Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

НБА
| Оновлено 05 травня 2022, 21:06
4470
0

Як Михайлюк та Лень сезон в НБА провели

Оглядач Sport.ua підбиває підсумки чергового кар’єрного року для наших заокеанських баскетболістів

| Оновлено 05 травня 2022, 21:06
4470
0
Як Михайлюк та Лень сезон в НБА провели
Getty Images/Global Images Ukraine. Святослав Михайлюк

Плей-оф НБА у самому розпалі. Вісім найкращих команд Ліги в запеклих постсезонних серіях виборюють чемпіонські перстні. Однак це все відбувається вже без участі наших представників у найсильнішій лізі світу. Святослав Михайлюк та Олексій Лень разом зі своїми командами припинили виступи в турнірі задовго до вирішальних стадій.

Сезон 2021/2022 став дуже непростим для обох українців. І Лень, і Михайлюк почали його в нових для себе командах, що обіцяло для них нові горизонти, але за фактом поточний розіграш, що вже завершився для них, приніс більше випробувань і складнощів, ніж приводів для радості.

Sport.ua коротко підбиває підсумки нинішнього сезону для наших земляків.

Святослав Михайлюк

 

Вихованець черкаського баскетболу дуже довго не міг знайти собі команду в минуле міжсезоння і вже на його прапорці Свята підписали «Торонто Репторс». Контракт українцю видали на два роки із опцією гравця на другий сезон. Це дозволяло припустити, що на Михайлюка в Канаді розраховують і в нього є всі шанси нарешті закріпитися в одній із команд Ліги.

І спочатку все було справді непогано. У жовтні-листопаді минулого року Святослав грав багато та досить продуктивно. У цей період він провів ігри з більш ніж тридцятьма зіграними хвилинами (рекорд – тридцять вісім хвилин 28 листопада проти Бостона), а найрезультативнішою для нього стала гра проти «Індіани», яка була зіграна 30 жовтня, українець набрав у ній 16 очок . Після неї були два матчі поспіль із 15 набраними очками. Окремо радував у цей період відсоток реалізації триочкових, адже Свят котується в НБА саме як профільний шутер. У жовтні він становив 42,1%, що є вельми гідним показником.

Втім, далі почалися проблеми. Відсоток реалізації падав (найгірша точка в розрізі за місяцями – вкрай низькі для шутера 28,6% у грудні, щоправда, були ще 0% із 5 виконаних кидків у січні), а разом з ним йшли вниз ігрові хвилини українця. Проте найголовніше випробування для Свята розпочалося після Нового року.

Getty Images/Global Images Ukraine

У цей час «Торонто» борсався в районі 8-10 місця в турнірній таблиці і мав досить невиразні перспективи на подальшу частину сезону. І тоді головний тренер єдиної канадської команди в НБА Нік Нерс прийняв несподіване рішення. Він до мінімуму скоротив ротацію своєї команди та левову частку хвилин розподілив між своїми найкращими 7-8 гравцями. Одним із тих, хто постраждав від цього рішення, став Михайлюк, який так і не переконав тренера в тому, що він входить до основної обійми його команди. Звернемося до цифр. Загалом у регулярному чемпіонаті Святослав зіграв 689 хвилин, з них у 2022 році він провів на паркеті лише 122 з них.

Попри на всю його суперечливість, рішення Ніка Нерса спрацювало. Команда зробила різкий ривок у турнірній таблиці та завершила регулярний чемпіонат на п'ятому місці з прямим квитком до постсезону. З цим моментом, мабуть, і пов'язана основна хороша новина для Святослава в нинішньому сезоні. Він дебютував у плей-оф НБА. Щоправда, дебютував швидше номінально. Михайлюк провів чотири хвилини у трьох поєдинках першого раунду плей-оф проти Філадельфії (все в так званий «сміттєвий час», коли результат матчу вже вирішено) і набрав у них одне очко. Його клуб програв серію – 2:4 та завершив сезон, а Свят став шостим українцем в історії, який вийшов на майданчик у постсезоні НБА.

Загалом, статистика в регулярному сезоні у Святослава наступна. Українець взяв участь у 56 матчах своєї команди, у яких в середньому проводив по 12,8 хвилин. За цей час він набирав по 4,6 очка, виконував 1,6 підбирання та віддавав 0,8 результативних передач. Окремо варто зупинитися на відсотку реалізації триочкових, оскільки ця статистична графа для Михайлюка є однією з основних у його баскетбольному резюме. В середньому за регулярний чемпіонат українець реалізовував дальні з показником 30,6% (0,7 точних кидків із 2,4 спроб в середньому за гру). На превеликий жаль, варто визнати, що це далеко не найкращі цифри для профільного шутера. І це найгірші показники нашого земляка за його чотирирічну кар'єру в НБА.

Олексій Лень

 

На відміну від Святослава, п'ятий номер драфту НБА 2013 року отримав свій контракт перед стартом сезону 2021/2022 набагато раніше. Після непоганої гри у попередньому чемпіонаті за «Вашингтон Візардс» та вихід з ним до плей-оф (перший у кар'єрі Олексія), український бігмен отримав дворічний контракт від «Сакраменто Кінгз» і вдруге за свою кар'єру переїхав до столиці Каліфорнії, підписавши з клубом дворічний контракт.

