Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Олімпійські ігри
| Оновлено 05 лютого 2022, 07:29
6063
7

Підручний, Джима і фристайлісти. Чого очікувати від України на ОІ в Пекіні?

Оглядач Sport.ua - про медальні надії України на Олімпіаді

| Оновлено 05 лютого 2022, 07:29
6063
7
Підручний, Джима і фристайлісти. Чого очікувати від України на ОІ в Пекіні?
Getty Images/Global Images Ukraine

Сьогодні, 4 лютого в китайській столиці Пекіні офіційно відкриється 24 «біла» Олімпіада. За олімпійською традицією, змагання на Іграх розпочалися мінус другим і мінус першим днями, коли відбулися кваліфікаційні заїзди фристайлістів у могулі, а також перши матчі турнірів з керлінгу і жіночого хокею. Українці в цих видах змагальної програми не представлені. В боротьбу наші спортовці вступлять вже після того, як починаючи з 13:55 за київським часом на Олімпійському стадіоні Пекіна стартує церемонія відкриття Ігор.

Збірну України представить на нинішній Олімпіаді 45 атлетів. Ця кількість загалом звична для нашого зимового спорту. В Пхьончхані-2018 наших представників було помітно менше – 32. У Солт-Лейк-Сіті-2002, коли єдиний раз пробилася на Ігри українська хокейна збірна, кількість наших атлетів була рекордною – 68. Тих же 45 спортовців виступали від України у Ванкувері-2010.

Так само як коливається приблизно навколо одних цифр крива кількості учасників, так само крутиться в одних межах наповнення української медальної скарбнички. Одна чи максимум дві нагороди – більше на зимових Іграх наші спортовці призових місць не вигравали ніколи. Із Солт-Лейк-Сіті-2002 і Ванкувера-2010 українська команда взагалі поверталася з порожніми руками.

Читайте також: Що? Де? Коли? Все, що потрібно знати про зимову Олімпіаду-2022

Загалом за 28 років виступів на семи зимових Олімпіадах українці виграли вісім нагород: три золота, здобуті фігуристкою Оксаною Баюл у Ліллегаммері-1994, біатлонною естафетною командою в складі Віти Семеренко, Юлії Джими, Валентини Семеренко і Олени Підгрушної в Сочі-2014 і фристайлістом Олександром Абраменком у Пхьончхані-2018; срібло біатлоністки Олени Петрової в Наґано-1998; чотири бронзи біатлоністок Валентини Цербе-Несіної в Ліллегаммері, Лілії Єфремової в Турині-2006 і Віти Семеренко в Сочі-2014 і дуету фігуристів Олени Грушиної та Руслана Гончарова в Турині.

Як бачимо, п’ять із восьми українських медалей мають біатлонне авторство. Власне, на найпопулярніший у нашій країні зимовий вид спорту ми найбільше розраховуємо й зараз. Точніше, розраховуємо радше за інерцією, бо в Пекін наша команда відправилася в далеко не найліпшому своєму стані. Мало того, що надалі залишається актуальною потреба процесу зміни поколінь у жіночій команді, так ще й чоловічу, в якій останнім часом справи пішли на лад, може суттєво ослабити випадання головного тренера Юрая Санітри. Словацький фахівець здав позитивний тест на коронавірус і майже напевне на тренерській біржі буде відсутній. І без того сумне становище жіночої збірної стало ще туманнішим після того, як через Covid-19 поза Олімпіадою опинилася багаторічна капітан команди Олена Білосюк-Підгрушна.

Тож великих медальних очікувань від українців, на жаль, немає. Sport.ua виділяє топ-5 найпевніших претендентів на нагороди.

Аннамарі Данча (сноуборд, паралельний гігантський слалом)

Фінал – 8 лютого, 10:41

31-річна сноубордистка з Закарпаття виступить на своїй четвертій Олімпіаді. На першій, у Ванкувері-2010 Аннамарі, ще виступаючи під дівочим прізвищем Чундак, здивувала вболівальників, пробившись крізь сито кваліфікації і посівши загальне 16 місце. На двох наступних Іграх українка виступила не так вдало. Проте Аннамарі не опускала рук, продовжувала натхненно працювати і в 2019-му досягла історичного успіху – срібла в паралельному слаломі чемпіонату світу в американському Парк-Сіті. То була перша медаль українського сноубордингу на такому рівні. Аннамарі лише в фіналі поступилася Жюлі Цоґґ зі Швейцарії. І з того часу почала налаштовуватися на нове звершення. Те, фінал якого запланований на ранок найближчого вівторка за київським часом. Впродовж своєї тривалої кар’єри Аннамарі Данча неодноразово доводила, що нічого неможливого для неї не існує.

Анастасія Новосад (фристайл, акробатика)

Фінал – 14 лютого, 14:00

Getty Images/Global Images Ukraine

Для 28-річної літаючої лижниці з Рівного нинішня Олімпіада буде другою в кар’єрі. В Сочі-2014 вона посіла 16-те місце, а Ігри в Пхьончхані пропустила, оскільки пішла в декретну відпустку. Повернувшись після народження дитини, Анастасія, так само, до речі, як й Аннамарі Данча, стала стійкішою й впевненішою в собі. Нинішній сезон є для Новосад найкращим у кар’єрі. В грудні вона не просто вперше зійшла на п’єдестал Кубка світу, а відразу перемогла на етапі у фінській Руці. Крім того, Новосад двічі фінішувала в десятках. Зауважимо, що Анастасія Новосад здатна також поборотися за нагороду в новому виді олімпійської програми – командному міксті. Його фінал запланований на 13:50 10 лютого. Крім того, серед жінок здатна потішити високим результатом досвідчена Ольга Полюк, для якої нинішня Олімпіада буде другою в кар’єрі. Цьогоріч Ольга теж була третьою на етапі Кубка світу і входила до десятки найкращих.

