Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Інші новини
| Оновлено 21 лютого 2022, 07:23
1517
0

Український спортсмен виграв топ-мастерс у Флориді

Шашкіст Андрій Щербатюк випередив усіх суперників та здобув величезний кубок

| Оновлено 21 лютого 2022, 07:23
1517
0
Український спортсмен виграв топ-мастерс у Флориді
Sport.ua. Андрій Щербатюк

Український спортсмен Андрій Щербатюк здобув перемогу в турнірі Top Masters 2022 з пул-чекерсу, різновиду шашок-64, який відбувся у Південній Флориді, США.

Українець набрав 10 очок з 12 можливих, випередив усіх конкурентів і завоював титул чемпіона, за що отримав величезний кубок. Про свою перемогу 42-річний український спортсмен, який одночасно обіймає посаду віце-президента Національної федерації шашок України (НФШУ), розповів ексклюзивно для Sport.ua:

– Цього разу змагання у Флориді проходили в двох категоріях: Top Masters та Masters. Перша з них, де грав я – більш престижна. Формат турніру – за круговою системою в одне коло, швидкий контроль часу, класична початкова позиція. На екваторі турніру мені вдалося здобути дві принципові перемоги поспіль, після чого я став лідером турніру та зберіг перевагу до фінішу змагань.

– Що можна сказати про розповсюдження та популярність шашок у сучасному світі? Чому шашки не такі популярні, як шахи?

– Шашкова гра надзвичайно поширена у світі та має глибокі історичні корені. При цьому існує величезна кількість різновидів шашкової гри, сформованих на різних територіях і в різні часи. Ці, так скажемо, національні види шашок відрізняються між собою особливостями правил (властивості фігур, можливі напрямки їхніх ходів, початкове розташування, можливість взяття назад, бій більшості, властивості фігури при досягненні поля перетворення, сила дамки, тощо), а також розмірами дошки (64, 100, 144 поля) та деякими іншими нюансами правил. Все це призводить до розрізненості в лавах поціновувачів шашок, коли найсильніші майстри у різних видах часто не можуть змагатися один з одним. Шашкам не вистачає єдності. При цьому я переконаний, що кількість людей у світі, які грають у шашки, повною мірою порівнювана з кількістю поціновувачів шахів. 

Фото Sport.ua. Андрій Щербатюк, головний суддя чемпіонату світу 2017 з шашок-100 у Таллінні

– Які особливості розвитку шашок у США можна відмітити?

– Попри те, що у США активно діє шашкова федерація, яка займається розвитком міжнародних шашок (шашки-100), в Північній Америці традиційно поширеними різновидами шашок є чекерс та пул-чекерс. В обох гра йде на малій (64-клітинковій) дошці. При цьому пул-чекерс дуже схожий на звичні нам шашки-64, а от чекерс (англо-американські шашки) мають значно більше відмінностей. Змагання, в яких я брав участь цього разу, були саме з пул-чекерсу, що є однією з улюблених ігор американців. За шашківницею люди проводять дозвілля, багато хто грає, як то кажуть «for fun» (заради розваги). Разом з тим, тут проводиться низка регіональних змагань та національні чемпіонати.

– Чи є якісь відмінності, особливості в шашкових змаганнях залежно від країни проведення?

– Так, відмінності однозначно існують. Адже і люди, і культури, і традиції відрізняються. Особливості переносяться і в змагання. Тому завжди цікаво знайомитися зі спортивними традиціями колег по грі з інших країн, особливостями проведення змагань, змагатися з майстрами цих видів. Адже атмосфера турнірів в чеській Празі та іспанському Салоу різні, як різний і колорит цих міст. Так само, не подібні й одне з одним змагання, скажімо, у Латвії чи Естонії та у Буркіна-Фасо. Однією з незвичних для мене особливостей було використання нікнеймів багатьма спортсменами у США (як це роблять, наприклад, бразильські футболісти), а також висока емоційність змагань. 

– Як проблеми стоять перед шашками, що можна б було покращити?

– Як і в інших країнах, у США проблеми розвитку шашкового спорту дуже подібні. Це, серед іншого, і відсутність достатньої кількості шкіл та гуртків, де можна було б займатися шашками. При цьому тут є розуміння важливості занять інтелектуальними іграми для розвитку дітей, зокрема їх пізнавальних процесів: пам’яті, уваги, мислення, уяви. Це та сфера, в якій я веду наукові дослідження і над розробкою якої працюю вже не перший рік. Ця тема може бути предметом окремої розмови. 

– Враховуючи, що ви є віце-президентом НФШУ, а також міжнародним арбітром ФМЖД, як часто берете участь в змаганнях?

– Беру участь в змаганнях часто, а от граю в них – значно рідше. Останні роки я зосереджений на тренерській, суддівській та управлінській діяльності у сфері шашок, в чому маю низку гарних здобутків. Мої учні ставали переможцями світових та європейських чемпіонатів, в якості головного арбітра я неодноразово працював на змаганнях найвищого рангу, в тому числі чемпіонатах світу та Європи, матчах за світову корону. 

Попри все, приємно іноді самому поринути в турнірні баталії за дошкою. Адже шашки – гра, яка допомагає реалізувати творчий потенціал людини, приносить естетичне задоволення і може бути джерелом натхнення й позитивних емоцій для спортсменів-інтелектуалів у будь-якому віці.

Фото Sport.ua. Андрій Щербатюк з кубком за перемогу в Top Masters 2022 у Південній Флориді

шашки
Оцініть матеріал
(4)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.