Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Різне
| Оновлено 27 березня 2022, 12:29
1649
0

Баскетбол з початку війни: національна збірна, єврокубки, НБА

Sport.ua зібрав разом усі основні події в світовому баскетболі за останній місяць

| Оновлено 27 березня 2022, 12:29
1649
0
Баскетбол з початку війни: національна збірна, єврокубки, НБА
БК Прометей

Раніше ми повідомляли про основні події в гандбольному житті, що сталися з початку кровопролитного російського вторгнення. Тепер настала черга проінформувати наших читачів про ключові моменти у світі помаранчевого м'яча за останній місяць. Тим більше, що за цей період сталося чимало цікавого. Звернемо увагу і на національні збірні, і на єврокубки, і на НБА. Отже, розпочнемо.

Чоловіча збірна України

Кровожерлива російська війна застала нашу національну команду в Іспанії, де 24 лютого, саме в день початку збройної агресії проти України, підопічні Айнарса Багатскіса мали провести матч кваліфікації на Кубок світу-2023 з місцевою збірною. Абсолютно нескладно уявити моральний стан наших баскетболістів, сім'ї яких опинилися перед серйозною загрозою для їхніх життів, а країна повноцінно вступила у війну. Проте українці прийняли певною мірою героїчне рішення зіграти поєдинок, хоча й отримали офіційний дозвіл від ФІБА не виходити на гру.

Дива не сталося. Україна програла Іспанії – 74:88, але показала стійкість духу та заслужила тривалі оплески від місцевих уболівальників. Цей матч став єдиним для обох збірних у лютневому ігровому вікні, оскільки другий поєдинок між командами було перенесено заздалегідь. Також у нашій відбірковій групі між собою двічі зіграли збірні Грузії та Північної Македонії, обидва рази були сильнішими кавказці – 91:70 (вдома) та – 65:79 (на виїзді). Тепер у кваліфікаційній групі все має вирішитись у червні. Саме на перший місяць літа і заплановано третє ігрове вікно та перенесений матч між Україною та Іспанією. Нагадаємо, що до наступного етапу відбору вийдуть три найкращі команди з цього квартету.

Команди

Ігри

Перемоги

Поразки

М´ячі

Різниця

Очки

1.Грузія

4

3

1

319:307

+12

7

2. Іспанія

3

3

0

271:200

+71

6

3.Україна

3

1

2

235:237

-2

4

4.Північна Македонія

4

0

4

261:342

-81

4

Що цікаво, ФІБА поки що не виключила збірні росії та білорусі з-поміж учасників кваліфікації. Наразі команди залишаються серед претендентів на участь у планетарному форумі.

Ліга чемпіонів ФІБА

Незважаючи на те, що Ліга чемпіонів ФІБА є третім за статусом європейським клубним турніром, хочеться почати саме з неї. Адже саме в цьому змаганні дуже непогано виступав чемпіон України слобожанський «Прометей», подарувавши всім українським шанувальникам помаранчевого м'яча вже призабутий смак перемог на серйозному клубному рівні в Європі.

На жаль, війна перервала цей дуже непоганий сезон для підопічних Ронена Гінсбурга. Третього березня в чеському місті Німбурк «Прометей» провів номінально домашній матч проти румунського клубу «Клуж-Напока» і поступився – 81:92, а через кілька днів президент клубу Володимир Дубинський вирішив розпустити команду.

Незважаючи на поразку від румунів, чемпіони України після трьох турів посідали друге місце в групі з двома перемогами та однією поразкою, і мали дуже непогані шанси на продовження боротьби у чвертьфіналі турніру. Залишається тільки припускати подальший розвиток ігрових подій для «Прометея», але це вже залишиться в галузі теорії.

У самій Лізі чемпіонів цього тижня завершився етап Топ-16 і за його підсумками було визначено учасників чвертьфіналів. Жеребкування даної стадії турніру принесло такі результати:

«Манреса» (Іспанія) – «Унікаха» (Іспанія)

«Клуж-Напока» (Румунія) – «Людвігсбург» (Німеччина)

«Хапоель Холон» (Ізраїль) – «Страсбург» (Франція)

«Тенеріфе» (Іспанія) – «Тофаш» (Туреччина)

Євроліга

Турнірна таблиця головного баскетбольного єврокубка зазнала суттєвих змін, коли стало відомо, що з турніру знімають три російські команди – «ЦСКА Москва», «Зеніт» та «Унікс». Усі три клуби на момент зупинки своєї участі в змаганні йшли у верхній частині турнірної таблиці та претендували на вихід до плей-оф. Слід зазначити, що спочатку керівництво Євроліги прийняло рішення лише призупинити участь клубів у нинішньому сезоні і лише на цьому тижні остаточно викреслило вищезгадане тріо зі складу учасників турніру (і попутно поставивши шлагбаум перед учасником Єврокубку – «Локомотивом-Кубань»). Результати зіграних матчів за участю російських команд анульовані.

