Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 02 травня 2022, 13:30
20954
29

Три варіанти проведення чемпіонату України

Оглядач Sport.ua розмірковує, яким може бути наступний сезон УПЛ

| Оновлено 02 травня 2022, 13:30
20954
29
Три варіанти проведення чемпіонату України
ФК Динамо Київ

Через рашистську агресію футбольний чемпіонат України (сезону 2021/2022) завершити не вдалося. Спочатку були сподівання, що військові дії на території нашої країни або локалізуються, або взагалі закінчяться, і тоді можна було б завершити сезон, що діє, за спортивним принципом. На який і сподівалося керівництво УПЛ та УАФ.

За чутками, планувалося завершувати чемпіонат у травні-червні, граючи у дуже щільному графіку – через три дні на четвертий. Однак росія досі веде війну на нашій землі, і поки що кінця-краю цій війні не видно. Зважаючи на це і було ухвалено рішення закінчити нинішній сезон, зафіксувавши становище команд у турнірній таблиці станом на останній зіграний тур. Тобто 18-й.

Таке рішення було ухвалено 26 квітня на Загальних зборах УПЛ. Причому за таку формулу одноголосно проголосували усі клуби. Хоча подейкували, що «Динамо» до останнього чинило опір, пропонуючи зафіксувати як фінішну турнірну таблицю після першого кола (тобто 15-го).

Форсування подій керівництвом Ліги пов'язане насамперед із необхідністю вчасно надати в УЄФА інформацію про єврокубкові квоти від нашої країни. Таких повпредів зараз п'ятеро – «Шахтар», «Динамо», «Дніпро-1», «Зоря» і «Ворскла». Перші двоє мають зіграти у Лізі чемпіонів (донеччани – у плей-оф кваліфікації, кияни – з другого раунду відбору), дніпряни – у кваліфікації Ліги Європи, луганчани та полтавці – у кваліфікації Ліги конференцій.

УАФ

Проте не виключено, що і кількісне, і якісне представництво може змінитися, якщо Україні відійде єврокубкова квота росії. Було б дуже доречно. І дуже слушно. Але про це ми поговоримо згодом. Зараз, як на мене, більш актуальною, та й цікавою теж, бачиться тема проведення наступного чемпіонату країни.

Варіантів його розіграшу вже зараз є кілька. Втім, як і формул. Давайте їх зараз розглянемо.

Почнемо з песимістичного.

На жаль, не можна виключати варіант, за якого сезон 2022/2023 не стартує. Якщо рашисти й надалі продовжуватимуть знищувати наших людей та нашу інфраструктуру, цілком можливо, що новий футбольний чемпіонат просто не розпочнеться. У такий поворот сюжету геть-чисто не хочеться вірити. Але, повторю, повністю його ігнорувати, виключати, не можна. Звичайно ж, такий розвиток ситуації – найгірший із можливих. Але – на війні, як на війні.

Другий варіант – гіпотетичний.

Якщо кацапи й надалі продовжуватимуть віджимати нашу територію, і далі бомбитимуть наші міста та села, є ідея провести чемпіонат України за межами країни. Зокрема у наших сусідів – Польщі, Словаччини, Румунії. Про існування такого сценарію побічно підтвердив один із функціонерів «Шахтаря» Ніколіні. Однак він же й засумнівався у його реалізації. І справді: мало хто з наших команд, за винятком двох-трьох, дозволить собі повноцінно функціонувати за межами України.

Якщо ж йдеться про участь лише деяких команд, скажімо, «Шахтаря» та «Динамо» у закордонному чемпіонаті в якості «підтримки спортивної форми», то така ініціатива, безумовно, має право на життя. Зрештою, краще так, ніж ніяк. Але, чесно кажучи, особисто я саме у такий сюжет не вірю.

Важко мені уявити і таку картину: коли в умовному Кракові грають матч чемпіонату України умовні «Олександрія» із «Колосом». Скоріше ні, ніж так. Для кого такі матчі? Та й навіщо? «Це буде неповага до українських уболівальників, особливо до тих, хто зі зброєю в руках захищає нашу країну», - приблизно так відреагував на подібну ініціативу керівник УПЛ Євген Дикий. І не посперечаєшся.

Третій варіант – більш реалістичний.

Це коли військові дії локалізуються, і сторони, що воюють, підпишуть хоча б якісь домовленості. Я повністю усвідомлюю, що договір з росією не вартий навіть паперу, на якому він підписаний (цитую Бісмарка), але тим не менш… Якщо кацапи пообіцяють, що обстрілів хоча б півночі, центру та заходу України не буде, то чемпіонат країни можна буде організувати на шести-семи відповідних стадіонах (Львів, Ужгород, Луцьк, Рівне, Київ, Житомир, Тернопіль). Зрозуміло, що команди будуть апріорі в нерівних умовах. Як і їхні вболівальники. Але, з одного боку, про справедливість як таку зараз взагалі не доводиться говорити. А з іншого – краще так, ніж за кордоном.

