Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна
| Оновлено 17 березня 2022, 17:51
25445
11

Війна в Україні доводить, що Росія більше не наддержава

Що думають про російську військову агресію у США?

| Оновлено 17 березня 2022, 17:51
25445
11
Війна в Україні доводить, що Росія більше не наддержава
Getty Images/Global Images Ukraine

Терористичні бомбардування Росією українських міст можуть виглядати проявом сили. Мільйони людей стали біженцями, а будівлі перетворилися на руїни. Але через три тижні після катастрофічної помилки Владіміра Путіна справжня історія полягає у слабкості Росії.

Провал путінського бліцкригу більше не видається наслідком невдалого планування. Швидше за все, він свідчить про дефіцит військової сили. Російський лідер прорахувався, вважаючи, що уряд Зеленського втече, дозволяючи Києву потрапити у його лапи. Але переглянута тактика, яку зараз використовує Кремль, категорично перестала бути тактикою бойової сили ХХІ століття.

Перший день путінської дурості, 24 лютого, дуже показовий у ретроспективі. Росія розпочала своє вторгнення немов під копірку зі збірки п'єс наддержави, написаної Сполученими Штатами та їх союзниками під час війни у ​​Перській затоці 1991 року. Зібравши великі наземні сили, росіяни запустили високоточні ракети, щоб вивести з ладу радари, зенітні батареї та злітно-посадкові смуги по всій Україні.

Мета таких точкових ударів – засліпити супротивника та посадити його літаки на землю, надавши атакуючим силам контроль над небом. Потім авіація здійснює захист танків та військ, коли вони впевнено просуваються вперед.

Як зауважив Джастін Бронк із Королівського об'єднаного інституту оборонних досліджень – одного з найстаріших та найкращих у світі військових аналітичних центрів: «Цього ніколи не траплялося з Росією. Крок 1 не призвів до кроку 2. Росія не встановила перевагу у повітрі. Її танки та піхота одразу загрузли, давши час українським бійцям розставити міни, зміцнити позиції та спланувати засідки».

Бронк відразу ж це помітив і оприлюднив в есе від 28 лютого, яке мало назву «Таємнича справа про зникнення російських ВПС». З того часу аналітики спостерігають за ситуацією в небі, і констатують, що там мало що змінилося. Коли офіційна московська інформаційна агенція ТАРС заявила про повну перевагу Росії у повітрі, можна було з упевненістю констатувати, що цього ніколи не станеться.

Getty Images/Global Images Ukraine

Розмірковуючи над таким загадковим випадком, Бронк навів наступні дані: пілоти ВПС Росії проводять у повітрі близько 100 годин на рік. Це все, що може собі дозволити третєрозрядна економіка. Сто годин на рік у середньому становить менше 20 хвилин на день.

«Російське керівництво може не зважитися на великомасштабні бойові операції, які виявлять розрив між зовнішнім сприйняттям та реальними можливостями», - припустив Бронк. Незважаючи на величезні витрати на сучасні літаки, російські генерали воліли б залишити їх загрозливо припаркованими на злітно-посадкових смугах, ніж припустити, щоб вони некомпетентно літали в бою.

Нездатність розвинути початкову демонстрацію сучасної сили оголює ще одну слабкість Росії: її високоточні боєприпаси, схоже, у дефіциті. Чи це керовані за допомогою лазера або за допомогою GPS, «розумні» бомби все більше стають ключовим аргументом у війні XXI століття. Навіть збройні сили невеликих західних країн є досить укомплектованими в цьому аспекті. Наприклад, Великобританія має у своєму арсеналі приблизно дев'ять «розумних» бомб на кожну «тупу», за словами експерта з оборони Ексетерського університету Майкла Кларка, котрий підрахував, що в Росії співвідношення зворотне: дев'ять «тупих» бомб на одну «розумну».

Це може пояснити останні російські операції в Сирії. Як і в Україні, Путін наказав проводити масовані бомбардування з використанням застарілої зброї. Але деякі західні аналітики тоді припускали, що Путін робить подібне, щоб внести плутанину у питання про те, хто насправді завдає шкоди інфраструктурі – начебто Сирія, а не Росія.

