Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Олімпійські ігри
| Оновлено 07 лютого 2022, 03:46
16421
28

Провал Семеренко і спортивний туризм. Як минув перший день ОІ

Оглядач Sport.ua розповідає про перший змагальний день на Олімпіаді в Пекіні

| Оновлено 07 лютого 2022, 03:46
16421
28
Провал Семеренко і спортивний туризм. Як минув перший день ОІ
Getty Images/Global Images Ukraine. Валя Семеренко

Sport.ua разом із BetWinner в спецпроекті «Олімпіада-2022» розповідає, як минув перший день Ігор в Пекіні.

Перший змагальний день 24-х зимових Олімпійських ігор позаду. Розіграні перших шість комплектів нагород. У більшості випадків володарі золота виявилися настільки прогнозованими, що аж дивно. Дивно, бо зазвичай Олімпіада – то велика кількість сюрпризів. Особливо на старті. Зараз у Пекіні з шести розіграних комплектів лише один чемпіон виглядає несподіваним. То швед Вальтер Вальберґ сенсаційно випередив олімпіоніка Пхьончхана-2018 Мікаеля Кінґсбері з Канади у змаганнях фристайлістів у могулі. Також не дуже прогнозованою була перша переможниця Ігор-2022 у програмі стрибунів з трампліна. Зрештою, за відсутності лідерки світового сезону Маріти Крамер з Австрії, яка пропускає Олімпіаду через коронавірус, відвертого фаворита у стрибках з нормального трампліна (К95) й не було. Золото виграла словенка Урша Боґотай зі Словенії, котра випередила на 2,2 бали срібну призерку Пхьончхана-2018 Катаріну Альтхаус.

Решта чемпіонів – звичні й очікувані. Це стосується найперше лідерки лижних перегонів сьогодення Терези Йогауґ, котра своє перше олімпійське золото виграла ще у Ванкувері-2010, мала срібло і бронзу і в Сочі, а до Пхьончхана не поїхала через доволі неоднозначний допінг-скандал. Нині Терезі 33, і сьогоднішньою перемогою в скіатлоні вона це довела.

Getty Images/Global Images Ukraine. Тереза Йогауг

Ще одне золото Норвегії принесли у змішаній естафеті біатлоністи. Хоча провели ці перегони норвежці не найліпшим чином: Марте Олсбю-Ройселанд впевнено захопила лідерство, Тіріль Екгофф втратила перевагу, поїхавши на штрафне коло, Тар’єй Бьо зберіг позиції, а його брат Йоганнес у фірмовому стилі виграв фінішний спурт.

Збірна Китаю виграла змішану естафету в шорт-треку, а першу нагороду ковзанярського спорту забрала та, від кого її найбільше очікували – золото на дистанції 3000 м з олімпійським рекордом (3.56,93) здобула нідерландка Ірен Схаутен.

Провал дня

Змішана естафета була однією з найочікуваніших дисциплін для українських вболівальників. Зважаючи на поточні проблеми більшості українських біатлоністів і високу конкуренцію у виді загалом, саме в конфігурації дві жінки/два чоловіки ми наразі маємо найліпші шанси, щоб себе проявити. Мали, бо змішана естафета стала історією. Неприємною для нас історією.

Проте нічого несподіваного сьогодні в Пекіні не сталося. Враховуючи вітрову ситуацію на трасі, промахувалися і заходили на штрафні кола сьогодні всі. Причому промахувалися багато. Втім, Україна провалилася першою і на самому старті. І провалилася та, чиє місце в команді виглядало найбільш неоднозначним. Чемпіонка Сочі Валентина Семеренко не демонструвала цьогоріч нічого видатного рівно так само, як і її конкурентки за місце в команді. Проте одна справа, коли посередньо виступають недосвідчені спортсменки і зовсім інша, коли мова про 35-річну старожилку, найкращі роки і максимальна вмотивованість якої на досягнення результату давно позаду. Не треба також забувати, що Валентина Семеренко неодноразово висловлювала своє невдоволення співпрацею зі старшим тренером жіночої збірної Урошем Велепцем. Шлейф цієї неприязні тягнеться ще з попередньої Олімпіади, коли Валя на емоціях назвала тодішню українську збірну «командою-ж..пою». Чи робить мікроклімат у збірній позитивним перебування в ній спортсменки, яка ні результату не досягає, ні не бажає ставитися шанобливіше до тренерського штабу та окремих партнерок за командою? Питання, мабуть, риторичне.

В цьому контексті належне треба віддати самому Велепцеві, який сьогодні взяв відповідальність за провал Семеренко на себе, заявивши, що Валентина поїхала на три штрафних кола і передала після цього Юлії Джимі естафету останньою, 20-ю, з відставанням від лідерів у три з половиною хвилини через те, що перед стартом отримала неправильні поправки на вітер.

Getty Images/Global Images Ukraine. Юлія Джима

Єдиним позитивом за підсумками змішаної естафети є форма, яку продемонструвала Юлія Джима. Лідер сучасного українського біатлону була однією з найшвидших на своєму другому етапі, суттєво поліпшивши позиції збірної України. І не її біда, що Артем Прима та Дмитро Підручний, котрий теж поїхав на одне коло штрафу, не змогли підняти команду вище 13-го підсумкового місця.

