Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна
| Оновлено 22 березня 2022, 21:43
10349
1

Турецькі безпілотники Bayraktar TB2 – заноза для військових амбіцій росії

У Сирії ці апарати відіграли важливу роль у захисті Ідліба...

| Оновлено 22 березня 2022, 21:43
10349
1
Турецькі безпілотники Bayraktar TB2 – заноза для військових амбіцій росії
Getty Images/Global Images Ukraine

Sport.ua продовжує знайомити своїх читачів з авторськими текстами та замітками, що виходять в іноземній пресі на тему війни, яку кляті рашисти розв'язали на території України. На черзі – матеріал ізраїльського видання The Jerusalem Post із розповіддю про серйозну загрозу, яку для сучасної армії рашистів представляють турецькі безпілотники Bayraktar TB2, що їх має на своєму озброєнні ЗСУ.


У перші дні вторгнення росії в Україну в соціальних мережах почали з'являтися кадри з безпілотників, на яких були зафіксовані смертоносні удари по військових конвоях окупантів. «Винуватцем» цього виявився порівняно невеликий український парк бойових безпілотників Bayraktar TB2 турецького виробництва. По мірі того, як російське вторгнення триває, ці безпілотники ще раз довели, що вони є наполегливою та серйозною занозою для військових амбіцій росії.

Від Сирії до Лівії, від Азербайджану до України росія постійно спостерігає як турецькі безпілотники з'являються на протилежному боці поля бою, часто значно перешкоджаючи інтересам росії. В Україні ця тенденція загострилася, бо турецькі безпілотники вперше зафіксували безпосереднє вбивство російських солдатів.

Турецька аерокосмічна компанія Baykar Makina вперше погодилася продати дрони Україні у 2019 році в рамках угоди, яка включала процес навчання та спорудження виробничого майданчика. Українських військовослужбовців було відправлено до Туреччини для навчань, і Україна отримала свою першу повну партію у липні 2021 року. Коли росія вторглася у лютому 2022-го, український флот швидко піднявся в небо і допоміг перешкодити просуванню росії за допомогою стратегічних ударів по конвоях постачання, зенітних системах та бойових машинах.

Getty Images/Global Images Ukraine

Це не вперше, коли турецькі безпілотники допомагають змінити хід бою. У Сирії вони відіграли важливу роль у захисті Ідліба та запобіганні захопленню підтримуваними росією силами останньої провінції держави, яку утримують повстанці. У ході кампанії турецьких безпілотників у 2020 році, що отримала назву операції «Весняний щит», всього за кілька днів було вбито тисячі сирійських солдатів і знищено сотні танків, що запобігло подальшому їх просуванню в Ідліб.

У Лівії передача турецьких безпілотників Уряду національної згоди (УНЗ) під час громадянської війни змінила баланс сил і перевернула перебіг подій у рамках облоги Тріполі військами Халіфи Хафтара. Контратаки УНЗ із використанням Bayraktar TB2 допомогли відкинути Лівійську національну армію (ЛНА), яку під час війни активно підтримувала росія. Згодом міністр внутрішніх справ УНЗ публічно заявив, що саме турецькі безпілотники зрештою дали їм шанс у боях проти ЛНА.

Bayraktar TB2 також успішно використовувалися Азербайджаном у нагірно-карабахській війні 2020 року та дозволили Азербайджану швидко перемогти Вірменію, ще одного союзника росії. Завдяки використанню Азербайджаном безпілотників їм вдалося зламати оборону Вірменії, знищити сотні одиниць бронетехніки та зрештою поглинути 40% спірного Нагірно-Карабахського регіону.

Україна стала останнім полем битви, де з'явилися безпілотники турецького виробництва Bayraktar TB2 і вона зміцнила антиросійський імідж, який створили ці апарати. Триваюче використання Україною безпілотників може ще більше загострити відносини між Туреччиною та росією, особливо якщо Анкара, як і раніше, буде готова продовжувати постачання. Туреччина, безумовно, не хоче погіршення відносин із росією та прагне залишатися максимально об'єктивною. Це стало очевидним наприкінці лютого, коли під величезним тиском Заходу Туреччина закрила доступ до Чорного моря для всіх військових кораблів, але залишила двері відчиненими для того, щоб місцевий флот продовжував перетинати протоки, надавши російському чорноморському флоту певну свободу пересування.

Хоча продовження постачання турецьких безпілотників, безумовно, загострить відносини між Туреччиною та росією, війна в Україні – ідеальна маркетингова можливість для турецької оборонної промисловості. Оскільки світ стає свідком успіху цих дронів проти великої наддержави, це може допомогти збільшити експорт апаратів у майбутньому. На даний момент Україна отримала як мінімум одну додаткову партію Bayraktar TB2 із Туреччини з початку вторгнення. Міністр оборони України Олексій Резніков заявив, що 2 березня країна отримала нову партію бойових безпілотників з Туреччини. Наступного дня заступник міністра закордонних справ Туреччини Явуз Селім Кіран підтвердив це та спробував дистанціюватися від продажу зброї, заявивши: «Приватні компанії нашої оборонної промисловості мають можливість укладати такі угоди з різними країнами. Ця співпраця не має обов'язкового характеру. Це не допомога Туреччини. Це продукція, закуплена Україною у турецької компанії. Більше того, Україна – не єдина держава, яка купує Bayraktar TB2. Усі стоять в черзі за дронами».

Getty Images/Global Images Ukraine

Дрони прямо зараз можуть бути останньою надією України на підтримку будь-якої форми повітряних засобів. Оскільки потенційна угода щодо винищувачів НАТО зірвалася, нове надходження безпілотників може стати наступним оптимальним варіантом для України. Якщо Туреччина, як і раніше, продовжуватиме продавати безпілотники Україні, це може допомогти їхнім спробам протистояти наступам росії. Сподіватимемося, що Туреччина побачить достатньо стимулів для продовження постачання дронів в Україну.

В іншому випадку Польща має аналогічний запас Bayraktar TB2, який, можливо, може бути переданий Україні за відповідних обставин. У будь-якому разі ясно, що турецькі безпілотники залишаються серйозною перешкодою для інтересів росії. Україна - не перше підтвердження цього, і, напевно, не останнє.

Гебріел Тул, The Jerusalem Post (Ізраїль)

Оцініть матеріал
(61)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 1
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.