Тепер Путін закидає Україну «тупими» бомбами, і плутанини більше немає. Його початковий залп високоточних боєприпасів, вочевидь, був лише вдаваним залякуванням. І це могло б спрацювати, якби Президент України Володимир Зеленський не наполіг на своєму. Натомість виявляється, що російська армія загрузла у 1970 році.

Це розкриває ще одну її слабкість. Не маючи високоточних боєприпасів, Росія при штурмах українських міст змушена покладатися на бомбардувальники, що відносно низько летять, і наземну артилерію. Це неминуче призводить до більшої кількості збитих українським опором цілей, що приносить більше трупів російських солдатів та льотчиків – і більше горя на їхній батьківщині.

Недивно, що Путін, як повідомляється, благає про допомогу китайського лідера Сі Цзіньпіна. Якби його власна військова машина була досить сильною, ми б це вже побачили, тому що московський диктатор, незважаючи на всі свої помилки, розуміє, що веде боротьбу за своє життя. Є побоювання, що Путін у відчаї вдасться до хімічної зброї – «найтупішої» з усіх бомб.

І це та сила, яку Росія так прагнула отримати. Путін створив її, коли світ був відносно дружнім, але результат опинився порожнім, як піньята (мексиканська за походженням порожня іграшка досить великих розмірів, виготовлена ​і​з пап'є-маше або легкого обгорткового паперу з орнаментом та прикрасами – прим. ред.). Він не має надії заповнити зяючі прогалини у своїх силах, у той час як безпрецедентні економічні санкції перекривають йому доступ до грошей та технологій.

Ядерний арсенал Росії захистить її від прямої військової агресії (хоча не йдеться про те, щоб хтось погрожував їй нападом). Але фіаско в Україні – це кінець статусу Росії як наддержави. У своїй одержимості Путін досяг лише нічим не спровокованого викриття справжніх масштабів занепаду своєї нації.

Девід фон Дреле, The Washington Post

Оцініть матеріал
(180)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Скандал навколо збірної. ФВУ хоче покарати відмовників
Волейбол | 04 травня 2024, 10:21 12
Скандал навколо збірної. ФВУ хоче покарати відмовників

Голова національної федерації – про кадрову ситуацію в збірній України

Стала відома сума преміальних для збірної України за вихід на Євро-2024
Футбол | 03 травня 2024, 19:12 8
Стала відома сума преміальних для збірної України за вихід на Євро-2024

Національна збірна України не буде обділена бонусами

Коментарі 11
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Кроt-m@d__
Она никогда не была сверхдержава это террорестическое государство ,они вместе с бульбашами блядоруссы ,им скоро придет полная п... зда ,они за все ответят
Ёкарный Бабай
Все что у рф есть от сверхдержавы ядерная дубина, которой Х-ло постоянно трясет. Но потихоньку и ее прекращают бояться. Если вы меряетесь куями со США как с реальной сверхдержавой, то почему бы не напасть на США? При чем тут Украина? Рискните последними зубами, потопите какой-нибудь американский корабль и посмотрите че будет. Закончится такая страна как рф в считанные недели, будет ничейная территория как Антарктида.
Hottabych
Одним словом:Сверхдержава лопнула как мильный пузырь. Бум и нету Большой и великой России
Golhrenshtanga
Если точнее то-СМЕХдержава
grifon.
Якщо вони такі супер пупер дупер, то може скажешь чому Київ досі наш?
Саша Зардунов
А что можно ожидать от гопника Путлера. Спасибо ему за то, что он угробил вяликую расею.
Andrey111
А они что, суки, ещё сомневаються, ссыкуны натовские, небо закройте
zelc006
Так що, рашка всралася, навідь Київ взяти не може, Америка всралася від рашки, а залишилася одна велика комуністична наддержава? Прав був Карло Маркос? Усе буде Китай?