатити оренду житла, тренувальних потужностей та стадіонів у тій же Туреччині, а також забезпечити виконання мінімально можливих контрактних умов перед футболістами та персоналом.

Але у зв'язку з цим потрібно все-таки розділяти фантазії від реальності. Наприклад, президент «Колоса» Андрій Засуха чітко розуміє ситуацію, про що встиг висловитися. Він заявив, що на поточний момент Україні, перш за все, потрібно дбати про розвиток військової інфраструктури, а не інвестувати «вільні» гроші у футбол. Більше того, треба розуміти, що подібні інвестиції де-факто відбуватимуться в економіку та розвиток іншої країни (Туреччини/Польщі/…), що ніяк не сприятиме становленню на ноги вітчизняної інфраструктури, підприємств, сфери послуг тощо.

Виходить, що виїзд до умовної Туреччини для проведення осінньої (а за нею може зайти мова і про весняну, бо безглуздо починати, не розуміючи, як усе потім можна буде закінчити) частини сезону УПЛ теоретично зіграє на руку виключно п'яти українським клубам, які мають зіграти в єврокубках. Хоча б тим, що забезпечить «Шахтарю», «Динамо», «Дніпру-1», «Зорі» та «Ворсклі» хоч якийсь рівень змагальної практики перед зустрічами із континентальними опонентами. В іншому поспішати саме наприкінці літа або на початку осені зі стартом нового сезону в УПЛ немає жодного сенсу. У країни та суспільства зараз зовсім інші пріоритети.

Якщо до війни в УПЛ існувала проблема із вигідним продажем телевізійних прав, яку часто зав'язували навколо єдиного телепулу, то зараз піднімати це питання навряд чи варто взагалі. Якщо до війни українські стадіони збирали на матчах без участі грандів по 2-3 тисячі глядачів максимум, а на ігри з «Шахтарем» та «Динамо» вибиралося до 10 тисяч на трибуни, то в умовній Туреччині арени будуть порожні, як на зборах. Більше того, неважко припустити, що телетрансляції матчів УПЛ також не матимуть популярності, і причин для цього маса. Ключові – падіння доходів населення, необхідність періодично спускатися в укриття, коли звучать сигнали повітряної тривоги, а також концентрація людей на більш нагальних питаннях. Банально, але інтерес до професійного футболу в Україні, який і раніше не можна було зіставляти з ключовими лігами Європи, з початком війни відкотився до другого-третього, якщо не далі, десятка у величезному списку суспільних пріоритетів. І це логічно. А ось витрачати, як раніше, мільйони гривень на організацію телетрансляцій, які будуть фактично незатребуваними або малозатребуваними – навпаки, зовсім нелогічно.

Стверджувати, що проведення осінньої частини УПЛ в умовній Туреччині допоможе вітчизняному футболу зберегти максимальну кількість професійних клубів, навряд чи доводиться. Бо як тоді вчиняти із командами з Першої ліги? З Другої ліги? Їх теж треба забирати до Туреччини чи Польщі, щоб сезон мав хоч якусь подобу змагального принципу? Якщо так, то за чиї гроші? Якщо так, то як бути з військовим становищем та забороною на виїзд військовозобов'язаних у віці від 18 до 60? Переписувати «на колінці» закони лише під професійний футбол? Хм, але ж у країні є значно значущіші для суспільства з точки зору економіки професії, безперешкодний виїзд за кордон представників яких може послужити Україні кращу службу, ніж величезна кількість футболістів і персоналу, що їх супроводжує. Та й взагалі вводити якісь винятки в нинішній ситуації – питання вкрай болісне та складне…

Виходить, що старт УПЛ наприкінці літа або на початку осені – це, перш за все, своєрідна допомога для наших учасників у єврокубках, яким, до речі, знову-таки, доведеться отримувати спецдозволи від уряду на виїзд за кордон для проведення цих матчів, згідно чинного законодавства. А це лише п'ять команд. І від сили кілька десятків матчів. У такому разі куди простіше, якщо всі наші єврокубкові повпреди спочатку відпросяться на якийсь час у закордонний вояж, де організують свого роду «міжсобойчик» в один або кілька кіл, підтримуючи форму подібним чином.

Всім іншим зараз потрібно максимальну кількість часу, коштів та сил присвячувати зміцненню обороноздатності України та відновленню її економіки. Це є ключовим, що має нині значення. А професійний футбол, як і багато з того, що вже було пошкоджено або втрачено державою та її громадянами, суспільство обов'язково й дуже швидко відновить. Після перемоги. Адже головне зараз для кожного українця – це життя та свобода, а час подумати про інтереси та забави ще обов'язково настане. Ось тоді й робитимемо це з максимальною серйозністю та фокусуванням. На своїй землі, у своїй країні та за своїми правилами!