Олександр Абраменко (фристайл, акробатика)

Фінал – 16 лютого, 14:00

Getty Images/Global Images Ukraine

На свою п’яту Олімпіаду 33-річний чемпіон Пхьончхана їде одним із прихованих фаворитів. То чотири роки тому Абраменко вирушав на Ігри в Корею лідером світового сезону, переможцем загального заліку Кубка світу-2016. Після золотої Олімпіади Олександр здобув срібну нагороду чемпіонату світу-2019, а надалі якимось особливими досягненнями не вражав. Найкращим досягненням Абраменка в нинішньому сезоні є третє місце на етапі Кубка світу в командному міксті. Втім, не дивлячись на відсутність стабільних успіхів останнім часом, можна не сумніватися, що у найвідповідальніший момент Олександр спроможний продемонструвати свій максимум.

Юлія Джима (біатлон, індивідуальна гонка)

Фінал – 7 лютого, 11:00

Getty Images/Global Images Ukraine

Впродовж нинішнього кубкового сезону уся біатлонна команда України разом узята спромоглася на одне призове місце – третє у виконанні Дарії Блашко й Артема Тищенка в синґл-міксті на етапі в німецькому Обергофі. Інші результати жіночої команди – вельми невтішні. Як в особистих гонках, так і в естафетах. Наші біатлоністки наразі проводять один із найгірших сезонів в історії. Виправити його здатен лише вдалий виступ на Олімпійських іграх. На тлі решти партнерок за командою виділяємо Юлію Джиму через її досвід і вміння збиратися в потрібні моменти. В нинішньому сезоні найкращими результатами Джими було 14-те місце в гонці переслідування на етапі Кубка світу в Естерсунді і 15-те – в Гохфільцені. Ці показники не можуть вражати, але тенденції до покращення кондицій Юлія на останньому передолімпійському етапі в Антерсельві демонструвала. Звісно, сподіватися, що Джима додасть у швидкості аж настільки, щоб претендувати на нагороди в спринті, важко. А отже конкурентною вона здатна бути найперше в гонках з чотирма вогневими рубежами. Надто – в індивідуалці, за підсумками якої Юлія чотири рази здіймалася в різні роки на п’єдестали кубкових етапів, зокрема перемагала в Поклюці у 2018-му.

Дмитро Підручний (біатлон, гонка переслідування)

Фінал – 13 лютого, 12:45

У 2019-му тернополянин став першим в українській історії чемпіоном світу з біатлону. Він виграв гонку переслідування на першості планети в Естерсунді, до того ставши четвертим у спринті. Ці змагання наразі були піковими в співпраці Дмитра і наставника збірної Юрая Санітри. Тепер Підручний сподівається стати першим в незалежній історії українського чоловічого біатлону призером Олімпійських ігор. На тлі решти команди, результати Дмитра в нинішньому сезоні не є катастрофічними. Він жодного разу не підіймався на п’єдестал, але тричі був у топ-20 особистих гонок і ще тричі фінішував у 30-х. Особливо обнадіює сьоме місце Підручного в спринті на передостанньому передолімпійському етапі Кубка світу в Рупольдинґу. В принципі, цією гонкою лідер збірної України показав здатність боротися за високі місця і в спринті. Але все ж вищими його шанси виглядають у контактних перегонах, особливо – в пасьюті.

Оцініть матеріал
(31)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Екс-арбітр ФІФА прокоментував епізод із незарахованим голом Баварії
Футбол | 09 травня 2024, 23:47 0
Екс-арбітр ФІФА прокоментував епізод із незарахованим голом Баварії

Олег Орєхов спеціально для Sport.ua – про резонансний епізод півфіналу ЛЧ

Відомо, як відреагував Лунін на інформацію, що у фіналі ЛЧ зіграє Куртуа
Футбол | 10 травня 2024, 18:22 6
Відомо, як відреагував Лунін на інформацію, що у фіналі ЛЧ зіграє Куртуа

«Реал» зіграє з «Боруссією» 1 червня у фіналі головного єврокубка

Коментарі 7
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Віталій Яценко
Ця Олімпіада буде найдивнішою в історії. Чому? Бо кожного дня по 10-20 спортсменів з різних команд відсіюється через позитивні тести. Прогнози такі, що сьогодні людина може на лижах, у фігурному катанні чи фрістайлі показати результат і вийти у фінал, а завтра здати тест позитивний і залишитись без фіналу. Дуже багато лідерів своїх видів вже відсіялись саме через тест. Тому результати можуть бути непередбачливими. І в своїх треба вірити!
Antiviruss
Сумненькі наші перспективи...
І результатів дефіцит...
Одним лиш автор нас потішив--
Що ми "туманний " фаворит..
Від біатлонних результатів
Вже роки три на серці щем..
Цілий сезон не бігли зовсім...
Ага..в Пекіні аж рванем...
MarinPekar
Прогнозувати щось на гонку переслідування зараз дуже складно, тому що все залежить від спринту, щоб мати шанси в переслідуванні треба добре пройти спринт
potemkin78
лучше ничего не ждать, чтоб потом не разочароваться, ибо шансов на медаль реально не велики
Volodymyr Zavalyeyev
Неверная информация.
Золото в биатлоне на ОИ-2018 завоевала женская команда Беларуси.
Наши завоевали золото в 2014
ortomir
Нічого доброго не очікувати... За 30 років так добити країну, в тому числі і спорт - це вміти треба.