Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Інші новини
| Оновлено 25 червня 2022, 05:54
4791
0

Кейн, Варді та ще 8 діючих найкращих бомбардирів клубів топ-5 чемпіонатів

Блогер Sport.ua – про найкращих діючих бомбардирів у топ-5 чемпіонатах Старого Світу

| Оновлено 25 червня 2022, 05:54
4791
0
Кейн, Варді та ще 8 діючих найкращих бомбардирів клубів топ-5 чемпіонатів
Getty Images/Global Images Ukraine

Наразі в топ-5 футбольних європейських чемпіонатах виступає чимало гравців, які є найкращими діючими бомбардирами своїх клубів в історії. Ми зібрали у своєму рейтингу 10 таких майстрів-голеадорів, здатних без проблем реалізовувати свої моменти. Всі вони прямо зараз вписують своє ім’я золотими літерами в клубну історію.

Тож пропонуємо вам познайомитися із діючими бомбардирами, які наразі є найкращими снайперами своїх команд за всі часи в рамках елітних європейських футбольних ліг.

Хосе Луїс Моралес, «Леванте»
Голи в Ла Лізі за «Леванте»: 55

Getty Images/Global Images Ukraine

Історія скромного «Леванте» налічує понад 112 років і команда Хавьєра Перейри є однією із найстарших в Іспанії. Попри це в еліті іспанського футболу «Леванте» дебютував лише у сезоні 1963/64 і в наступному чемпіонаті залишив Прімеру. Повернувся клуб із Валенсії до ліги найсильніших клубів Піренеїв лише в 2004 році. За цей час в команді пограло чимало знаних бомбардирів, серед яких варто відзначити Йохана Кройфа (грав за валенсійців у 1981 році), Предрага Міятовича, Шоту Арвеладзе, Обафемі Мартенса тощо. Утім, найбільше на рівні Ла Ліги засмучував воротарів суперників нинішній капітан команди Хав’єра Перейри - Хосе Луїс Моралес. 34-річний нападник за вісім сезонів у футболці «жаб» став найкращим бомбардиром клубу в історії в матчах елітного дивізіону Іспанії, забивши за цей час 55 м’ячів. У нинішньому сезоні ветеран не збавляє обертів (19 матчів – 6 голів) і свою статистику в чемпіонаті, можна не сумніватися, він лише збільшуватиме.

Читайте також: Королі одинадцятиметрових. Найкращі виконавці пенальті в топ-5 чемпіонатах

Джеймі Варді, «Лестер»
Голи в АПЛ за «Лестер»: 127

Getty Images/Global Images Ukraine

Жива легенда «Лестера», 35-річний Джеймі Варді, пройшов шлях від вантажника заводу по переробці медичних шин із вуглецевого волокна до найкращого бомбардира «синіх» в історії АПЛ. Цікаво, що дебютував у професійному футболі Джеймі у 2010 році, але до еліти англійського футболу потрапив лише у 27-річному віці. У сезоні 2014/15 екс-вантажник зміг відчути різницю між Чемпіоншипом та АПЛ, забивши в 34 матчах лише 5 голів. Однак у наступній першості «Лестер» під керівництвом італійця Клаудіо Раньєрі створив приголомшливу сенсацію, здобувши титул чемпіона Англії. Сам Джеймі Варді відвантажив у ворота суперників 24 м’ячі. Із того часу нападник стабільно з року в рік нарощував свій бомбардирський доробок у футболці «лисів». Вінцем його снайперських здібностей став здобутий титул найкращого бомбардира АПЛ в 2020-му році, що зробило його найбільш віковим переможцем снайперських перегонів в історії турніру. На даний момент на рахунку Джеймі Варді 127 голів у 261 грі за «Лестер» в рамках Прем’єр-ліги. За цим показником він впевнено утримує перше місце серед найкращих бомбардирів «синіх» за всі часи.

Андрей Крамарич, «Хоффенхайм»
Голи в Бундеслізі за «Хоффенхайм»: 84

Getty Images/Global Images Ukraine

«Хоффенхайм» був заснований далекого 1899-го, але потрапив в еліту німецького футболу лише через 109 років, в сезоні 2008/09. З того часу команда із однойменного села із населенням трохи більше 3700 чоловік регулярно чинить гідний опір грандам Бундесліги. До приходу в команду в 2016-му році Андрея Крамарича найкращим бомбардиром «селян» в Бундеслізі був боснієць Сеяд Саліхович із 46-ма влучними ударами і виступав він за команду ще у 2006-2015 роках. Хорвату, який за два сезони в «Лестері» забив усього два м’ячі, чемпіонат Німеччини, схоже, підійшов більше, ніж АПЛ, і він відразу взявся регулярно вражати ворота суперників. Наразі форвард проводить свій сьомий сезон у футболці «Хоффенхайма» і рекорд Сеяда Саліховича вже перевершив майже вдвічі, маючи у своєму доробку 84 голи в 178 матчах Бундесліги.

