Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Олімпійські ігри
| Оновлено 30 сiчня 2022, 13:36
6477
2

Що? Де? Коли? Все, що потрібно знати про зимову Олімпіаду-2022

Sport.ua знайомить із зимовими Олімпійськими іграми-2022 у Пекіні

| Оновлено 30 сiчня 2022, 13:36
6477
2
Що? Де? Коли? Все, що потрібно знати про зимову Олімпіаду-2022
Getty Images/Global Images Ukraine

Sport.ua у спецпроекті «Україна на Олімпіаді в Пекіні» спільно з FAVBET розпочинає серію матеріалів, присвячених Зимовим Олімпійським Іграм-2022.

З 4 по 20 лютого у Пекіні відбудуться 24-ті зимові Олімпійські ігри. Столиця Китаю стане першим містом в історії, яке приймало і літню, і зимову Олімпіаду. До того ж, за досить короткий за історичними мірками відрізок часу: літні Ігри в Пекіні проходили 14 років тому, 2008 року.

Вдруге поспіль зимова Олімпіада проходитиме на Далекому Сході. Різниця у часових поясах між Києвом та Пекіном – 6 годин. Це створить великі проблеми для спортсменів з акліматизацією, а для європейських глядачів – із переглядом змагань, що розпочинатимуться о 4-5 годині ранку за Києвом.

У Іграх 2022 року візьмуть участь понад 4000 спортсменів із 95 країн світу. Вони розіграють 109 комплектів нагород у 7 різних видах спорту (15 дисциплін). Це означає, що кількість учасників, порівняно з попередньою зимовою Олімпіадою 2018 року у Пхенчхані, зросте більш ніж на 1000 осіб. Таке помітне зростання пов'язане і з розширенням програми зимової Олімпіади, і з розширенням квот для країн, які на Іграх свідомо виконуватимуть роль статистів.

Getty Images/Global Images Ukraine

У той же час, у багатьох видах спорту для топових країн квоти були суттєво урізані. І за такий перерозподіл Міжнародний олімпійський комітет (МОК) багато хто небезпідставно критикує. В умовах пандемії коронавірусу урізання квот для топ-збірних – справді не найкраща ідея. Просто приклад: у стрибках на лижах із трампліну навіть топові збірні можуть привезти на Олімпіаду лише по 5 спортсменів. Для участі в командному турнірі необхідно 4 стрибуни. Тобто два позитивні тести на коронавірус – і збірна не може заявитись на командний турнір. У той час, як, наприклад, УЄФА через пандемію розширила заявки команд на Євро-2020, щоб уникнути таких ситуацій, МОК, навпаки, збільшив ймовірність виникнення таких випадків.

Заявлений бюджет Олімпіади-2022 – 3,9 мільярда доларів. Він міг би бути суттєво вищим, якби організаційний комітет Ігор не вирішив використати багато інфраструктурних об'єктів літньої Олімпіади-2008.

Хто претендував?

В якості столиці Олімпіади-2022 Пекін був обраний 31 липня 2015 року під час сесії МОК у Куала-Лумпурі. З невеликою перевагою за голосами (44:40), Пекін випередив казахстанську Алма-Ату.

До вирішального моменту заявок на проведення Олімпіади-2022 залишилося лише дві. До цього зняли свої кандидатури 4 потенційні претенденти. Серед них і український Львів – відмова від ідеї провести Олімпіаду була пов'язана з важкою політичною та економічною ситуацією в країні. Також зняли свої кандидатури польський Краків і столиці Норвегії та Швеції, Осло та Стокгольм відповідно.

Також розглядали можливість подання заявок Барселона (Іспанія), Мюнхен (Німеччина), кантон Граубюнден (Швейцарія), Денвер (США), Квебек (Канада), Гельсінкі/Куопіо/Тахковуорі (Фінляндія), Тулуза (Франція), Харбін (Китай), Брашов (Румунія) та Сараєво (Боснія і Герцеговина). Але з різних причин їхні наміри не вилилися навіть на подання заявки на проведення Ігор.

Головні ставки FAVBET на Олімпіаді у Пекіні-2022

Символіка Олімпіади

Офіційний логотип Олімпіади-2022 було презентовано у грудні 2017 року. Він називається «зимова мрія». Основна частина емблеми - стрічка, що розвивається, і символізує гірські хребти Китаю, спортивні об'єкти, лижні траси і ковзанки.

Getty Images/Global Images Ukraine

Талісман Олімпіади-2022 був представлений у вересні 2019 року. Оргкомітет отримав майже 6 тисяч заявок у рамках конкурсу на вибір талісмана. У результаті вибір ліг на панду на ім'я Бінг Двен Двен.

Getty Images/Global Images Ukraine

«У костюмі з льоду, із золотим серцем та любов'ю до всього зимового спорту, ця панда готова поділитися справжнім духом Олімпійських ігор з усім світом», - так описується панда у заяві прес-служби оргкомітету.