Наші туристи

Один відомий легкоатлетичний тренер не так давно зіронізував після повернення свого підопічного з кубка Європи: «Він молодець – став восьмим. На минулому Кубку був дев’ятим. Прогрес! Ще вісім років - і стане першим».

Ця фраза згадалася при перегляді трансляції зі змагань чоловіків-санкарів. Перший заїзд досвідчений Андрій Мандзій завершив не на санях, а на животі. Те саме було й чотири роки тому в Пхьончхані. «Але в Пхьончхані Андрій програвав лідерові 14 секунд, а зараз – лише 4!» - радісно відзначив коментатор. І справді, прогрес. Не виключено, що у 2026-му Андрій нарешті доїде до фінішу на санях, а не на животі. Так само поколотило в першому заїзді й іншого українця, Антона Дукача. Наразі, після перших двох заїздів Антон посідає 23-тє, Андрій – 30-те місце. Серед 34 учасників. Відставання Мандзія від лідера, німця Йоганнеса Людвіґа, складає +5.287 секунди. Дукач програє 3,098 сек.

Проте санкарі виглядають цілком конкурентними на тлі українських представників лижних видів. Найкращою серед наших представниць у скіатлоні сьогодні була 34-річна Марина Анцибор. Четверту для себе Олімпіаду вона розпочала з 56-го місця, програвши чемпіонці Терезі Йогауґ 8 хвилин і 40 секунд. Дебютантка Ігор Вікторія Олех стала 60-ю з відставанням 10.42. Але й це не найгірше. Юлія Кроль стала останньою з лижниць, які змогли фінішувати. Вона програла Йогауґ майже 13 хвилин – 12.50,7. А серед тих трьох спортсменок, яких зняли через те, що вони програвали лідерам коло, була четверта українка Дарина Рубльова.

Це не виступ, а катастрофа.

Героїня дня

Getty Images/Global Images Ukraine. Клаудія Пехштайн

49-річна прапороносець збірної Німеччини, ковзанярка Клаудія Пехштайн розпочала виступ на восьмій своїй Олімпіаді. І це абсолютний рекорд для зимових Ігор. Сьогодні на дистанції 3000 м Клаудія стала останньою, 20-ю, програвши чемпіонці 20,23 секунди. Зрозуміло, що нині Пехштайн вже керується класичним кубертенівським «головне не перемога, а участь». А колись вона була зіркою першої величини. Клаудія - п’ятиразова олімпійська чемпіонка. Вона перемагала в Ліллегаммері-1994, Наґано-1998, Солт-Лейк-Сіті-2002 і Турині-2006. У Наґано і Турині німкеня виграла по сріблу, а в Альбервіллі-1992, на своїй першій Олімпіаді, і Ліллегаммері – по бронзі.

Хто забере найбільше золотих медалей на Олімпіаді?

Цікаво, що Пехштайн примудрилася ще пропустити одну з Олімпіад – до Ванкувера-2010 вона не їздила через «аномальні зміни, зафіксовані в крові». Під час дискваліфікації Клаудія працювала у поліції, а також працювала коментатором на німецькому телебаченні. Пехштайн важко переживала своє відлучення від спорту, зверталася за допомогою до психолога. Пізніше спортсменка написала у своїй автобіографії, що через психічний розлад планувала покінчити життя самогубством. Але повернуло їй життєву гармонію якраз повернення на крижану доріжку.

5 лютого. Усі призери дня зимової Олімпіади-2022

Іван Вербицький
Оцініть матеріал
(85)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Останній великий старт до Олімпіади. Магучіх поїде на чемпіонат Європи
Інші види | 28 березня 2024, 21:45 1
Останній великий старт до Олімпіади. Магучіх поїде на чемпіонат Європи

Українка боротиметься за медалі у Римі

Фаворити? Стали відомі коефіцієнти на перший матч України на Євро-2024
Футбол | 28 березня 2024, 17:15 0
Фаворити? Стали відомі коефіцієнти на перший матч України на Євро-2024

17 червня підопічні Сергія Реброва проведуть поєдинок проти Румунії у 1-му турі групи Е

