Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Англія
| Оновлено 12 лютого 2022, 13:19
4382
4

Чого чекати від Френка Лемпарда в Евертоні?

Колумніст Sport.ua – про нового боса Віталія Миколенка у стані «ірисок»

| Оновлено 12 лютого 2022, 13:19
4382
4
Чого чекати від Френка Лемпарда в Евертоні?
Getty Images/Global Images Ukraine

Наприкінці січня «Евертон», за який віднедавна виступає український лівий захисник Віталій Миколенко, отримав нового головного тренера. Після звільнення Рафаеля Бенітеса, котрий так і не зумів стабілізувати результати та покращити турнірну ситуацію «ірисок» у поточному сезоні, новим коучем команди з Ліверпуля став легендарний екс-футболіст «Вест Хема» та «Челсі» Френк Лемпард, який понад рік залишався безробітним після відходу з посади наставника «синіх» 25 січня 2021-го.

Чотири кандидати

Із самого початку фаворитом у коучі «Евертона» в пресі називався Роберто Мартінес, який нині керує національною збірною Бельгії, а з 2013 по 2016 роки мав досвід наставництва у таборі «ірисок». Власне, останній фактор, як вважалося, допоможе босам «Евертона» домовитися із самим Мартінесом, проте в останній момент все аж ніяк не гладко пішло щодо узгодження з Королівською бельгійською футбольною асоціацією. Там відмовилися достроково відпускати свого наставника, навіть на умовах поєднання посад.

Виконувачем обов'язків коуча «Евертона» було призначено Данкана Фергюсона, котрий уже мав досвід аналогічної роботи у 2019 році. Передбачалося навіть, що 50-річний шотландець може отримати шанс попрацювати із командою до кінця сезону-2021/22 та довести свою цінність, проте боси «ірисок» мали з цього приводу свої погляди.

Зокрема, всерйоз контактував з «Евертоном» щодо роботи португальський наставник Вітор Перейра, якого наприкінці грудня було звільнено з «Фенербахче». Англійські ЗМІ писали, що цей фахівець особисто спілкувався із міноритарним власником «ірисок» Фархадом Моширі, якому представив свої погляди щодо розвитку клубу на найближчий час. Нібито власник «Евертона» залишився дуже задоволеним результатами цієї співбесіди, і з Перейрою готувалися укласти повноцінний контракт.

Проте фанати «Евертона» вкрай скептично сприйняли можливий прихід до їхнього клубу Перейри. Вони сумнівалися, що португалець, котрий провалився з «Фенербахче» цього сезону, зможе на ходу виправити проблеми «ірисок» і затіяли хвилю протестів, висловлюючи власну незгоду з цією кандидатурою. Благо, приблизно в цей же час у пресі випливло ще одне цікаве ім'я, яке асоціювалося з «Евертоном» - мова про Френка Лемпарда, призначення якого фанати ліверпульської команди повністю підтримали.

Існував і ще один варіант, при якому очолити «Евертон» міг нинішній коуч «Дербі» Вейн Руні. Його повернення на «Гудісон Парк» було б неймовірно красивою історією, проте поки що екс-форвард збірної Англії вирішив відмовитися від подібної можливості. Руні мотивував своє рішення бажанням продовжити роботу з «Дербі», який перебуває у вкрай непростому становищі в Чемпіоншипі.

В результаті вибір Моширі та його радників був зроблений на користь Лемпарда, з яким 31 січня підписали контракт із терміном дії до 30 червня 2024 року…

Getty Images/Global Images Ukraine

Непростий виклик для Френка

Погоджуючись очолити «Евертон», Лемпард не міг не розуміти, на що йде. По суті, зараз він стикається із найскладнішим випробуванням у своїй нетривалій тренерській кар'єрі, адже «іриски» вперше за кілька десятиліть реально стоять на краю прірви, ризикуючи вилетіти з Прем'єр-ліги за підсумками сезону. На даний момент «Евертон» випереджає команди із зони вильоту всього на кілька очок, і нехай нова команда Лемпарда має пару матчів у запасі, що є наслідком груднево-січневої коронавірусної кризи в АПЛ, легко їй у битві аутсайдерів точно не буде.

