Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Олімпійські ігри
| Оновлено 18 лютого 2022, 00:48
5878
0

Крах Шиффрін, хокейний фінал і український вихідний. Як минув 13-й день ОІ

Оглядач Sport.ua розповідає, як минув 13-й день Олімпіади

| Оновлено 18 лютого 2022, 00:48
5878
0
Крах Шиффрін, хокейний фінал і український вихідний. Як минув 13-й день ОІ
Getty Images/Global Images Ukraine

Sport.ua разом із BetWinner в спецпроекті «Олімпіада-2022» розповідає, як минув 13-й день Ігор в Пекіні.

Таке важко уявити, але це сталося. 13-й день 24-ї «білої» Олімпіади минув без найменшої участі українських спортовців. Це гарна ілюстрація до тези, як відчутно ми здаємо позиції в зимових видах. Бо ж справа вочевидь не в нещасливому числі 13. Вчорашнім своїм виступом у лижній акробатиці український фристайліст Олександр Абраменко довів, наскільки абсурдними є всі ці забобони. Виступаючи саме з номером 13 на змагальному бібі, Олександр здобув першу і, з великою долею вірогідності, єдину нашу медаль цих Ігор. Зламавши ще один стереотип. Бо ж прийнято вважати, що нести прапор на церемонії відкриття – погана прикмета. Втім, чи можуть завадити добре виступити якісь зовсім неважливі дрібниці атлетові, який гарно готовий? Торік улітку спростувала ці дурниці майстриня кульової стрільби Олена Костевич, зараз – Абраменко.

Наразі ж переходимо до огляду подій Пекіна-2022, стосунку до яких ми не маємо.

Драма дня

26-річна американська гірськолижниця Мікаела Шиффрін – триразова олімпійська чемпіонка, шестиразова чемпіонка світу, володарка трьох Великих і восьми Малих кришталевих глобусів переможниці загального заліку Кубка світу. За 12 років кар’єри Мікаела сходила з дистанції на офіційних міжнародних змаганнях лише двічі. На цій Олімпіаді – п’ять стартів, три сходи, жодної медалі.

Після провалів у коронних видах – гігантському і класичному слаломах – Шиффрін покладала величезні надії на альпійську комбінацію. Ця віра зміцнилася після того, як Шиффрін досить успішно здолала першу і неулюблену частину програми – швидкісний спуск. Його американка завершила на високому п’ятому місці, слідом за майстринями швидкісних дисциплін. Унікальні слаломні навички начебто робили Мікаелу головною фавориткою в боротьбі за золото. Замість того Шиффрін пропустила ворота на верхній частині дистанції. Так само, як і в двох попередніх дисциплінах. Шок.

Getty Images/Global Images Ukraine. Микаэла Шиффрин

Мікаела Шиффрін до останнього вагалася, чи варто їй їхати на Ігри до Пекіна. Останнім часом її життя супроводжують неприємні і навіть трагічні події. Два роки тому, 4 лютого 2020-го, Мікаела втратила тата, людину, якій була зобов’язана своїми досягненнями чи не найбільше. 65-річний Джефф Шиффрін отримав несумісні з життям травми після падіння з даху будинку, куди він виліз, щоб відкинути сніг. Мікаела довго приходила до тями, за цей час розійшлася з коханим. Впродовж двох останніх сезонів Кубка світу вона була не схожою на саму себе, хоча й продовжує лідирувати в слаломному заліку поточного розіграшу. Американка сподівалася, що успіхи на Олімпіаді повернуть їй натхнення. На ділі ж вийшло навпаки. Чи виходить, бо Мікаела ще має шанс зачепитися за медалі в завтрашніх командних змаганнях.

Альпійську ж комбінацію виграла швейцарка Мішель Ґізін, яка у слаломі піднялася на перше місце після 12-го в давнгіллі. Ґізін повторила своє досягнення чотирирічної давнини, а на цій Олімпіаді виграла другу нагороду після бронзи в супергіганті. Срібло виграла інша представниця Швейцарії Венді Голденер, для якої це п’ята олімпійська медаль у кар’єрі, бронзу – італійка Федеріка Бріньйоне.

Героїні дня

Жіноча збірна Канади вп’яте в історії виграла золото Олімпійських ігор. Сьогодні команда Троя Раяна перемогла в фіналі 3:2 американок і реваншувалася за поразку в матчі за головний олімпійський титул чотири роки тому в Пхьончхані. Канадійки на 24-х Іграх виграли усі сім матчів, зокрема двічі перемогли головних своїх опоненток, збірну США. Саме ці північноамериканські національні команди розігрували між собою олімпійське золото в шести з семи фіналів, починаючи з Наґано-1998, тобто відтоді, як жіночий хокей був включений у програму Олімпіад вперше.

