Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Олімпійські ігри
| Оновлено 05 березня 2022, 18:38
13048
16

Від фінів з любов’ю. Як минув заключний день ОІ

Збірна Фінляндії з хокею завоювала «золото», Мікаела Шиффрін залишилася без нагороди

| Оновлено 05 березня 2022, 18:38
13048
16
Від фінів з любов’ю. Як минув заключний день ОІ
Getty Images/Global Images Ukraine

Sport.ua разом із BetWinner в спецпроекті «Олімпіада-2022» розповідає, як минув 15-й день Ігор в Пекіні.

24 зимова Олімпіада стала історією. То були Ігри, які запам’ятаються скаженим тестуванням на предмет інфікування Covid-19, чотирма золотими нагородами норвезького біатлоніста Йоганнеса Тінґнеса Бьо й історичним золотом Фінляндії в хокеї. У заключний день змагань Суомі потішили себе й нас.

Казка авторства Ялонена

У матчі за золото чоловічого хокейного турніру зустрілися ті збірні, які виглядали фаворитами ще до старту – найзіграніша Фінляндія проти найліпше вкомплектованої ОКР. То був класичний фінал, з великою кількістю силової боротьби і мінімумом гольових ситуацій. Суомі загалом домінували протягом усього поєдинку. Але першими пропустили. Збірна ОКР на восьмій хвилині реалізувала єдину в цій зустрічі більшість, коли олімпійський чемпіон Пхьончхана Міхаїл Григоренко влучно кинув з району правого кола для вкидання в дальній кут воріт Гаррі Сятері.

Обидві шайби фінів на початках другого і третього періодів були схожими одна на одну. І обидві організували представники четвертої ланки на чолі з героєм чемпіонату світу-2019 Марко Анттілою. Цього разу Марко, на відміну від фіналу світової першості трирічної давнини, коли він відзначився дублем, сам не забивав. Але допоміг це зробити партнерам. Обидва взяття воріт відбулися після кидків від синьої лінії. Нападники перекривали Івану Федотову видимість і той не зміг врятувати свою команду. Тільки в першому випадку Вілле Покка закинув прямим кидком від синьої, а в другому центрфорвард Ганнес Бйорнінен трохи підкоригував напрям польоту шайби після кидка Анттіли.

Getty Images/Global Images Ukraine

Щоб відігратися, в окаерівців був майже весь третій період. Проте фіни та їхній воротар Сятері оборонялися ідеально і були ближчими до того, щоб збільшити рахунок на контратаках, аніж до того, щоб пропустити.

Тренер Юкка Ялонен приголомшив хокейний світ у 2019-му. Тоді він привіз на чемпіонат світу надекспериментальний склад збірної Фінляндії, в якому були зібрані навіть не всі найзірковіші хокеїсти з внутрішнього чемпіонату. Суомі тоді пророкували невихід з групи, а вони стали чемпіонами, перемігши в фіналі 3:1 Канаду. Тепер Ялонен став творцем першого в історії своєї країни олімпійського золота в хокеї. Досі Фінляндія грала в фіналах Олімпіад у Калґарі-1988 і Турині-2006, але поступалася там відповідно збірним СССР і Швеції. В Ліллегаммері-1994, Наґано-1998, Ванкувері-2010 і Сочі-2014 Суомі були бронзовими призерами. Й ось – історичне золото.

Першими в історії фінського хокею олімпійськими чемпіонами стали воротарі Гаррі Сятері, Юссі Олькінуора, Франс Туогімяя, оборонці Мікко Легтанен, Юссо Г’єтанен, Петтері Ліндбом, Самі Ватанен, Ніклас Фріман, Вальттері Кемілайнен, Вілле Покка, Атте Огтамяя, нападники Маркус Ґранлунд, Сакарі Маннінен, Теему Гартікайнен, Ііро Пакарінен, Гаррі Песонен, Міро Аалтонен, Йоонас Наттінен, Лео Комаров, Марко Анттіла, Ганнес Бйорнінен, Саку Мяналанен, Ніко Оямякі, Тоні Раяла і капітан Вальттері Філпула.

Зауважимо, що серед нинішніх тріумфаторів є дев’ять чемпіонів світу-2019: Олькінуора, Легтонен, Огтамяя, Ліндбом, Оямякі, Раяла, Маннінен, Песонен й Анттіла.

Шиффрін залишається без нагороди

Гірськолижну програму 24-х Ігор підсумовували командні змагання. Головна їх інтрига закручувалася навколо персони найтитулованішої гірськолижниці сучасності Мікаели Шиффрін зі США, для якої ця Олімпіада стала жахливим сном. Гонщиця, яка протягом 12 років міжнародної кар’єри сходила з дистанції лише двічі, в Яньцині не змогла завершити відразу трьох перегонів. Моральний стан легенди сучасного спорту, яка два роки тому втратила батька, розійшлася з бойфрендом і виснажила організм дієтами, залишав бажати кращого. Сподівання, що психологічний стан вдасться покращити з допомогою олімпійських успіхів, не виправдалися.

Getty Images/Global Images Ukraine

Шиффрін у командних змаганнях виграла лише один мікроматч – в 1/8 фіналу у чешки Ребеки Янкової. У чвертьфіналі Мікаела поступилася двома сотими секунди італійці Марті Бассіно, в півфіналі програла одну десяту секунді німкені Лені Дюрр, а в протистоянні за третє місце не мала шансів у боротьбі з Теєю Стьєрнесунд. Враховуючи, що невдало свої поєдинки проводив також Томмі Форд, до бронзового фіналу американці дійшли найперше стараннями Паули Мольцан і Рівера Радамуса. Власне, вони перемогли своїх суперників – Марію Твіберґ і Тімона Гауґана – й у боротьбі за третє місце. Однак поразки Шиффрін і Форда, якого обійшов Фабіан Сольгейм, залишили збірну США з порожніми руками. А Норвегія виграла в цій дисципліні бронзу на другій Олімпіаді поспіль.