Наразі клубам Євроліги залишилося зіграти від двох до п’яти матчів до закінчення регулярного чемпіонату. Такий різнобій викликаний дискваліфікацією вищезгаданих колективів та численними переносами через коронавірус по ходу сезону. Найкращі вісім команд за підсумками основної частини змагань виходять до плей-оф, а головними претендентами на перемогу в турнірі є іспанські «Реал Мадрид» та «Барселона».

Кубок Європи ФІБА

Варто зазначити, що ФІБА, на відміну від Євроліги, не стала затягувати з відстороненням російських команд зі своїх єврокубків і досить оперативно усунула їх від змагань під своєю егідою. Внаслідок цього ще один турнір, у якому виступали цього сезону українські клуби, справедливо втратив одного з основних претендентів на перемогу – саратовський «Автодор».

Однак у строю залишилися ще два фаворити, які вже пройшли чвертьфінальну стадію і, якщо не станеться великих сенсацій, зіграють між собою у фіналі – турецький «Бахчешехір» та італійська «Реджо-Емілія», яка на стадії Топ-16 була суперником нашого «Київ-Баскета». На даний момент склад півфінальних пар виглядає наступним чином:

«Лейден» (Нідерланди) – «Бахчешехір» (Туреччина)

«Реджо-Емілія» (Італія) – «Баккен Беарс» (Данія)

НБА

За океаном добігає кінця регулярний чемпіонат. Командам залишилося зіграти від десяти до восьми ігор із запланованих вісімдесяти двох. У Східній конференції на першому місці йде «Маямі Хіт» (47 перемог та 26 поразок), який вже де-юре забезпечив собі вихід у плей-оф. Однак і його основні переслідувачі в особах команд з Мілуокі, Філадельфії та Бостона також вже можуть потихеньку готуватися до постсезону.

У Західній конференції є явний лідер в особі «Фінікс Санз» (59 перемог і 14 поразок), який також офіційно забезпечив для себе продовження сезону. Компанію йому в плей-оф вже точно складе «Мемфіс Грізліз» (51 перемога і 23 поразки), що йде другим. Дуже непогано почувається в турнірній таблиці «Голден Стейт Ворріорз», що слідує одразу за ними. А ось команди з Юти, Далласа, Денвера та Міннесоти визначать одного зайвого, якому перед плей-оф доведеться зіграти у раунді плей-ін.

Також у цьому раунді плей-ін, швидше за все, опиниться і «Лос-Анджелес Лейкерс». Більш того, дуже великі шанси, що вже на даному проміжному етапі ми побачимо дербі, в якому зіграють дві команди з Лос-Анджелеса. Дуже багато в плані формування пар стадії плей-ін залежатиме від очної зустрічі між «Нью-Орлеан Пеліканс» та «Лос-Анджелес Лейкерс», призначеної на 28 лютого.

Getty Images/Global Images Ukraine

А тим часом під закінчення регулярного чемпіонату знову змусив говорити про себе лідер «озерних» Леброн Джеймс. У середині березня він став першим гравцем в історії НБА, який зумів набрати 10 тисяч підбирань та 10 тисяч результативних передач. А через кілька днів вийшов на друге місце в рейтингу найкращих снайперів НБА всіх часів, обігнавши Карла Мелоуна. На рахунку «короля» зараз 36 тисяч 985 очок.

Оцініть матеріал
(16)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Прокинулись після перерви. Динамо в Києві знищило Колос
Футбол | 05 травня 2024, 17:23 80
Прокинулись після перерви. Динамо в Києві знищило Колос

Команди провели прісний перший тайм, але в другому колектив із Ковалівки

ВІДЕО. Шалений початок матчу Жирона – Барселона! 1:1, Довбик уже забив
Футбол | 04 травня 2024, 19:43 3
ВІДЕО. Шалений початок матчу Жирона – Барселона! 1:1, Довбик уже забив

Рахунок на 3-й хвилині відкрив Андреас Крістенсен, Артем одразу ж відповів

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.