Не полегшить життя Лемпарду і обстановка, яка панує навколо команди. Незважаючи на те, що фанати «Евертона» загалом позитивно сприйняли прихід Френка на посаду наставника їхньої команди, у них продовжується конфронтація з нинішнім власником клубу Фархадом Моширі. Рішення останнього багато в чому і завели «ірисок» у глухий кут, виходити з якого нині покликаний Лемпард.

Getty Images/Global Images Ukraine

Величезною перевагою Лемпарда в «Евертоні» має стати вміння наставника якісно працювати з молодими виконавцями. Під час перебування на посту тренера «Дербі» Френк, згідно зі статистикою, частіше за інших коучів Чемпіоншипа робив ставку на футболістів у віці до 21 року. Такий підхід виявився ефективним, адже «барани» фінішували у зоні плей-оф Чемпіоншипу, а потім лише у фіналі програли «Астон Віллі» путівку до Прем'єр-ліги.

Якісна робота з «Дербі» дозволила Лемпарду влітку 2019 року отримати запрошення від «Челсі». «Сині» збиралися зробити ставку на наявних у розпорядженні кадрів та клубну молодь, оскільки перебували під дією трансферного бана й не мали можливості здійснювати вхідні угоди. Завдяки такій політиці та ставці на Лемпарда, у першій команді «Челсі» заграли Мейсон Маунт, Теммі Абрахам, Ріс Джеймс, Біллі Гілмор… Усього за Френка за «синіх» свої перші матчі на професійному рівні зіграли вісім випускників академії, що є рекордним показником для клубу в рамках одного сезону.

В «Евертоні» у Лемпарда також буде одразу кілька молодих талантів, над прогресом яких тренеру доведеться як слід попрацювати, але їхній успіх згодом може принести величезний плюс клубу. Звичайно, українським уболівальникам хочеться вірити, що крок уперед в своїй кар'єрі під керівництвом Френка зуміє зробити 22-річний Віталій Миколенко, котрий і перебирався до АПЛ заради можливості прогресувати, однак і окрім нашого земляка в «ірисок» вистачає молодих талантів. Йдеться, перш за все, про 19-річного вінгера Льюїса Доббіна, 18-річного півзахисника Стенлі Міллза, 19-річного центрального захисника Джарреда Брантуейта, 20-річного вінгера Ентоні Гордона та його однолітка правого захисника Натана Паттерсона, придбаного у січні в шотландського «Рейнджерс» за 12,6 мільйонів фунтів.

Зазначені молоді футболісти за Лемпарда можуть зробити величезний ривок у своїх кар'єрах, що дозволить клубу обмежити витрати на трансферному ринку, які за останні п'ять років досягли показника у півмільярда фунтів. Якщо говорити про співвідношення ціна/якість, то знайдеться зовсім небагато клубів у Прем'єр-лізі, які могли б посперечатися із «Евертоном» за наполегливістю «заривання грошей у пісок». Зрештою, у Моширі нині серйозні проблеми, адже він за останні роки зазнав збитків на суму 265 мільйонів фунтів, що може спонукати ірансько-британського бізнесмена розглянути можливість продажу клубу .

Таким чином, в «Евертоні» Лемпард знову зіткнеться з питанням вкрай непростої трансферної обстановки, коли особливих витрат на підсилення складу не передбачається, а ось працювати з наявними у розпорядженні гравцями доведеться. І це може стати не лише величезним плюсом для клубу, враховуючи, як Френк раніше розвивав молодь у «Дербі» та «Челсі», а й особисто для Віталія Миколенка, у якого формально немає серйозних конкурентів на позиції, а тому все залежить виключно від нього самого.

Перші успіхи

Під керівництвом Лемпарда «Евертон» поки що провів лише два поєдинки. У Кубку Англії «іриски» розгромили «Брентфорд» (4:1), а ось у Прем'єр-лізі поступилися такому ж аутсайдеру з амбіціями, як і вони самі – «Ньюкаслу» (1:3). Всього ж безвиграшна серія команди з Ліверпуля у чемпіонаті налічує вже шість матчів.

