Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Баскетбол в Європі
| Оновлено 18 березня 2022, 12:33
1733
0

Баскетболісти-переселенці. Українці, які закінчать сезон у Європі

13 гравців збірної та Суперліги вимушено змінили клуби

| Оновлено 18 березня 2022, 12:33
1733
0
Баскетболісти-переселенці. Українці, які закінчать сезон у Європі
FIBA

Зухвале повномасштабне вторгнення Росії в Україну 24 лютого застало збірну України з баскетболу в Іспанії. Гравці національної команди перебували у Кордові, де цього дня мали зіграти з Іспанією в рамках відбору на чемпіонат світу-2023. У Кордові було 14 баскетболістів збірної, які, незважаючи на тяжкий психологічний стан, зіграли у цьому матчі.

Після гри баскетболісти через війну застрягли в Іспанії. Військові дії в Україні поставили хрест на продовженні сезону Суперліги. Таким чином, наступні тижні практично всі гравці національної команди займалися пошуком нових клубів у Європі. У цьому матеріалі ми розповімо, хто та де з українських баскетболістів закінчить сезон 2021/22.

Відразу варто сказати, що капітан збірної України Артем Пустовий після матчу з Іспанією повернувся до свого клубу «Гран Канарія», на матчах якої неодноразово публічно висловлював свою позицію та закликав зупинити війну.

Віталій Зотов, «Дніпро» ВЕФ (Латвія)

ФБУ

25-річний захисник цей сезон проводив у «Дніпрі», за який провів 29 матчів у Суперлізі і в середньому за гру здобував 4.2 очка та 2.9 передачі. Віталій завершить сезон у Латвії за клуб ВЕФ. Ризька команда є лідером Латвійсько-естонської ліги. Вже після переходу до ВЕФа Зотов став володарем кубка Латвії.

Ілля Сидоров, «Прометей» – «Йіндржихув-Градець» (Чехія)

ФБУ

Один із лідерів «Прометея» перебрався до складу аутсайдера чемпіонату Чехії. Цьогоріч Сидоров відіграв 23 матчі за свій клуб і в середньому за 21 хвилину на майданчику здобував 9.7 очка та віддавав 3.8 передачі. Ілля мав найкращу статистику серед усіх українських баскетболістів ростера «Прометея». У складі «Йіндржихув-Градець» Сидоров вже встиг дебютувати. Ілля здобув 11 очок, 3 передачі і допоміг команді розгромити «Децин» (106:75).

Олександр Липовий, «Прометей» — «Бонн Телеком» (Німеччина)

 

ФБУ

Досвідчений форвард після півтора років у «Прометеї» повертається до Європи. Липовий підсилив склад одного з лідерів чемпіонату Німеччини. «Бонн Телеком» посідає другу сходинку у турнірній таблиці чемпіонату, лише за додатковими показниками поступаючись Баварії.

Цьогоріч Липовий набирав 6.0 очок та 4.0 підбирань у Суперлізі при реалізації 39% триочкових кидків. У Лізі чемпіонів у нього в середньому 4.2 очки та 2.0 підбирань.

Іван Ткаченко, «Черкаські Мавпи» — «Хельсінскі Сігаллс» (Фінляндія)

ФБУ

24-річний форвард у матчі з Іспанією дебютував за збірну України. Цей сезон - найкращий у кар'єрі Ткаченка. Вихованець «Черкаських Мавп» став капітаном команди. У середньому за гру в Суперлізі Іван набирав 9.5 очок, робив 4.5 підбирання, 1.4 передачі за 28 хвилин.

Іван вже зіграв три матчі за «Хельсінкі», у середньому за гру у Фінляндії українець набирає 8.7 очка та робить 6.3 підбирання і віддає 1.7 передачі. 

В’ячеслав Бобров, «Дніпро» — «Нантер» (Франція)

 

FIBA

Один із лідерів «Дніпра» та збірної України продовжить кар'єру у топовому європейському чемпіонаті. Цьогоріч 29-річний баскетболіст у середньому за гру Суперліги набирав 9,1 очко, робив 5 підбирань за 17 хвилин на майданчику.

За «Нантер» Бобров вже зіграв два матчі, у середньому за гру він проводить на паркеті 10  хвилин, набираючи 1.5 очка і 1.5 підбирання.

