Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Португалія
| Оновлено 18 лютого 2022, 09:32
15464
3

За що купили, за те не продамо. 10 топ-трансферів в історії Порту

Блогер Sport.ua – про найбільш вдалі трансфери португальського гранда

| Оновлено 18 лютого 2022, 09:32
15464
3
За що купили, за те не продамо. 10 топ-трансферів в історії Порту
Getty Images/Global Images Ukraine. Луїс Діас

Так заробляти на трансферах, як це вміє робити «Порту», напевне, не вдасться нікому найближчим часом. Справа в тому, що португальський гранд не збирається відступати від своєї філософії ведення трансферних справ: купити чи підготувати власного вихованця з метою в майбутньому вигідно перепродати та поповнити свій бюджет. Свіжий приклад далекоглядності та професійності менеджменту «драконів» – продаж за 45 мільйонів євро до «Ліверпуля» Луїса Діаса. При тому, що три роки тому за нього було заплачено трохи більше семи мільйонів. Знаємо, що рахувати чужі гроші не дуже коректно, але сьогодні ми відійдемо від цього правила, згадавши 10 найбільш вдалих трансферів в історії майстрів купівлі-продажі футболістів.

Рікарду Карвалью

Купівля: вихованець клубу
Продаж: 30 млн. євро (2004, «Челсі»)

Getty Images/Global Images Ukraine

Першим багатомільйонним трансфером за часів багаторічного президенства в «Порту» Жорже Нуну Пінту да Кошти (на посаді з 1982 року) став  переїзд до стану «Челсі» у 2004 році Рікарду Карвалью. Вихованець «драконів» за шість років кар’єри в Лондоні сповна виправдав потрачені на нього 30 мільйонів євро, вигравши з «пенсіонерами» за цей період 10 різноманітних трофеїв, із них три чемпіонства в АПЛ.

Що цікаво в тому сезоні «Порту», окрім цього трансферу, «провернув» ще ряд трохи менш грошовитих угод. Так, за 21 мільйонів євро до «Барселони» перейшов Деку і на мільйон менше «синьо-білі» отримали за Паулу Феррейру, який «за компанію» із Рікарду Карвалью перебрався на Туманний Альбіон в команду Жозе Моурінью.

Андерсон Олівейра

Купівля: 8 млн. євро (2005, «Греміо»)
Продаж: 31.5 млн. євро (2007, «Манчестер Юнайтед»)

Отримавши у 2004 році вперше такі шалені гроші за трансфери, «дракони» в наступному сезоні почали пачками скуповувати маловідомих гравців, серед яких був 17-річний вундеркінд із «Греміо» Андерсон Олівейра. Його «Порту» придбав за чималеньку суму, як для тінейджера – 8 мільйонів євро. Бразилець за два роки в Португалії був в основному гравцем заміни і навряд чи боси «синьо-білих» чекали найближчим часом якоїсь фінансової вигоди з трансферу молодого таланту. На додачу у сезоні 2006/07 він зламав ногу і вибув з гри на довгих 5 місяців. Здавалося б, викинули 8 мільйонів коту під хвіст, але несподівано на горизонті з’явився грошовитий «Манчестер Юнайтед», який побачив у молодому хавбеку майбутню зірку світового футболу. «Манкуніанці» запропонували за бразильця просто шалену суму: 31,5 мільйона євро і португальці, потираючи руки, із превеликим задоволенням позбулися схильного до травм таланта.

Радамель Фалькао

Купівля: 5,5 млн. євро (2009, «Рівер Плейт» )
Продаж: 40 млн. євро (2011, «Атлетико» )

Getty Images/Global Images Ukraine

У липні 2009 року «Порту» придбав за 5,5 мільйонів євро форварда аргентинського «Рівер Плейт» Радамеля Фалькао. 23-річний колумбієць відразу показав бразильцю Халку, купленому рік тому за 19 мільйонів євро, як треба діяти на вістрі атаки справжньому форварду. У першому ж сезоні він став найкращим снайпером Прімейри із 25 м’ячами і допоміг «драконам» здобути золоті нагороди. Що цікаво, у наступній першості вже Халк перейняв лаври головного бомбардира команди та чемпіонату, забивши 23 голи, тоді як Радомель відзначився 16-ма. Не дивно, що результативний південноамериканець привернув своєю грою увагу більш солідних європейських клубів. Найбільш настирливим у боротьбі за нападника був мадридський «Атлетико». «Матрацники» не пошкодували віддати за колумбійця 40 мільйонів євро і, схоже, геть не сумували з цього приводу, адже упродовж двох сезонів в Мадриді форвард забив 62 м’ячі в 68 матчах Прімери. Крім цього, іспанці в подальшому ще й заробили на ньому, продавши того у 2013 році до «Монако» за понад 60 мільйонів європейської валюти.