Ну й останній варіант – оптимістичний.

У зв'язку з цим, гадаю, все зрозуміло: ЗСУ розбивають армію мордора, орки повертаються назад до свого кацапстану, і УПЛ проводить повноцінний чемпіонат. Такий варіант – найправильніший, найсправедливіший.

І найбажаніший. Але станом на початок травня звучить він, все ж таки, у кращому випадку - надмірно оптимістично. Проте сподіватимемося саме на такий фінал. Тим більше, що наші надії не безпідставні.

ФК Динамо Київ

Не менш органічним є питання формули проведення наступного чемпіонату.

Нещодавні Загальні збори УПЛ зафіксували як фінальну турнірну таблицю станом на 24 лютого. З єврокубковими квотами ми більш-менш розібралися. А от як бути з ротацією між елітним та першим дивізіонами – поки що питання відкрите. Клуби вирішили, що наразі ніхто не залишає УПЛ.

Вважаю таке рішення єдино правильним. Тим більше, якщо врахувати, хто саме станом на початок війни перебував на останньому місці в таблиці («Маріуполь» – якщо хтось забув). Отже, всі нинішні шістнадцять учасників чемпіонату 2021/2022 мають стартувати й у сезоні 2022/2023. За оперативною інформацією, до них майже напевно приєднаються, як мінімум, два лідери першої ліги – «Металіст» та «Кривбас». Тобто виходить у підсумку 18 команд. Є пропозиція поділити їх за територіальною ознакою на дві групи – під «керівництвом» двох наших грандів – «Шахтаря» та «Динамо». У такому варіанті проводиться коловий турнір у групах, а потім чемпіонський плей-оф.

Повторюся: це лише один із варіантів чисельного представництва нового чемпіонату. І одна з його можливих формул. На мою думку, саме така модель сезону малоймовірна. З тієї простої причини, що навіть станом на зараз дуже складно визначити, хто з наших елітних колективів зможе делегувати свою команду в чемпіонат, а хто - ні. У нас справжня війна, яка б'є навіть по таких, здавалося б, невразливих клубах, як «Шахтар». Що вже тоді говорити про решту...

Тим не менш, все ж таки віритимемо, що новий футбольний сезон України – 2022/2023 – обов'язково стартує. І обов'язково – на нашій землі. А яким він буде з погляду кількісного складу – це друге питання. Упевнений, ми всі разом зуміємо гідно відповісти на нього.