Щоправда, перших успіхів Лемпард в «Евертоні» вже досяг. В останній день роботи трансферного вікна «ірискам» вдалося узгодити два потенційно дуже корисних переходи – 25-річний Деле Аллі, як стверджує Transfermarkt, перейшов із «Тоттенхема» на правах вільного агента, а ось 24-річного Донні ван де Бека вдалося на півроку виписати із «Манчестер Юнайтед» на умовах оренди.

Getty Images/Global Images Ukraine

Обидва останніх новобранця «Евертона» можуть вплинути на гру команди, якщо повернуться у свої найкращі кондиції. На жаль, ван де Бек у Манчестері переважно полірував банку запасних, не маючи великої кількості шансів проявити себе у Прем'єр-лізі, а Деле Аллі в Лондоні просто засидівся, хоча залишається одним з найталановитіших півзахисників сучасності з англійським паспортом. Зокрема, низка британських експертів неодноразово висловлювалася на користь версії, що останні невдачі Аллі викликані виключно слабкою роботою тренерів «Тоттенхема», які не знаходили підходу до півзахисника.

Важливо те, що і Доні ван де Бек, і Деле Аллі – креатури Лемпарда. Перед здійсненням цих трансферів, як повідомляли англійські інсайдери, у наставника відбулися особисті розмови з обома півзахисниками, в ході яких коуч переконував тих перебратися на «Гудісон Парк», а також мав можливість оцінити міру мотивації, що є у потенційних на той момент новобранців. А якщо так, то наставник «Евертона» має бачення, яким чином він допоможе нідерландцю та англійцю реанімувати кар'єри після невдач останнім часом.

Що можна констатувати прямо зараз, так це серйозний ризик та відповідальність, які Лемпард звалює на свої плечі. Вони значно вищі, ніж у Френка були до цього в «Челсі», адже на «Гудісон Парк» новий наставник не має статусу клубної легенди, котрий здатен виступити своєрідною індульгенцією від провалів хоча б на перший час. Та й у «Дербі» Лемпард мав «соломку», яку можна було підстелити при нагоді, бо для нього робота із «баранами» була першим тренерським досвідом у кар'єрі. Зараз такого практично немає, і нарікати на провали Бенітеса не вийде, адже Френк чудово розумів і бачив, куди йде.

«Евертон» не вилітав з еліти англійського футболу протягом останніх 68 років, тому для фанатів «ірисок» не існує навіть думки про пониження у класі. Вони чекають, що підопічні Лемпарда зможуть показати стрімкий прогрес та завершать сезон на більш-менш гідній позиції в турнірній таблиці. Саме тому осічка у вигляді вильоту з АПЛ буде вкрай дорого коштувати для всіх, адже вона відправить клуб у трясовину Чемпіоншипа, а в резюме тренера залишить масну кляксу, через яку його кандидатура не буде настільки презентабельною для інших команд. Саме тому Лемпард взявся за дуже нелегку, але вкрай інтригуючу справу. Чи доведе він її до успіху? А ось це вже питання, відповіді на яке сьогодні не знає ніхто…

Оцініть матеріал
(14)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 4
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
locator-x
Мав би не вилетіти, є слабші команди Але хз, в Челсі Лемпард, по інфі місцевих авторитетних журналістів, увів занадто жорсткі правила для гравців, а потім втратив контроль над роздягалкою. Та й тактично він не геть готовий.
Евертону разок би варто було вилетіти, щоб російсько-арабські власники усвідомили, що чехарда з тренерами до добра не доводить. Ну але без ліверпульского дербі десь щось втратиться.
mayakovskiy1
Ждем чемпионшипа. По игре Эвертон одна из хужших команд в лиге. Даже Норвич сейчас веселее
djordj
Чемодан.Вокзал.Лондон.Если сегодня проиграют Лидсу.Виталя Банколенко будет в старте?