А золото виграли австрійці. Фінальний поєдинок проти німців чемпіони завершили 2:2, але обійшли суперників по ліпшому часу. Штефан Бреннштайнер переміг Юліана Раухфуса, а Катаріна Лінсберґер випередила Емму Айхер. Ці дві перемоги виявилися для Австрії визначальними. Катаріна Труппе програла Лені Дюрр, а Йоганнес Штрольц – Александру Шміду з меншим відставанням, ніж перемогли їхні партнери за командою. Таким чином, 29-річний Йоганнес Штрольц, який їхав до Пекіна фактично ніким, повертається додому дворазовим олімпійським чемпіоном і володарем одного срібла.

Героїня дня

Для України змагальну програму Ігор-2022 завершили лижниці Марина Анцибор і Вікторія Олех. Марафонську дистанцію на 30 км вільним стилем вони завершили 37-ю і 58-ю. З 63-х учасниць. Марина і Вікторія виступили так, як виступали в інших перегонах цих Ігор.

Звісно, героїнями заключного дня Олімпіади стали не наші спортсменки. А 33-річна норвежка Тереза Йогауґ, котра попередні Ігри змушена була пропустити через прикру випадковість. В її допінг-пробі була виявлена заборонена речовина, котра, як виявилося, потрапила в організм через губну помаду, яку Терезі дозволив використовувати лікар збірної Норвегії. Медика звільнили, але Йогауґ від того не легше. Вона відбула дискваліфікацію і повернулася.

Getty Images/Global Images Ukraine

Повернулася блискуче. Йогауґ, яка була олімпійською чемпіонкою Ванкувера-2010 в естафеті, а в Сочі-2014 виграла срібло і бронзу, в Пекіні виступила блискуче. Виступ вона розпочала з золота в скіатлоні, продовжила перемогою на 10 км класичним стилем. А завершила Ігри ефектною перемогою в заключному виді олімпійської програми – марафоні на 30 км. Срібну призерку Джессіку Діґґінс зі США норвежка випередила на хвилину, 43,3 секунди. Бронзу здобула фінка Кертту Нісканен, котра блискучим фінішним ривком випередила шведку Йонну Сундлінґ, представницю ОКР Татьяну Соріну і американку Розі Бреннан.

Медальний залік

У заключний змагальний день перше золото здобула збірна Великобританії. Ев Мойргід, Вікі Райт, Дженніфер Доддс, Гайлі Дафф і Мілі Сміт під керівництвом шведського тренера Крістіана Ліндстрьома перемогли у фіналі жіночих змагань з кьорлінґу з рахунком 10:3 команду Японії. Бронзу днем раніше виграла збірна Швеції, яка обіграла 9:7 Швейцарію.

Getty Images/Global Images Ukraine

Німеччина виграла майже все золото санної програми Ігор. До чотирьох медалей найвищої проби в санному спорті, двох у скелетоні і двох у бобслеї сьогодні додалася дев’ята перемога екіпажу Франческо Фрідріха на бобі-четвірці. В команді з Франческо виступали Торстен Марґіс, Канді Бауер і Александр Шуллер. Таким чином, Фрідріх і Марґіс стали дворазовими олімпійськими чемпіонами Пекіна і чотириразовими загалом. Бауер також був у складі золотої олімпійської четвірки Німеччини у Пхьончхані-2018.

Загалом медалі 24-ї зимової Олімпіади виграли 29 країн. Золото здобули 23. Перемогу в медальному заліку здобула збірна Норвегії, яка виграла загалом 37 медалей – 16 золотих, 8 срібних і 13 бронзових. Норвежці встановили національний рекорд за кількістю золота на одних Іграх. Попередній рекорд скандинави встановили у Пхьончхані-2018. Тоді вони мали 14 чемпіонів. Зараз у Пекіні на другій позиції фінішували спортовці Німеччини – 12 золотих, 10 срібних і 5 бронзових нагород. Замкнули трійку  господарі, команда Китаю, які здобули загалом 15 медалей – 9 золотих, 4 срібних 2 бронзових. У США, Швеції і Нідерландів по вісім нагород найвищої проби, Австрії і Швейцарії – по сім, ОКР – шість, Франції – п’ять, Канади – чотири, Японії – три.

Україна зі сріблом фристайліста Олександра Абраменка поділила 25 місце з Іспанією.

Getty Images/Global Images Ukraine
Оцініть матеріал
(37)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 16
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Archie FireLion
Поздравляю Финляндию с победой над страной-ошибкой 404 без названия и флага.
Aerobus43
This one is for you #UKRAINE 🇺🇦 Stay Strong...
“Це для тебе, Україно!”: Фінляндія присвятила перемогу над Росією українцям.
Одна з фінських хокейних спільнот у Facebook присвятила перемогу національної команди Україні !
Xron7777
Так,ми радіємо програшу россії.а ви чекали іншої реакції?
weratomic
по всіх соцмережах і сайтах активізувались 50-рубльові боти з країни 404)
xvalenok02
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Максим Коваленко
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Jack
Ну шо, умылись кровавой юшкой?!
Сергей Журавко
Чтобы мы без Финляндии делали? Сами убогие,хоть над другими потешились.