У збірної США була прекрасна нагода розпочати фінальний поєдинок по-іншому, але Ганна Брандт у самому дебюті влучила з близької відстані в стійку напівпорожніх воріт. А надалі перевага канадійок ставала щораз відчутнішою. Героїнею зустрічі стала капітан канадійок Марі-Філіп Пулен. Вона взяла участь у всіх трьох результативних атаках. У першому період рахунок був відкритий після виграного Марі-Філіп вкидання. Клейр Томпсон, отримавши шайбу від Пулен, кинула від синьої лінії, а Сара Нурс у дотик підкоригувала шайбу у сітку. Другий гол Пулен організувала самотужки. Капітан збірної Канади перехопила шайбу в зоні суперниць і відразу кинула з середньої відстані. Алекс Кавалліні виявилася неготовою до відведення загрози і пропустила шайбу прямо по центру воріт – 2:0. Зробивши міцне підґрунтя, канадійки з другого періоду почали грати від оборони, з наміром піймати суперниць на контратаці. Ще до того, як один з таких випадів реалізувала Пулен, майбутні чемпіонки втратили мінімум дві нагоди збільшити перевагу. Американки змогли зусиллями свого найкращого бомбардира Гіларі Найт скоротити розрив, а за 13 секунд до завершення зустрічі Аманда Кессел зробила перевагу опоненток мінімальною. Але не більше того.

Getty Images/Global Images Ukraine

Зауважимо, що в складі канадійок триразовими олімпійськими чемпіонками стали Ребекка Джонстон і Марі-Філіп Пулен. 32- і 30-річна хокеїстки були чемпіонками Ванкувера і Сочі, а у Пхьончані виграли срібло. Ребекка і Марі-Філіп увійшли до когорти своїх землячок, які вважаються найтитулованішими хокеїстками за історію Олімпіад. Джонстон і Пулен наразі поступаються лише Джейні Геффорд і Гейлі Вікенгайзер, котрі виграли по чотири золота і одному сріблу. Ще одна нападниця Каролін Уелетт виступала на всіх чотирьох переможних для «Кленових листків» Іграх, починаючи з Солт-Лейк-Сіті-2002, коли їй було 22 роки. По три золота і одному сріблу, так само як тепер Ребекка Джонстон і Марі-Філіп Пулен, в інші роки вигравали Дженніфер Боттерілл, Бекі Келлар і згадувана вже Меґан Аґоста. Також триразовими олімпійськими чемпіонками є Чері Піпер, Коллін Состорікс, Кім Сент-П’єр, Джилліан Еппс і Шарлін Лабонте.

Найкориснішою хокеїсткою нинішнього олімпійського турніру названа 30-річна нападниця збірної Канади Бріанн Дженнер, яка стала дворазовою олімпійською чемпіонкою. Також вдруге золото Ігор виграли Жоселін Ларок, Мелоді Дауст, Наталі Спунер та Емілі Кларк.

Вперше чемпіонками Олімпіади стали воротарі Анн-Рене Десбінс, Емеранс Машмейєр, Крістен Кемпбелл, захисниці Рената Фаст, Ерін Емброз, Клейр Томпсон, Ештон Белл, Міка Зенді-Гарт, Елла Шелтон, нападниці Сара Нурс, Сара Фільє, Блейр Турнбулл, Лора Стейсі, Джилл Саульньє, Емма Мальтайс і Джеймі-Лі Реттрей.

Хто забере найбільше золотих медалей на Олімпіаді?

Медальний залік

27-річна японська ковзанярка Міго Такаґі стала дворазовою олімпійською чемпіонкою і семиразовою призеркою Ігор, перемігши з олімпійським рекордом (1.13,19) на дистанції 1000 м. Збірна Норвегії у складі Еспена Бйорнстада, Еспена Андерсена, Єнса Офтебро і Йорґена Ґробака виграла командну першість у північному двоборстві. На фініші гонки переслідування за системою Ґундерсена скандинави випередили на 54 секунди німців. Дворазова чемпіонка світу з фристайлу Сандра Неслунд зі Швеції виграла золото у скі-кросі.

Чемпіонкою в жіночому одиночному катанні стала представниця ОКР Анна Щербакова. Вона перемогла з сумою 255,95. Каміла Валієва, яка попри невирішені допінгові питання була допущена до виступу, в довільній програмі двічі впала. Здобутої за підсумками короткої програми переваги виявилося недостатньо, щоб потрапити до трійки призерів. Валієва з сумою 224,09 четверта. Срібло здобула ще одна представниця ОКР Алєксандра Трусова (251,73), бронза у японки Каорі Сакамото (233,13).

За три дні до завершення 24 зимових Олімпійських ігор медалі надалі мають 28 країн. З золотом так само стабільно залишається 21. Норвегія продовжує лідирувати з 14 медалями найвищої проби. Німеччина має 10 золотих нагород. Трійку замикають з вісьмома чемпіонами США. По сім золотих медалей виграли Швеція і Китай, по шість – Австрія, Нідерланди і Швейцарія, п’ять – ОКР, по чотири – Франція і Канада. Україна з одним сріблом на 23 місці.

17 лютого. Усі призери дня зимової Олімпіади-2022

Оцініть матеріал
(19)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Напружений фінал. Білодід виграла чемпіонат Європи 2024 з дзюдо
Інші види | 25 квітня 2024, 20:47 3
Напружений фінал. Білодід виграла чемпіонат Європи 2024 з дзюдо

23-річна українка в Загребі послідовно здолала 5 суперниць

Розпочинається плей-оф Кубка Азії U-23. Хто стане суперником України на ОІ?
Футбол | 25 квітня 2024, 03:45 0
Розпочинається плей-оф Кубка Азії U-23. Хто стане суперником України на ОІ?

Опонентом синьо-жовтих буде команда, яка посяде в Азії третє місце

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.