Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Англія
| Оновлено 05 лютого 2022, 19:25
4299
0

Немає проблем? Чому Челсі був дуже пасивним на трансферному ринку в січні

У перший місяць року «сині» не підписали жодного новачка, лише повернувши з оренди резервіста Кенеді

| Оновлено 05 лютого 2022, 19:25
4299
0
Немає проблем? Чому Челсі був дуже пасивним на трансферному ринку в січні
Getty Images/Global Images Ukraine

На початку сезону лондонський «Челсі» називали одним із ключових претендентів на чемпіонство в англійській Прем'єр-лізі. Команда Томаса Тухеля влітку 2021-го змогла стати найсильнішою у Європі, вигравши Лігу чемпіонів УЄФА, тому апріорі разом із «Манчестер Сіті» та «Ліверпулем» називалася експертами фаворитом у боротьбі за золото англійського чемпіонату. Але на початку лютого ситуація виглядає таким чином, що «сині» вже не зможуть скласти конкуренцію «Манчестер Сіті», тому що програють підопічним Гвардіоли вже 10 очок, причому останні мають ще й матч у запасі.

Здавалося б, у січні, коли в Європі звично відкривається трансферне вікно, для «Челсі» і Тухеля відкривається чудова можливість підсилити склад, щоб з подвоєною енергією пободатися із «містянами», але… Лондонці за цей період не здійснили жодної угоди, лише повернувши з оренди у «Фламенго» 25-річного бразильського вінгера Кенеді, якого преса активно сватала до донецького «Шахтаря».

Чому боси «Челсі» та Тухель, незважаючи на наявність кадрових проблем, спричинених, зокрема, травмами Бена Чілвелла і Ріса Джеймса, а також контрактами Антоніо Рюдігера і Андреаса Крістенсена, воліли не йти на придбання новачків? Спробуємо знайти відповіді на це питання, хоча останні результати команди в АПЛ для фанатів «Челсі» не виглядають обнадійливо – у 10 поєдинках було здобуто лише 3 перемоги при 5 нічиїх та 2 поразках...

Стабілізація клубних фінансів

Мабуть, ключовим фактором, через який «Челсі» дуже економно підійшов до січневої трансферної кампанії, є фінансовий. Протягом 2021 року «сині» зазнавали збитків, спричинених як витратами на нових футболістів (чого варте лише повернення Ромелу Лукаку, на яке довелося витратити 115 мільйонів євро), так і різними обмеженнями, пов'язаними із ковідом.

Навіть перемога у Лізі чемпіонів не допомогла «Челсі» стабілізувати ситуацію. Наприкінці минулого року лондонський клуб прозвітував про те, що зазнав збитків за звітний період у розмірі 145,6 мільйонів фунтів стерлінгів. Незважаючи на те, що «сині» мають багатого й досить щедрого власника в особі російського олігарха Романа Абрамовича, клуб не може безмежно сподіватися на гроші власника на трансферному ринку, оскільки змушений дотримуватися правил фінансового фейр-плей. Втім, за підрахунками FourFourTwo, у січні «Челсі» все одно міг би витратити 241 мільйон євро на новачків, не ризикуючи потрапити під санкції УЄФА.

Проте «сині» не пішли на додаткові витрати, оскільки прагнуть максимально стабілізувати клубні фінанси. Зокрема, зараз «Челсі» має безпосередню заборгованість перед своїм інвестором Абрамовичем у 1,5 мільярди фунтів стерлінгів. Погашати цю суму клубу все одно доведеться, тому що за таких розмірів боргу «сині» просто дуже обмежені у питаннях додаткових вливань від інвестора.

Щоб спробувати розрахуватися за боргами з Абрамовичем, або хоча б мінімізувати їх, «Челсі» потрібно максимально успішно виступати у всіх значущих турнірах (насамперед, АПЛ та Лізі чемпіонів), а також вдатися до продажу деяких футболістів, щоб здобути більшу свободу на ринку. Зокрема, минулого літа подібна тактика призвела до відходу з клубу Абрахама, Зума, Томорі, Дзаппакости, Мозеса та інших, що допомогло «Челсі» виручити близько 122 мільйонів євро, і ця робота призвела до можливості підписати Лукаку, а також не залізти в мінуси з точки зору моніторингової служби УЄФА щодо фінансового фейр-плей.

Очевидно, у січні клубний менеджмент був націлений на мінімізацію витрат, завдяки чому в клубі сподіваються вже до літа покращити ситуацію з боргами та дещо стабілізувати загальне фінансове становище.