Валерій Василенко
Оцініть матеріал
(97)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 29
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Mac_Gyver
Війна йде. Люди гинуть. Про який чемпіонат тут взагалі говорять?
Владислав Рейский
Говорить предметно можно будет когда закончится война, а сейчас какой может быть футбол в Украине если ракета а любой момент прилететь может или ещё что
Dmytro Oliveyra
Шо за маячню я тільки но прочитав? Навіть якщо вірити у найоптимістичніший варіант, що ЗСУ встигнуть розбити русню до старту сезону, або хочаб до кінця літа, (те що вони їх розіб'ють я не маю сумнівів) то не буде ніяких 18 команд в УПЛ. Якщо 10 буде, то це успіх, і це вже з Металістом та Кривбасом. На рахунок "пообіцяють не стріляти по заходу країни" це взагалі доросла людина написала? Залиште свої ілюзії. Тут і Бісмарка цитувати не треба. Русня порушила всі можливі міжнародні договори. Навіть якщо підпишуть якийсь договір (спойлер, з путіним ніхто нічого не підпише), то навряд хтось буде ризикувати та проводити матчі, коли кожної хвилини може прилетіти ракета. А про нерівні умови для команд та !!!вболівальників, це що взагалі за теза? Які в сраку умови особливо для вболівальників? Хто дозволить взагалі масові заходи до повної нашої перемоги? Найреальніший варіант це участь наших команд в умовному чемпіонаті Польщі. І то не всіх, а наприклад ДК та ШД. Без притензій на єврокубки. За таким же принципом інші клуби, які мають змогу, можуть грати в чемпіонатах, наприклад, Чехії. Повноцінного сезону 22/23 для нашої країни не буде, змиріться з цим. Деяких команд вже фактично не існує. Інші не мають стільки грошей щоб грати закордоном. Аграрії не можуть у повній мірі посівну провести та ще невідомо чи зможуть нормально провести жнива + попередній врожай ще не весь проданий, багато в портах позастрягало. Тому можна сміливо мінусовати аграрні клуби з УПЛ.
Умник
Автор скажт пожалуйста ты пойдёшь на футбол, когда небо открыто?
Когда без сирены залетает?
Я сына в школу боюсь отправлять. (Если восстановят занятия).
За футбол можно забыть надолго.
fanat822
что за бред.
Автор, купи себе карту и посмотри, что Украина - это не только "Львов, Ужгород, Луцк, Ровно, Киев, Житомир, Тернополь". Может все туда переедем, а военные пусть себе воюют, пока мы мячик пинаем?
Похоже у многих в головах, как и у автора, война закончилась, Киев же отбили, можно спокойно жить
Andrey111
Потрібна ПЕРЕМОГА, а вже тоді футбол
gajvir
Проведення Чемпіонату неможливе, збірна повинна грати , повинні десь грати учасники єврокубків, потрібно приймати болісні рішення - або тимчасовий розпуск всіх клубів для працевлаштування як мінімум збірників, або участь на сезон клубів які це зможуть собі дозволити в чемпіонатах Польші, Чехії, Румунії певно що за їх згоди та сприяння.
Владимир Копяк
Тут некоторые вспоминают про матч "смерти" в оккупированном Киеве. Это из области советской пропаганды, типа подвига Гастелло, 29 панфиловцев, Егорова и Кантария. Благодаря Г.Суркису этот миф продолжант жить в народе, ничего общего не имеющий с реальными событиями. Есть документы Смерша, НКВД после войны и документы немцев, которые расследовали это дело. Можно долго рассказывать что было на самом деле, но многие не поверят в шокирующую правду, а кто в предмете, тому это уже не интересно. Но вернемся к нашим баранам, точнее - к футболу. Идет война, в которой решается - быть или не быть Украине, и я далек от мысли, что карлик-педофил захочет мира, это априори не возможно. Значит будет война до победного конца - или мы их, или они нас... А разные там павелки гундосят о чемпионате страны в это время.... Я понимаю, с Монако или Женевы ( где-то там проводит свое время павелка) война воспринимается как-то по другому, чем в Мариуполе или Харькове, но хоть каплю мозгов надо иметь этим мошенникам от футбола....
Віталій Ткачук
Не читав про що там оглядач розмірковує, але поки вище політичне керівництво орків не кане в Лету, навіть в Франківську, Хмелі, Львові ніхто не зможе себе почувати в безпеці. Багато клубів вже зникло де факто, а вони ще про якісь варіанти. Коли переможемо, навіть ФК Севастополь буде грати в УПЛ.
veter
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Gargantua
до речі, "цитата Бісмарка" фейсбучний фейк. Не було у нього ніколи такої фрази.
-PhoeniX-
Хочется, конечно, верить, что к концу лета уже выгоним орков наху..й. И можно будет провести турнир с сокращениями, но в два круга. Но... всё же более реальным видится проведение чемпах 22/23 весной. Возможно по системе чемпионата мира: несколько групп и плей-офф (или по системе ЧМ 1982).
Кстати, не стоит забывать, что осенью надеюсь Катар-2022. Да и лига наций, где будут заняты ведущие игроки...
Макс Максов
Звичайно, хотілось би оптимістичний варіант! Але більше віриться в реалістичний...
nick07
Найоптимальнішим є варіант з проведенням матчів на Західній Україні.
Ну і ще буде видно скільки команд вдасться зберегти. 
і не варто вигадувати поділ по групах з лідерами, а грати повноцінний турнір 
-PhoeniX-
Тут про матч смерти вспоминали. Так он был не по обоюдному согласию. И это только единственный матч, выставочный. А здесь речь о турнире
А выставочные матчи нужны... Только с ограничением по зрителям, и не под сиренами. Хотя стрены, скорей всего, до победного слышать будем
Yury Mosaev
Навіть зараз в Івано-Франківську проводять любительські турніри. В Запоріжжі бачив як діти тренуються на полях кількох ДЮСШ. Може бути як під час ковіду в залежності від зони інтенсивності військових дій будуть визначатися місця, де можна проводити матчі. Можна застосувати систему виїзних ткрів чи баблів. В одному місті збираються 6 команд та грають за 3 дні по 2 матчі. В мене впевненість, що а тому чи іншому форматі чемпіонат відбудеться.Є приклад, що в країнах колишньої Югославії розігрували чемпіонати за кілька місяців.
Yury Mosaev
Я не розумію Вашої паніки чемпіонат можна почати наприклад у жовтні чи навіть березні наступного року та провести в одне коло. Восени чи навіть влітку 100% або буде переомога, або військові дії будуть в 2-3 областях і тому в 10-15 областях можна буде іноді проводити матчі. В 2014 році дозволили в деяких містах навіть єврокубки проводити.
sv_2000
Думаю, оптимистический вариант вполне реалистичен
aleks8-48
Что бы спасти чемпионат 22-23,если война не закончится к его началу,по моему мнению нужно отступить от спортивного принципа и включить в него команды,которые потянут финансово проведение его за границей не зависимо от того с какой она лиги. Хорошо было бы собрать 8-10 команд для того,чтоб сохранить квоту. В какой,или каких странах не проводился бы такой чемпионат,там всегда найдутся блельщики наших команд. Кроме того-это позволит сохранить легионеров у которых действующие контракты - т.е. сохранить конкурентно способные составы для игр в ЕК.
𝔖𝔥𝔞𝔪𝔴𝔢𝔧
Ну зеля злив південь - це теперь другий Крим...