Нільс Петерсен, «Фрайбург»
Голи в Бундеслізі за «Фрайбург»: 64

Getty Images/Global Images Ukraine

«Фрайбург» доволі довго шукав місце під сонцем у Бундеслізі, вперше потрапивши до еліти німецького футболу лише на початку 90-х років минулого століття. Після того доволі часто команда виконувала роль «ліфтера», покидаючи вищий дивізіон і так саме швидко повертаючись до нього. До приходу в команду Нільса Петерсена у 2015 році із «Вердера» лідером за забитими голами «Фрайбурга» в Бундеслізі був Папісс Десма Сіссе, у якого на рахунку числилося 37 влучних ударів.

19 січня 2019 року Петерсен у матчі 18-го туру проти «Айнтрахта» (1:3) одноосібно очолив список найкращих бомбардирів «Фрайбурга» за всі часи в Бундеслізі, забивши свій 38-й м’яч. У подальшому нападник, який доволі вправно пробиває пенальті, свій гольовий доробок лише збільшив. Тепер на його рахунку 64 точні постріли за «бразильців із Брайсгау» в матчах еліти німецького футболу і він наразі є найкращим бомбардиром «Фрайбурга» в історії не лише в Бундеслізі, а й загалом, забивши за шість років, сумарно, 96 голів в 221 матчі.

Дріс Мертенс, «Наполі»
Голи в Серії А за «Наполі»: 108

Getty Images/Global Images Ukraine

Мініатюрний та легкий бельгієць перебрався на Апенніни у 2013-му році із ПСВ і з того часу упродовж дев’яти сезонів вірою та правдою служить «Наполі». Що цікаво, у ПСВ та й у перші роки в Неаполі Дріс Мертенс грав на позиції лівого вінгера, забиваючи стабільно м’ячі на рівні нападника середнього класу. А от в сезоні 2016/17 тодішній наставник «блакитних» Мауриціо Саррі перевів гравця із зростом 169 см на позицію центрального нападника. І бельгієць із цією роллю впорався на всі 100%, забивши в чемпіонаті рекордні для нього 28 м’ячів, що подарувало йому титул другого бомбардира Серії А після Едіна Джеко (29 голів). Минулого чемпіонату результативність бельгійця трішки впала – лише 9 влучних ударів в 29 іграх за «Наполі». Але ці голи дозволили зрівнятися із результатом Антоніо Войяка, який із 102 голами утримував титул кращого снайпера «Наполі» в історії в рамках Серії А. У нинішньому сезоні Дріс Мертенс став одноосібним рекордсменом за голами не лише в еліті італійського футболу – 108 м’ячів, а й загалом у всіх турнірах – 143 результативні постріли.

Жерар Морено, «Вільярреал»
Голи в Ла Лізі за «Вільярреал»: 63

Getty Images/Global Images Ukraine

Раніше найкращими бомбардирами «жовтої субмарини» в Ла Лізі були двоє екс-гравців команди: Дієго Форлан та Джузеппе Россі, які відзначилися 54-ма м’ячами за клуб. Минулого сезону на першу позицію серед найкращих снайперів «Вільярреала» в рамках еліти вийшов Жерар Морено. 29-річний форвард, який, сумарно проводить дев’ятий рік у колективі із провінції Кастельон, забивши 23 голи в минулій першості, обійшов колишніх одноклубників на два влучні удари. У сезоні 2021/22 нападник збірної Іспанії через травму змушений був пропустити 9 матчів у чемпіонаті. Утім, після відновлення у грудні за 8 матчів відвантажив 7 голів у ворота суперників «Вільярреала» і ще більше зміцнив своє лідерство в списку найкращих снайперів в історії «жовтої субмарини» в матчах Ла Ліги. Наразі у Жерара Морено уже 62 влучні постріли за клуб і загалом 100 м’ячів в еліті іспанського футболу.