У Сакраменто на момент старту сезону не було топових бігменів і надії на серйозний ігровий час для українця (а разом із ним пристойну персональну статистику та роль у команді) були цілком обґрунтованими. Однак насправді все виявилося набагато складніше.

«Королі» розпочали сезон під керівництвом Люка Волтона, якого вже в листопаді минулого року змінив Елвін Джентрі. Змінювалися тренери, але водночас не змінювалася роль українського бігмена у франчайзі. Обидва наставники використовували Олексія як гравця ротації, причому явно не найближчої. При цьому не можна сказати, що Леню не надавали шансів. Під час регулярного чемпіонату був не один матч, коли українець проводив на паркеті понад двадцять хвилин, а 26 листопада минулого року Лень і зовсім провів на майданчику цілих 37 хвилин, що з великим відривом стало для нього найкращим показником у сезоні.

Однак у цих іграх українець так і не зміг переконати своїх наставників, що він заслуговує на більш важливе місце в ротації команди. У нинішній НБА з її широким спектром необхідних вимог та навичок для центрових (куди вже включаються і більш-менш налагоджений триочковий кидок та навички гри в пас) Олексій залишається гравцем із непоганим, але досить обмеженим функціоналом. До того ж у грудні українець підхопив коронавірус. Двадцять чотири позитивні тести поспіль і три тижні без тренувального процесу сильно вдарили по ігрових перспективах нашого бігмена.

Попри на всі складнощі, після свого одужання Олексій видав свій найкращий ігровий відрізок у сезоні. Для нашого співвітчизника він припав на початок цього року. У період з другого по шістнадцяте січня Лень провів дев'ять матчів поспіль і записав до свого активу єдині в нинішньому чемпіонаті дабл-дабли, встановивши в цих іграх сезонні рекорди за результативністю та виконаними підбираннями (сьомого січня проти «Денвер Наггетс» – 18 очок + 10 підбирань і дев'ятого січня проти Портленда – 16 очок + 10 підбирань). Повторив Олексій свій рекорд сезону за зібраними відскоками і в наступній зустрічі проти «Клівленд Кавальєрс» (10 підбирань), проте катастрофічний відсоток реалізації кидків у цьому матчі (2 із 13, 15,4%) навряд чи дозволяє занести його до повноцінного активу.

Getty Images/Global Images Ukraine

По завершенню цього календарного періоду українець знову почав потихеньку випадати з ротації. А далі «Сакраменто Кінгз» зробили дуже серйозний хід на трансферному ринку та підписали Домантаса Сабоніса. Це не допомогло пробитися «королям» до плей-оф, але одразу стало зрозуміло, на кого робитиметься ставка у фронткорті команди. Після переїзду литовського бігмена до Каліфорнії в лютому поточного року ігрові хвилини та інші статистичні показники у Олексія скоротилися дуже різко. З того моменту як прибалт дев'ятого лютого вперше одягнув майку «Кінгз», український бігмен взяв участь лише в шести зустрічах і загалом провів у них 65 хвилин, причому левова частка цих показників (4 матчі та 48 хвилин відповідно) випала на Леня вже після того, як литовець травмував коліно в складі свого нового клубу.

Все перераховане вище в сумі вилилося в досить посередній сезон для Олексія. Статистично він із усіх восьми сезонів у НБА є другим з кінця (гірше було лише в сезоні новачка 2013/2014). Загалом Лень провів 39 ігор (10 із них у старті), а його усереднений ігровий час становив 15,8 хвилин. За загальною кількістю проведених матчів це найнижчий показник нашого бігмена в його заокеанській кар'єрі. Українець набирав рівно шість очок за гру (найгірший показник після дебюту в НБА, тоді було два очки) і виконував 4,1 підбирання в середньому за гру. Стільки ж було і минулого сезону, тільки тоді Олексій провів 64 гри.

***

Цьогорічний сезон в НБА складно занести до активу і Святославу, і Олексію. Від обох чекали більшого і обидва могли показати більше, але з різних причин не склалося. Проте не варто забувати, що сам факт гри в найсильнішій лізі світу вже сам по собі заслуговує на повагу. Та й на вихід з НБА є значно більш явні особи, ніж українські баскетболісти. Також вселяє оптимізм наявність гарантованого контракту на наступний сезон у Леня та опції гравця в контракті у Михайлюка. Так що з дуже великою часткою ймовірності ми й надалі матимемо можливість спостерігати за нашими представниками в заокеанському баскетболі, хоча в міжсезоння можливо багато чого. Розраховуємо, що нинішній чемпіонат був свого роду проміжним, і незабаром Олексій та Святослав радуватимуть своєю якісною грою всіх українських шанувальників баскетболу набагато частіше, ніж кілька разів за сезон.

Оцініть матеріал
(23)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Став відомий суперник Прометея у фіналі Латвійсько-естонської ліги
Баскетбол | 16 квітня 2024, 22:14 0
Став відомий суперник Прометея у фіналі Латвійсько-естонської ліги

Український клуб зіграє проти переможця регулярного сезону «Калев-Крамо»

Не Баварія. Зідан виявив бажання очолити інший легендарний клуб
Футбол | 20 квітня 2024, 00:24 3
Не Баварія. Зідан виявив бажання очолити інший легендарний клуб

Іменитий француз може очолити «Манчестер Юнайтед»

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.