Олімпійські об'єкти

Під час зимової Олімпіади-2022 використовуватиметься, зокрема, і інфраструктура, яка була створена ще до літніх Ігор 2008 року. Наприклад, церемонія відкриття та закриття пройде на стадіоні «Пташине гніздо», що вміщує 91 тисячу глядачів.

Getty Images/Global Images Ukraine

Також буде використано Національний плавальний комплект «Водяний куб», який у 2008 році приймав змагання з плавання, стрибків у воду та синхронного плавання. На час Олімпіади-2022 «Водяний куб» перетвориться на крижаний і прийматиме змагання з керлінгу.

Getty Images/Global Images Ukraine

Також у пекінському кластері будуть розташовані Національний ковзанярський стадіон, Державний палац спорту Пекіна та «Кадилак Центр», які приймуть баталії хокеїстів, та Столичний палац спорту, де відбудуться змагання з фігурного катання та шорт-треку.

Ще однією родзинкою пекінського кластера стане трамплін «Біг-ейр Шоген», який прийме змагання з фрістайлу та сноуборду. Його особливість у тому, що він збудований на даху сталеливарного заводу «Shougang Group», який був закритий перед літньою Олімпіадою 2008 року через побоювання з приводу забруднення повітря.

Getty Images/Global Images Ukraine

Логістика Олімпіади-2022 досить непроста: кластери Яньцин та Чжанцзякоу знаходяться на відстані 75 та 180 км від Пекіна відповідно. Для прямого сполучення кластерів з Пекіном було побудовано швидкісну залізницю, причому вартість її спорудження не включається до заявленої вартості Олімпіади.

Кластер Яньцин знаходиться за 75 км від Пекіна. Він є одним з найбільш відвідуваних туристами місць в Китаї: саме тут знаходиться Бадалін - найпопулярніша серед туристів ділянка Великої китайської стіни.

До Олімпіади-2022 в Яньцині було збудовано Національний гірськолижний центр. Тут буде розташовано 7 трас, які будуть використані під час Ігор. На найдовшій із них перепад висот 900 метрів – це траса чоловічого швидкісного спуску. Загалом Яньцин – далеко не найсніжніше місце в Китаї, тому на гірськолижних трасах під час Олімпіади буде використано лише штучний сніг.

Getty Images/Global Images Ukraine

Також у Яньцині розташований Національний санно-бобслейний центр, який прийме змагання зі скелетону, санного спорту та бобслею. Це лише третя подібна траса в Азії та перша – у Китаї.

Третій олімпійський кластер – Чжанцзякоу, який розташований за 180 км на північний захід від Пекіна. На швидкісній залізниці зі столиці Піднебесної до нього можна дістатися всього за годину.

У Чжанцзякоу розташований Національний біатлонний центр. Після Олімпіади він буде збережений, його використовуватимуть як тренувальну базу та туристичну точку.

Getty Images/Global Images Ukraine

У Національному лижному центрі будуть проводитись змагання з лижних гонок та гоночна частина програми двоборців. Після Олімпіади центр буде перепрофільований у парк із зоною для кемпінгу, також буде відкрито льодовий центр.

Стрибуни з трампліну та двоборці змагатимуться у Національному центрі стрибків із трампліну. Цей об'єкт після Олімпіади буде збережений і стане тренувальною базою для збірної Китаю. Підніжжя трампліну можуть перепрофілювати під футбольне поле.

Getty Images/Global Images Ukraine

Сніжний парк Геньтін розташований на місці діючого гірськолижного курорту. Тут розташовані 6 трас, на яких проходитимуть змагання з лижного фрістайлу та сноуборду.

Кластер Чжанцзякоу розташований на висоті більш ніж 1600 метрів над рівнем моря, тому спортсменам там доведеться зіткнутися з труднощами в адаптації не тільки до іншого часового поясу, але й до відчутної висоти. На додачу до цього – сильні морози та вітри, і незвична для Європи структура снігу. Тому головного болю у сервісменів буде більш ніж достатньо. Ще одна складність для спортсменів у тому, що через пандемію коронавірусу у них не було можливості випробувати об'єкти Ігор у Пекіні в умовах змагань.

Варто зазначити, що через карантинні обмеження іноземні вболівальники наживо подивитися змагання Олімпіади-2022 не зможуть. Трибуни не будуть закриті, але відвідувати їх зможуть лише китайські фанати.

Рекорди зимових Олімпіад

Найтитулованішими спортсменами в історії зимових Олімпіад є норвежці: біатлоніст Уле Ейнар Бьорндален та лижники Маріт Бьорген та Бьорн Делі. За свою кар'єру вони вибороли по 8 золотих медалей. Також на їхньому рахунку по 4 срібні медалі, і лише за кількістю бронзових нагород Бьорген випереджає Бьорндалена з рахунком 3:1, у Делі ж бронзових нагород у колекції немає.