Коментарі 28
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Володимир Коновал
Не так страшні спортивні туристи,як політичні які зараз керують країною
umnuy2
Перший заїзд досвідчений Андрій Мандзій завершив не на санях, а на животі. Те саме було й чотири роки тому в Пхьончхані. «Але в Пхьончхані Андрій програвав лідерові 14 секунд, а зараз – лише 4 так ему нужно было сразу на животе стартовать нахер те сани если такие топ результаты на животе
fifadinamo
Маю надію що Джима вистрілить разок в медалі, вона може і вміє. Більше медальних сподівань немає, але то таке, за своїх треба вболівати при любих розкладах:
Всі медалі на зимових олімпіадах:
1994 = 1-0-1
1998 = 0-1-0
2002 = 0-0-0
2006 = 0-0-2
2010 = 0-0-0
2014 = 1-0-1
2018 = 1-0-0
Хтось десь побачив зливу медалей?
Практично всі види потребують потужних капіталовкладень хоча б в елементарне сніг і лід, спорядження взагалі космос, чого в нас нема того нема (мова не йде про команду, а про масовість для підготовки дітей і юніорів, ну і доступність). Так що участь то вже досягнення а кожна медаль то практично подвиг. Треба вболівати за кожного спортсмена, всі хочуть перемог
vitaha33
Тільки одне уточнення, Мандзій посідає не останнє місце, за ним позаду є ще 5 чи 6 спортсменів. А от Дукача шкода, 2 рази помилився на 1 і тому самому місці, якби не ця помилка - був би на 13-15 місці
limb0101
Це все дрібниці, ждемо ПІКУ!
сергей богданов
Спортивный туризм очень тонко стебанули наших
Александр Ад
Цікаво,а той ,хто заявив що хоче ОІ в Україні,дивіться трансляції з Кітаю?І як він, не впав з небєс на землю?
Artemkuz
Вот это команда, одна по воробьям стреляет, второй на пузе с горки катается! И это за наши с вами бюджетные деньги.
Так и меня можно было выпускать, причем в любом виде спорта!
Diss
Лижниця Анцибор М. 34 роки , весь час займає останні місця , навіщо постійно тримають в збірній , кому це потрібно ? Взагалі ніякого прогресу... , така участь в змаганнях викликає тільки сміх...
Aleksandr Plutakhin
а перезагрузку треба робити і починати з голови федерації Бринзака. Щє в минулому році треба було починати "награвати" молодь, а ця Олімпіада була б їм гарним іспитом.І навіть при такому результаті, але з вірою у майбутнє. А що можна чекати від цієї команди?
fedd1979
Це зрозуміло, що катастрофа, бо стан нашого спорту, особливо зимового - катастрофа. Питання в іншому: а нахіба заявляти по ЧОТИРИ спортсменки, якщо дві найгірші - ОСТАННІ, а дві кращі - 56 і 60? Нахіба з 30 учасників на санках ДВОЄ українців, якщо один із них ОСТАННІЙ, а ще один - біля того? Нахіба з цих шести не можна було повезти тільки трьох??? Бо вони олімпійські нормативи виконали? Та до д...пи такі нормативи з такими місцями. Ну а те, що країна повинна повернутися лицем до спорту - ясно. Мусить будуватися інфраструктура
antt
Все таки старт Олімпіади для наших гірше не придумаєш. На біатлоні - холод і вітер, а в саночників - складніша як зазвичай траса. Інакше не поясниш.
euro2012_za_2012euro
Не надо ля-ля !!!
49-летняя конькобежка Клаудия Пехштайн имеет шансов на бронзу не меньше , чем наши "туристы" .
В конце программы Командная женская гонка.
Женщина не виновата, что проходит на ОИ, и только сегодня побили ее Олимпийский рекорд.
20-е , но она лучшая в сб. Германии здесь.
Она ещё в 2017 году выигрывала Серебро на своих коронных 5000м.
/
Гунда Ниман и Клаудиа Пехштайн это Глыбы мирового женского конькобежного спорта!
Dragmetal
Ну і Валя, за що тільки так розплющити надію.
DimaSumi
Добрий вечір.
Я звичайно вибачаюсь, і не є досить впливовою особистістю в спортивному середовищу, але усе одно з точки зору незалежного спостерігача не можу не зауважити що на цьому рівні Катастрофічного недофінансування Українського олімпійського руху ми як громадяни України повинні пишатись нашими олімпійцями, хоча за те що вони не змінюють колір своеї гідності!
Ivan Vismutenko
Тренироваться надо в Норвегии, а не в Буковеле.
BekXan
После этой олимпиады пора делать выводы и урезать дисциплины.Пора выходить на то что потянем.Остальное пора клоунаду заканчивать.Нет смысла спонсировать то что нам не дано.
vlad325
Зі всією повагою до наших біатлоністів, тренерів, мені також не зрозуміло чому саме В.Семеренко було прийнято рішення ставити забійнецею в змішаній естафеті. Тим більше що по поточним показникам Дарья Блажко на голову вище за Валю. А виправдення тренерського штабу про те, що дали неправильні данні взагалі виглядає як якесь знущання з вболівальників. І як факт, після цієї олімпіади потрібні дуже серьозні зміни як в федерації так і в тренерському штабі.
Александр Шевченко
Ах, да за какое третье место цапки борються с финками все время. Насмешил. Финки даже канадок на ЧМ в свое время обыгрывали в полуфинале и в финале, чуть американок не сделали, даже шайбу в овертайме победную забросили, которую потом отменили из-за нападения на вратаря. А вот когда цапки хоть раз обыгрывали Канаду и СШа я чет не помню. Вечное порнo устраивают им наши заокенские подруги
Александр Шевченко
Главная новость дня на ОИ за первый день. Это лесбийское очередное порнo, которое американки устроили кацапкам в хоккее. 5-0. Зачем цапки играют в хоккей, ай донт ноу, лучше бы щи варили или сосками работали, как обычно. Хоккей это не их дело