Гаррі Кейн, «Тоттенхем»
Голи в АПЛ за «Тоттенхем»: 170

Getty Images/Global Images Ukraine

Не секрет, що найкращим бомбардиром «Тоттенхема» в рамках вищого футбольного дивізіону Англії є легендарний Джиммі Грівз, який упродовж 1961-1970 назабивав за «шпор» 220 м’ячів. Але, якщо брати снайперів клубу з моменту заснування АПЛ, то перше місце тут впевнено посідає зірковий Гаррі Кейн із 170-ма голами. Цього історичного результату «ураган» добився за 11 сезонів виступів у футболці «Тоттенхема». За цей час нападник тричі вигравав гонку бомбардирів АПЛ. Крім того, в останніх сімох першостях Англії Гаррі Кейн жодного разу не забивав менше 17 голів в турнірі.

До слова, у його напарника по нападу і найближчого діючого переслідувача, корейця Сон Хин Міна, наразі в доробку 78 влучних ударів за «шпор» в АПЛ. Тож можна із впевненістю сказати, що позиції Гаррі навряд чи хтось похитне найближчим часом, навіть у разі його відходу до іншого клубу.

Майкл Антоніо, «Вест Хем»
Голи в АПЛ за «Вест Хем»: 55

Getty Images/Global Images Ukraine

Можливо, Пауло Ді Каніо і до цього сезону утримував би лідерство серед найкращих бомбардирів «Вест Хема» за числом голів в АПЛ (48 влучних ударів), якби 2015 року до команди не прийшов маловідомий 25-річний Майкл Антоніо. Гравець, який до цього не зіграв жодної гри в еліті англійського футболу, відразу став одним із лідерів колективу Славена Біліча, забивши в дебютному сезоні 8 голів у 26 матчах чемпіонату. Далі Майкл лише нарощував темп і записав на свій рахунок у наступних п’яти першостях 38 м’ячів. А уже в нинішньому турнірі сталася знакова подія: у матчі другого туру проти «Лестера» (4:1) нападник, чи то пак фланговий півзахисник, зробив дубль у ворота Каспера Шмейхеля і вийшов на чисте перше місце за числом голів в АПЛ – 49. Наразі він лише закріпив за собою це звання, і тепер на його рахунку уже 55 м’ячів, забитих за «Вест Хем» в чемпіонаті.

Вілфрід Заха, «Крістал Пелас»
Голи в АПЛ за «Крістал Пелас»: 52

Getty Images/Global Images Ukraine

«Крістал Пелас» за 30 років існування АПЛ грав серед еліти лише в 13-ти чемпіонатах. На початку-середині 90-х «орли» були командою-ліфтером, виходячи до Прем’єр-ліги і наступного сезону залишаючи її. Востаннє вилетівши із АПЛ у 2005 році, повернутися туди змогли лише в сезоні 2013/14 із того часу «Пелас» тримається серед когорти обраних англійського футболу. Не дивно, що за такий короткий термін в еліті найкращий бомбардир команди в історії АПЛ Вілфрід Заха  забив не дуже багато голів – лише 52 (включаючи нинішній сезон). Утім, він є вихованцем клубної академії «Крістал Пеласа» і це не може не тішити уболівальників «орлів». Цікаво, що 29-річний Вілфрід, який народився в Кот-д’Івуарі, з чотирьох років мешкає в Англії і має досвід виступів за національну збірну Англії (провів 2 гри у 2012-2013 роках) та Кот-д’Івуару, за який виступає по нинішній час. Також свого часу він провів два матчі за «Манчестер Юнайтед» і навіть виграв із манкуніанцями Суперкубок Англії-2013. У цьому сезоні півзахисник провів в АПЛ 17 матчів, в яких забив 5 голів.

Доменіко Берарді, «Сассуоло»
Голи в Серії А за «Сассуоло»: 96

Getty Images/Global Images Ukraine

27-річний Доменіко Берарді всю професійну кар’єру провів у скромному «Сассуоло», подолавши із ним шлях від Серії В до еліти італійського футболу. Дебютував гравець у Серії А в сезоні 2013/14 і, попри юний вік, відразу зарекомендував себе, як вправний бомбардир, забивши 16 голів в 29 матчах за «чорно-зелених». Далі вінгер стабільно не збавляв оберти, ставши лідером атак «Сассуоло», і заслужено у 2018 році отримав виклик до «скуадри адзурри», з якою минулого року виграв чемпіонат Європи з футболу. В останніх трьох сезонах, включаючи нинішній, Доменіко не забиває в чемпіонаті менше 10 голів, і довів свій бомбардирський рахунок до 96 м’ячів в Серії А за «чорно-зелених». Враховуючи той факт, що у найближчого діючого снайпера клубу Грегуара Дефреля усього 26 влучних удари в чемпіонаті, то рекорд результативного вінгера навряд чи хто поб’є найближчим часом.

Олександр ШЕРШЕНЬ

Оцініть матеріал
(18)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.