Getty Images/Global Images Ukraine. Бьорн Делі

Головними ветеранами зимових Олімпіад є стрибуни на лижах із трампліну. Японець Норіакі Касаї є учасником рекордних восьми зимових Олімпіад з 1992 по 2018 роки. У віці 49 років Касаї продовжує кар'єру, але до складу збірної Японії на Пекін-2022 не відібрався. На Олімпіаді рекорд Касаї повторить ще один стрибун, 40-річний швейцарець Сімон Амманн, який не пропускає Ігри з 1998 року. При цьому Амманн є найуспішнішим олімпійцем в історії свого виду спорту: у 2002 році в Солт-Лейк-Сіті та у 2010 році у Ванкувері він завоював по дві золоті медалі, двічі вигравши обидва особисті турніри.

Getty Images/Global Images Ukraine. Норіакі Касаі (зліва) і Сімон Амманн (справа)

Унікальне досягнення належить легендарному італійському саночнику Арміну Цоггелеру. У період з 1994 по 2014 роки він взяв участь у 6 Олімпіадах, і на кожній з них завойовував по медалі: два золота, одне срібло та три бронзи.

Схожий рекорд є на рахунку й у видатного радянського біатлоніста Олександра Тихонова. З 1968 по 1980 роки він на чотирьох Олімпіадах поспіль брав золото, щоразу в естафеті. Також на його рахунку срібло в індивідуальній гонці у 1968 році у Греноблі.

Унікальне досягнення на попередніх Іграх у Пхенчхані вдалося встановити чешці Естер Ледецкій. Вона стала першою жінкою в історії, яка на одній Олімпіаді завоювала золото у двох різних видах спорту: у паралельному гігантському слаломі у сноуборді та у супергіганті у гірських лижах. Анфісі Рєзцовій вдавалося ставати олімпійською чемпіонкою і в лижних гонках, і в біатлоні, але не в рамках однієї Олімпіади. До речі, Ледецку ми побачимо і на трасах Ігор у Пекіні.

Getty Images/Global Images Ukraine. Естер Ледецка

Найбільш віковим призером зимових Олімпіад у далекому 1924 став шведський керлінгіст Карл Август Кронлунд, який завоював срібло з командою у віці 59 років і 155 днів. Наймолодшою ​​призеркою Олімпіади є представниця Південної Кореї Юн Мі Кім. У 1994 році в Ліллехаммері вона завоювала золото в 13 років і 83 дні.

Україна на зимових Олімпіадах

Збірна України на зимових Олімпіадах виступає з Ігор 1994 року у норвезькому Ліллехаммері. За попередніх 7 «білих» Олімпіад Україна виборола 3 золота, 1 срібло та 4 бронзи. Олімпійськими чемпіонами ставали фігуристка Оксана Баюл у 1994 році в Ліллехаммері, жіноча біатлонна естафета у 2014 році у складі сестер Віти та Валі Семеренко, Юлії Джими та Олени Підгрушної (Білосюк) та фрістайліст Олександр Абраменко. Зазначимо, що Білосюк, Валя Семеренко, Джима та Абраменко візьмуть участь і в Іграх 2022 року в Пекіні.

Getty Images/Global Images Ukraine. Золота українська естафета Сочі-2014

Сумарно на Олімпіаді-2022 Україну представлять 45 спортсменів (4 роки тому у Пхенчхані було 33) у рекордних для нас 12 різних дисциплінах. Немає олімпійських квот в України лише у трьох видах: хокеї, ковзанярському спорті та керлінгу.

Яка країна виграє медальний залік Олімпіади-2022

Де дивитись?

Зимову Олімпіаду-2022 в Україні транслюватимуть телеканали «UA: Перший», «Супільне Спорт». На онлайн-платформі «Супільне Спорт» будуть доступні чотири окремі плеєри з трансляціями змагань. Звісно ж, у трансляціях наголошуватиметься на виступах українських спортсменів.

Також на території України транслюватимуть Олімпіаду телеканали «Eurosport» та їхній відеосервіс «Eurosport Player». Телеканали «Eurosport» також будуть доступні на MEGOGO. «Eurosport» транслюватиме Олімпіаду на всі країни колишнього СРСР, окрім Росії (там ексклюзивні права у холдингу «Матч ТВ»), тому особливого акценту на українських спортсменах там чекати не варто.

Оцініть матеріал
(31)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Шапаренко розповів, чому обрав Динамо, а не Шахтар
Футбол | 02 травня 2024, 16:20 6
Шапаренко розповів, чому обрав Динамо, а не Шахтар

Микола вибирав серцем

Затверджено рекомендації для українських спортсменів під час Олімпіади-2024
Олімпійські ігри | 02 травня 2024, 15:58 1
Затверджено рекомендації для українських спортсменів під час Олімпіади-2024

НОК і Мінмолодьспорту пояснили, як потрібно поводитися з атлетами з рф і рб

Коментарі 2
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
euro2012_za_2012euro
"...поэтому особого акцента на украинских спортсменах там ждать не стоит."
Акцента не будет, потому что плохо готовы..
Kapitoshka
Мене одне цікавить, православний Сіньтіпон буде виступати під своім аквафрешем, чи під своіми кільцями?