Надія на менеджерський талант Тухеля

У середині грудня минулого року в «Челсі» був зафіксований масовий спалах захворюваності на коронавірусну інфекцію серед гравців основного складу. Багато чому з цієї причини результати «синіх» у чемпіонаті погіршилися, але Томасу Тухелю все одно вдалося зберегти свій «корабель» на плаву. Зокрема, «Челсі» зміг вдома зіграти внічию з «Ліверпулем» (2:2), хоча програвав по ходу матчу (0:2), а потім у дербі здолати «Тоттенхем» (2:0).

Getty Images/Global Images Ukraine

Вміння Тухеля непогано ротувати склад, випускаючи, зокрема, деяких гравців на нерідні для них позиції, напевно, враховувалося босами «Челсі», коли ті ухвалювали рішення про доцільність екстреного виходу в січні на трансферний ринок. Наприклад, шанс від німецького коуча вже отримав 17-річний вихованець академії «синіх» Льюїс Холл, котрий є номінальним центральним півзахисником, але на початку січня зіграв за першу команду у Кубку Англії проти «Честерфілда» (5:1) на позиції центрбека, так ще й відзначився гольовою передачею на Лукаку. Та й досить успішні виходи на лівий фланг у матчах проти «Манчестер Сіті» та «Тоттенхема» 23-річного Маланги Сарра, котрий півтора роки тому перебрався до «Челсі» вільним агентом із «Ніцци», показали, що Тухель може знаходити варіанти навіть там, де їх, начебто, немає.

Подібні здібності Тухеля, який показав, що може «крутитися» у пошуках оптимальних варіантів, напевно, змусили керівників «Челсі» пригальмувати у питанні інвестицій у нових гравців. Ключові рішення прийматимуться вже за підсумками сезону, коли, можливо, висновки будуть зроблені й по самому Тухелю. Поки що німцеві залишається лише посилатися на об'єктивні проблеми, а також констатувати, що у «Манчестер Сіті» з аналогічними складнощами навчилися справлятися краще.

Труднощі із продажем гравців

Аби оздоровити фінансову ситуацію в клубі та отримати додаткове фінансування на зимові трансфери, «Челсі» у січні варто було б розглянути можливість продажу непотрібних Тухелю виконавців. Такі, як і в будь-якій серйозній команді, у «синіх» присутні, але домогтися вигідних умов від потенційних покупців лондонці так і не змогли.

Наприклад, уже згадуваний Кенеді, як передбачалося, був повернутий із «Фламенго», щоб бути проданим до «Шахтаря». Однак у результаті «гірники» оформили перехід Давіда Нереса з «Аякса» і, мабуть, відмовилися від претензій на Кенеді. Та й з чуток, «Челсі» хотів виручити за бразильця близько 10 мільйонів євро, а таку суму навряд чи запропонували б «гірники», які враховували вік та останні, м'яко кажучи, не найвдаліші виступи вінгера.

Також, якщо вірити різним британським джерелам, у січні «Челсі» був готовий розглядати варіанти із продажем Росса Барклі, Маркоса Алонсо, Рубена Лофтуса-Чіка та навіть капітана команди Сесара Аспілікуети. До кожного з них Тухель має питання щодо якості виступів та віддачі на полі, і саме цей фактор суттєво знизив попит на футболістів. Вести переговори щодо них були готові клуби із дуже обмеженими бюджетами, однак в «Челсі» вважали за недоцільне відпускати своїх гравців за зниженою ціною. Пропонувати ж за них більше просто ніхто не виявився готовим, і на цьому коло замикалося.

Можливо, у січні перед «Челсі» дуже гостро стояло лише питання з придбанням нового центрального захисника, адже клуб не може домовитися з Рюдігером та Крістенсеном за новими контрактами, і вже влітку ризикує втратити обох вільними агентами. Але й тут, вочевидь, «сині» вважали за краще почекати до останнього, доки стане остаточно зрозуміло, яким своє майбутнє бачать ці футболісти.

Челсі навряд чи щось виграє цього сезону. І все з вини менеджменту

Тож Тухель і залишився без новачків у січні. Німцю належить із наявним складом доводити до кінця сезон, у якому шанси на хоч якийсь значний трофей (навряд чи таким можна буде назвати Кубок англійської ліги, виграти який «сині» матимуть можливість наприкінці лютого в очній битві проти «Ліверпуля») бачаться у лондонців якщо й не нульовими, то дуже близькими до цього. Клубне керівництво, очевидно, найближчим часом цілком може влаштувати така ситуація, адже в сучасній АПЛ для того, щоб бути фінансово успішним, зовсім не обов'язково щороку вигравати чемпіонство, а треба просто регулярно фінішувати в топ-4, з чим у «Челсі» поки що жодних проблем не намічається.

Оцініть матеріал
(29)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.