Халк

 

Купівля: 19 млн. євро (2008, «Токіо Верді»)
Продаж: 40 млн. євро (2012, «Зеніт»)


Getty Images/Global Images Ukraine

Про бразильця Халка ми згадували вище. Цей фактурний форвард перейшов до лав «Порту» у 2008 році із японського «Токіо Верді» за 19 мільйонів євро. До того «синьо-білі» ніколи не наважувалися вкладатися в такі придбання і саме бразилець став першим подібним досвідом. У перші два сезони власники «драконів» кусали лікті за подібний трансфер, адже Халк за два роки у футболці «Порту» забив лише 19 м’ячів у 74 матчах. Утім, на третій рік свого перебування в Португалії вистрелив і навіть виграв снайперську гонку Прімейри (23 м’ячі).

Вдалі виступи в чемпіонаті і єврокубках допомогли менеджменту «драконів» і з цього трансферу заробити дивіденди. Дякувати португальці мають пітерському «Зеніту». «Газпромівці» відвантажили зі своєї кишені за трансфер бразильця понад 60 мільйонів євро, із них 40 пішли на рахунок португальського гранда. Тим самим «біло-сині» сповна відбили потрачені кошти на своє найдорожче придбання в історії на той час.

Хамес Родрігес

Купівля: 5,1 млн. євро (2010, «Банфілд»)
Продаж: 45 млн. євро (2011, «Атлетико»)


Getty Images/Global Images Ukraine

Боси «Порту», задоволені співпрацею із Радамелем Фалькао, вирішили ще раз спробувати заробити на гравці із Колумбії. Їхній погляд впав на 19-річного таланта Хамеса Родрігеса із аргентинського «Банфілда». Як і його зірковому попереднику-земляку, хавбеку вдалося зробити собі ім’я в Європі у футболці «драконів». За три сезони в Португалії Хамес здобув…8 трофеїв, включаючи три чемпіонства в Прімейрі та виграш Ліги Європи.

У 2013 році, спираючись на фінансові можливості російського мільярдера Дмітрія Риболовлєва, на трансферний ринок вийшов «Монако», який зробив заманливу пропозицію «Порту» по Хамесу Родрігесу. У підсумку сторони зійшлися на сумі в 45 мільйонів євро. Цей трансфер на той час став найдорожчим не тільки в історії французького клубу, але й в історії Ліги 1. Що цікаво, за тиждень ці лаври у земляка забрав Радамель Фалькао, за якого «монегаски» відвантажили на 15 мільйонів євровалюти більше.

Ельякім Мангала

Купівля: 6.75 млн. євро (2011, «Стандард»)
Продаж: 45 млн. євро (2014, «Манчестер Сіті»)

У 2011 році керівництво «Порту» виділило майже 7 мільйонів євро на придбання французького гравця бельгійського «Стандарда» Ельякіма Мангала. Маловідомий центрбек не відразу заграв у чемпіонаті Португалії, провівши всього 7 матчів у Прімейрі в сезоні 2011/12.  В підсумку це не завадило йому приміряти золоті нагороди португальської першості та підняти над головою Суперкубок. У наступних двох чемпіонатах француз став гравцем основи «синьо-білих», і без нього було важко уявити захист португальського гранда, який в кінці сезону 2013/14 очолював майбутній тренер «Шахтаря» Луїш Каштру. Тож не дивно, що на гру цього довгоногого центрального захисника звернув увагу заможний «Манчестер Сіті». Торги тривали недовго, і в серпні 2014 року казна «Порту» поповнилася на вже звичні 45 мільйонів євро.

Андре Сілва

Купівля: вихованець клубу
Продаж: 38 млн. євро (2017, «Мілан»)


Getty Images/Global Images Ukraine

Нинішній гравець «Лейпцига» та збірної Португалії розпочинав свою кар’єру саме в складі «Порту», але дебютував у основному складі доволі пізно: у 21-річному віці. В принципі, це не завадило височенному центрфорварду за два роки дійти до того рівня, коли його команда могла із легкістю його відпустити. Ще б пак, за Андре Сілву італійський «Мілан» не пошкодував викласти 38 мільйонів євро. Це при тому, що великих коштів «дракони» на його підготовку не витрачали та і по зарплаті він не був серед фаворитів у команді. Якби там не було, а досвідчений президент клубу Жорже Нуну Пінту да Кошта вкотре, не сильно вклавши, зумів знову отримати чималий прибуток.

