Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Італія
| Оновлено 01 лютого 2022, 20:02
6535
5

Із Флоренції в Турин. 5 гравців до Влаховича, придбаних Юве у Фіорентини

Згадуємо футболістів, оцінюємо їхні успіхи у «Старій синьйорі»...

| Оновлено 01 лютого 2022, 20:02
6535
5
Із Флоренції в Турин. 5 гравців до Влаховича, придбаних Юве у Фіорентини
Getty Images/Global Images Ukraine. Роберто Баджо

Головною угодою, здійсненою у зимове трансферне вікно в Європі, став перехід 22-річного сербського бомбардира «Фіорентини» Душана Влаховича до «Ювентуса». За право підписати цього гравця туринському клубу довелося викласти 81,6 мільйон євро – дуже пристойну суму для сьогодення, особливо в італійській Серії А.

Як складеться кар'єра Влаховича у «Старій синьйорі», покаже час, а зараз ми пропонуємо згадати п'ятьох гравців, котрі переїжджали із Флоренції в Турин до Душана. У списку знайдеться місце лише тим, хто одразу переходив із «Фіорентини» до «Ювентуса» за живі гроші, тому тут ви не побачите прізвищ К'єзи, котрий поки що лише орендований туринцями у «фіалок», а також воротаря Нето, який перебирався до «Старої синьйори» вільним агентом.

Роберто БАДЖО

Період трансферу: літо 1990 року
Сума трансферу: 25 мільярдів лір (нинішній еквівалент 12,9 мільйонів євро)
Кар'єра в «Ювентусі»: 200 матчів, 115 забитих м'ячів, 27 результативних передач

Getty Images/Global Images Ukraine

Влітку 1990 року в італійському футболі відбувся рекордний на той момент трансфер форварда «Фіорентини» Роберто Баджо до «Ювентуса». Угода коштувала туринському гранду 25 мільярдів лір, а вболівальники «фіалок» влаштували справжню обструкцію своєму колишньому кумиру. У відповідь на їхню критику Роберто лише констатував, що був змушений прийняти цю пропозицію, не конкретизувавши її сутність.

У «Ювентусі» Баджо провів, мабуть, свій найкращий період у професійній кар'єрі. 1993-го чудові виступи Роберто (9 матчів, 6 голів) допомогли «Ювентусу» виграти Кубок УЄФА, а сам Баджо за підсумками року був визнаний найкращим футболістом планети за версією ФІФА та видавців France Football, отримавши престижну премію Золотий м'яч.

У Серії А Баджо за «Юве» демонстрував фантастичну результативність, але туринцям завжди чогось не вистачало до заповітного чемпіонства. У підсумку «золото» рідного чемпіонату Роберто зі «Старою синьйорою» таки завоював за підсумками сезону-1994/95, попутно додавши до нього ще й перемогу в Кубку Італії, але потім форвард був змушений покинути Турин через натягнуті стосунки із Марчелло Ліппі. Баджо продали в «Мілан», і з цією командою вже наступного сезону форвард знову став чемпіоном, ставши першим футболістом, котрий вигравав «скудетто» два роки поспіль із двома різними командами.

Загалом у «Ювентусі» Баджо провів 200 матчів, у яких записав на свій рахунок 115 забитих м'ячів. Після туринської команди він пограв за вже згадуваний «Мілан», а також за «Болонью» та «Інтер». Кар'єру футболіста Роберто завершив у 2004 році у «Брешіа», де за ним навічно закріпили футболку з десятим ігровим номером.

Джорджо К'ЄЛЛІНІ

Період трансферу: літо 2005 року
Сума трансферу: 7,8 мільйонів євро
Кар'єра в «Ювентусі»: 550 матчів, 36 забитих м'ячів, 24 результативні передачі

Getty Images/Global Images Ukraine

У «Фіорентині» вихованець «Ліворно» Джорджо К'єлліні провів лише один сезон-2004/05, але зробив це настільки успішно, що звернув увагу скаутів «Ювентуса». Влітку 2005-го туринці домовилися про викуп у «фіалок» 50% економічних прав на захисника за 3,5 мільйони євро, а за рік оформили придбання решти прав за 4,3 мільйони євро.

Провівши перший рік у «Ювентусі» в якості футболіста ротації, влітку 2006 року К'єлліні, як і більшість футболістів цього гранда, опинився в непростій ситуації. «Стару синьйору» за участь у корупційній діяльності заслали до Серії В, де багато хто із гравців відмовилися виступати, зажадавши трансфер до іншого клубу. Проте Джорджо залишився в Турині, став основним футболістом першої команди, і з того часу перебуває у цьому статусі досі, хоча йому вже 37 років. Єдиним сезоном, у якому К'єлліні майже не грав за «Ювентус», був сезон-2019/20, коли досвідчений бек пропустив понад півроку через розрив хрестоподібної зв'язки коліна.

На даний момент К'єлліні є капітаном «Ювентуса». У цій команді він виграв усі свої титули на клубному рівні, а це 20 трофеїв: 9 чемпіонських титулів у Серії А, перемога у Серії Б, 5 Кубків та 5 Суперкубків Італії. Крім того, за цей період «Юве» двічі грав у фіналах Ліги чемпіонів – у 2015 та 2017 роках, але обидва рази туринці йшли з поля переможеними. Щоправда, сам К'єлліні брав участь лише у вирішальному матчі 2017 року проти «Реала» (1:4).

