Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Інші новини
| Оновлено 18 травня 2022, 05:48
19103
13

Чужа серед своїх. Бех проміняла Україну на першість Мухосранського краю

Денис Шаховець – про «етнічну українку», яка де-факто поставила хрест на своїй кар'єрі

| Оновлено 18 травня 2022, 05:48
19103
13
Чужа серед своїх. Бех проміняла Україну на першість Мухосранського краю
Getty Images/Global Images Ukraine. Катерина Бех

Влітку 2018 року, на п'ятий рік гібридної російсько-української війни, у вітчизняному біатлоні ледь не спалахнув скандал через перехід трьох російських спортсменок до збірної України. Тоді президент ФБУ Володимир Бринзак заспокоїв уболівальників та журналістів тим, що Катерина Бех, Анастасія Рассказова та Оксана Москаленко – етнічні українки, мають родичів у нашій країні та пов'язують своє майбутнє виключно з Україною.

Враховуючи, що прізвища двох із них дійсно поширені в нашій країні, версія дійсно досить правдоподібна. З іншого боку, чи не кожен українець має далеких родичів у росії, як і навпаки, проте далеко не всі підтримують з ними зв'язок.

За словами Бринзака, до збірної він нікого не переманював. Нібито Володимир Михайлович випадково побачив трьох дівчаток, які сиділи на узбіччі дороги та плакали, а він проявив шляхетність і вирішив їм допомогти:

«Ситуація була така: їдеш дорогою, дивишся – троє дівчат сидять на валізах і плачуть – грошей немає, куди їхати і що робити, не знають. Довелося пригальмувати, «підібрати» та допомогти дітям займатися улюбленою справою».

Щоправда, сама Бех пізніше розповіла дещо іншу версію:

«Ще під час тренувань за росію мені, особистому тренеру та двом іншим дівчатам захотілося щось змінити у своїй спортивній кар'єрі. І коли ми були на одному зі зборів у Білорусі, там також була збірна України. Володимир Бринзак запитав нас, чи ми не хотіли б виступати за Україну. Ми порадилися, вирішили, а чому б ні.

Чи довго вагалися? Скажу за себе: ухвалила рішення швидко. У мене в Україні дуже багато родичів за татовою лінією, тому я була рада виїхати і виступати в Україні. У збірній мене прийняли добре, також є кілька інших людей, які теж приїжджі. Атмосфера у команді хороша».

Getty Images/Global Images Ukraine

Як би там не було, у перший сезон здалося, що трансфер вийшов дуже вдалим. Анастасія Рассказова, яка вважалася найперспективнішою з трійки, тривалий час не могла виступати через карантин, а ось у Катерину Бех спілка біатлоністів росії, схоже, особливо не вірила, тому їй дозволили виступати за Україну одразу. Оксана Москаленко також не відбувала карантин, оскільки не представляла росію на міжнародній арені.

На дебютному для себе юніорському чемпіонаті світу в 2019 році Бех вдалося виграти одразу дві золоті медалі – спочатку їй не було рівних у спринті, а потім ніхто не зміг випередити Катерину в гонці переслідування. Цей успіх дозволив їй отримати особисту квоту на завершальний етап Кубка світу та дебютувати на елітному рівні у 20-річному віці.

Через рік Катерина, ставши чи не головною зіркою біатлону в категорії U-21, отримала запрошення виступити в престижній Різдвяній гонці для юніорів, а також виграла золото молодіжного чемпіонату Європи. Багато експертів пророкували їй велике майбутнє, але спортсменка чомусь забуксувала.

Getty Images/Global Images Ukraine

У той час, коли шведка Ельвіра Еберг, яка програвала Бех на тріумфальному для Катерини ЧС-2019, почала штампувати медалі в гонках екстра-класу, екс-росіянка показувала дуже посередні результати на «друголіговому» Кубку IBU, а на Кубку світу не забігала вище 52 місця.

Втім, в Україні в Бех продовжували вірити, багато вболівальників полюбили її не менше, ніж «своїх». Спортсменка, як здавалося, відповідала взаємністю: одного разу вона прийшла до студії телеканалу «UA: Перший» і прокоментувала одну з гонок разом із Сергієм Ружицьким, сказавши вступну промову нехай і «ламаною», але українською мовою.

Як і для багатьох українців, 24 лютого для Бех – день, який розділив життя на «до» та «після». Катерина отримувала хорошу зарплатню від Міністерства спорту, а також, за словами спортсменів збірної, «жирні» різні доплати від федерації, про які українці від народження можуть лише мріяти. Але головне, що дворазова чемпіонка світу серед юніорок мала досить хороші перспективи в улюбленій справі.

Але вона припустилася фатальної помилки. На другий день після початку повномасштабного вторгнення рф, Бринзак допоміг Бех, Москаленко, Дарії Сідоровій та Ользі Абрамовій виїхати до росії, де вони залишаються донині. Але якщо Абрамова розповідала у соціальних мережах правду про війну, то решта вирішила відмовчатися.