Сергій Павлов, «Дніпро» — «Мелілья» (Іспанія)

FIBA

24-річний бігмен «Дніпра» цьогоріч у Суперлізі набирав 10,5 очок, 5,1 підбирань та 1,1 асистів у 28 матчах.

Баскетболіст продовжить кар'єру у другому за силою дивізіоні Іспанії. За «Мелілью» Павлов відіграв два матчі, у середньому за гру він набирає 8.0 очка та робить 3.0 передачі.

Артем Ковальов, «Київ-Баскет» – «Клавіхо» (Іспанія)

 

ФБУ

Форвард цьогоріч провів 18 матчів за «Київ-Баскет», набираючи 7.7 очка та 4.1 підбирання.

24-річний форвард перебрався до третього дивізіону чемпіонату Іспанії. «Клавіхо» виступає в західній групі турніру, у 21 матчі команда набрала 30 очок та йде на 9-у місці з 14 команд. Ковальов набрав 10 очок в дебютній грі за «Клавіхо».

Дмитро Скапінцев, «Київ-Баскет» – «Пено Жвайгждес» (Литва)

FIBA

23-річний центровий цьогоріч у складі «Київ-Баскета» набирав 8,1 очки та робив 4,9 підбирання в матчах Кубку Європи ФІБА. В чемпіонаті України мав трохи кращу статистику: 8,9 очки та 6,4 підбирання.

«Пено Жвайгждес» іде на передостанньому місці в литовській LKL. 

Скапінцев встиг дебютувати в Литві, набрав 3 очки і 4 підбирання в матчі регулярного чемпіонату проти «Рітас» (66:99).

Джером Рендл, «Будівельник» – «Махрам» (Іран)

 

FIBA

Американський легіонер збірної України та «Будівельника» продовжить кар'єру в Азії. 34-річний захисник підписав контракт з «Махрамом», який лідирує у своїй групі чемпіонату Ірану.

Рендл у чемпіонаті України в середньому набирав 16,9 очок та робив 5,1 асистів у 16 матчах.

Андрій Грицак («Будівельник») «Прат» (Іспанія)

ФБУ

Український бігмен цього сезону перебрався до «Будівельника» із «Запоріжжя», але проявити себе йому не вдалося. Форвард відіграв 11 матчів у Суперлізі, набираючи 1,7 очка і 3.0 підбирання.

«Прат» є представником другого дивізіону чемпіонату Іспанії. За цю команду Грицак вже зіграв 3 матчі, в середньому набираючи 2.7 очка та 2.3 підбирання.

Олександр Мішула («Прометей») «Брно» (Чехія)

Getty Images/Global Images Ukraine

29-річний Мішула відіграв за «Прометей» 13 матчів, в середньому за гру набираючи 5.2 очка. «Брно» посідає друге місце у чемпіонаті Чехії. У дебютному матчі в Чехії Олександр набрав 13 очок, зробив 3 підбирання та віддав 3 передачі.

Дмитро Тихонов («Прометей») «Невежис» (Литва)

 

БК Прометей

Досвідчений центровий здійснив прорив у кар'єрі у минулому сезоні у складі «Запоріжжя». Цьогоріч у складі «Прометея» Дмитро відіграв 9 матчів у Суперлізі, набираючи 2,6 очка та роблячи 1,3 підбирання за 7 хвилин за матч.

За «Невежис» 30-річний баскетболіст вже дебютував, провівши кілька хвилин у чемпіонаті.

Олександр Ковляр («Хімік») «Тарту» (Естонія)

 

ФБУ

Захисник «Хіміка» минулого сезону став найкращим молодим гравцем Суперліги. Цьогоріч 19-річний баскетболіст відіграв 28 матчів у Суперлізі, у середньому набираючи 7.3 очка та 3.3 передачі.

«Тарту» йде на 9-ій сходинці Латвійсько-естонської ліги.

Зазначимо, що з гравців збірної України нових клубів поки не знайшли баскетболісти «Прометея» Денис Лукашов та В'ячеслав Петров, форвард «Будівельника» Богдан Близнюк та центровий «Дніпра» В'ячеслав Кравцов.

Оцініть матеріал
(20)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.