Едер Мілітан

Купівля: 7 млн. євро (2018, «Сан Паулу»)
Продаж: 50 млн. євро ( 2019, «Реал»)

Черговим новачком «Порту», який приніс клубу багатомільйонні прибутки став Едер Мілітан. У 2018 році цей бразилець за цілком не захмарну суму у 7 мільйонів євро перебрався до Португалії, підписавши з «драконами» п’ятирічний контракт. Ніхто тоді не підозрював, що цей гравець  пограє в Прімейрі усього один сезон. Схоже, його гра так вразила босів мадридського «Реала», що вони вирішили за будь-яку ціну переманити бразильського захисника до столиці Іспанії. «Галактикос», не довго думаючи, запропонували 50 мільйонів євро за гравця. Наставник «синьо-білих» Сержіу Консейсау не дуже заперечував, адже в захисті у нього і так було три доволі вправних співвітчизника Едера. Тож, влітку 2019 року той зібрав валізи та перебрався до Мадрида, де наразі є ключовим гравцем в центрі захисту команди Карло Анчелотті.

Фабіу Сільва

Купівля: вихованець клубу
Продаж: 40 млн. євро (2020, «Вулверхемптон»)

Фабіу Сільва - ще один вихованець клубної академії «Порту» із нашого списку, який приніс своєму клубу багатомільйонний бонус, не провівши за нього і кількох років у професіоналах. Лише один сезон на дорослому рівні знадобилося 17-річному тінейджеру, щоб про нього заговорили в Європі. І це при тому, що показники, як для форварда, у нього були вкрай посередні – усього 1 гол в 12 матчах. Утім, швидше за все, їх вразила гра цього хлопця за різноманітні збірні Португалії, де він назабивав чимало м’ячів. Але на Фабіу звернув увагу не якийсь гранд європейського футболу, а середняк АПЛ – «Вулверхемптон». «Вовки», власником яких є китайська фінансово-промислова група «Fosun International», виконали побажання головного тренера команди, португальця Бруну Лаже, і не пошкодували викласти за молодого таланта 40 мільйонів євро. А «Порту», окрім солідної суми на свій рахунок, отримає чималі бонуси у разі подальших трансферів свого вихованця.

Луїс Діас

Купівля: 7,22 млн. євро (2019, «Атлетико Хуніор»)
Продаж: 45 млн. євро (2022, «Ліверпуль»)


Getty Images/Global Images Ukraine

Схоже, у 2019 році керівництво «Порту» згадало, що давненько не заробляло на колумбійських гравцях і підписало південноамериканського вінгера із «Атлетико Хуніор» Луїса Діаса. За креативного футболіста виклали такі звичні 7 мільйонів євро. За  три сезони, проведених в команді Сержіу Консейсау, Луїс Діас зарекомендував себе, як знаний майстер завершальних ударів. У нинішньому сезоні на його рахунку 14 влучних пострілів у 18 матчах чемпіонату Португалії і за цим показником він посідає друге місце у списку снайперів Прімейри після Дарвіна Нуньєса із «Бенфіки». Хто зна, можливо, колумбієць і поборовся б за титул кращого бомбардира португальської першості, але 30 січня «Ліверпуль» узгодив з «Порту» всі деталі по трансферу вінгера у стан мерсисайдців. За гравця «дракони» виторгували вже звичні 45 мільйонів євро і ще 20 прописані в угоді в якості різноманітних бонусів.

Оцініть матеріал
(105)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Йожеф САБО: «Мудрик своєю грою за Челсі зробив антирекламу нашим гравцям»
Футбол | 25 квітня 2024, 15:58 8
Йожеф САБО: «Мудрик своєю грою за Челсі зробив антирекламу нашим гравцям»

Колишній тренер збірної України оцінив рівень деяких українських футболістів

Український клуб зірвав матч чемпіонату. Стала відома причина
Футбол | 24 квітня 2024, 21:29 1
Український клуб зірвав матч чемпіонату. Стала відома причина

«Металург» Запоріжжя не приїде на поєдинок проти «Хуста»

Коментарі 3
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
SpritusAlex
Барселона вийшла з чату.
Макс Максов
Вот это плюс, при чем большой! Нашим нужно поучиться, а не мариновать игроков в УПЛ до 30 лет!