У росії Катерина не дуже турбувалася про інших українських біатлоністів, що не просто залишилися на Батьківщині, а взяли до рук автомати, щоб захищати свою країну від окупантів, які багато років вдавали з себе «братський народ». У березні вона закінчила кулінарні курси у Москві, чим похвалилася в соціальних мережах. Реакції від колишніх подруг по команді довго чекати не довелося.

«Звертання до вас, дівчата. Якщо ви думаєте зараз відсидітися тихо у своїх норах, не виставляючи хоч якісь пости на підтримку України, а потім приїхати до нас і давати якісь пояснення, мовляв, ми не могли і боялися, то сидіть краще вдома. Бринзак вас, зрозуміло, прийме назад, але ось більшість біатлонної сім'ї проти вашої присутності.

Тих, хто підтримував упродовж війни, це не стосується. Ми все бачимо. Деякі торти печуть та проходять курси кулінарії, а хтось у казармах службу несе», - написала Христина Дмитренко, перша в історії України чемпіонка Юнацьких Зимових Олімпійських ігор.

Після цього Бех зробила певні висновки. Зовсім ні, вона й не думала висловити свою позицію щодо війни чи повернутися в Україну. Катерина просто приховала свої пости в Instagram від українців, аби надалі уникати критики. Швидше за все, спортсменка планувала пересидіти, пожити звичайним спокійним життям, після чого продовжити міжнародну кар'єру, користуючись «плюшками» українського паспорту.

Getty Images/Global Images Ukraine

Проте всидіти на двох стільцях не вдалося. У квітні всіх біатлоністок, які виїхали до росії, звільнили з української збірної. Офіційна причина – невиконання критеріїв для потрапляння до національної команди. При цьому Анастасія Рассказова продовжить виступати за Україну, оскільки не стала залишати нашу країну в такий непростий період, хоча саме в її українському корінні було найбільше сумнівів.

Судячи з повідомлень у російських ЗМІ, Бех має намір повернути російське громадянство і продовжити спортивну кар'єру. Як відомо, російський біатлон був посланий слідом за крейсером «Москва», тому на міжнародних змаганнях ми її навряд чи колись побачимо. До переходу в збірну України Катерина виступала на всеросійських змаганнях за команду Хабаровська. Якщо там її не сприйматимуть як зрадницю, то найближчі 10 років вона зможе бігати на першості Мухосранського краю.

Інакше Бех до кінця своїх днів доведеться заробляти на життя випічкою «низькопробних» тортів.

Денис Шаховець
Оцініть матеріал
(135)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Хлопець Соболенко помер у Маямі. Інформація офіційно підтверджена
Теніс | 19 березня 2024, 08:16 4
Хлопець Соболенко помер у Маямі. Інформація офіційно підтверджена

Костянтин Кольцов помер у віці 42 років, причини смерті поки що невідомі

ВІДЕО. Рахім Стерлінг пробив найкращий штрафний в історії футболу
Футбол | 18 березня 2024, 13:45 2
ВІДЕО. Рахім Стерлінг пробив найкращий штрафний в історії футболу

Жахливий удар по горобцях став об'єктом тролінгу в соцмережах

Коментарі 13
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
ALKOSruLKA
Бех - звичайна спортвна повія, якій нічого не світило в раБсії... інша річ - "топ"-функціонер Бринзак, який це зауральське лайн0 сюди тягнув!...
Maxcrimea10
Зачем это лайно вообще обсуждать
der_MaiStier
Ватний Бринзак мав повну свободу, тому за держкошт завіз сюди купу кацапів рівня набагато нижче середнього, дав їм наші паспорти... І ні в кого з центральної влади не було жодних питань... Ватні сестри Семеренко - ганьба нашого біатлону (до речі, де вони зараз, чи не на улусі часом). За результатами діяльності Бринзака має бути проведений повний аудит і дана відповідна оцінка
KIPR ALECS
не оправдываю...но это из серии как мораес украинец...так и бех. Лимита была всегда и везде. 
⬆️
У нас есть более яркий пример львовской шахматистки-чемпионки Лагно.
shoko
Багато в чому згоден з автором статті,крім одного..Дуже громка заява "
".. Дуже велика віра у вас у міжнародні федерації..Ми вже чекали і "НАТО стане з нами пліч о пліч" і "закрите небо"..хоч зброю стали давати на другий місяць війни і  то добре... Подивитеся з якою швидкістю почнуть приймати назад російські федерації і команди на міжнародні змагання..Набато швидше чим процесс виключення був..Щей виключення якісь придумають для тих хто змінив збірну під час війни. Бех зробить якусь заяву що поїхала від війни та дуже боялася утисків з а те що вона етнічна оркостановка і все у неї буде ок. Нажаль у керівників  мирових та европейських асоціацій лише доллари і евро у глазах, хай даже скривавлені.
dnepryanin
это одна из тех кто между хлебом и свободой выбрала хлеб,но мы то все знаем правильный выбор)
Ingvar Savi
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил