Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Англія
| Оновлено 06 сiчня 2022, 06:35
16484
10

Челсі навряд чи щось виграє цього сезону. І все з вини менеджменту

Ситуація із ключовими захисниками – нонсенс…

| Оновлено 06 сiчня 2022, 06:35
16484
10
Челсі навряд чи щось виграє цього сезону. І все з вини менеджменту
Getty Images/Global Images Ukraine. Андреас Крістінсен та Антоніо Рюдігер (праворуч))

Лондонський «Челсі» за останні кілька десятків років справді перетворився на одного з грандів англійського футболу. Перемоги у Прем'єр-лізі, Лізі Європи та, звичайно ж, тріумф у 2012 та 2021 роках у Лізі чемпіонів зробили «синіх» командою, пограти в якій мріє переважна більшість топових футболістів сучасності. Втім, клубний менеджмент, здається, поки що не поспішає відповідати такому високому статусу.

Рік тому в «Челсі», коли командою ще керував Френк Лемпард, здається, не надали особливого значення факту прийдешнього завершення контрактів у ряду гравців оборонної ланки. Йдеться про Андреаса Крістенсена, Антоніо Рюдігера і Сесара Аспілікуету, кожен з яких станом на січень 2021-го мав ще по 18 місяців трудового договору. Очевидно, менеджмент «синіх» діяв саме таким чином тому, що Лемпард не надто й довіряв перерахованим гравцям. Зокрема, зі стартових 15 турів АПЛ-2020/21 Аспілікуета зіграв у 6 поєдинках, Крістенсен – у 4, а Рюдігер – в 1.

Колишній коуч «Челсі» робив ставку на інших виконавців - Ріса Джеймса, Тьяго Сілву, Курта Зума та Бена Чілвелла. Проте фаворити Лемпарда не допомогли йому досягти позитивних результатів, і 25 січня 2021 року Френка було відправлено у відставку, а на його місце вже наступної доби призначено німецького фахівця Томаса Тухеля. Саме останній, провівши власний аналіз кадрової ситуації в «Челсі», повернув «вигнанців» в основу, внаслідок чого Рюдігер при ньому відіграв більше матчів, ніж будь-хто з захисників, а Аспілікуета й Крістенсен також регулярно мають ігрову практику, що ставить менеджмент клубу на чолі з генеральним директором Мариною Грановською у досить делікатне положення.

Справа в тому, що контракти з Рюдігером, Аспілікуетою та Крістенсеном не були продовжені досі, а це означає, що вже зараз усі троє можуть спокійно домовлятися щодо умов особистої співпраці з іншими клубами, та підписувати з ними попередні контракти з переходом влітку на правах вільних агентів.

Немає сумнівів, що найбільше занепокоєння Грановської та інших відповідальних осіб у «Челсі» викликає контракт Антоніо Рюдігера, чия ринкова вартість нині становить 35 мільйонів євро. За чутками, активний інтерес до німецького центрбека виявляє «Реал», який готовий платити Антоніо по 10 мільйонів євро за сезон, а також виплатити аналогічну суму у якості підйомних під час підписання контракту.

«Челсі» ще у серпні намагався домовитися з Рюдігером про новий контракт, але захисник чудово розумів, що в нових реаліях вже саме він є господарем ситуації. Зокрема, Антоніо вимагав від «синіх» зарплату у 200 тисяч фунтів на тиждень замість нинішніх 90 тисяч. В «Челсі» подумали й запропонували компромісний варіант у 140 тисяч фунтів на тиждень, але отримали відмову.

Якщо довіряти чуткам, то перебратися до «Реала» Рюдігер готовий на оклад у 160 тисяч фунтів на тиждень, але не варто забувати про солідний підписний бонус, який у «Челсі» центрбеку навряд чи буде гарантований. Влітку 2017-го лондонці вже витратили 35 мільйонів євро на покупку Рюдігера у «Роми», причому тоді захисник вже отримав солідні підйомні, і нині розраховувати на щось подібне у столиці Великобританії йому навряд чи доводиться.

Поки невідомо, яке рішення ухвалить Рюдігер, і чи побажає він щось кардинально змінювати у своїй кар'єрі, але в січні у «Челсі» налаштовані провести ще як мінімум кілька раундів переговорного процесу із захисником щодо продовження контракту. Це означає, що ключовий центрбек команди Тухеля не зможе максимально сфокусуватися на результатах, адже в цей же момент, по суті, вирішуватиметься питання його майбутнього на найближчі кілька років. І це при тому, що «Челсі» потроху вступає у період ключових матчів у Прем'єр-лізі, Кубку англійської ліги, Кубку Англії, а незабаром і на клубному чемпіонаті світу ФІФА та в рамках Ліги чемпіонів. Загалом у підопічних Тухеля на кону п'ять трофеїв, які потенційно можна здобути, але через недалекоглядність менеджменту їх можна й провалити.

Складно сказати, що коїться у голові Тухеля в аспекті ситуації, яка склалася, але навряд чи головний тренер «Челсі» задоволений тим, що ключові захисники його команди в найвідповідальніший момент сезону будуть розпорошувати сили та увагу на банальні торги з клубом за новими контрактами.

Getty Images/Global Images Ukraine. Сесар Асплікуета

Причому Рюдігер зовсім не єдиний, хто вже має пропозиції від сторонніх клубів. Наприклад, Аспілікуетою та Крістенсеном цікавиться «Барселона». Подейкують, що іспанець вже ухвалив остаточне рішення про літній переїзд до столиці Каталонії, хоча змусити його передумати у «Челсі» можуть з допомогою цікавої пропозиції. Але чи надійде така для футболіста, якому в серпні виповниться вже 33 – велике питання…

З Крістенсеном, якому всього 25 років, справи також не найкращі. «Челсі» зайшов у глухий кут, пропонуючи данцю ті умови, які той категорично відкидає. У зв'язку з цим «сині» влітку ризикують безкоштовно втратити гравця, чия оціночна вартість дорівнює 35 мільйонам євро, і в «Барселоні» вже потирають руки, готуючись підписати такого цінного футболіста фактично задарма.

Невизначеність, що панує у клубі, найближчим часом навряд чи хоч якось вирішиться навіть в аспекті малої перемоги «Челсі» у кадровому питанні, якою стало підписання нового договору з Тьяго Сілвою. 37-річний бразилець підписав угоду, термін дії якої спливає влітку наступного року, і Марина Грановська хоч чимось у січні порадувала Томаса Тухеля. Щоправда, потенційна літня втрата Тьяго Сілви стала б найменшою проблемою для «Челсі» на тлі потенційних від'їздів зі «Стемфорд Брідж» Рюдігера та Крістенсена.

Очевидно, свого часу за позицією Лемпарда щодо деяких гравців оборони, у клубі банально не розгледіли небезпеки через якийсь час залишитися з дірками у центральній вісі захисної ланки. У зв'язку з цим «Челсі» не поспішав купувати нових гравців, і в наступному сезоні клубу фактично буде нікому замінити двох ключових центральних захисників, якими є Рюдігер та Крістенсен. Але якщо влітку подібну осічку ще можна буде спробувати виправити за рахунок щедрих інвестицій на ринку, то найближчими місяцями «Челсі» ризикує із відверто невмотивованими та стурбованими вирішенням питання свого майбутнього футболістами захисту програти всі значущі змагання, на перемогу в яких настільки серйозно налаштовувався Томас Тухель. І якщо провал все-таки станеться, то втратити роботу має вже не головний тренер, а хтось із топ-менеджменту, хоча слабко віриться, що Роман Абрамович почне «рубати голови» своїм вірнопідданим.

Оцініть матеріал
(65)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Новий претендент на Луніна. Легендарний клуб хоче підписати українця
Футбол | 26 квітня 2024, 04:32 1
Новий претендент на Луніна. Легендарний клуб хоче підписати українця

«Мілан» вступив у боротьбу з «ПСЖ», «Баварією» та «Манчестер Юнайтед» за Андрія

Уперше в кар'єрі. Ястремська вирвала перемогу в матчі після 0:6 у 1-му сеті
Теніс | 25 квітня 2024, 16:22 22
Уперше в кар'єрі. Ястремська вирвала перемогу в матчі після 0:6 у 1-му сеті

Даяна дивовижним чином зуміла переграти Еміліану Аранго в Мадриді

Коментарі 10
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
VK-Sport
у Абрамовича мало денег? Ну ну....Посчитайте сколько потрачено на трансферы за 2 года! Вернер не оправдал, Пулишич так себе, Лукаку вообще провал, Хаверц тоже не очень, Кепа провальный трансфер, Чилвел мало играл, а сейчас и вовсе травмирован до конца сезона. Это все что нужно знать про эффективность трансферной политики!
Lion
Ну так Челси и в прошлом году не должны были выиграть ЛЧ......
euro2012_za_2012euro
Я понимаю, что наверное не выиграют ЛЧ, скорее всего не победят в АПЛ.
Но когда Челси ещё играет в 1/32 Кубка Англии, и добрался до решающих матчей Кубка Лиги - об отсутствии трофеев говорить рановато..
Roman Fedkiv
Челси сегодня не выйграют, ничья или тотенхем. Состав у них сильный + тренера взчяли толкового. могут на контратаках накидать Челси .
mayakovskiy2
Грановская топ менеджер в мире. Абсолютно лучший. Выучите английский и почитайте британскую прессу