Усього на рахунку К'єлліні в «Ювентусі» 550 матчів. За цим показником він ділить 3-4 місця в історії клубу з легендарним Гаетано Ширеа, відстаючи лише від не менш знакових для туринців Джанлуїджі Буффона (685) та Алессандро Дель П'єро (705).

Фабріціо МІККОЛІ

Період трансферу: літо 2005 року
Сума трансферу: 2,39 мільйони євро
Кар'єра в «Ювентусі»: 39 матчів, 10 забитих м'ячів, 3 результативні передачі

Getty Images/Global Images Ukraine

Форвард Фабріціо Мікколі перейшов до «Ювентуса» ще влітку 2002 року. Тоді туринці заплатили за перспективного нападника 7,5 мільйонів євро скромній «Тернані», після чого віддали молодого гравця набиратися досвіду в оренду в «Перуджу». Повернувшись звідти, Мікколі видав непоганий сезон-2003/04, відзначившись 8 забитими м'ячами у 25 поєдинках Серії А, але у серпні 2004-го «Стара синьйора» погодилася відпустити Фабріціо у «Фіорентину» за 7 мільйонів євро. Причому «фіалки» тоді заплатили таку суму лише за 50% прав на Мікколі.

Влітку 2005 року між «Фіорентиною» та «Ювентусом» відбувся аукціон, за підсумками якого вирішилося, який клуб стане власником 100% прав на його контракт. Переможцем із нього вийшли туринці, хоча сам Фабріціо хотів залишитися у Флоренції. Після низки обурливих для фанатів клубу заяв у пресі, керівництво «Ювентуса» влітку того ж таки 2005 року вирішило заслати Мікколі в оренду у «Бенфіку», де Фабріціо провів два роки. Повернувшись, форварда відразу ж продали у «Палермо» за 4,3 мільйони євро, на чому його туринський період кар'єри завершився остаточно.

Загалом за «Ювентус» Мікколі провів 39 матчів, у яких відзначився 10 забитими м'ячами. Кар'єру гравця завершив у 2015 році в мальтійській «Біркіркарі», а нещодавно згідно з остаточним вироком суду отримав 3,5 роки в'язниці за справу про здирництво, котра мала місце більше 10 років тому та в якій йшлося про суму у 12 тисяч євро.

Феліпе МЕЛО

Getty Images/Global Images Ukraine

Бразильський опорник на прізвисько «Пітбуль» з'явився в Італії влітку 2008 року, коли «Фіорентина» придбала його у «Альмерії» за 8 мільйонів євро. Мело вдалося добре проявити себе у стані «фіалок», й ті через рік зробили чудовий бізнес на Феліпе, продавши його в «Ювентус» за 25 мільйонів євро.

Проте вибудувати успішну кар'єру у Турині Мело не вдалося. Вже в грудні свого дебютного за «Ювентус» сезону бразилець виграв так звану Золоту урну – «приз», що вручається головному розчаруванню футбольного сезону в Італії. Крім того, Феліпе опинився в Турині в не найкращий період в історії «Старої синьйори». Влітку 2011 року «Ювентус» очолив Антоніо Конте, котрий одразу дав зрозуміти, що послуг Мело не потребує. У результаті бразилець був відданий в оренду «Галатасараю», де провів два роки, а потім був викуплений стамбульським клубом. Згодом повернувся до Італії, де трохи пограв за «Інтер», а потім повернувся до Бразилії.

У січні нинішнього року 38-річний Феліпе Мело підписав контракт із «Флуміненсе», термін дії якого закінчується наприкінці 2023 року, коли опорнику буде вже за 40.

Читайте також: Топ-10 трансферів зимового вікна-2022

Федеріко БЕРНАРДЕСКІ

Період трансферу: літо 2017 року
Сума трансферу: 40 мільйонів євро
Кар'єра в «Ювентусі»: 170 матчів, 11 забитих м'ячів, 24 результативні передачі

Getty Images/Global Images Ukraine

27-річний вінгер Федеріко Бернардескі є вихованцем академії «Фіорентини». За першу команду цього клубу футболіст не без успіху виступав до літа 2017 року, після чого на горизонті з привабливою пропозицією у 40 мільйонів євро з'явився «Ювентус». Договір між Бернардескі та «Старою синьйорою» був оформлений на п'ять років, і досі вінгер є важливим елементом першої команди туринців.

З «Ювентусом» Бернардескі виграв уже сім трофеїв: три титули чемпіона Італії, а також по два рази завойовував Кубок та Суперкубок Італії. Минулого року у складі національної збірної Італії Федеріко став чемпіоном Європи.

На даний момент в активі Бернардескі 170 матчів за «Ювентус», але його майбутнє в туринському клубі перебуває під питанням через контракт, термін дії якого завершується влітку. Види на Федеріко, за чутками, мають «Мілан», «Інтер» та «Барселона», проте поки що жоден із зацікавлених у послугах вінгера клубів не зумів домовитися з ним остаточно.

Оцініть матеріал
(34)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 5
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
hanter83
Баджіо-ТОП,Бернардерські--НОРМ,а остальні трансфери так собі.
aleks19826
А Мого любимчика Кьезу упустили. Нехорошо ибо он тут самый топовый и перспективный парень!!!!!