Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

ITF
| Оновлено 19 квітня 2022, 20:41
4710
0

Євген ЗУКІН: «Два тай-брейки визначили долю матчу з американками»

Віце-президент ФТУ – про зустріч зі збірною США та подальші перспективи національної збірної

| Оновлено 19 квітня 2022, 20:41
4710
0
Євген ЗУКІН: «Два тай-брейки визначили долю матчу з американками»
Getty Images/Global Images Ukraine

Віце-президент Федерації тенісу України Євген Зукін поділився зі Sport.ua враженнями від фантастичного виступу жіночої збірної в матчі Кваліфікації Кубку Біллі Джин Кінг проти американок.
 
 Які емоції залишилися після такого напруженого матчу?
— Вперше за десять років я не був присутній на матчі фізично, але емоцій не залишилося, адже так вболівав. Дуже близький матч, дуже близька перемога. Зараз важко, але неймовірно, що наші дівчата здійснили такий спортивний подвиг у другий ігровий день. І в перший день Даяні не вистачило буквально одного м’яча в першому сеті, щоб виграти партію. І все було б інакше.
 
Два тай-брейки визначили долю всього п’ятиматчевого протистояння. Тай-брейк першого сету в п’ятницю під час матчу Ястремської і тай-брейк стартової партії в парній зустрічі. Якщо б вони склалися інакше, а за рахунку 5-5 в парному тай-брейку була дуже вигідна ситуація, яку не реалізували, результат міг бути іншим. А після програшу тай-брейку другий сет пари ми вже грали без настрою, без куражу.
 
 Чи вірилось після першого дня, що ми зможемо створити сенсацію?
— Вірилося. Насамперед в Даяну, тому що їй все одно з ким грати. Важливо, як вона грає. Тому, я жодним чином не був здивований, що вона обіграла Пегулу, яка стоїть у топ-20. На мій погляд, Джессіка грала набагато краще і за Ріск. Якщо б Даяна зіграла в перший день так, як вона зіграла в другий, то, звичайно, в Елісон не було б жодних шансів. 
 
Катя Завацька вперше на моїй пам’яті показала теніс такого рівня. Я з нею спілкувався, вона сама себе здивувала, тому я дуже сподіваюся, що це їй дуже допоможе в наступних індивідуальних змаганнях. Вона зрозуміє, що може на такому рівні і в такі важливі моменти. Саме це найголовніше. Тому не можна бути не задоволеним матчем загалом. Можна сказати, що ми були аутсайдерами, але зробили навіть більше, ніж могли.

Getty Images/Global Images Ukraine

 Далі у нас Плей-оф, чи, можливо, є якісь шанси на вайлд-кард до Фіналу?
— Не хочу нікого обнадіювати, щоб не було марних сподівань. Це питання треба грунтовно пропрацювати. Проблема ж в тому, що ми не знаємо, де буде Фінал. Чи це буде домашня команда, чи ні. Від цього буде залежати, чи будуть вайлд-карди.
 
 Що скажете стосовно потенційних суперників в раунді Плей-оф, які вийшли із зональних змагань?
— Хорватія завжди непогана команда, китаянки дуже сильні, Бразилія зараз непогана. Японія, напевно, найсильніша, якщо будуть в найкращому складі — з Осакою ще й на виїзді. Але якщо наші дівчата будуть так грати, якщо вони будуть готові всі, то не бачу причин, чому ми не будемо фаворитами в наступному матчі. 
 
 Чому на матч з американками не вдалося виставити максимально повний склад?
— Ми запрошували всіх, хто знаходиться в рейтингу топ-200. Було чотири гравці, які погодилися, більше ніхто не зголосився брати участь. Важко оцінити правдивість причин, через які вони відмовилися, у спортсменів завжди є якісь травми, які вони можуть пред'явити. Але ми очікували зовсім іншої реакції від гравців, особливо в такий період. Тому ще важливіше відзначити Даяну, Катаріну, Людмилу та Надію за те, що вони не просто погодилися, а виклалися на 110% в цьому матчі  і майже здобули перемогу. 

Getty Images/Global Images Ukraine

 А ще важливіше за це те, що якщо б матч не відбувся, ми не зібрали б мільйон доларів пожертв для українців, які постраждали від війни. Ось це найголовніше перемога цього матчу. Це більше, ніж всі призові, що професійні гравці будуть відправляти для армії. Зараз ведеться діалог, куди ці гроші направити, саме гравці будуть вирішувати. Біллі Джин Кінг особисто пообіцяла, що гроші повинні дійти туди, де вони будуть раціонально витрачені. Але вони вже зібрані, USTA має ці гроші на своєму рахунку. Далі їх передадуть благодійним організаціям, які надають допомогу українцям. Я не бачив інших видів спорту, які могли б зібрати мільйон доларів для допомоги українцям під час війни.
 
Також сподіваюся, що українські тенісистки змінять своє ставлення до гри за збірну. Легко бути патріотами в інстаграмі. Можливо, вони не вважають, що важливо грати за національну команду. Особисто я так не вважаю. Сподіваюся, що вболівальники дадуть певний зворотній зв’язок, можливо, це вплине на них якимось чином. Але поки всі закривають на це очі, що ми тут граємо, тут за збірну не граємо і все добре, то мені це не дуже зрозуміло.

Оцініть матеріал
(18)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.