Оцініть матеріал
(43)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 22
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
axylinam
Чемпионат нужно проводить или в Украине, или вообще не проводить, а каждую лишнюю копейку пускать на усиление армии и помощь гражданским ,которые во многих городах пытаются выжить в нечеловеческих условиях
Ser Vol
Никакого чемпионата, пока война не закончиться. Или если проводить его заграницей, то тогда должна быть открыта граница для всех, а не для тех кто ровнее. Чем футболер типа Мудрика или Цыганкова лучше условного плиточника дяди Толика, который тоже хотел бы свалить заграницу и там работать?
Умник
Клубный футбол вряд ли пока вернется
Владимир Иванович
К сожалению, многие в Украине до сих пор не поняли, что в стране идет Война, в которой решается вопрос - быть Украине или она исчезнет с карты мира. С футболистами ясно, они разбегутся по Европе, а оставшимся триста лет футбол не  нужен будет. Правильно тут пишут - хотят руководители УАФ проводить чемпилнат - вперед, за свои кровные, наворованные, и организовывайте побегушки. А сейчас все средства, до последней копейки надо вкладывать в ВСУ для полной победы над расейским фашизмом.Победим, вот тогда и будем думать о футболе, и не только...
Октавий Фландрийский
Статья на все 100% правильная и актуальная. Читаю некоторые коменты и волосы дыбом встают. Люди, в стране ВОЙНА с десятками тысяч погибших только мирного населения!!!!роды...  А павелке и его шестеркам снится чемпионат Украины , деньги поразили мозги функционерам УАФ, ведь хорошо сидеть в Монако,Женеве, Вадуце или Париже и размышлять о путях развития отечественного футбола.Надо предложить павелке и костюченко проводить и организовывать соревнования за свои, точнее - на наворованные деньги. Пусть оплачивают со своего кармана это удовольствие бегать 90 минут на свежем воздухе под турецким солнышком. Эти упыри не понимают, что война не закончится скоро, может это будет длиться не один год, то, что ракет не прилетают в Киев на Лабораторный переулок к Дому футбола, еще не о чем не говорит. Сейчас весь мир дает нам деньги на то, чтобы мы улучшали военную инфраструктуру для победы над расейскими фашистами, а нам некоторые предлагают вкладывать эти деньги в удовольствие для десятка футбольных команд.... Бред собачий....
Ретро Футбол
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
⬆️
В Украине играть однозначно невозможно!!!
Потому что ублюдки могут  СПЕЦИАЛЬНО обстрелять любой стадион крылатыми ракетами.
А играть национальный чемпионат за бугром это нонсенс!
Остаются варианты турне с товарищескими матчами по Европе. Ну кто  сможет себе такое позволить.
Всё равно после нашей победы ВСЕ чемпионаты лиг придётся пересматривать.
Да и важней будет восстановление промышленности и жилья, чем даже очень любимая игра.
Владислав Антонов
Я думаю, що до кінця літа ситуація в країні суттєво покращиться. І можна буде грати матчі в Львові, Тернополі, Івано-Франківську, Ужгороді, Рівному, Луцьку та інших містах заходу України. У рашистів до того часу закінчаться високоточні ракети великої дальності, тому футбол буде більш-менш безпечним.
І нехай грає лише Вища ліга без можливості вильоту. Перші, другі ліги - на паузу до кращих часів. Який регламент - то вже придумають.
Alex51
якщо ці мажори вважають себе укр громадянами, вони мають грати в Україні!          Яка туреччина польща? У нас повно  пристойних стадіонів, чому ми маємо інвестувати у чужу спортивну інфрастурктуру? А щодо можливих прильотів - віримо в Бога і ЗСУ                     
Tasha19
Доя кого буде гратися чемпіонат України за кордоном? Чи у всіх клубів є на це фінанси? Відновлювати чемпіонпт лише коли стане безпечно в Україні і грати лише на території України. До того футбол, не найпершої необхіднлсті річ, щоб зараз на чиїсь хотєлкі викидати величезні гроші, які можна дійсно направити на речі першої необхідності  
kadaad
Если не проводить ЧУ где угодно, пусть  в Польше или Турции, то это похоронит и наш футбол на десятилетия! Мало того, что рашисты уничтожили половину Украины, на восстановление которой уйдут годы, а то и десятилетия, так похороним и футбол!? Нужно сохранять все, что возможно! Автор статьи не прав.
Макс Максов
Футбол приволікає до себе увагу, як світових ЗМІ, так і вболівальників з усього світу! Через УПЛ можна буде підіймати актуальні теми і здійснювати збір коштів, на різноманітні потреби... Трансляції зробити доступними для всіх, на ютубі наприклад. Краще було б провести чемпіонат в Польщі, тому що там ще й вболівальники будуть ходити... А це додатковий дохід!
Vladimir Liashenko
Чемпіонат однозначно треба проводити! Скільки там мінімум команд, щоб першість вважалася дійсною - 8? Ну так 5 наших представників у єврокубках + Металіст + ще одна команда, яка зголоситься і гарантує, що потягне фінансово. Хай ця 8-ка проводить УПЛ у Польщі у Люблінському і Підкарпатському воєводствах (поближче до кордону з Україною), а єврокубкові матчі вже по усіх польських стадіонах, що відповідатимуть нормам УЄФА. Глядачі там будуть (заробітчан та переселенців багато), телетрансляції тільки єврокубків та ключових матчів УПЛ (всі інші в запису на Ютубі). Першість у 4 кола, 14 матчів восени (серпень-грудень), а навесні там видно буде.
Якось так...